Op Vrijspreker behoeft het geen nadere toelichting dat onze vrijheden onder druk staan, en met cojona dat proces accelereert. Niet verrassend dat daarom het artikel “Is er leven op Pluto?” veel reacties kreeg waarin veel landen werden genoemd waar het gras groener is. Nu stond ik zelf op het punt om poolshoogte te nemen in een mogelijk alternatief: een ‘Free Private City’ of in goed Nederlands een privé stad in Honduras.

De reis ging niet van een leien dakje: vanuit thuisland Panama, met testresultaat in de hand en braaf met een muilkorf op, werd ik zowaar geweigerd voor de vlucht want: geen vaccinatie voor gele koorts. Gele koorts? Jawel Honduras schijnt dat te eisen voor inwoners uit Panama. Het laatste gedocumenteerde geval van gele koorts in Panama was weliswaar in 1975, maar dat maakt niet uit want regels zijn regels en Ordnung muss sein! Wat we wel hebben in Panama zijn dengue, malaria, chagas en leishmaniasis (google nà de maaltijd) maar daar zijn geen vaccinaties tegen dus kun je geen bureaucratie omheen bouwen.

Vergeet het maar om in cojonatijd je vlucht om te boeken of je geld terug te krijgen, de klantenservice hangt letterlijk op al blijf je nog zo beleefd. Dus nieuwe vlucht geboekt, dit keer via Guatemala om zo de eis te omzeilen. Soepeltjes ingecheckt, klaar om aan boord te gaan, en wie staat daar, dezelfde Karen als van twee dagen daarvoor, die heeft uitgevogeld dat mijn eindbestemming wederom Honduras is en met haar dikke reet de toegang tot het vliegtuig blokkeert.

Even voor de duidelijkheid: ik heb in principe niets tegen vaccinaties, alleen hou ik er niet van om gechanteerd te worden om een in dit geval nutteloze vaccinatie te nemen, waarna je bovendien daarna tien dagen moet wachten totdat het geldig is. Dus: Panama, en Copa Airlines in het bijzonder kunnen de dengue krijgen en ik heb de bus gepakt naar Costa Rica en ben van daaruit gevlogen. Slechte verbinding weliswaar maar uiteindelijk een week later dan gepland toch in Honduras aangekomen. Bij de douane:

U heeft residentie in Panama? (Staat een stempel in mijn paspoort dus ontkennen is zinloos)
Ja dat klopt.
Heeft u ook een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts.
Ja dat heb ik alleen ligt dat in Nederland.
En u heeft geen foto of iets dergelijks?
Nee helaas niet.
– Beambte overlegt wat met collega – OK dan schrijf ik in het systeem dat u woonachtig bent in Nederland – stempel – Welkom in Honduras!

Het concept voor de privé stad is een initiatief van de Duitser Titus Gebel en onze eigen Frank Karsten om toestemming te verkrijgen van een regering voor de vestiging van autonome gebieden waar ondernemingen & werkgelegenheid naar hartenlust kunnen groeien. Het zal geen verbazing wekken dat de landen die hier de meeste behoefte aan hebben arme landen zijn waar de overheid haar burgers heeft in de steek heeft gelaten. Honduras is zo’n land, en keurde in 2015 een voorstel goed voor de oprichting van autonome zones, zogenaamde ZEDE’s, waar belasting beperkt is tot 5% en de eigenaar verantwoordelijk is voor alle infrastructuur en diensten inclusief politie.

Blik op Guanaja Island vanaf een naastgelegen zandbank

Op papier heeft het voorstel enorme potentie, welke ondernemer droomt er nou niet van lage belasting en minimale regels? Desondanks is er na ruim 5 jaar niet heel veel van de grond gekomen. Want zelfs al staat de wet toe mini-Hong-Kong’s te bouwen, Honduras blijft Honduras.

Met uitzondering van Afrika, is er geen moeilijker plek ter wereld om zaken te doen dan Latijns-Amerika. Handen schudden betekent niets, zet het op papier en het stelt nog steeds niets voor, stap naar de rechter en de hoogste bieder wint. Zakenpartners naaien elkaar zonder schaamte noch berouw. En dan heb ik nog met geen woord gerept over de stroperige en wispelturige bureaucratie. Men noemt een land als Honduras niet voor niets een bananenrepubliek.

Daarbij wordt het ZEDE-concept voortdurend bekritiseerd door de extreemlinkse pers die de belangen behartigt van de gevestigde orde. De regering en de top van het bedrijfsleven zit niet te wachten op concurrentie. Het is moeilijk in te schatten hoeveel ZEDE’s er begonnen zijn, maar het staat wel vast dat slechts een klein aantal succes zal oogsten.

Twee ZEDE’s waar reeds wat gebouwd is, Ciudad Morazan en Orquidea, zijn industrieel van aard en een initiatief van twee grote ondernemers. Het is een hoopgevende ontwikkeling, zeker vanuit het perspectief van werkloze Hondurezen, maar niet zo interessant voor de cojona-vluchteling. Het levert tenslotte weinig vrijheid op om te wonen in één van de meest criminele steden ter wereld.

Maar zijn er niet privé steden gevestigd op de “Islas de la Bahia”, een beeldschone toeristische trekpleister? Het klopt dat er twee groepen actief zijn: Prospera op het hoofdeiland Roatan, en Guanaja Hills gevestigd op het gelijknamige eiland, en dat is waar ik naar afgereisd ben. Geen van de twee heeft op het moment van schrijven iets noemenswaardig gebouwd, en het zal nog flink wat tijd en geld kosten om zover te komen.

Het cliché Caraibische strand inclusief Instagram model

Caribische eilanden zijn het ideaalbeeld van succes en welbehagen, vele mensen woonachtig in het koude noorden dromen ervan om als een Richard Branson dagelijks nog voor het ontbijt in het kristalheldere water te duiken.

Maar de realiteit is anders: het weer is lang niet altijd perfect, sommige maanden zijn zeer nat met net zo veel regenval als er in Nederland in een jaar valt. Andere maanden staat er harde wind, wat het lastig maakt om je per boot te verplaatsen. En eens in de plusminus 20 jaar krijg je een verwoestende orkaan te verduren. Wanneer je als toerist in het hoogseizoen lekker verwend wordt in een resort, is de denkfout snel gemaakt dat het er altijd perfect is.

Bovenal zijn er praktische uitdagingen wanneer men in een afgelegen gebied wilt bouwen: de ZEDE moet zelfvoorzienend zijn qua water & energie, wegen en jachthaven. Goederen komen van ver, logistiek is het lastig & duur, en lokale vakmensen zijn er niet veel. Al deze problemen kunnen met een goede investering verholpen worden, maar het betekent dat het eindproduct niet goedkoop zal zijn.

En daar wringt de schoen: voldoet de ZEDE aan het ideaal van een libertarisch utopia?

Ten eerste kan niet iedereen zomaar een ton of meer investeren voor een huis en een boot. De meeste mensen werken niet 100% online en hebben geen passief inkomen. Heb je een normale baan of moet je vaak weg voor werk of onderneming dan zal je veel moeten reizen, wat dankzij cojona gecompliceerder en duurder is geworden (en wie weet straks verboten voor ongevaccineerden) Maar zelfs al heb je voldoende inkomen, dan nòg zijn de baai-eilanden maar klein, kan de verveling gemakkelijk toeslaan, en ben je ver weg van vrienden en familie.

De investeerders koesteren een oprechte wens om een droom van vrijheid te realiseren, maar riskeren desondanks iets te creëren dat meer weg heeft van een resort voor een kleine groep rijke en oude libertariërs, niet een echte gemeenschap voor een divers gezelschap van vrijheidslievende mensen.

Wellicht dat er over een jaar of vijf zich een aardige gemeenschap heeft gevormd die werkgelegenheid en vermaak biedt. Maar dat heeft weinig zin wanneer je in een land woont waar jouw vrijheid op dit moment onder druk staat. En als een privé stad in Honduras geen uitkomst biedt, wat dan wel?

Alhoewel opgestart met de beste bedoelingen, is Galt’s Gulch in Chili slachtoffer geworden van oplichtingspraktijken.

Door de jaren heen zijn er vele pogingen gedaan tot het vestigen van een libertarische staat. Het Minerva project is een bekend voorbeeld uit de jaren zeventig, meer recente pogingen zijn er gedaan in Chili en Argentinië. Helaas faalden ze stuk voor stuk, op één uitzondering na: het “New Hampshire Freestate Project” afgekort tot FSP. In tegenstelling tot de andere projecten, zochten de initiatiefnemers van het FSP nooit naar soevereiniteit in een afgelegen woest gebied, maar simpelweg selecteerden ze één van de Verenigde Staten die al redelijk vrij en dunbevolkt was, zodat een kleine groep libertariërs verschil kan maken. Sinds het begin in 2003, zijn er zo’n 5000 man verhuisd naar New Hampshire. Leden van het FSP winnen regelmatig parlementaire verkiezingen en de invloed die men heeft is mede dankzij de vele evenementen die men organiseert buitenproportioneel groot.

De voornaamste reden dat het FSP succesvol is, in tegenstelling tot de vele mislukkingen, is omdat men het project lanceerde binnen hetzelfde land als de doelgroep, in een gebied waar werkgelegenheid was, infrastructuur, huizen, en cultuur. Het was geen grote stap voor de leden (al duurde het vrij lang om een grote groep te overtuigen de stap te zetten)

FSP leden hebben het recht op vuurwapens succesvol verdedigd, marihuana gebruik gedecriminaliseerd, en tal van andere verbeteringen doorgevoerd

Met alle faalprojecten in het achterhoofd, is het logisch om het FSP voorbeeld te kopiëren en toe te passen in Europa (of Azië) met een paar kleine aanpassingen. In plaats van ons te richten op een staat, moeten we een kleiner maar makkelijker haalbaar doel kiezen, een gemeente. Want een willekeurige groep Europeanen hoeft niet de hoop te koesteren serieuze invloed uit te oefenen op de politiek van bijvoorbeeld Portugal of Slowakije. En zelfs al zou het fantastisch zijn om zoiets als een nationale Maskenpflicht te voorkomen, het is al een hele verbetering wanneer je in jouw eigen gemeente geen masker op hoeft om te winkelen en jouw kinderen naar een school gaan waar ze vrij kunnen ademhalen.

Een andere kleine aanpassing is om qua locatie iets te zoeken met een aangenaam klimaat. New Hampshire is namelijk één van de koudste staten van de VS, geen slechte stek voor inwoners uit nabijgelegen zwaarbelaste en overgereguleerde dichtbevolkte staten als Illinois of Massachusetts, maar een stuk minder aantrekkelijk voor inwoners van Californië, Texas of Florida. Om die reden valt een locatie in Scandinavië af en gaat de voorkeur uit naar iets in Zuid-Europa.

Drie jaar geleden bracht ik samen met mijn vrouw een zomer door in de centrale regio van Portugal, reizen afgewisseld met vrijwilligerswerk, en kwamen we terecht in een klein dorp genaamd Santa Comba. Ook al was het er best mooi, aan de voet van Portugal’s hoogste berg, je zag nauwelijks toeristen. Met tien minuten rijden was je in Seia, een stadje van twintigduizend inwoners, met een aantal supermarkten en doe-het-zelf zaken.
In de regio heeft een exodus plaatsgevonden, duizenden zijn naar Frankrijk of verder geëmigreerd op zoek naar werk, en in het dorp wonen vrijwel uitsluitend ouderen. Toen mijn vrouw en ik iedere zondag de kerkdienst bezochten, waren de oudjes verheugd en werden we al snel overladen met groente & fruit uit de moestuin en zelfgemaakte wijn. Voor 140 euro huurden we een drie-kamer appartement, met het idee om er langer te blijven. Maar online werk wilde niet lukken, en zo liep de zomer toch ten einde.

