De inflatie in de EU is gestegen naar 3% gemiddeld, (Duitsland 3,9%) en in de VS zijn al cijfers van 5%. Waarbij zeker in de VS, de meet-mandjes waar de inflatie cijfers op gebaseerd zijn, regelmatig ‘aangepast’ worden. Vandaar een geïnflatteerd begrip.

Centrale Banken

De Centrale Banken hadden/hebben als streven om 2% inflatie. Dat was een basisreden om rustig door te gaan met € 80 miljard- en in de VS $ 120 miljard, per maand! bij te blijven drukken. ( dat is eerder 20% meer geld, dan 2 %) Mede door Moderne Monetaire Theorie, kan dat gewoon doorgaan áls de inflatie maar in de gaten wordt gehouden. Tsja dan komt een verdubbeling naar ruim boven de 2 % niet goed uit. Vandaar dat nu het mantra van de Centrale Banken is: “dat het slechts een tijdelijke stijging is” U moet vooral niet gaan denken dat het wel eens meer zou kunnen zijn.

We zullen zien, maar als ze de geldhoeveelheid in een paar jaar dubbel zo groot maken dan wat er de laatste 50 jaar is bijgekomen en overheidsschulden in de laatste jaren verdubbelen, geloof ik niet dat de productiviteits verhogingen en de economische groei daar genoeg tegenwicht aan bieden. Integendeel, de economische groei staat in geen verhouding tot de groei van de geldhoeveelheid. Helaas kennen de Centrale Banken maar een trucje en dat is: nog meer geld oppompen.

von Mises

In Mises Wire schrijft Connor Mortell een lezenwaardige korte samenvatting over de echte oorzaak van inflatie, gebaseerd op de stellingen van von Mises en Rothbard. Het komt er op neer dat vooral de algemene verwachting over inflatie, de inflatie druk verhoogt en verlaagt.

Dus in een lockdown, verwacht men eerder een slecht draaiende economie en deflatie. Net als in Duitsland in 1914: dat hij vergelijkt met nu: vanwege de herstart van de economie stijgen de prijzen iets, maar binnenkort is alles weer normaal en dalen de prijzen. Maar het publiek zal zich binnenkort realiseren dat de prijzen niet dalen en dus niet terug naar de goede oude tijd. En dan komt de gedachte op dat de prijzen volgend jaar weer hoger zijn.

Wanneer die (algemene) realisatie komt weten we niet, maar het omslagpunt is er denk ik nu. Begin dus nu met uw voorbereidingen tegen verdere inflatie en houdt rekening met hyperinflatie.

plaatje Mises institute: two percent inflation is a lot worse than you think

 

10 REACTIES

 1. Inflatie, zeker hyperinflatie is nog niet zo duidelijk. Zoals uit het plaatje blijkt is er momenteel eerder sprake van biflatie. Sommige goederen en diensten worden duurder: onderwijs, aandelen, huizen. Maar andere worden goedkoper of blijven gelijk als: salarissen of tech gadgets.

  Verder zijn er twee geldscheppende fenomenen die tegelijkertijd spelen: kredietcreatie agv leningen en kwantitatieve verruiming of ouderwets gelddrukken. Leningen worden uit het niets gecreëerd en zullen ook weer in het niets verdwijnen, bij zowel aflossing ervan als bij default. Beide situaties zijn deflatoir. Volgens mij wordt er bij kwantitatieve verruiming eveneens geleend, alleen nu door de staat bij banken. Als die leningen niet terugbetaald worden, zal ook dat een deflatoir effect hebben. Alleen als er direct munten en briefjes gedrukt worden is dat inflatoir omdat deze niet tot nauwelijks verdwijnen. Omdat we van die laatste variant niet zoveel hebben is deflatie een realistischer risico dan inflatie. Laten we niet vergeten dat de hyperinflatie verhalen al zeker 20 jaar de rondte doen en we sinds die tijd een hele lage tot negatieve rente hebben + maandelijks griezelige hoeveelheden aan kwantitatieve verruiming. Er is inderdaad wat inflatie, maar bij lange na geen hyperinflatie.

  Pas als de rente gaat stijgen zal het ‘leen je suf’ festival ten einde komen. En ook dat effect zal deflatoir zijn.
  Als de deflatie komt, gaan alle banken plat en zul je dus zoveel mogelijk buiten het financiële systeem moeten zitten met goud, zilver en crypto. Misschien wat banking apps voor de noodzakelijke euro’s.

  Maar als je bang bent voor inflatie moet je vooral in de financiële markten blijven zitten. De Venezolaanse beurs doet en deed het uitstekend.

 2. kleine maar mbt Venezuela: in 2018 duikelde die Caracas beurs index van 54.750 naar 6000.
  om dan van af 2019 ( met andere aandelen?) naar 2.500.000 te stijgen

  • Dat is goed mogelijk. Ik volg ze niet op de voet. Had wel gelezen dat de beurs aldaar het goed gedaan had ten tijde van zware inflatie. Of dan voor 2018 of na 2018 was, wil ik even kwijt zijn. De beurs van Zimbabwe ging ook goed omhoog. Dat soort werk.

 3. INflatie wordt nog met succes geforceerd door overheden, puur om de banken te redden.nU moet de burger opkomen vioor zijn recht te kiezen voor zijn bestedingsbedrag, by beurs by huizenfuckmarkt, by etc……De overheden bepaolen niet t bestedingsbedrag maar de burger!

 4. Ik begrijp helemaal niks van inflatie. Ik zit nog steeds ‘de Tasjesdief’ te verwerken, het plot past niet in de narratief van de trend; het waren gewoon pestkoppen.
  Ik denk dat Mieke van Hooft in een heksenkring de verkeerde regisseur had geofferd. Wat ik daar vooral aan verdacht vind is dat de Patriotten deze film nog niet als MK-Ultra bewijs hebben ingediend.

  *had even geken om dit relaas elders te plaatsen (ergens in ‘ humor’ ) maar leek me toch te omslachtig vanwege de context. Wou alleen maar satirisch zeggen dat inflatie allemaal deel van de ‘hand’ is.

  • Ik snap economie nooit

   Ik ben een libertarische schrijver die economie niet snapt

   Oeps..

 5. Wordt het niet tijd voor een nieuw spam-filter hier? Echte reacties verdwijnen, en een eindeloze stroom drek zoals nu hierboven staat komt er doorheen. Ik zou de “Anti spam Bee” eens een kans geven.

  • Je hebt helemaal gelijk. Ik probeer 1 of 2 keer per dag de spam te verwijderen en onterecht verdwenen reacties te herstellen. Ik heb enkele woorden toegevoegd aan de zwarte lijst zodat er minder spam doorkomt. We gaan mogelijk upgraden naar WP 5.8 en installeren mogelijk Antispam Bee.

   • Ik ken ASB nog niet goed genoeg om het helemaal aan te raden. Op mijn eigen website houdt het de spam weg, maar ik krijg te weinig reacties onder artikelen (bezoekers zoeken liever alleen info) om iets te kunnen zeggen over wel/geen ‘false positives’.

Comments are closed.