Uit de oude doos, eerder verschenen op meervrijheid: 14 maart 2008

We spreken van roof als je eigendom je wordt afgenomen onder bedreiging van geweld, zonder dat je schade hebt aangericht die je weigert te vergoeden, en zonder dat je weigert verplichtingen na te komen die je vrijwillig bent aangegaan.

De staat maakt zich hieraan schuldig door ons te dwingen de helft van wat we verdienen af te staan, door een belastingdeurwaarder vergezeld door een bewapende politieagent op ons af te sturen als we niet betalen. Dit gebeurt op basis van wetten (die de staat zelf heeft gemaakt), vandaar dat ik spreek van “gelegaliseerde” roof.

De staat heeft hiervoor met succes propaganda gemaakt door allerlei drogredenen te verspreiden via met belastinggeld gesubsidieerde scholen, universiteiten en media. Wiens brood men eet, wiens woord met spreekt.

Meestal wordt getracht belastingheffing te rechtvaardigen op grond van pragmatische argumenten, zoals dat belastingheffing nuttig zou zijn. Ik denk dat belastingheffing niet alleen immoreel is maar ook schadelijk, maar dat is een ander onderwerp, waar ik graag in ander artikel op terug kom.

Het sociaal contract: Maar dat hebben we toch met elkaar afgesproken?

De aanname is dat alle individuen hun zelfbeschikkingsrecht hebben opgegeven en overgedragen aan de staat. Dat “sociaal contract” is echter nooit afgesloten. Kunt u zich herinneren wanneer u precies die afspraak heeft gemaakt?

Democratie: Maar we hebben er toch democratisch voor gekozen?

Democratie is twee wolven en een schaap die gaan stemmen over wat de pot schaft. Het feit dat iets democratisch is besloten, betekent niet dat er geen sprake is van onrecht. Anders zouden we de nazi’s niet hun moorden kwalijk kunnen nemen, maar dat ze hun moorden niet via democratische verkiezingen hebben gelegitimeerd.

De tegenprestatie: Maar we krijgen er toch ook wat voor terug?

Dit argument bewijst te veel. Het zou betekenen dat iedereen mag roven die zijn slachtoffer een wederdienst levert.

De staat is echter nog nooit op rechtmatige wijze aan grond gekomen. De staat heeft grond verworven door verovering, onteigening, of door grond te kopen met gestolen geld.

Maar als je het er niet mee eens bent, dan hoef je toch niet in Nederland te blijven?

De aanname is dat alle grond binnen de Nederlandse grenzen op rechtmatige wijze in eigendom is verkregen door de staat, die dus elke regel mag stellen die ze wil. De staat is echter nog nooit op rechtmatige wijze aan grond gekomen. De staat heeft grond verworven door verovering, onteigening, of door grond te kopen met gestolen geld. Als we dit argument accepteren, dan kan de mafia ook wel zeggen: Als je ons geen protectiegeld wilt betalen, dan hoef je toch niet op Sicilië te blijven?

Noodzakelijk kwaad: Maar de staat heeft toch geld nodig?

Het doel heiligt de middelen niet. Anders kan iedereen die geld nodig heeft op rooftocht gaan.

In veel landen is homosexueel gedrag verboden. Is het criminele gedrag van mensen die dit verbod overtreden moreel verwerpelijk, simpelweg omdat het verboden is?

Is belastingontduiking crimineel gedrag, en dus moreel verwerpelijk?

Belastingontduiking is een moreel recht van iedere burger. Het is een vorm van zelfverdediging tegen het criminele gedrag van de staat. Als een inbreker je vraagt waar het zilver is, dan hoef je hem toch niet de waarheid te vertellen? Als je tegen de inbreker liegt, dan heb je hem toch niet opgelicht? In veel landen is homosexueel gedrag verboden. Is het criminele gedrag van mensen die dit verbod overtreden moreel verwerpelijk, simpelweg omdat het verboden is?