In Zuid-Europa stikt het van de uitstervende verlaten dorpjes. Maar krijgt een project daar niet te maken met dezelfde beperkingen als een privé stad in Honduras? Er zijn een aantal goede redenen waarom ons dorpje in Europa een betere locatie is:

  • Bestaande infrastructuur: de meeste van deze dorpjes hebben water, electriciteit en goed internet.
  • Betaalbare huizen: ook mensen met een klein budget kunnen een ruïne kopen en opknappen. Voorbeeld
15 k en het is van jou
  • Bereikbaar met een goedkope vlucht of lange autorit. Inwoners die elders werken kunnen veel tijd spenderen in ons dorp, of slechts voor werk een klein appartement aanhouden in het land van herkomst.
  • Goede vakantiebestemming: mocht het project haar doel niet bereiken, dan blijft het dorp een leuke vakantiebestemming en gaat de investering niet verloren.
  • Weinig politieke tegenstand. In tegendeel zelfs, landen als Italië hebben zelfs programma’s om nieuwe inwoners aan te trekken naar verlaten dorpen.
  • Niet te radicaal, wij zijn nou eenmaal gewoontedieren en hoeven niet zo nodig iets exotisch. Spanje/Italië/Kroatië is voor 99% van de doelgroep aantrekkelijker dan een land als Honduras.

Met een groep libertariërs geconcentreerd in één gemeente is het mogelijk om een parallelle economie te creëren op dezelfde wijze als de Amish in de VS. Het maakt niet uit wat de federale overheid of staat beslist, de Amish vinden telkens een manier om hun leden en hun gemeenschap te beschermen. Dichter bij huis, waar bleven de kerken wel open tijdens de Ausgangssperre?

Dit Italiaanse dorp stond voor 3 ton (USD) te koop op Ebay. https://www.dailydot.com/unclick/italy-village-for-sale-ebay/

In gemeentes van enkele honderden inwoners, voornamelijk ouderen, is het niet moeilijk om een stempel te drukken, op een positieve manier bovendien: met het openen van een winkeltje, bakkerij of café in een uitstervende gemeenschap scoor je punten.
Helaas zul je wel meer belasting moeten betalen dan de 5% in Honduras, maar je kunt wel wat belasting ontwijken, wanneer inkomsten uit bijvoorbeeld Nederland komen terwijl je elders woont

Is het mogelijk om een honderd, tweehonderd, of misschien wel duizend man over te halen om in ons vrije dorp te komen wonen? Met 744 miljoen Europeanen moet zo’n klein aantal wel lukken, denkt u niet?
Nadat ik dit artikel eerder in het Engels uitbracht, kreeg ik zoveel positieve reacties en twee toezeggingen om het daadwerkelijk te doen. De voortdurende aanval op elementaire vrijheden, en de slaafse volgzaamheid van de mensen om ons heen, vooral wanneer het directe familie en vrienden betreft, heeft velen wakker geschut en bereid gemaakt om actie te ondernemen. Dit is een haalbaar alternatief, en nu ik me gesteund voel, ga ik het in gang zetten.

In een vervolg artikel zal ik ingaan op het plan van aanpak, en uitgebreid alle vragen beantwoorden die jullie hier in de commentaren plaatsen. Laat van u horen!

Ingezonden door Marnix

94 REACTIES

  1. Heel verfrissende invalshoek om vrijheid in Europa te zoeken. Zelf heb ik het niet zo op warmte dus is Scandinavie voor mij wel een optie. Beter echter is een EU kritisch land als Hongarije. Waar je ook voor relatief weinig geld onroerend goed kan kopen in grote delen van het land. Wellicht nog beter is buiten de EU. Noorwegen en Zwitserland zijn prijzig. Servie is voor zover ik het heb ervaren gastvrij en redelijk goedkoop.

    • Hongarije is een ontzettend intolerant land. Met haar anti LGBTQ wetten. Niet bepaalt een libertarische vrijstaat. Als je van de staat niet gay mag zijn etc, wat een ellende

      Ja, Hongarije is anti EU, zal best. Maar dan verwissel je dus de EU, voor nationalisme.

      Globalisme of nationalisme? Gewoon allebei niet. Het is allebei even grote rotzooi

      Meneer Timmermans en Kaag, of Orban, of hoe die griezel ook heet.

      Het is allemaal even erg.

      Je kan zeggen, een land is anti EU, dus dan is het een prachtig land. Maar er zijn ook heel veel landen anti Noord Korea en dat zijn dan nog steeds terror landen.

      Het is niet echt een argument. Het is de FVD manier van denken. De natie als een soort bescherming tegen grootmachten. Maar alleen het individu kan zichzelf beschermen tegen vormen van onderdrukking

      • >>> Met haar anti LGBTQ wetten <<<

        En terecht!
        Jij denkt dat je wakker bent? Tink again..!

      • Lol Karl heeft gelijk !
        Uitstekend artikel overigens. En goed om vol te houden geen vaccinatie te nemen, de aanhouder wint !

      • En terecht…..

        Hoe kan je nou een libertarier zijn, maar niet voor individuele vrijheid zijn?

        Je weet wel, de individuele vrijheid om laten we zeggen een gaybar te openen, of wat dan ook….

        :__)

        Libertarisme stond toch voor persoonlijke vrijheid?

        Ik denk niet dat ik ‘wakker’ ben en ik noem mijzelf niet eens libertarier. Maar libertarisme stond voor twee dingen : economische vrijheid én persoonlijke vrijheid. Dus niet dat je dus in de gevangenis gegooid word, als je gay bent, of wat dan ook. Niet dat de staat dan je gaypride event ding gaat verbieden. Je weet wel, de stáát

        Hongarije is een kleine fascistische staat. Niets om trots op te zijn..

        Mijn vraag aan jullie is. Is het libertarisme geïnfecteerd door autoritaire altright sentimenten?

        Hongarije is een staat voor potenrammers en neonazi’s

      • De altright verheerlijkt dan zoiets als Hongarije. FVDers vinden het ook prachtig daar.

        Punt is, Hongarije is gewoon een super autoritaire, collectivistische staat hé…Soort van USSR, in het klein, maar dan rechts.

        Sommige libertariers zijn dan pro Hongarije en die ‘rot’ Orban (netje uitgedrukt) alleen maar omdat hij anti EU is. Wat dus geen argument is.

        De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Slaat nergens op.

        Jullie doen dan hetzelfde als wat jullie linkse concurrent doet. Als wat het linkse anarchisme doet. Namelijk, linkse anarchisten sympathiseren dan met communistische staten, omdat die communistische staten anti rechts zijn….

        Het slaat allemaal nergens op. Vergeet je libertaire inslag niet. Laat die staten elkaar lekker de strot afbijten. Cuba, Hongarije, Eu, het zal allemaal wel.

        Ergerlijk om te zien, hoe libertaire bewegingen opgeslokt worden door marxisme, of de altright. Kortom, door autoritarisme.

        Mensen die dan zeggen : Ik haat Bij1 en dus stem ik FVD. Wat dus geen argument is. Het is gepolitiseerd. Je denkt dan in kampen. Je gaat dan uit van een soort stammenoorlog. Aan de ene kant wokies aan de andere kant FVD.

        Maar ik laat zowel wokies, als FVD links liggen. Ze zijn niets voor me, ze zijn lucht allemaal.

        Ja, ik hekel de antifa en nee, natuurlijk heb ik niets met die proud boys sukkels….

  2. Ik vind het wel leuk om hier eens over van gedachten te wisselen… Hoe kan ik je bereiken?

  3. Goed plan. Om eerlijk te zijn is de gedachte ook wel eens bij me opgekomen om met een groepje gelijkgezinden een leeggelopen dorpje over te nemen. Maar ik ben geen manager die dan daadwerkelijk koppen met spijkers gaat slaan. In Oost-Europa zijn de belastingen beduidend lager dan in Zuid-Europa. Omdat je moet instappen als het bloed door de straten stroomt, is de Krim wel eens bij me opgekomen. Mediterraan klimaat, mooi landschap, christelijke cultuur. Ik ben er nog nooit geweest maar ik vermoed dat er flinke stukken nog niet ontwikkeld zijn. Verder hou ik er wel van als een grote stad binnen handbereik is. El Salvador heb ik ook overwogen. Maar dan zie ik mijzelf weer veel te veel bier drinken in een zompige bar. Bovendien blijf je de rijke buitenlander van wie iedereen altijd geld wil hebben.

    • Goede observatie Crimea. De Russische taal is wel een overweging, omdat het een taal is met een ander alfabet en ook ander woorden. Het is dus meer dan het leren van een andere taal in je eigen alfabet zoals bij Spaans, Duits en Frans het geval is. Wil je low-profile gaan wonen in de Krim dan is het zeker het overwegen waard. Zaken doen daar is een ander verhaal. In dergelijke landen kom je nergens zonder netwerk, althans niet goedkoop. Trouwen met een lokale partner is een wijze om dit gedeeltelijk te omzeilen en wat meer voeten in de aarde te krijgen. Crimea, een goede optie maar toch wel wat extra overwegingen waard. Georgië is eventueel ook het overwegen waard als je houdt van skiën (Kaukasus) en goed eten en drinken (verkies Georgische wijn boven wijn uit iedere ander land). Hongarije is ook een extra overweging waard gezien de promotie van Covid-injecties op grote schaal. Kortom, landen in de Oost-Europese hoek van de wereld zijn m.i. geschikt voor geesten die wat avontuurlijker zijn ingesteld dan de doorsnee emigrant binnen Europa. Het is geen walk in the parc.

    • In Salvador staat op alle 4 hoeken van de straat een politieman met Kalasjnikov in de aanslag. Bovendien staat het land onder (te) sterke invloed van Amerika.
      Servië popelt om bij de EU te horen. Vermoedelijk zal er in Hongarije vroeg of laat oom wel een omwenteling komen als Orbàn niet gehoorzaamt. En vergeet ook de moeilijke talen hier en daar niet. Daar krijg je toch mee te maken. In Italië moeten gevaccineerden nu met een roze primula in hun knoopsgat gaan lopen en in die vergrijsde samenleving zijn ze behoorlijk bang voor besmetting, dus denk maar niet dat je er zonder vaccinatie kunt vertoeven! Je zult nog vóór je een bakkerij opent moeten zorgen voor een eigen ziekenhuis enz.
      Ik weet niet of Nederland uit vluchten wel zo’n goed idee is. Beter is het om hier voor onze vrijheid te vechten. Zonder strijd geen vrijheid!

      • Vechten in Nederland lijkt me zeker de moeite waard. Zie hoe in Frankrijk en Italië letterlijk miljoenen mensen de straat op gaan momenteel ( zie je uiteraard niet op de oude propaganda kanalen maar op rumble, bitchute en YouTube als je goed zoekt)

        Het één sluit het ander niet uit. U kunt nog steeds deelnemen aan het vrije dorp in Zuid-Europa, het is immers slechts een korte vlucht of lange autorit weg, en je hoeft er niet voltijd te wonen. Kom gewoon lekker herstellen van de waanzin onder gelijkgestemden iedere vakantie 😉

      • @M.Lamina.

        “Beter is het om hier voor onze vrijheid te vechten.”

        Reactie: Klink leuk en dapper, maar heeft u ook een plan?

      • @Marnix.
        “Het één sluit het ander niet uit.”

        Fout. Er bestaan slechts drie strategieën: aanvallen, verdedigen of terugtrekken. Een dubbele beweging maken van aanvallen en terugtrekken is onmogelijk.

        U heeft blijkbaar (niet schijnbaar) gekozen voor terugtrekken. Dit lijkt me onder de gegeven omstandigheden een uitstekende keuze en is m.i. ook de enige juiste keuze.

        Laat u niet gek maken en ga niet op deze goedbedoelde onzin in. Focus.

      • @de laatste Batavier.

        Daar gaan we.

        U heeft ons mooi op het verkeerde been gezet door met uw naam te suggereren dat u een soevereine geest bent die gelieerd is aan de Bataafse Republiek. Dat bent u niet. U bent een gewoon een platvloerse intolerante geloofsfanaticus die op de man speelt. Ik zal mijn conclusie toelichten met beantwoording van uw verschillende beweringen.

