Op de Nederlandstalige Wikipedia-site met de lijst van politieke partijen in Nederland vind je bij de LP onder de categorie “richting” de term “syncretie“. Die term heeft het simpele “rechts” voor de aanduiding van de richting van onze partij vervangen. Op die verandering heeft ons partijbestuur invloed gehad. Dit ongewone begrip heeft wat uitleg nodig. Je ziet hetzelfde woord ook vermeld bij enkele andere politieke partijen: de Piratenpartij en Code Oranje bijvoorbeeld. Wat betekent “syncretisch” eigenlijk?

Men vermoedt dat het Griekse woord συγκρητισμός (synkretismos), oorspronkelijk verwees naar de manier waarop op het eiland Kreta de inwoners, ofschoon ze het onderling vaak met elkaar oneens waren, zich verenigden tegen een gemeenschappelijke vijand. Later gebruikte men het begrip voor de pogingen om verschillende (culturele) stijlen met elkaar in harmonie te brengen, of om onderling bestrijdende religieuze opvattingen met elkaar te verbinden en te verzoenen. Bijvoorbeeld door meer in te gaan op de essentie van die religies en door over de verschillen in inzicht elkaar met rust te laten.
Bij syncretische politiek gaat het vaak om diverse standpunten met elkaar in synthese te brengen. Syncretische politieke denkers weten verschillende ideologische standpunten te verenigen binnen één coherente ideologie. Het laat een inclusieve benaderingswijze toe ten opzichte van verschillende opinies en levensontwerpen en leert dat deze vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan.

Bij uitstek is de LP daarvoor de partij. Ze stoelt haar programma op het libertarisme: een politiek model dat streeft naar zo groot mogelijke individuele vrijheid en een zo klein mogelijke overheid. Elk individu, zo stellen libertairen, is eigenaar van zichzelf, heeft het recht om zijn leven naar eigen inzicht in te richten, en daaruit volgt ook het recht om over de vruchten van arbeid vrij te beschikken. Libertairen gunnen elkaar de vrijheid om het eigen levensontwerp om te zetten en bestrijden (gezamenlijk) alles wat tegen die vrijheid indruist. De voorwaarde voor die vrijheid is, dat we elkaar niet te lijf gaan: het libertaire non-agressie-principe (NAP).

Zoek je op Wikipedia naar “syncretische politiek” dan vind je als eerste voorbeeld het anarcho-kapitalisme, een van de oorspronkelijke stromingen binnen de LP. Het is een goed voorbeeld van een vereniging van een “links” concept: het anarchisme met een “rechts” concept, het kapitalisme. Een citaat verduidelijkt: “Anarchokapitalisten wijzen er op dat zij evenals conventionele anarchisten de huidige kapitalistische orde evenzeer afwijzen. In een maatschappij zonder staat kan vrije concurrentie pas echt goed floreren omdat kapitalisten niet meer met hulp van overheden monopolies kunnen vormen en ook niet meer via de staat macht kunnen uitoefenen. Conventionele kapitalisten verwerpen het anarchokapitalisme omdat dat hun geprivilegieerde positie bedreigt. Sommige anarchokapitalisten geven de voorkeur aan de term vrije markt-anarchisme om zo duidelijker te doen uitkomen dat men de huidige, in hun ogen op “staatskapitalisme” gebouwde kapitalistische samenleving verwerpt.

5 REACTIES

 1. Zolang je dit soort berichten ziet “Nederland gaat van donkerrood naar rood op Europese coronakaart” weet je dat het merendeel compleet infantiel is, totaal gedenigreerd naar het niveau van een 1 jarig kind ” en je van geen enkele politieke partij ook maar iets hoeft te verwachten, donkerrood naar rood? donker oranje naar oranje? Helemaal de weg kwijt, 😁😂

  • Zulke gedachten kreeg ik ook bij het lezen van dit artikel.

   Wij zitten midden in de grootste vrijheidscrisis in Nederland, en een deel van Europa en daarbuiten, sinds de Tweede Wereldoorlog. Waarbij er maatregelen dreigen die helemaal in lijn zijn met het beleid van een bestuur dat elk jaar herdacht wordt in mei.

   En wat doen de ‘libertairen’? Maken zich druk om idioom en een vermelding in de Wikipedia. Bijna niemand neemt de Nederlandse Wikipedia serieus. Deze wordt ‘beheerd’ door ambtenaren en extreemlinkse activisten. Bij hen in de gunst komen is niet iets om je druk om te maken.

