In de VS zeggen meer en meer werknemers hun baan op. Voor sommigen is het een kwestie van een ouderwetse burn-out, anderen zijn het Zoomen zat of houden niet van verplichte vaccinaties met een experimenteel serum of wensen geen deel uit te maken van een woke hersenspoeling.
In maart 2021 bleek uit het “Work Trend Index”-rapport van Microsoft dat 41 procent van de werknemers wereldwijd erover nadacht om hun baan op te zeggen. Bovendien verklaarde 54 procent van de ondervraagden dat ze overwerkt waren waarbij 39 procent zei dat ze uitgeput waren.
De bevindingen van Indeed ondersteunen deze gegevens: urgente werving is sinds het begin van het jaar met maar liefst 50 procent gestegen. Dat duidt op groot onverwacht vertrek van werknemers wiens plaats snel in moet worden genomen. Grotere trendgegevens van de Amerikaanse overheid laten ook zien dat er niet genoeg werknemers zijn om de openstaande functies in de economie te vervullen.
Bedrijven in het hele land hebben momenteel moeite om mensen aan te nemen en merken dat de verwachtingen van werknemers veranderen. Dit tekort aan werknemers wordt ook wel het ’the great resignation’ genoemd en vormt een unieke uitdaging voor bedrijven en kan de manier waarop onze samenleving in de toekomst functioneert drastisch veranderen.
Braintrust, een talentnetwerkplatform, heeft recentelijk onderzocht of en hoe de behoeften van kenniswerkers overeenkomen met openstaande functies in het hele land. Ze analyseerden de openstaande vacatures bij meer dan 600 van de grootste merken en bekende bedrijven in de VS.
Het rapport keek naar meer dan 150.000 open vacatures. Het toont een mediaan van 66 openstaande functies per bedrijf. 6 procent van de bedrijven heeft meer dan 1.000 werknemers nodig. Bij nadere bestudering van de situatie blijkt dat er bijzonder veel vraag is naar technische medewerkers. De concurrentie om die medewerkers te krijgen, is erg groot. Bijna 1 op de 3 technische functies is momenteel vacant bij bedrijven in de VS.
In de afgelopen anderhalf jaar moesten veel medewerkers zich aanpassen. Braintrust ondervroeg wereldwijd 800 kenniswerkers om meer te weten te komen over hun behoeften en verwachtingen. Hun reacties zijn misschien niet wat je zou verwachten.
Slechts 4 procent van de kenniswerkers zei dat traditionele voordelen zoals een ziektekostenverzekering, pensioen en een hoog salaris de redenen zijn voor een voltijdbaan. In plaats daarvan is een grotere vrijheid om te kiezen wanneer en hoeveel ze werken van groter belang voor hen in een baan. Verrassend genoeg zien velen een fulltime baan niet als veiliger dan zelfstandig freelance werk.
Hoewel Zoom-vermoeidheid reëel is, zeiden kenniswerkers dat vrijheid op locatie en werken op afstand het belangrijkst voor hen waren in een baan. Hierbij beschouwden 2 op de 3 ondervraagde werknemers deze kwesties als hun hoogste prioriteit. Andere populaire voordelen waren eigen baas zijn, baankeuze en de keuze van uren.
De groeiende dwangcultuur bij met name multinationals en grote bedrijven jegens het personeel staat haaks op de wensen en eisen van de – toekomstige – werknemers. Die kampen momenteel met een giftige mix van drie zaken:
- De problemen van internationaal inkopen op logistiek en productieniveau die bedrijven het hardst raakt die hier het meest op ingezet hebben. Schaarste, prijsstijgingen en simpel ontbreken van onderdelen breken de gevoelige suppy chain.
- De wokecultuur en openlijke ondersteuning van de Great Reset door bedrijven als o.a. Coca Cola, Heineken, LeasePlan en McDonalds jaagt klanten weg en zorgt voor een negatief imago.
- De disconnectie tussen de eisen die zij aan hun personeel stellen en wat het personeel werkelijk wil in een baan.
Het bewust slopen van de economie via lockdowns om daarna de Great Reset in te kunnen voeren, komt als een boomerang terug in het gezicht van de verantwoordelijken.
Bron: The Epoch TimesÂ