        1. “Kennelijk hebt u aan het woord god verkeerde eigenschappen gegeven, waardoor je het nu niet meer kunt gebruiken, horen zonder dat het weerstand oproept.”
        Bij het inrichten van een soevereine samenleving dient er gezocht te worden naar een grootste gemene deler om het volk te verbinden. De grootste gemene deler kan daarom onmogelijk gevonden worden in een religie of een spiritualiteit (terzijde, u gooide de hele santenkraam maar even op een hoop en ging ongehinderd door met uw pedanterie toen ik u er op een nette manier op wees).
        Daarom ook gooi ik deze uitspraak van u bij het afval wegens niet onderbouwd en jij-bak.

        2. “Een hekel hebben aan het woord god is dan ook uw probleem,”
        Als opgevoed rooms-katholiek kijk ik met verbijstering naar deze aanmatigende en niet onderbouwde conclusie.

        3. ”… probeer er zo gauw mogelijk mee in het reine te komen.”?
        Ik vraag me af met welke autoriteit of competentie u schrijft om zich boven mij te stellen en mij toe te spreken als een kind vanuit uw zelf geproclameerde onaantastbaarheid?

        4. “God is maar een naam. U mag het van mij these noemen of bron, universum of wat u ook maar goed in de oren klinkt.
        U bent dermate verblind door uw zelfingenomenheid dat u niet ziet dat ik tracht een gemeenschappelijke grond voor discussie te creëren met mijn voorstel van these/antithese. Het gaat er niet om hoe ik het e.e.a. noem. Dit is een ordinaire jij-bak.

        5. “Het gaat mij om een woord te gebruiken dat iedereen begrijpt.”
        Nee, niet iedereen begrijpt het woord God en er zijn ook veel zielen die het bestaan ervan ontkennen. Ik noem even de atheïsten, de agnosten en de aanhangers van het Vliegende Spaghetti monster. En natuurlijk de spirituele Boeddhistische geesten die door u voor het gemak ook maar even op de hoop van het Vaticaan veegde.

        6. “Voor mij is God de bron van alles wat is. En meer dan dat, want ik pretendeer niet dat ik het geheel doorgrond. En aan dat wat is zitten bepaalde regels. Het staat iedereen vrij om de regels van het Universen te overtreden,”
        Nutteloos om met u verder te discussiëren als u niet eens het onderscheidende discussiepunt van God en Darwin (natuur) weet te herkennen. Het is mijn ervaring dat u en velen intolerante geloofsgenoten van u niet perse inert zijn door onwetendheid maar vooral ook door volkomen gebrek aan empathie. Het is een psychologisch defect, dat men aantreft bij sociopaten.

        7. “Er is een spreuk “God save us from religion”. En daar men ik het helemaal mee eens.”
        Goh, wat lief. Zoiets in de geest van ‘alle konijntjes zijn lief’. In Godsnaam, verbreed uw perspectief eens met Nietzsche die beweerde dat God dood is. En meldt u dan maar eens weer!

        8. “Probleem is dat godsdienst de spiritualiteit dood maakt.”
        Lachwekkend, intolerante en dogmatische geesten zoals u vermoorden spiritualiteit en begonnen bakstenen op elkaar te stapelen om kerken te bouwen, terwijl God zinspeelde op gemeenschappen.

        Ik stop ermee. Nutteloos.

        En verander in hemelsnaam uw nick.

      • Slordig van mij. Deze reactie is misplaatst en had lager moeten staan. Dit heb ik alsnog rechtgezet; zie reactie ergens hieronder. Sorry voor het ongemak.

    • christelijke cultuur

      Bah !

      Jakkes !

      :__)

      Lekker iedere zondag naar de kerk en dan gehersenspoeld worden door een dominee. Ik heb het een beetje gehad, met ‘christelijke cultuur’.

      • Zonder Christelijke cultuur geen westerse beschaving. Maar het goede nieuws is, je kunt in hele grote gedeeltes van de wereld terecht waar het vol met mensen zit die het ook hebben gehad met de ‘christelijke cultuur’

      • Ik had altijd meer met het satanisme, dan met het christendom. Er zit meer waardigheid in en meer levenskracht en meer trots.

        ‘muh westerse beschaving’

        Weer zo’n FVD oprisping.

        Ik ben meer een wereldburger. Ik ga en sta waar ik wil etc. Ik lees over Aziatische cultuur en Afrikaanse cultuur en religie etc. Niet aan Thierry vertellen hoor, alsjeblieft. Straks bleek ik een ‘rassenvijand’ te zijn.

      • Een ander

        Daarnaast. Je kan de ‘westerse cultuur’ net zo goed zien als een cultuur die gebouwd is op paganisme.

        Voor christendom kwam paganisme.

        Zonder paganisme, geen christendom

      • “Lekker iedere zondag naar de kerk en dan gehersenspoeld worden door een dominee. Ik heb het een beetje gehad, met ‘christelijke cultuur’.”

        Wat een vooroordelen weer. Verkies jij de communistische cultuur, de woke cultuur boven de christelijke cultuur?

        Jouw probleem is dat je serieus neemt wat dominees, priesters, de paus, guru’s, beroemde wetenschappers of welke intellectueel ook vertelt.
        De meesten proberen hun leer aan de man te brengen om er zelf beter van te worden door mensen voornamelijk angst aan te praten of om vooral hun eigen geloof bevestigd te zien door jou.

        Waarschijnlijk heb je geen idee wat er in de Bijbel staat. De principes in de heilige boeken van de verschillende godsdiensten zijn gelijk (van de Islam ben ik niet zo zeker). Maar als je je wilt onderscheiden is het niet handig om dat te benadrukken. Beter is het de verschillen groot aan te zetten om zo te laten zien dat jouw geloof beter is dan die van een ander. Verdeel en heers en beroof iedereen van hun arbeidsopbrengsten.

        “Ik had altijd meer met het satanisme, dan met het christendom. Er zit meer waardigheid in en meer levenskracht en meer trots.”

        Wel zul jij nu wel heel gelukkig zijn. Het satanisme viert hoogtij vandaag de dag. En dat past ook wel bij jouw gekoketteer met egocentrische kijk op het leven. Satanisme met een laagje beschaving. Spuit iedereen gif in z’n donder als je meent dat ze een gevaar of last vormen.
        Moraal en geweten? Wat is dat en waar is het goed voor. Doe wat je wil

        Hopelijk begrijp je niet wat je schrijft en is net als veel van je schrijfsels onbezonnen jeugdige naiviteit.

      • @Een ander.

        U: “Zonder Christelijke cultuur geen westerse beschaving.”

        Reactie: Zonder humanisme geen christelijke cultuur.

        M.a.w. humanisme ging aan het christendom vooraf. De christelijke sekte heeft het e.e.a. opgeschreven en tot ideologie gemaakt om de massa aan te spreken en te exploiteren.

        Alstublieft.

      • @De laatste Batavier.

        Het centrale thema bij satanisme is dualiteit (God en Duivel). Dualiteit is de taal van het universum. Hiermee moeten we het op dit ondermaanse doen. Onze beslissingen worden bepaald door een keuze hiertussen. En dat is niet makkelijk omdat er niet zoiets als een universele waarheid bestaat waartegen we een beslissing kunnen afzetten. We moeten het hier doen met de waarneembare werkelijkheid. Wat goed is dat weten we pas aan het einde van ons leven.

        Ik ben het met u eens dat Nayo, alhoewel goedbedoelend, een niet ontwikkelde kijk op veel zaken heeft. Zo ook in dit geval.

        Ook, neemt u humanisme eens in overweging als cultuur (definitie: hoe gaan we met elkaar omgaan). Zie ook mijn opmerking hierboven waarin ik stel dat humanisme aan het christelijke geloof voorafging.

      • Voight-Kampff 21-09-21 at 06:18

        “Het centrale thema bij satanisme is dualiteit (God en Duivel).”

        Dat is het centrale thema van de Bijbel en het Christendom, de Islam, maar ook het Budisme, Hinduisme Taoime etc. In alle “heilige schriften” van alle godsdiensten of spirituele bewegingen wordt gestreefd naa gelukzaligheid, dat is de hemel, Nirvana. En dat kan alleen bereikt worden door het goede dwz het Goddelijke te volgen . Dat komt uiteindelijk neer om uit liefde te leven.
        Satanisme streeft naar precies het omgekeerde. Daarom zie je nu overal de leugens die precies de waarheid (het goede) omkeren. Dus het vaccin geeft je leven, maar het omgekeerde is waar. Het zorgt voor je dood.
        Die omkering zie je overal (de staat maak je slaaf in plaats je daar tegen te beschermen. de rechters praten recht wat krom is en krom wat recht is, de volksvertenwoordigers vertegenwoordigen de onderdrukkers, de kerk maakt spiritualiteit dood. Denk ook aan 1984 van George Orwell:
        Oorlog is vrede (war is peace)
        Vrijheid is slavernij (freedom is slavery)
        Onwetendheid is kracht (ignorance is strength)

        “neemt u humanisme eens in overweging als cultuur”

        Je moet altijd terug gaan naar de oorsprong of de bron.
        De bron van het goede leven is liefde voor elkaar en voor je zelf. Liefde kan een ander niet zien lijden, heeft geen plezier in daden die enkel eigen belang najagen en daarbij anderen in de ellende helpt.
        Als humanisme gestoeld is op liefde vind ik humanisme prima. Maar iets wat simpel is moeten we niet moeilijk en ingewikkeld maken door allerlei regels en normen. Wij weten heel goed hoe we zelf behandeld willen worden. Als je dat bij een ander doet dan kan het bijna niet fout gaan.

      • @ de laatste Batavier.

        Een pittige discussie voor een reactie.

        Wat betreft uw religieuze benadering:
        U maakt grote sprongen. Christendom en Islam zijn monotheïstische religies; God kan buiten ons gevonden worden. Terwijl, het spiritualisme zoals Budisme, Hinduisme Taoime zijn gericht op God in onszelf.

        De laatsten streven niet naar gelukzaligheid maar naar de afwezigheid van verlangen en pijn (bewegen naar het centrum van de orkaan). Zoiets als onverstoorbaarheid; het geluk van de stenen. Zij kennen dan ook geen hemel en volgen geen dogma’s zoals het goede en Goddelijke. Men redeneert in consequenties.

        Een voorstel:
        De discussie wordt overzichtelijker en beheersbaarder als we de religieuze component eruit halen en over dualiteit redeneren in termen van these en antithese (i.p.v. God en Satan)? Lijkt u dat wat?

      • God is maar een naam. U mag het van mij these noemen of bron, universum of wat u ook maar goed in de oren klinkt. Kennelijk hebt u aan het woord god verkeerde eigenschappen gegeven, waardoor je het nu niet meer kunt gebruiken, horen zonder dat het weerstand oproept. Vergelijk het met het woord neger wat bij veel mensen het bloed doet koken, maar niets anders betekend dan glanzend zwart.
        Een hekel hebben aan het woord god is dan ook uw probleem, probeer er zo gauw mogelijk mee in het reine te komen.
        Het gaat mij om een woord te gebruiken dat iedereen begrijpt.

        Voor mij is God de bron van alles wat is. En meer dan dat, want ik pretendeer niet dat ik het geheel doorgrond. En aan dat wat is zitten bepaalde regels. Het staat iedereen vrij om de regels van het Universen te overtreden, maar dat heeft wel vervelende gevolgen/resultaten. Resultaten wij mensen zelf veroorzaakt hebben door regels van het Universum aan de laars te lappen, maar dat dan weer niet begrijpen. (Wat je zaait, zul je oogsten)

        Er is een spreuk “God save us from religion”
        En daar men ik het helemaal mee eens.

