De burgemeester van Algiers, فيمكة حليمة, heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor het slavernij verleden van haar stad: Algiers was een stad waar koopmannen verdienden aan zeeroverij, losgeld en slavernij. Zoals een onderzoeker al in de achttiende eeuw concludeerde: in de stad was er niemand die geen stuk brood verdiende aan de slavernij.

Algiers heeft een lange weg omhoog te gaan. Door de betekenis van slavernij in de lokale economie te onderzoeken, door een slavernijmuseum in het leven te roepen. En door verantwoordelijkheid te nemen.

Dat is niet alleen gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nazaten, dat komt ook voort uit het besef dat we als stad incompleet zijn als we onze eigen geschiedenis niet kennen, als we de meest beschamende delen van onze geschiedenis ontkennen of onderbelichten.

De komende jaren willen wij een sprong maken.
De stad groeit. Er komen woningen bij, sociale en culturele voorzieningen, plekken voor ondernemers en kunstenaars. We bouwen en breiden uit. Algiers hoort een inclusieve stad te worden. De straten in de nieuwe stadswijk مدينة حليمة zullen worden vernoemd naar de slachtoffers van de slavernij.


leesvoer over slavernij

bron toespraak Halsema

excuses Qatar

excuses Romeinen voor kruisigen Christus

De Speld over deze thematiek: Een kleine meerderheid van de Nederlanders is voorstander van het aanbieden van excuses voor slavernijverleden als het alternatief zou zijn om de slavernij opnieuw in te voeren

5 REACTIES

 1. Slavernij vond plaats binnen een wettelijk kader dat deze praktijk toestond, net zoals de huidige belastingwetgeving rechtmatig is. In juridisch opzicht is er dus geen recht op schadevergoeding. In moreel opzicht uiteraard wél.

  Nederlanders kunnen dan net zo een moreel beroep doen op Macron, omdat onze voorouders hebben geleden onder de Franse bezetting tijdens Napoleon.
  _________

  “Blacks were not enslaved because they were black but because they were available. Slavery has existed in the world for thousands of years. Whites enslaved other whites in Europe for centuries before the first black was brought to the Western hemisphere. Asians enslaved Europeans. Asians enslaved other Asians. Africans enslaved other Africans, and indeed even today in North Africa, blacks continue to enslave blacks. ”

  ~ Thomas Sowell (Afro-American writer on economic and social issues)

  • En een beroep doen op Spanje vanwege de 80-jarige oorlog en op Italië vanwege de bezetting door de Romeinen

  • En wat te denken van de vroegere slavenmarkten in Tunesië, Egypte en Turkije waar ook blanke slaven werden verhandeld.
   White lives matter too.

 2. Bij morele vraagstukken is het kader wel sterk afhankelijk van de tijdgeest. Zo bestaat ook de mogelijkheid, dat toekomstige generaties gedwongen belastingheffing als diefstal gaan zien en compensatie gaan vragen voor de schade die hun voorouders onder het nu geldende belastingregime hebben geleden.

  Het heeft die voorouders immers minder mogelijkheden gelaten om hun kinderen een goede start in het leven te geven,waardoor ook de kinderen en mogelijk de kleinkinderen zijn benadeeld.

  Sinds de dekolonisatie heeft het Westen meer dan 2300 miljard dollar aan ontwikkelingshulp gegeven. Dat is meer dan Europa nodig heeft gehad om de verwoestingen van WOII te boven te komen. Wij hebben de voormalig gekoloniseerden dus méér dan voldoende gecompenseerd. De kwestie is daarmee afgedaan.
  __________

  “There are more slaves today then were seized from Africa in four centuries”
  ~ Thomas Sowell

  https://www.aei.org/carpe-diem/thomas-sowell-on-slavery-and-this-fact-there-are-more-slaves-today-than-were-seized-from-africa-in-four-centuries/

Comments are closed.