Betalen of ontduiken?

Belastingontduiking mag dan een moreel recht zijn van iedere burger, dat wil nog niet zeggen dat het verstandig is om van dit morele recht gebruik te maken. Er staat maximaal 6 jaar vrijheidsstraf op. Belastingontwijking daarentegen is de morele plicht van iedere burger. Belastingontwijking betekent dat u gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheden die er zijn.

Als u belasting kunt ontwijken, maar dat niet doet, dan draagt u vrijwillig geld af aan een schadelijke organisatie en bent u dus moreel gezien medeverantwoordelijk. Daarom roep ik u bij dezen op om zoveel mogelijk belasting te ontwijken. Starve the beast before it starves us!

Toine Manders

10 REACTIES

 1. Belasting is diefstal en vergeet niet de kunstmatig gecreëerde negatieve ‘rente’ daarbij te vermelden. Met negatieve ‘rente’ wordt uitwijken, niet heel toevallig, heel lastig (you own nothing and will be goddamend happy). Daar heeft het wereldwijde machtige criminele overheid- en het bankenrot goed over nagedacht en reken maar gerust dat het nog verder verfijnder uitgewerkt wordt totdat alleen het universum of de dood, heel misschien, nog uitwijkmogelijkheden biedt.

  • ….Negatieve ‘rente’ zal het zo vergaan als parasitaire be…balast-ingen, het begint met kleine beetjes, min of meer acceptabele, roof en zal na acceptatie en gewenning verder oplopen, want het is toch zo heerlijk en makkelijk om de vinger dieper in de suikerpot te stoppen. Arme overheid, arme banken, (voelt peristaltische braakbeweging opkomen als bij geur opsnuiven van een sterk rottend kadaver), weten niet meer waar ze met het gratis geld naartoe moeten en hebben daarom maar bedacht dat er meer geroofd moet worden.

   https://twitter.com/Hoefgeest/status/1423295439189676044

 2. Recent tegenaan gelopen: de inlichtingenplicht. Voor mensen die overheidshulp ontvangen. Uitgevoerd door incapabele uitzendkrachten die in de systemen van de overheid uw gegevens bekijken, vragen stellen over zaken waar ze totaal geen verstand van hebben. Wat mis kan gaan gaat ook mis.

 3. We leven zo zonder vrijheden, naast de overheid staat ook de banken hun hand op te houden, vreemd genoeg nu corona ze zonder zich te generen nog rente gaan rekenen op de spaarders, daarnaast degenen met schulden krijgen juist terug????????

 4. Voor iedereen die verbaasd is hoe deze wereld en het systeem waarin we leven tot stand is gekomen:
  lees de protocollen van sion!!!
  Maar helaas, dat wordt niet gedaan, want die protocollen zijn nl toch echt een complot-theorie, het is niet waar, want bladiebla….
  Edoch, stukje bij beetje wordt eea (strategisch) wat daarin wordt beschreven in de praktijk gebracht; al sinds het geschreven is.
  Noem mij een idioot die geen enkel raakvlak heeft met de werkelijkheid.
  Dat is allemaal prima: ik weet wat komen gaat en dat het gros het erin zal trappen.
  (btw. ik wist allang dat deze situatie waarin we leven er zou komen en dat er slechts weinigen zouden zijn die het zullen doorzien).
  We staan aan de vooravond (vooravond.. . wellicht zelfs in het midden) van het ultieme eindspel; maar het gros heeft geen enkele notie hiervan of ontkent dit en is druk bezig met zijn/haar onbenulligheden in zijn/haar materialistische leven en wensen.

  Hte ontwijken (het streven naar een een ideale staat) heeft nul komma nul zin!
  Het is tijd om wakker te worden en de strijd aan te gaan.

  Just my2cents…

  Wellicht vind ik hier medestanders…?

  • Welke strijd bedoel je Joep?

   Woorden of daden?

   Medestanders….? Ik doe mee

Comments are closed.