        Probleem is dat godsdienst de spiritualiteit dood maakt. En dat gebeurd zeer bewust. Spiritualiteit is wat mensen van binnenuit ervaren. Godsdienst zijn regels die van buitenaf worden opgelegd door andere mensen. De dominees, priesters, imams, pandit, guru’s plaatsen zich zelf tussen “God” (of zoals jij wil These, maar en de mensen. en zij te begrijpen hoe de “heilige schriften”uitgelegd dienen te worden en stellen de regels op. Bij ongehoorzaamheid van hun regels dreigen ze dat de gelovigen in de hel komen. Dat geeft hun macht en die misbruiken ze ook. In besloten gemeenschappen staat de voorgangers niet geloven gelijk aan uitsluiting. (zie de overeenkomsten met het huidige corona geloof)

        Ook in de Bijbel is God niet iets buiten ons zelf, maar een kracht in ons zelf. Persoonlijk denk ik dan aan mijn geweten en intuïtie, gevoel (niet emotie).
        De kerken hebben God dus buiten de mens geplaatst en zich zelf tussen God en de mensen geplaatst. Op die manier hebben de kerken de gelovigen in hun macht gekregen.
        Doordat Jezus de regels van de toenmalige religieuze leiders verwierp hebben ze hem ter dood gebracht. Voornamelijk voor het feit dat hij zei dat hij God (vergelijk dat met boedisme en hinduisme) was en daarmee dus de autoriteit van de religieuze leiders verwierp en daarmee dus hun macht niet erkende.

        De rol van de kerken neemt nu af. De wetenschap heeft de rol van de kerken overgenomen. Believe the science hoor je tegenwoordig. De corona gelovigen verlaten zich op de wetenschappelijke waarheden van het OMT. De klimaatveranderingsgelovigen volgen de wetenschappers van de IPCC. En de niet gelovigen wordt hel en verdoemenis gepredikt. De straf van niet een vaccin nemen is volgens de OMT de dood of LongCovid en uitsluiting. De straf op het niet volgen van de IPCC maatregelen is een onleefbare planeet.
        Er is dus niets nieuws onder de zon. Alles krijgt alleen een andere vorm.

      • Waarom krijg ik nou weer zo’n preek voor mijn kiezen ?

        Wat een vooroordelen weer. Verkies jij de communistische cultuur, de woke cultuur boven de christelijke cultuur?

        Verkies ik communistische cultuur? Heb ik dat dan gezegd…..Kan je lezen?

        :__)

        Nee, ik verkies communistische cultuur niet, ik wil ze gewoon beide niet. Ik verwerp het christendom én de woke cultuur. Dat kan dus, wist je dat. Ik hoef niet te kiezen…

        Het feit dat ik niet graag bij jouw dominee op schoot wil zitten, maakt mij nog geen marxist, of wat dan ook. Ik heb niets met christendom, dus dan ben ik een marxist. Slaat dus nergens op…

        Dan je hele verhaal over ‘God’.

        Ja, i couldn’t care less. Het zal allemaal wel. Christenen zoeken het maar lekker uit allemaal, zolang ze mij met rust laten vind ik het prima.

      • Ik heb niet eens iets met satanisme. Ik zei het om een beetje te choqueren

        Satanisme neemt gewoon de filosofie van Nietzsche en voegt er wat occultisme aan toe. Het heeft voornamelijk artistieke waarde, de stroming. Intellectueel gezien vind ik het niet heel spannend.

        Maar als ik dus moest kiezen. Satanisme of christendom, zou ik natuurlijk satanisme kiezen. Een meer levensbevestigend, eerlijk geloof, dan dat kruiperige, hypocriete christendom gedoe.

      • Voight

        In mijn perceptie is humanisme een soort van christendom. Ik zie er niet veel verschil tussen.

        Humanisme is iets voor ex christenen. Komt op hetzelfde neer, maar is zogenaamd wat stoerder dan christendom. Ik zou transhumanisme verkiezen boven humanisme. Al wat interessanter en actueler.

        En nee, het is niet zo dat ik dingen ‘niet snap’ . Het is gewoon zo dat ik andere denkbeelden en perspectieven heb dan jullie.

        Er zijn heel veel dingen die jullie juist niet snappen en/of waar jullie niet echt diep over nagedacht hebben, valt me op

      • nayakosadashi2020 21-09-21 at 22:34

        Waarom krijg ik nou weer zo’n preek voor mijn kiezen ?

        Beste Nayo,

        Ten eerste jij doet hier niet anders dan preken. En je preekt hier voor eigen parochie. Dat wil zeggen, je bent alleen maar bezig je eigen zienswijze te etaleren die hier veelal niet gedeeld wordt.

        Verder blijkt uit je schrijfsels dat je maar zeer beperkte kennis hebt van heel veel zaken waar je over schrijft. Dat nodigt niet uit om je serieus te nemen.
        Ik merk bij me zelf, dat ik eigenlijk geen zin meer heb om er diep op in te gaan, omdat je de basis beginselen van de “heilige geschriften” en de historie en machtspolitiek van onder andere godsdiensten en staten niet kent en aldus ongefundeerd allerlei dingen roept die kant noch wal raken.

        “Ik zou transhumanisme verkiezen boven humanisme.”

        Wat loop je hier dan te zeiken. Dat is de agenda die momenteel uitgerold wordt.

        Zo’n opmerking laat zien waar jij voor staat. Ik heb sterk het gevoel dat je een trol bent. Een beetje verdeeldheid zaaien.
        Don’t feed de trols, dus ik laat het hier bij.

      • @de laatste Batavier.

        Daar gaan we.

        U heeft ons mooi op het verkeerde been gezet door met uw naam te suggereren dat u een soevereine geest bent die gelieerd is aan de Bataafse Republiek. Dat bent u niet. U bent een gewoon een platvloerse intolerante geloofsfanaticus die op de man speelt. Ik zal mijn conclusie toelichten met beantwoording van uw verschillende beweringen.

        1. “Kennelijk hebt u aan het woord god verkeerde eigenschappen gegeven, waardoor je het nu niet meer kunt gebruiken, horen zonder dat het weerstand oproept.”

        Bij het inrichten van een soevereine samenleving dient er gezocht te worden naar de grootste gemene deler om het volk te verbinden. De grootste gemene deler kan daarom onmogelijk gevonden worden in een religie of een spiritualiteit die niet door iedereen wordt aangehangen (terzijde, u gooide de hele santenkraam van God en Boeddhisme maar even op een hoop en ging ongehinderd door met uw pedanterie toen ik u er op een nette manier op wees).
        Daarom ook gooi ik deze uitspraak van u bij het afval wegens niet onderbouwd en jij-bak:

        2. “Een hekel hebben aan het woord god is dan ook uw probleem,”

        Als opgevoed rooms-katholiek kijk ik met verbijstering naar deze aanmatigende en niet onderbouwde conclusie.

        3. ”… probeer er zo gauw mogelijk mee in het reine te komen.”?

        Ik vraag me af met welke autoriteit of competentie u schrijft om zich boven mij te stellen en mij toe te spreken als een kind vanuit uw zelf geproclameerde onaantastbaarheid?

        4. “God is maar een naam. U mag het van mij these noemen of bron, universum of wat u ook maar goed in de oren klinkt.

        U bent dermate verblind door uw zelfingenomenheid dat u niet ziet dat ik tracht een gemeenschappelijke grond voor discussie te creëren met mijn voorstel van these/antithese. Het gaat er niet om hoe ik het e.e.a. noem. Dit is een ordinaire jij-bak.

        5. “Het gaat mij om een woord te gebruiken dat iedereen begrijpt.”

        Nee, niet iedereen begrijpt het woord God en er zijn ook veel zielen die het bestaan ervan ontkennen. Ik noem even de atheïsten, de agnosten en de aanhangers van het Vliegende Spaghetti monster. En natuurlijk de spirituele Boeddhistische geesten die door u voor het gemak ook maar even op de hoop van het Vaticaan veegde.

        6. “Voor mij is God de bron van alles wat is. En meer dan dat, want ik pretendeer niet dat ik het geheel doorgrond. En aan dat wat is zitten bepaalde regels. Het staat iedereen vrij om de regels van het Universen te overtreden,”

        Nutteloos om met u verder te discussiëren als u niet eens het onderscheidende discussiepunt van God en Darwin (natuur) weet te herkennen. Het is mijn ervaring dat u en velen intolerante geloofsgenoten van u niet perse inert zijn door onwetendheid maar vooral ook door volkomen gebrek aan empathie. Het is een psychologisch defect, dat men aantreft bij sociopaten.

        7. “Er is een spreuk “God save us from religion”. En daar men ik het helemaal mee eens.”

        Goh, wat lief. Zoiets in de geest van ‘alle konijntjes zijn lief’. In Godsnaam, verbreed uw perspectief eens met Nietzsche die beweerde dat God dood is. En meldt u dan maar eens weer.

        8. “Probleem is dat godsdienst de spiritualiteit dood maakt.”

        Lachwekkend, intolerante en dogmatische geesten zoals u vermoorden spiritualiteit en begonnen bakstenen op elkaar te stapelen om kerken te bouwen, terwijl God zinspeelde op gemeenschappen.

        Ik stop ermee. Nutteloos.

        En verander in hemelsnaam uw nick.

      • @een ander.

        “Goed gezegd Batavier”.

        Ik stel voor dat u uw opmerking even onderbouwt, anders zou uw opmerking opgevat kunnen worden als een indirecte jij-bak!?

        Indien u niet van plan bent om op mijn advies in te gaan, dan wil ik u graag wijzen op het Twitter-platform. Daar kunt u lekker gedachteloos plempen en forwarden.

        Tenslotte, wat u zo “goed gezegd” vond heb ik weerlegd met mijn reactie aan ‘de laatste Batavier’. Ik zou zeggen voel u vrij hierop te reageren. Doet u dat niet, dan bent u voor mij ingedeeld in dezelfde categorie van platvloerse, intolerante geloofsfanatici.

        Ik zie het wel!

      • Nayo,
        “In mijn perceptie is humanisme een soort van christendom. Ik zie er niet veel verschil tussen.”
        Ik leg net uit dat humanisme aan het christendom vóóraf ging. Humanisme hoorde bij de eerste mens. U heeft moeite met het verwerken van informatie.

        “Ik zou transhumanisme verkiezen boven humanisme. Al wat interessanter en actueler.”
        Voor het gemak word ik door u even ingedeeld in de stroming van het post-Darwin tijdperk, terwijl ik beweer dat humanisme aan het Christendom vooraf ging (zo rond het jaar nul).

        “En nee, het is niet zo dat ik dingen ‘niet snap’ .”
        Welnee, ik beweer dat u een niet ontwikkelde mening heeft, en soms het gehele speelveld niet overziet. U snapt dingen best, u brengt ze niet altijd met elkaar in verband.

      • De laatste batavier (wat een gênante naam ook weer )

        (Je vind jezelf een soort ridder, waarschijnlijk. Van die grootheidswanen)

        Zie hoe arrogant je reactie nou weer is, op mij.

        Als ik een ’trol’ ben, reageer dan niet op me, met je eindeloze conspiracy geneuzel. En je hooghartige houding. Ik ken die psychotische conspiracy verhaaltjes. Het is echt niet zo nieuw allemaal. We worden er allemaal mee doodgegooid, door narcisten als jij.

        Ja man, de protocollen van Zion. Interessant joh. Wat moet jij intelligent zijn, je hebt de protocollen van Zion gelezen, Wow ! Held !

        Joodse reptielen maken ook graancirkels, wist je dat? Word ons ook niet verteld door ‘de mainstream media’. Alleen genieën als jij doorzien het weer. Gelukkig hebben we jou nog. Als laatste wapen tegen ‘de mainstream’, toch ?

        Mensen zijn het niet met mij eens, hier? Spreek jij namens die mensen? Weet jij wat iedereen hier van mijn opinies vind? Kan je niet beter voor jezelf praten?

        Jij gaat verder niet meer op mij reageren.

        Ik vind transhumanisme interessant als concept, meer niet. Leer nuance te zien. Ik wil niet dat het als politiek wordt uitgevoerd. Maar als idee vind ik het interessant.

        Ik ga nu even de protocollen van zion lezen, zodat ik ooit net zo geniaal word als jij.