   Waar moeten de libertairen zich dan nog verder druk om maken? Om de prijs van kroketten in de kantine van de Stopera natuurlijk. “Vrijheid? Who cares…”

 2. Spijtoptanten genetische therapie (graphene oxide)!
  Grafeen oxide vergiftiging van het organisme veroorzaakt door een agent.
  Zoals u terecht opmerkte, hebben die mensen die, ook al hadden ze de informatie binnen handbereik, een dosis genomen omdat ze zich onder druk gezet voelden en eraan toegaven. En we moeten er toch voor proberen te zorgen dat ze, op zijn minst, geen tweede dosis nemen. En als ze die óók genomen hebben, neem dan geen derde, een vierde, een vijfde… Probeer uit die cyclus te geraken. Wat is uw aanbeveling voor die mensen?
  Josep Pàmies: We weten niet of alle rotzooi eruit zal komen met wat wij aanbevelen, maar veel wel. Dat wil zeggen dat de lever en de nieren in perfecte conditie moeten zijn. Als dat niet zo is, moet je hepatische en renale kruiden nemen.Leverkruiden ’s morgens en nierkruiden ’s avonds of ’s middags.
  Welke zijn hepatisch? Paardenbloem, mariadistel, desmodium. Dat zijn basisplanten voor de lever.
  Voor de nieren kan ook paardenbloem worden genomen, paardenstaart en brandnetel.
  Dit zijn planten die de werking van de nieren en de lever verbeteren, die de filters van ons bloed zijn.
  Wanneer er zware metalen aanwezig zijn, wat het geval zal zijn, moeten we bijvoorbeeld Tulsi toevoegen, wat een heilige plant uit India is. Het heet Tulsi (Ocimum Sanctum). Of je kunt Houttuynia cordata gebruiken.
  Dat zijn twee krachtige planten die helpen bij het ontgiften van gifstoffen, zware metalen, en ook behulpzaam zijn bij radioactiviteit.
  Wees voorzichtig, hè? We weten niet wat voor troep ze in de vaccins hebben gestopt.
  Houttuynia cordata, bijvoorbeeld, is de plant die in Hiroshima en Nagasaki werd gebruikt om veel mensen te redden. Ik heb – via een Catalaanse vriend die in Japan woont en gesponsord wordt door een Japanse familie – een man van ongeveer 100 jaar oud ontmoet die in dat huis woonde.
  Hij werd getroffen door de straling in Hiroshima. Hij was de enige die overleefde in zijn familie omdat hij de enige was die behandeld werd met deze infusen. Ze hadden weinig planten.
  Toen dit meisje (mijn vriendin) vroeg om een onderzoek te doen in Japan, samen met openbare organisaties hier in Spanje en Japan, vond ze een lange lijst van overlevenden van Hiroshima en Nagasaki. Ze hadden allemaal die plant gebruikt, Houttuynia cordata. Als we die plant bestuderen… Als je ‘Houttuynia cordata’ opzoekt in de medische zoekmachine PubMed, zul je leren dat het heel goed is voor de behandeling van SARS-CoV-2 (of 1 of wat dan ook), voor het ontgiften van slangengif van welke soort dan ook.
  Omdat er veel politieke soorten van slangen zijn en voor die werkt het ook. Het werkt ook goed voor andere soorten vergif. Het werkt goed tegen bacteriën. Het is een van de krachtigste planten in het Verre Oosten en Japan, en het heeft zich hier perfect aangepast.
  Het is een plant die, als je hem kweekt, je nooit meer kwijt raakt omdat hij invasief is. Het is dus een krachtige plant om in huis te hebben, want je kunt jezelf voor veel problemen behoeden.
  De Tulsi plant, zoals ik al eerder zei, vind je in elk huis in India. Tulsi of Tulasi (Ocimum sanctum). Het is goed voor alles. Voor radioactiviteit, ook voor kanker, diabetes, angst, haalt kwik uit het lichaam. Tulsi is monsterachtig goed in het verwijderen van kwikzilver en andere mineralen.
  Wel, dat zijn de belangrijkste planten, zodat we de mensen niet verzadigen met informatie en ze te veel rommel in hun hoofd hebben.
  En een andere stof die we moeten nemen om ons lichaam helemaal schoon te krijgen, is actieve kool.
  Er zijn protocollen over hoe je geactiveerde houtskool neemt. Het is totaal onschadelijk. In de immense poreusheid die deze houtskool in het lichaam heeft, kan alle vuiligheid die afkomstig is van vaccins of van andere voedselbronnen of… Wie weet! Zelfs medicijnen die we hebben genomen worden vastgezet. En de houtskool reinigt het organisme.
  Wat men in ziekenhuizen doet als er een vergiftiging is, is patiënten behandelen met actieve kool. We kunnen het ook thuis doen. Ze verkopen het. Je moet er vertrouwd mee raken.
  Een andere effectieve behandeling is zeoliet. Zeoliet is een ander mineraal dat ook rotzooi adsorbeert dat we in het lichaam hebben. En het helpt ons het uit te scheiden via ontlasting of urine.
  Dus we hebben zeoliet, actieve kool, en dan de planten die ik onlangs heb genoemd om de zware metalen in ons lichaam te verwijderen (Tulsi en Houttuynia cordata).
  In principe zijn het planten om de werking specifiek van de nieren en de lever te verbeteren, zoals ik u al eerder heb verteld. Dat is de basis.

Comments are closed.