Noam Chomsky schrijft in 10 korte paragrafen strategieën van Massamanipulatie.

Zeer lezenswaardig en helaas, zeer herkenbaar. Of het nu over COVID, milieumaatregelen of Afghanistan gaat, steeds zien we veel van de 10 strategieën terug.

Ook zeer leerzaam om de trucages en mediaplanning te doorzien en heel misschien, leerzaam om zelf toe te passen

 1. de strategie van afleiding: is er inmiddels voldoende IC capaciteit, dan gaan ze door op aantallen positief getesten.
 2. maak eerst een probleem en biedt dan een oplossing aan. Dit is bijna bij elk overheidsingrijpen te zien, maar bij COVID was het definiëren van een pandemie, die volgens de VN definitie tot september 2019 nooit als pandemie geclassificeerd zou worden.
 3. het geleidelijk toedienen: om zo iets onacceptabels gedaan te krijgen. Eerst mondkapjes, dan 1.5m, dan avondklok en vervolgens lockdown en dan verplicht vaccineren. Bij elke stap groeit de gewenning en acceptatie.
 4. uitstel strategie: ook als vervolg op 3. iets onpopulairs niet vandaag maar over een tijdje, de milieumaatregelen zijn een perfect voorbeeld: niet nu maar ‘pas in 2025’ hoeven we van het gas af. En bij Covid, eerst de 60 plussers en ‘zo nodig’ de kinderen van 12.
 5. behandel het publiek als kinderen: Nou is dat voor Hugo de Jonge niet zo moeilijk, maar de achtergrond is dat velen die op het niveau van een 12 jarige worden aangesproken, de neiging hebben om als 12 jarige daar op te reageren.
 6. nadruk op emoties in plaats van de feiten, bijv angst:  ‘Code zwart op de IC’, verhult de feiten dat er niet veel meer mensen sterven aan COVID dan aan een strenge griep.
 7. hou het publiek onwetend, dom en dan vooral de massa, want dat is je stemvee en dat geeft de regerende bovenlaag, meer macht door kennis.
 8. stimuleer het publiek om genoegen te nemen met middelmatigheid: dan hoef je niet echte oplossingen te bereiken.
 9. versterk het eigen schuld-gevoel; ‘hoe asociaal ben je als je een ander besmet’, ‘je doet het voor een ander’
 10. ken de individuele mensen beter dan zij zich zelf kennen: het systeem heeft meer wetenschappelijke gedragskennis dan velen over zichzelf hebben. Gevoegd bij wat je van iemand kunt weten door Facebook en WhatsApp kan het systeem grote controle over je krijgen. En als dat nog niet genoeg is, registreer alles inclusief een COVID paspoort.

Wanneer ik het COVID filmpje, maar ook de hele Milieu rimbam terugdraai, herken ik steeds bijna al die 10 basispunten. En wanneer je die strategieën herkent, kun je je er dus ook beter tegen wapenen.

Heb nog niet gevonden hoe we op deze manier het Libertarisme zouden kunnen verspreiden (als je dat al zo zou willen doen) maar met deze 10 strategieën in het achterhoofd, kun je de de Jonges, Nijpelsen en Kaagjes, wel veel beter pareren en daarmee anderen de kwaliteit van het libertarisme laten zien. Want dat heeft die 10 punten dus niet nodig; integendeel.

 

7 REACTIES

 1. Prima artikel! Noam Chomsky is verre van libertarisch maar ziet een aantal punten heel helder.

  • Chomsky is links libertarisch, zo zou je het kunnen zeggen.

   Anarchisme bestond uit twee facties. Links anarchisme/sociaal anarchisme en individualistisch anarchisme. Twee broertjes, als het waren. Twee tegenpolen.

   Libertarisme kwam uit individualistisch anarchisme voort. Chomsky houd nog vast aan klassiek sociaal/links anarchisme. In die zin kan je hem zien als een soort romanticus

 2. Op mijn werk zijn er veel mensen, die sowieso orders opvolgen en taken uitvoeren. Dit zijn niet de meest intelligente mensen ooit. Al zijn ze wel heel goed met regeltjes en hoe je formulieren moet invullen etc en wetten en dat soort dingen. Zie het als een soort automaten. voorgeprogrammeerde, logistiek intelligente automaten.

  We moeten in lockdown, zegt Rutte. Dan gaan we in Lockdown, zeggen mijn collega’s dan. Deze mensen zullen niet echt zelf nadenken, maar daar zijn ze ook niet op gemaakt. Ze doen hun werk, gaan naar huis, kijken televisie, praten meningen na etc, etc. Dit soort mensen maken ‘een samenleving’ mogelijk. Je hebt de Kaag’s en die mogen orders geven. En dan heb je een grote massa, die deze orders opvolgt. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille.

  Het is zo makkelijk voor een Hugo de Jonge. Je hebt een persconferentie op TV en je zegt wat er moet gebeuren en dat doet een groot gedeelte van het volk dan meteen. Want ‘befehl ist befehl’.

  En dan is er nog een groep die recalcitrant word, die zich dan tegen beleid verzet. Maar dat is een relatieve minderheid die je wel kan indammen. Die krijg je er wel met de politieknuppel onder. En zo lukt het een staat dus om letterlijk alles voor elkaar te krijgen. Je denkt iets uit, geeft orders en zodra de massa die orders gaat opvolgen, komt je beleid er doorheen. Met of zonder ‘de wet’. Want deze covid regels kunnen grondwettelijk gezien ook niet helemaal. Maar dat doet er niet toe, als ‘de massa’ ergens achter staat. In die zin is het heel populistische politiek eigenlijk, wat we zien gebeuren. En minderheid bedenkt iets, zweept het volk op met emoties en vervolgens word het uitgevoerd. De minderheid die er tegen is, scheld je uit, of sla je met politieknuppels, of val je aan met waterkanonnen etc.

  Chomsky is trouwens een anarcho syndicalist. Ik ga denk ik in de toekomst wat over syndicalisme schrijven. Ik denk dat jullie syndicalisme verschrikkelijk vinden, omdat het het kapitalisme wilt slopen.

 3. MSM wentelen af op prikangst, wie wil zich weer een derde etc laten prikken?
  Terwijl het zootje niet of nauwelijks helpt?

Comments are closed.