      • “In mijn perceptie is humanisme een soort van christendom. Ik zie er niet veel verschil tussen.”
        Ik leg net uit dat humanisme aan het christendom vóóraf ging. Humanisme hoorde bij de eerste mens. U heeft moeite met het verwerken van informatie.

        Voigt

        Ja, je kan zeggen dat humanisme voortkwam uit de Griekse cultuur en daarmee is het dan ouder dan christendom. Zo kan je het bekijken.

      • Ik bedoel….

        Dit is een site over libertarisme. Je verwacht mensen die bezig zijn met Oostenrijkse school en bitcoins en persoonlijke vrijheid

        En wat krijgen we? De standaard bedompte coffeeshop praatjes, over ‘de satanisten’ en ‘de calabisten’. Ik ken dat allemaal. En ik vind het irritant.

        Of je krijgt van die FVD aanhangers, die intolerant zijn tegenover LGBTQ mensen en Hongarije verheerlijken, als ‘een bastion van christelijkheid’ of wat voor onzin dan ook

        Ik kom hier voor libertarisme. Niet voor bruine altright ellende en ook niet voor verhalen over aliens en graancirkels en ‘de joden’

      • Nayo, toe nou.

        “Ja, je kan zeggen dat humanisme voortkwam uit de Griekse cultuur en daarmee is het dan ouder dan christendom. Zo kan je het bekijken.”

        Ik beweer dat humanisme ook vóór de Grieken bestond en de Egyptenaren en dat humanisme individueel is. Dus, vanaf de eerste mens. Vóór iedere ideologische beweging, club, sekte, groep, vereniging er goede sier mee ging maken en pretendeerden het wiel te hebben uitgevonden.

      • Het ligt dan een beetje aan je definitie van het woord humanisme

      • Voight-Kampff 22-09-21 at 07:03

        Heb ik op het zere plekje gedrukt?

        Jammer voor U. Maar troost u, u bent niet de enige.

        Dat u als een wesp gestoken reageert, geeft alleen maar aan dat u uw ervaringen/trauma’s nog niet verwerkt hebt, zoals ik al schreef. Als jij dat op de man spelen vindt, het zij zo. Geen enkele moeite mee.
        Budda zei ooit “Als iemand je een kado geeft en je neemt het niet aan, van wie is dan het kado?”
        In het Nederland hebben we de spreuk “Wie de schoen past, trekt hem aan”

        Wat de kerk in de geschiedenis gedaan heeft, heeft helemaal niets met “God” te maken. Ze hebben enkel “God” gebruikt om zichzelf te rechtvaardigen en de goedgelovige mensen voor hun karretje te spannen om dood en verderf te zaaien.
        Dus wat U in de Rooms Katholieke kerk geleerd hebt, daar heb ik niet zo veel mee en daar hoeft u me dan ook niet op af te rekenen.

        Als klap op de vuurpijl wilt u dat ik mijn nick name verander. Wie denkt u wel niet dat u bent?
        Dat is mijn probleem met de kerk. Maar je wrok koesteren tegen de kerk en hun geloofsleer daar heb je alleen zelf last van. Ik in ieder geval niet.

        Een discussie aangaan met iemand die vanuit emotie reageert is niet zo nuttig. Zie bijvoorbeeld de kijvende wijven in het debat met Gideon van Meijeren.
        https://www.vrijspreker.nl/wp/2021/09/gideon-duelleert-met-deugmensen/

        Als klap op de vuurpijl wilt u dat ik mijn nickname verander. Wie denk u dat u bent?

        Tenslotte wens ik u het beste. Hoe beter het gaat met u, hoe meer plezier wij aan u kunnen beleven.

      • de laatste Batavier.

        Uw reactie bevestigt mijn bewering dat u een platvloerse intolerante geloofsfanaticus bent.

        Ook u beschikt niet over de kennis en het intellectuele vermogen om een discussie aan te gaan met de elementen: religie, spiritualisme, atheïsme, agnosticisme, het vliegende spaghetti monster, Darwin en Nietzsche.

        Een hoop gespin en weinig wol.

        En laat vooral uw naam staan, ik ben de laatste die u in de weg zal staan als u ervoor kiest uzelf belachelijk te maken.

      • De laatste Batavier.

        U: “… als een wesp gestoken”

        U heeft me één keer in de maling genomen. Ik trap er niet voor een tweede keer in.

        Toelichting; voorheen heeft u mijn mening gevraagd over staatsinrichting. Die heb ik gegeven. Uw reactie bestond er vervolgens uit dat u over uzelf en uw omstandigheden begon te klessebessen.

        Dit doet u nu weer door over uw religieuze dogma’s te klessebessen.

        Ik ga hierin niet mee en scheid eenvoudig de zin van de onzin.

        U bent gewoon een zelfingenomen ijdeltuit die de naam Batavier heeft bezoedeld.

      • “Uw reactie bevestigt mijn bewering dat u een platvloerse intolerante geloofsfanaticus bent.”

        Fijn voor u dat u in uw vooroordelen bevestigd wordt.

        En gefeliciteerd met uw intellectuele vermogen om diep gaande discussies aan te gaan. Lijkt me het beste om de discussie maar met u zelf aan te gaan. Dan bent u tenminste verzekerd van een bepaald intellectueel nivo en uw eigen gelijk.

        Ik vind het een eer om mij belachelijk te maken in uw ogen. Want dat is verre te verkiezen dan door u geprezen te worden.

        A dieu en doe het vliegende spagettiemonster de groeten.

      • Nayo, komt-ie.

        Humanisme.

        De mens komt voort uit de natuur, niet uit religie. Of God hierachter zit kan eventueel een discussie zijn die hierop volgt .

        Moraliteit is geen uitvinding van religie, maar religie is een culturele invulling en uitbreiding van morele regels die middels de evolutie van de mens heel diep in de menselijke biologie verankerd liggen (Frans de Waal).

        Dus, de mens kan goed en kwaad van elkaar onderscheiden en heeft dus ook de mogelijkheid om redelijke oordelen te vormen.

        De volgende waarden liggen in het hart van een humanist: zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, solidariteit, redelijkheid en rechtvaardigheid. Dit alles om te overleven.

        Dat religie hierop voortborduurt is logisch en begrijpelijk.

  4. Veel mooie suggesties in de commentaren. Er zijn een aantal voorwaarden aan ons land van vestiging:

    – zijn er dorpen die vrijwel geheel verlaten zijn en je voor een habbekrats kunt kopen?
    Bedenk dat het belangrijk is dat we ons concentreren in één gemeente, anders heeft het weinig zin.
    Spookdorpen kun je gegarandeerd vinden in Spanje, Portugal en Italië, maar zijn er zulke dorpen te koop in Hongarije of Servië? Zo ja, plaats een link met een voorbeeld.
    – de Krim is prachtig en Russen zijn zeer gastvrij. Helaas is zo’n locatie net iets te ver weg en net iets te exotisch. Je zal Russisch moeten leren, wat moeilijker is dan Spaans of Italiaans. En je kunt er niet even met de auto heen.
    Overigens is taal ook een probleem voor Servië of Hongarije, al is het een groot voordeel van Servië dat men geen lid is van de EU.
    – overal in Europa zijn overheden groot en belasting hoog. Het is nu juist de kracht van een gebundelde groep om, net als de Amish, weerstand te kunnen bieden. Wat dat betreft maakt de landelijke politiek niet heel veel uit, Hongarije of Italië, lood om oud ijzer.
    – ik ben direct bereikbaar via mijn website

    • Bij de spookdorpen in bv Italië is er vaak de voorwaarde dat je een gezin moet zijn, je voor een langere periode wilt vestigen en het huis helemaal opknapt of laat opknappen. Je mag je afvragen of een invasie van libertariërs hetgeen is waar ze op zitten te wachten. Bij wijze van alternatief is het misschien ook mogelijk om land te kopen en dat te bebouwen. Tegenwoordig kun je een huis 3D printen. Anders zijn er talloze prefab varianten.

    • In Rusland is er een groep boeren uit Zuid-Afrika bezig zich te vestigen in verlaten verlaten dorpen. Het zijn taalverwanten en het zijn agrarische ondernemers met grote ambities. Misschien een idee zich daarbij aan te sluiten en andere initiatieven tot ontwikkeling te brengen. https://www.youtube.com/watch?v=BFU3e6W-QD8

      • Zorg er dan wel voor dat het bedrijf geen vreemde shareholders heeft, om raiding te voorkomen.

  5. om toestemming te verkrijgen van een regering

    Niet zo anarcho kapitalistisch dus.

    Bij een regering vragen van een of ander schimmig land, of je daar in dat land, binnenin een vrije zone mag maken. Het is een beetje als een gedoogd kraakpand. Bij de gemeente vragen, of je een ‘autonoom centrum’ mag opzetten, dat dan zogenaamd gekraakt is.

    Vrijheid claim je. Vrijheid wordt genomen, niet gegeven.

    Echt AK, zou zijn als een stel rijke ondernemers ergens een stuk grond claimen en zich bewapenen en de boel verdedigen etc. Een staat zou dat vervolgens meteen oprollen, maar je hebt dan wel je statement gemaakt. Anarchisme gaat niet vanzelf hé. Het gaat eigenlijk vervelend voor je worden, als je het leeft.

    Wat ik hier lees is toch meer gewoon een soort centerparken voor rijke lieden. Zat die Eppstein niet in zo’n soort van resort als dit ?

    niet een echte gemeenschap voor een divers gezelschap van vrijheidslievende mensen.

    Ja en dat is dan dus een punt dat ik wel vaker maak. Is het libertarisme project niet gewoon iets voor de superrijken ?

    Ik geloof dat het Wendy Mcelroy (individualist anarchist ) was, die erop wees dat libertarisme vroeger een workingclass beweging was (vanuit de Spooner/Tucker hoek). Maar zei zegt zo, de socialisten beweren nu namens werkende klasse en/of middenklasse te spreken, terwijl libertariers die claim net zo goed kunnen maken, als je naar de geschiedenis kijkt. Tucker wilde super vrije markten, om daarmee de arbeidersklasse en middenstand te emanciperen. Kortom, libertarisme, maar met een andere nasmaak.

    Nu denk ik inderdaad bij libertarisme aan Panama, en dure resorts en gedoe met constructies om belasting te ontwijken etc. Leuk allemaal, maar een speeltje voor de 0,01 procent

    Anyway….

    Leuke vrouw trouwens, op dat strand !

    Maar wel een beetje een saai strand, op een gegeven moment. Ik zou dan liever in een grote stad wonen ofzo

  6. om toestemming te verkrijgen van een regering

    Niet zo anarcho kapitalistisch dus.

    Bij een regering vragen van een of ander schimmig land, of je daar in dat land, binnenin een vrije zone mag maken. Het is een beetje als een gedoogd kraakpand. Bij de gemeente vragen, of je een ‘autonoom centrum’ mag opzetten, dat dan zogenaamd gekraakt is.

    Vrijheid claim je. Vrijheid wordt genomen, niet gegeven.

    Echt AK, zou zijn als een stel rijke ondernemers ergens een stuk grond claimen en zich bewapenen en de boel verdedigen etc. Een staat zou dat vervolgens meteen oprollen, maar je hebt dan wel je statement gemaakt. Anarchisme gaat niet vanzelf hé. Het gaat eigenlijk vervelend voor je worden, als je het leeft.

    Wat ik hier lees is toch meer gewoon een soort centerparken voor rijke lieden. Zat die Eppstein niet in zo’n soort van resort als dit ?

    niet een echte gemeenschap voor een divers gezelschap van vrijheidslievende mensen.

    Ja en dat is dan dus een punt dat ik wel vaker maak. Is het libertarisme project niet gewoon iets voor de superrijken ?

    Ik geloof dat het Wendy Mcelroy (individualist anarchist ) was, die erop wees dat libertarisme vroeger een workingclass beweging was (vanuit de Spooner/Tucker hoek). Maar zei zegt zo, de socialisten beweren nu namens werkende klasse en/of middenklasse te spreken, terwijl libertariers die claim net zo goed kunnen maken, als je naar de geschiedenis kijkt. Tucker wilde super vrije markten, om daarmee de arbeidersklasse en middenstand te emanciperen. Kortom, libertarisme, maar met een andere nasmaak.

    Nu denk ik inderdaad bij libertarisme aan Panama, en dure resorts en gedoe met constructies om belasting te ontwijken etc. Leuk allemaal, maar een speeltje voor de 0,01 procent

    Anyway….

    Leuke vrouw trouwens, op dat strand !

    Maar wel een beetje een saai strand, op een gegeven moment. Ik zou dan liever in een grote stad wonen ofzo

  7. Nog even over het punt van belasting, wanneer je inkomsten hebt uit Nederland, zijn deze meestal in Nederland belast, tenzij je 186 dagen van het jaar elders verblijft.
    Dan ligt het belasting’recht’ bij jouw nieuwe thuisland. Dat is fantastisch in een land als Cyprus of Panama wat buitenlandse inkomsten niet of nauwelijks belast. In de meeste EU landen ligt dat anders en krijg je te maken met een inkomstenbelasting tarief dat vergelijkbaar is met Nederland, wanneer je braaf volgens de regels speelt.

    Maar vaak valt er wel wat te bedenken in zo’n situatie om de belasting te verminderen. Tevens zijn er constructies denkbaar voor een groep inwoners van ons dorp. Factureren kan ook via een derde land, bijvoorbeeld. Je kunt belastingvrij doneren aan een stichting van ons dorp die daar een indirecte tegenprestatie voor biedt. Kortom, er zijn opties om de belasting aanzienlijk te verminderen, vraag maar aan Toine Manders.

    • Ik betaal niet eens veel belasting. Ik ben niet een rijk persoon hé.

      Belastingontwijking, is een speeltje van de megarijken

      • Dat klopt ten dele. Wanneer je echter inkomsten uit één land hebt, maar woont in een ander, ontstaan er mogelijkheden ook voor mensen met een modaal inkomen.

      • Ik vind het wel ontzettend smerig, dat ze in NL de BTW op groente verhoogd hebben. Zo typerend. Wat hebben mensen nodig voor hun gezondheid? Groente. Laten we daar dan maar de BTW op verhogen. We zien weer dat ‘onze’ politici het heel goed met ons voor hebben.

        Ik denk dat de groente lobby gewoon niet sterk genoeg stond, om dit tegen te gaan. De lobby’s van de grote bedrijven die ongezond voedsel produceren, hebben een direct lijntje naar Den haag.

    • @Marnix.

      De strategie is m.i. gericht op overleven onder het huidige globale regime van inspuiten met experimentele vloeistoffen. De belasting-issue is een luxe issue (positieve factor) en geen negatieve factor. Dus, focussen op de negatieve factor is mijn advies.

      • Mee eens, maar het kan een motivatie zijn voor een enkeling. Dus belangrijk om aan te geven dat er mogelijkheden zijn.

  8. Luxemburg … ligt niet aan zee en da’s jammer uiteraard.
    Maar het is op zich al wel een land met een algere belastingdruk.
    Het is de facto 2-talig Duits/Frans (+Letzeburgesch wat gewoon een gelegaliseerd Triers dialect is) en kan dus veel mensen aantrekken uit zowel Duitsland als Frankrijk.
    Ook voor Belgen en Nederlanders is het niet ver van hun familie en taalkundig best haalbaar.
    Enige nadeel zijn de eerder hoge vastgoedprijzen, vooral in Luxemburg-stad.
    “Op de prairie” valt het evenwel best mee (al is het er duurder dan in Arlon of Trier), best zit je dus in het Noorden. Zo heeft Troisvierge geloof ik nog geen 3000 inwoners.

    Europa lijkt me evenwel een verloren continent dat afstevent op een etnische/religieuze burgeroolog.
    Voor een gezin met opgroeiende kinderen lijkt het me niet veilig.

    Maar je zou het ook bv. in Uurguay kunnen doen.
    Er zijn voldoende plaatsjes aan de kust met weinig inwoners.
    Zo heeft La Paloma aan de Atlantische kust amper 4000 inwoners en is het vastgoed er goedkoper dan in Luxemburg.
    Iets verderop aan de kust heb je Aguas Dulces met minder dan 2000 inwoners en nog lagere vastgoedprijzen.
    Het summum lijkt me Barra del Chuy, tegen de Braziliaanse grens. Niet alleen is dat nog kleiner (ik schat ca. 500 inwoners) en goedkoper maar … je kan er over de Braziliaanse grens inkopen doen wat goedkoper is qua dagelijks levenonderhoud.
    (Oh, ja, je zou natuurlijk ook gewoon aan de Braziliaanse kant van de grens kunnen wonen in Barra do Chui) 😉
    Wil je toch dichter bij pakweg Montevideo zitten, dan zou een gemeente aan de Zuidkust (over van de Rio de la Plata) uitkomst kunnen bieden.
    Maar die zijn niet ZO spotgoedkoop en de winkels concurreren er niet met de Braziliaanse.
    Zo heeft La Floresta minder dan 2000 inwoners en Costa Azul minder dan 1000. Beide zijn strategisch dichtbij Atlantida met ca. 6000 en op minder dan 1u rijden van de hoofdstad Montevideo en ca. een half uur van de luchthaven. Ook een vrij grote shopping mall is op pakweg 20 minuten rijden.

    • Kan de aanbevelingen van Scrutinizer van harte ondersteunen. Uruguay is een mooi en relaxed land, dat tussen twee interessante landen (Argentinië en Brazilië) ligt ingesloten. Brazilië is erg mooi, maar ook erg groot dus qua weersomstandigheden nogal verschillend, dus het bestuderen waard indien je daar wilt gaan wonen. Natuurlijk moet je wel Portugees leren dat je beperkt met reizen in Latijns Amerika. Argentinië heeft best wel veel weg van Europa, met de onstabiele valuta (geen probleem met buitenlandse inkomsten). Uruguay is zeker het overwegen waard. O ja, Punta del Este was en is waarschijnlijk nog het Ibiza van Zuid-Amerika. Veel mooie en rijke mensen daar. Indien je mocht beslissen om te eens gaan kijken in Zuid-Amerika is het wellicht leuk om in te vliegen op Buenos Aires en vandaar de ferry te nemen naar Montevideo (slechts een paar uurtjes varen). Kan je, eenmaal in Argentinië, binnen korte reisafstand twee landen ontdekken. Kortom, Uruguay is een uitstekende optie.

      • Je kan natuurlijk ook gewoon op Montevideo vliegen. Dat scheelt een hoop gedoe.
        Bovendien is Carrasco airport lekker klein (vgl. Luxemburg Findel) dus lekker vlot en korte loopafstanden. En dan hoef je nadien niet nog eens een grens over. Bovendien is het contrast nu tijdens de plandemie letterlijk dag en nacht: alsof Australie en Zweden buurlanden aan de Rio de la Plata zouden zijn. Werkelijk: Argentinie heeft heel wat te bieden maar op dit moment mijd je het beter als de pest.

        Punta del Este is mooi inderdaad maar zowel prijziger als groter, temeer het eigenlijk een (veel bekendere) buitenwijk is van Maldonado-stad. Punta heeft weliswaar een eigen bestuur maar hangt voor vele zaken toch af van Maldonado met ca. 100k inwoners (al zijn het er vermoedelijk maar 60k geregisteerde: de rest mensen die er “tijdelijk” verblijven, desnoods jarenlang, wegens bv. een baan in de bouwsector, maar die nog opgeschreven staan in hun thuisstad en dus alleen daar kunnen stemmen).

        Punta del Este zelf is wat prijziger qua vastgoed.
        Maar m.n. als je met zijn tweetjes komt zonder kinderen en je met een relatief kleine woning tevreden bent, HOEFT het niet duur te zijn. Voor 200 a 250k is er dan nog wel heel wat te vinden.
        Maar in de eerder genoemde gemeentes heb je voor dat geld bijna een paleis.
        Of omgekeerd: daar kan je iets fatsoenlijks doch niet buitensporigs vaak al voor amper 100k hebben of zelfs nog minder.

        M.n. in Chuy is het lekker goedkoop.
        Momenteel staat er voor amper USD 170k (ca. EUR 140k) een heel complex te koop met 10 huisjes met 0, 1, 2, 3 slaapkamers en een gemeenschappelijk zwembad, op 50m van het strand. Hey, hier zouden mogelijk in 1 klap 20 libertariers kunnen neerstrijken in een community en dat voor geen geld.
        https://casa.mercadolibre.com.uy/MLU-481353547-vendo-complejo-de-cabanas-posada-frente-al-mar-_JM#position=29&search_layout=stack&type=item&tracking_id=3b2541d1-a1b9-4e28-bebc-3cac3abcd6d8

  9. Goed verhaal Marnix! Ik volg het FSP op de voet. New Hampshire heeft een landklimaat, vergelijkbaar met Polen of Hongarije. Dat betekent weliswaar koude winters, maar vooral ook hete zomers. Van -30 tot +30. Probleem daar is dat de huizenprijzen de pan uitrijzen en dat er toch nogal wat haken en ogen zitten aan het verkrijgen van bouwvergunningen. Ik zag stukken land van 10 ha voor 3 ton (!), inclusief twee beekjes (o.a. voor waterkracht), maar voordat je daar (offgrid) kunt bouwen, ben je al heel wat vergunningen verder. En je bent in de winter dus geheel ingesneeuwd. Niet bepaald ingrediënten voor een succesvolle metropool.
    In Alkmaar begon ooit den Victorie. Nederlandse gemeenten hebben zich echter weer te houden aan provinciale regels, die weer vallen onder de landelijke. Kansloos dus. Een spookdorp in Frankrijk, Spanje of Italië lijkt ook leuk, maar je zit met grote risico’s op bosbranden en ook weer dat winterse weer. Daarbij hebben Italië en Spanje een fascistisch waakvlammetje branden en de Fransen zijn zo socialistisch als de hel.
    Ik ben bang dat ik mijn tijd hier in de Nederlandse hel zal moeten uitzingen. New Hampshire lijkt me nog het leukst, maar ik heb geen anderhalf miljoen om mezelf in te kopen. En een vrijhaven in Honduras lijkt me een kwestie van tijd voordat de lokale overheid (of buren) aloers korte metten maakt. Kijk naar Hong Kong of Taiwan.

  10. Goed verhaal Marnix! Ik volg het FSP op de voet. New Hampshire heeft een landklimaat, vergelijkbaar met Polen of Hongarije. Dat betekent weliswaar koude winters, maar vooral ook hete zomers. Van -30 tot +30. Probleem daar is dat de huizenprijzen de pan uitrijzen en dat er toch nogal wat haken en ogen zitten aan het verkrijgen van bouwvergunningen. Ik zag stukken land van 10 ha voor 3 ton (!), inclusief twee beekjes (o.a. voor waterkracht), maar voordat je daar (offgrid) kunt bouwen, ben je al heel wat vergunningen verder. En je bent in de winter dus geheel ingesneeuwd. Niet bepaald ingrediënten voor een succesvolle metropool.
    In Alkmaar begon ooit den Victorie. Nederlandse gemeenten hebben zich echter weer te houden aan provinciale regels, die weer vallen onder de landelijke. Kansloos dus. Een spookdorp in Frankrijk, Spanje of Italië lijkt ook leuk, maar je zit met grote risico’s op bosbranden en ook weer dat winterse weer. Daarbij hebben Italië en Spanje een fascistisch waakvlammetje branden en de Fransen zijn zo socialistisch als de hel.
    Ik ben bang dat ik mijn tijd hier in de Nederlandse hel zal moeten uitzingen. New Hampshire lijkt me nog het leukst, maar ik heb geen anderhalf miljoen om mezelf in te kopen. En een vrijhaven in Honduras lijkt me een kwestie van tijd voordat de lokale overheid (of buren) aloers korte metten maakt. Kijk naar Hong Kong of Taiwan.

  11. Goed verhaal Marnix! Ik volg het FSP op de voet. New Hampshire heeft een landklimaat, vergelijkbaar met Polen of Hongarije. Dat betekent weliswaar koude winters, maar vooral ook hete zomers. Van -30 tot +30. Probleem daar is dat de huizenprijzen de pan uitrijzen en dat er toch nogal wat haken en ogen zitten aan het verkrijgen van bouwvergunningen. Ik zag stukken land van 10 ha voor 3 ton (!), inclusief twee beekjes (o.a. voor waterkracht), maar voordat je daar (offgrid) kunt bouwen, ben je al heel wat vergunningen verder. En je bent in de winter dus geheel ingesneeuwd. Niet bepaald ingrediënten voor een succesvolle metropool.
    In Alkmaar begon ooit den Victorie. Nederlandse gemeenten hebben zich echter weer te houden aan provinciale regels, die weer vallen onder de landelijke. Kansloos dus. Een spookdorp in Frankrijk, Spanje of Italië lijkt ook leuk, maar je zit met grote risico’s op bosbranden en ook weer dat winterse weer. Daarbij hebben Italië en Spanje een fascistisch waakvlammetje branden en de Fransen zijn zo socialistisch als de hel.
    Ik ben bang dat ik mijn tijd hier in de Nederlandse hel zal moeten uitzingen. New Hampshire lijkt me nog het leukst, maar ik heb geen anderhalf miljoen om mezelf in te kopen. En een vrijhaven in Honduras lijkt me een kwestie van tijd voordat de lokale overheid (of buren) jaloers korte metten maakt. Kijk naar Hong Kong of Taiwan.

  12. Goed gedaan Marnix. Je bent goed ervaren en onderlegd en weet het ook eenvoudig en duidelijk uit te leggen. Dat vallen en opstaan spreekt tot de verbeelding en je vrijheidsdrang straalt ervan af.

    Zorg goed voor jezelf. Ik wens je harmonie.

    Marnix, een echte libertarier.

  13. Zit nog even na te mijmeren over de enormiteit van het onderwerp; de wereld als achtertuin, de dynamiek die erin omgaat en de uiteindelijke beslissing.

    Heb eens een lezing bijgewoond van Deepak Chopra die de hele materie van dit ondermaanse bestaan kernachtig wist samen te vatten tot beantwoording van drie kernvragen:
    o What do you want to do in life?
    o With whom?
    o Where?

    Dit zijn eenvoudige vragen, maar niet makkelijk te beantwoorden in een dynamische wereld waarin alles beweegt en de omstandigheden constant veranderen.

    Met name de laatste vraag is een pittige:
    o In de tachtiger jaren kon de keuze vanuit Nederlands perspectief beperkt blijven tot antwoord op de vraag of zeeklimaat of warm klimaat. Je zag indertijd een behoorlijke migratie richting Spanje en Italie;
    o In de negentiger jaren, onder invloed van de socialistische heilstaat, werd de keuze al snel versmald tot de wens om in een land te wonen met een gunstig belastingklimaat;
    o Tegenwoordig moeten we op zoek naar een plaats in de wereld waar een menswaardig bestaan enigszins mogelijk is, ver weg van de allesoverheersende overheid die onaantastbaar heerst.

    En daar staan je dan. Je probeert de materie een beetje abstract te benaderen en tracht de criteria te formuleren hoe een dictatuur eruit ziet die je tracht te vermijden. Want, dan hoef je alleen nog maar het tegenovergestelde te vinden van: collectiviteit, centrale aansturing en top-down bestuur. Dat wordt gelijk al een stuk lastiger, want locaties met individualisme, lokale aansturing en bottom-up bestuur zijn zo goed als uitgeroeid.

    Daar komt nog bij dat een dergelijke autonome situatie hoogstens van tijdelijke aard is. Een soevereine president of regime komt op een gegeven moment aan het einde van zijn/haar termijn en dient plaats dient te maken voor vervangers. Wanneer dat tegenvalt dan zit je toch met je hele hebben en houwen in een situatie die je juist tracht te ontvluchten. Voorbeeld van een onomstreden uitstekende ex-president indertijd was Jose Mujica in Uruguay.

    Maar stel dat een vrije- en veilige plaats gevonden wordt, dan loop je even het keuzenenlijstje door:
    ‐ Aan het strand of in het bos?
    ‐ Op een eiland of op een continent?
    ‐ Warm of koel klimaat?
    ‐ Droog of vochtig of weer?
    ‐ Aardbeving-, bosbrand- en orkaanvrij?
    ‐ In de stad of op het platteland?
    ‐ Theocratische- of rechtstaat?

    En als je alle vragen hebt beantwoord dan is het altijd handig om je partner zijn/haar keuzes te laten maken. Mochten de keuzes overeenkomen, wat theoretisch zo goed als onmogelijk is, dan kan je rustig een keuze maken, de boel verkopen, de koffers pakken en afreizen.

    Eenmaal aangekomen in een ander land, dan moet je er wel nog even voor zorgen dat je bezit niet al te groot is, om een eventuele (zakelijke) raid te ontmoedigen en voorkomen.

    Een residency voor onbepaalde tijd of paspoort is altijd handig om te voorkomen dat je voortijdig je toko moet achterlaten.

    En nu dit alles overziend, hoop ik in een volgend leven geboren te worden in een lekker grote familie met voldoende fire-power om zelfbeschikking te verdedigen en af te dwingen. Dan zou ik al tevreden zijn en absoluut niet reizen. Zelfs niet naar het volgend dorp. Iedere ochtend naar de bakker wandelen, hier en daar een praatje en er vooral voor zorgen tijdens dusk en dawn. Als er dan tijdens de gewapende vrede met andere omringende stammen een paar lieden rondlopen die je ook nog kunnen inspireren dan zou ik de koning ter rijk zijn. Met mijn huidige kennis zou ik volmaakt gelukkig zijn in een dergelijke situatie.

    Even concreet. Als ik zo op de wereldkaart kijk dan ligt de Kaukasus redelijk centraal. Het is onherbergzaam terrein dat makkelijk te verdedigen en er valt weinig te stelen. Partizanen kunnen het er redelijk lang uit houden met hun familie en joint-venture stammen, onder bedreiging. Mocht er om de één of andere reden stront aan de knikker komen, en word ik niet word omgebracht tijdens de een of ander vrijheidsstrijd bij verdediging van haven en goed, dan zijn de uitwijkmogelijkheden optimaal vanuit deze positie.

    Met mijn huidige kennis zou ik Deeprak’s lijstje kunnen invullen met wee handen op mijn rug:
    o What do you want to do in life? , mijn eigen huis bouwen;
    o With whom? , inspirerende mensen,
    o Where? , in de bergen.

    Achteraf gezien heb ik het grootste tempoverlies gelden op de middelbare school (geen huis leren bouwen), als werknemer (energie niet te eigen bate) en tijdens mijn eerste huwelijk (inspiratieloos).

    Wellicht heeft de een of andere dolende ziel hier wat aan.

    Succes ermee.

    • Mijn benadering is als volgt:
      – with whom? Met degene die in de rest van het plaatje past (en die heb ik er in 2005 dan ook op uitgekozen)
      – where? Daar waar aan de voorwaarde voldoet, en die bestemming heb ik er dus ook op uitgekozen.
      – what? Ah … 1e prioriteit is: vrijwaring van ellende. Eenmaal je dan (relatief) vrij bent, zie je wel hoe je je tijd opvult.

      Wat bedoel ik met vrijwaring van ellende?
      Leven in een relatief veilig oord d.w.z. met lage kans op (burger)oorlog en weinig ziektes (bv. malaria) of natuurrampen zoals aarbevingen, tsunamis etc.
      En dan is de bedoeling om niet te HOEVEN te werken, m.a.w. financieel onafhankelijk te zijn (immers NOODZAAK tot weken is voormij een vorm van ellende). Let wel: het is niet verboden het alsnog te doen, als je het leuk vindt of als je je wat meer luxe wil permitteren dan met je -zelfvoorzienende- basisinkomen.

      In die context spelen belastingen een rol en lage kosten van levensonderhoud.
      In dat laatste opzicht valt Uruguay best tegen als je nog schoolgaande knderen hebt aangezien het publieke onderwijs (waar je onvrijwillig aan meebetaalt) ondermaats is van kwaliteit, dus ben je het aan je kind verplicht om het naar een priveschool te sturen. Een enigszins goeie kost je al gauw pakweg 300 euro per maand. De allerduurste is dik 1000 maar da’s nergens voor nodig. Voor pakweg 500 heb je al echt een topper.
      Maar goed: stel je hebt 2 kinderen onder de 18, reken dan maar op een kostenpost van EUR 1000 per maand die je in Belgie of Nederland niet gehad had.
      Heb je echter geen schoolgaande kinderen, dan is het leven hier grosso modo zo duur als in Europa met enerzijds voedsel wat beduidend meer kost (maar als je zelf een moestuin hebt kan je de factuur uiteraard flink drukken) en anderzijds vastgoed wat hier behoorlijk goedkoop is.
      Ja, zelfs in de top-badplaats Punta del Este is vastgoed goedkoop als je het vergelijkt met Knokke Zoute of liever met pakweg Saint Tropez. Dat is niet onredelijk aangezien Punta niet slechts ’s lands top-badplaats is doch die van het continent, waardoor elke zomer (of toch zeker in de maand Januari) alle rijke Argentijnen en Brazilianen naar hier afzakken om er gezien te worden door hun klanten, leveranciers etc. (een bewijs dat het nog goed gaat met je zaak). M.a.w. een vergelijking met Knokke Zoute is nog te bescheiden. Maar zelfs dan kost vastgoed hier amper 25 a 30% van wat een vergelijkbare villa in het Zoute zou kosten.

      Goed, niet HOEVEN te werken dus.
      Wel, dan helpt een gunstig fiscaal klimaat.
      Weet dat buitenlandse inkomsten niet belast zijn, m.u.v. rente of dividend waarover je 12% behoort te betalen maar alleen als je er elders niet alvast meer over betaalde, m.a.w. heeft de Belgische of US fiscus al 25 of 30% bronbelasting ingehouden, dan komt er in Uruguay niets bovenop. Werd van je dividenden op Britse of Singaporese aandelen niets afgehouden, dan zou je daarop in principe in Uy nog 12% moeten betalen.
      Dus 100k aandelen British American Tobacco leveren je dan geen 8k doch slechts 7k aan cash flow op.
      Schandelijk natuurlijk, die diefstal van 12%, maar er zijn ergere belastinghellen op aarde…

      Woon je in je eigen huis en heb je dus geen huur of hypotheeklasten, dan kan je als stel zonder kinderen ten laste makkelijk van 2k per maand comfortabel leven (neen, niet elke dag uit eten gaan, maar ging je in NL elke dag op restaurant, dan?). 24k per jaar volstaat zeg maar.
      Dan is de vraag vooral hoe oud je bent en of je kinderen hebt aan wie je wat wil nalaten.
      Immers als je reeds de 70 gepasseerd bent en kinderloos, dan is interen op je kapitaal geen probleem, mits het maar in voldoende traag tempo is, zodat je je geld niet overleeft.
      Maar ben je nog vrij jong, zeg 45 of minder en/of wil je graag voldoende vermogen nalaten zodat ook je nageslacht nooit HOEFT te werken, tja, dan mag je zelf niet interen en moet je zien alleen van de opbrengsten te leven. Ik zou zeggen dat je aan 400 a 500k “kernkapitaal” genoeg hebt. Maar ik adviseer wel nog 2 lagen bescherming: enerzijds een cash buffer van 100k voor als de dividenden tijdelijk een aantal jaar tegenvallen en anderzijds nog minstens 100k in fysiek edelmetaal als hedge tegen inflatie. Reken dus op 700k roerend vermogen en daar bovenp een eigen woning. Hoeveel die kost, hangt vooral af van waar je woont. Een stel alleen (dat niet per se indruk wil maken) kan voor minder dan 100k iets aardigs vinden in een hele reeks badplaatsen. Maar zelfs in Punta zou je met 200k nipt toekomen.
      M.a.w. heb je minimaal 800k, dan HOEF je niet meer te werken (in principe nooit meer) en kan zoonlief later die levensstijl overerven.
      Dat wil niet zeggen dat werken verboden zou zijn.
      Je kan het nog steeds doen als je het leuk vindt, maar je bent er dan niet van afhankelijk.

      Maar zelfs wie nog steeds wil werken, omdat ie er voldoening uit haalt, weet dus dat ie met 700k roerend vermogen waarvan 500k belegd in een zorgvuldig uitgebalanceerd mandje met high dividend aandelen, een prive vangnet heeft. En zelfs al beslis je toch nog om te werken, dan geeft zoiets op zijn minst wel een fijn gevoel.

      Om even op schoolgaande kinderen terug te komen:
      Die hoge kost is gelukkig wel eindig in de tijd. Ze blijven immers niet eeuwig jong.
      Dus stel je komt hier met 2 pubers van 12 en 15, nou aan eten, kleren, medische zorg etc. kosten die je slechts pakweg 500 extra per maand. Dat blijft mogelijk nog een tijdje duren als je ze ook tijdens studie aan de universiteit blijft steunen. Maar het schoolgeld van 1000/mnd beperkt zich tot de middelbare school. Tuurlijk: een priveuniversiteit kost ook heel wat maar het niveau van de staatsuniversiteit is alleszins redelijk en het kwaliteitsverschil met de priveuniversiteit rechtvaardigt het verschil in kosten niet. Aan de “Universidad de la Republica” kan je gewoon gratis (*) studeren.
      (*) ja, ja, ik weet het: op kosten van de maatschappij…

      Kortom: eenmaal student zou je kunnen volstaan met zeggen dat ze jou geen huur moeten betalen voor hun kamer, maar dat ze zelf maar een bijbaantje moeten zoeken om hun eten en kleren te bekostigen.
      Dus de extra kosten van 2 tieners die je meeneemt naar hier zijn beperkt in de tijd en kan je als lumpsum aan je cash buffer toevoegen. Zeg: 80k extra (in bovenstaand voorbeeldje). Dat zou moeten volstaan tot ze allebei 18 zijn.

      Hoe dan ook is het niet nodig om miljonnair te zijn.

      Maar zelfs indien je nog steeds niet aan de “benodigde” 800k zit (overeenkomstig bovenstaande voorbeeldje), dan wil dit nog niet zeggen dat een move naar Uruguay niet gunstig zou zijn.
      Immers zonder 800k ben je in VL of NL evenmin al volledig financieel onafhankelijk. Dus als je met nu met minder dan dat grensbedrag daar zit en afhankelijk bent van een baan, waarom hier dan niet?
      Hier heb je alvast de andere voordelen (zoals een lager risico op burgeroorlog).
      En sterker nog: een move kan je alvast op weg helpen immers in NL zou je meer nodig gehad hebben.
      Verkoop van je overgewaardeerde flatje in Den Haag of Antwerpen levert mogelijk zoveel op dat je na aanschaf van iets evenwaardigs in Uruguay toch nog dik 100k overhoudt, waardoor je alvast dichter bij je ideale situatie bent. Door de move ben je mogelijk in 1 klap 5 a 10 jaar dichter bij je doel.

      • En wat ook lekker meegenomen is; het aantal inwoners per vierkante kilometer:
        # Uruguay 19;
        # Nederland 416.

        Factor: 22.

      • @Voight-Kampff
        Ja en het is nog veel extremer als je enkele correcties toepast.

        De eerste is makkelijk in te zien. Van de 3.5mln inwoners, resideren er 1.4mln (maar leifst 40% van het totaal) in de hoofdstad Montevideo, die amper 0.2% (oftewel z.g.a. niks) van het totale territorium bestrijkt. M.a.w. in “Uruguay ex Montevideo” is de ratio nog ca. 40% lager.

        Maar wil je echt rust en kalmte, ga dan gewoon “het binnenland in”.
        Immers de bult van de bevolking woont binnen een strook van pakweg 10km van:
        1) de rio de la plata
        2) de atlantische oceaan
        3) de Uruguay rivier (grens met Argentinie)
        4) de Braziliaanse grens
        In die (ringvormige) strook die ca. 12% van het territorium beslaat, woont … ik weet niet maar mogelijk meer dan 90% van de bevolking.

        Immers na MVD zelf, zijn de 2,3,4, etc. stad allemaal in die “grensring”: Salto, Paysandu, Colononia, Maldonado, Rivera, Artigas …
        Dus in “the heartland” heb je mogelijk een gemiddelde dichtheid van minder dan 2.5/km2

        Maar het summum is Punta (mogelijk gevolgd door Piriapolis en Atlantida) omdat je er de best of both worlds hebt.
        In de zomer kunnen er in het gecombineerde Punta + Maldonado-stad tot wel 600k mensen zijn. Al is het jaren geleden dat het zomerseizoen ZO goed was (al lang crisis in Argentinie…), maar van Maart tot November zijn het er een gecombineerde 100k, waarvan slechts ca. 15k in Punta zelf (wat nochthans de bulk van de toeristen kan huisvesten). Zelfs Februari is lang niet zo druk. En in December alleen de laatste week. Kortom gedurende dik 10 maanden per jaar is het er erg kalm (zoals in een dorp) MAAR het bezit wel de infrastructuur van een stad. Hospitalen met voldoende capaciteit voor als er in het toeristenseizoen meer ongevallen zijn etc. Een voldoende grote shopping mall en vooral 3 grote supermarkten. Voldoende ruime lanen etc.
        Maar dit voor een vrij kleine permanente bevolking. Dus het is er rustig, kalm, luchtig en toch heb je alle voorzieningen.
        Oh en … in Januari kan je je huis voor belachelijk veel geld verhuren en zelf op vakantie gaan of bivakeren bij vrienden in het binneland in een hutje “op de hei”.
        Iets soortgelijks geldt eigenlijk voor nagenoeg alle badplaatsen ten Oosten van Ciudad de la Costa. Maar daarvan zijn m.i. alleen Atlantida en Piriapolis groot genoeg om over alle infrastructuur te beschikken (supermarkt, hospitaal etc.). In de andere heb je echt een auto nodig om dan te kunnen rijden naar Punta of Atlantida of Piriapolis.
        Persoonlijk vind ik Piriapolis de meest karaktervolle van de 3, mede door zijn hsitorie en bouwstijl. Het doet wat denken aan De Haan in Belgie (wat ook daar een unicum is temidden van de overige badplaatsen) maar met bovendien nog een heuvelachtig achterland (Malaga?). Atlantida is ook aardig, zij het iets minder dan Piriapolis, maar het ligt erg strategisch. Op amper 1u van Montevideo (erg handig als je bv. thuiswerkt maar 1 of 2x per week toch naar kantoor moet of op klantenbezoek o.i.d.) en op amoer een half uur van de luchthaven, tevens op minder dan 20minuten van een flinke shopping mall.
        Bovendien is Atlantida degene met het goedkoopste vastgoed van deze 3.
        Voor wie geen kinderen heeft en hoofdzakelijk thuiswerkt is Atlantida m.i. de beste keuze. Voor goede privescholen moet je evenwel in MVD zijn of anders in Punta (en NOG meer betalen).

      • addendum:

        Misschien is enige nuance toch op zijn plaats m.b.t. staatsscholen.
        Die zijn vooral in Montevideo van bedroevend lage kwaliteit.
        Naar verluidt zouden die elders veel beter zijn.
        Dat verneem i keer op keer uit meerdere onafhankelijke bronnen.
        In kleinere communities (bv. een stadje met sowieso maar 2000 inwoners waarvan pakweg amper 300 in de leeftijdsrange 6-18) zijn er geen megascholen. De klassen zijn er iets kleiner en vooral … iedereen kent iedereen dus dat maakt het doorslaggevend verschil met MVD: de leraars durven er gewoon niet om de haverklap te staken. En ook ondermaats lesgeven als ongeinteresseerde, is not done.
        Ook zij kunnen als ambtenaar weliswaar niet ontslagen worden maar als het hele dorp je -terecht- met de nek aankijkt (en je mogelijk boycot als loodgieter of zo) dan heb je wel een probleem. In MVD zijn de overheidsleraren gewoon vrij anoniem in de grote massa. Mogelijk leven ze in een wijk veel verderop en kent geen enkele ouder hen, vooral niet omdat je -voor overheidsscholen- in de van de school wijk moet wonen.
        M.a.w. dat het publieke onderwijs ondermaats is, klopt in de grootstad maar zou niet het geval zijn in talloze kleinere gemeenten.

        Dan is dus de vraag, wat je precies van onderwijs verwacht.
        Wil je dat het -echt- goed genoeg is, bv. om later aan om het even welke Universiteit in Uruguay te kunnen studeren (zowel publiek als privaat), dan lijken de publieke scholen in kleinere gemeentes me voldoende goed.
        Wil je evenwel dat de kwaliteit ook internationaal erkend is, waardoor je kind later in het buitenland kan studeren (bv. in NL of B) dan volstaat niet alleen de -echte- kwaliteit maar ook de burocratische erkenning.
        Vele (goedkope tot midden-dure) privescholen in MVD of Punta bieden dat evenmin. Maar … als je opteert voor bv. de Britisch School, Deutsche Schule, Lycee Francais, Scuola Italiana of Colegio Espanyol, dan heb je een diploma dat geaccrediteerd werd door het respectievelijke “moederland” en dat t.g.v. de zg. Bologna-akkoorden zijn erkenning geniet aan universiteiten in de hele EU.
        M.a.w. woorden: wil je die optie openhouden, dan betaal je dus tussen de 500 euro per maand (voor de Spaanse school) en ca. 1200 (voor de Britse).
        De scholen zijn ook zonder meer van een hoger niveau maar … als je kind t.z.t. in Uruguay zelf naar de universiteit gaat, dan volstaat een overheidsschool VAN BUITEN MONTEVIDEO. Zoniet: kies dan minstens een goedkopere priveschool van 300 euro per maand.

        Maar goed, het goede nieuws is dus, dat als je in pakweg La Floresta, Aguas Duleces of Chuy (of elders waar het vastgoed lekker goedkoop is) zou willen gaan wonen met kinderen onder de 18, je dit kan ZONDER dat het een fortuin hoeft te kosten, immers DAAR zijn staatsscholen nog wel van een behoorlijk niveau. En tenslotte kan je kind na zijn Master in Uruguay te hebben gehaald, alsnog een aanvullend jaar in Europa doen om daar (na veel vrijstellingen) ook een Master te halen, dus i.p.v. op zijn 18e meteen voor 5 jaar in Europa te gaan studeren, zou ie dat eerst in Uruguay doen en pas op zijn 23 alsnog 1 (of 2) jaartjes in Europa.
        In dat geval is het niet nodig om eerst op een “Europese” school in Montevideo te hebben gezeten en kan je dus die zware kost uitsparen.

        LBNL 1 van de voornaamste onderscheidende karakteristieken van de privescholen (ook degene die niet aan een Europeesch land verbonden zijn) is tweetaligheid, doorgaans met Engels als 2e taal (in wezen zijn juist de Franse, Duitse en Italiaanse schoolen de uitzondering op die regel). Het resultaat is dus dat Uruguayanen die van een priveschool komen merkelijk beter Engels spreken dan die uit overheidsscholen. Maar let wel: dat kunnen ze dan beter dan hun landgenoten maar nog steeds niet als nativce speakers.
        En hier ligt dus een opportunity: de meeste Vlamingen en Nederlanders spreken erg goed Engels. weliswaar niet als native speakers maar beduidend beter dan pakweg Duitsers, Fransen, Spanjaarden, Italianen of … Uruguyanen. Dus als je thuis met je kind Engels spreekt, dan zal zelfs een kind wat op ee overheidsschool geen tweetalig regime kent doch alleen maar 3u per week Engels kijgt, uiteindelijk zo goed Engels spreken als wie pakweg naar “The Anglo School” ging of “The London Institute” etc. (niet te verwarren met “The British School”).
        M.a.w. een overheidsschool BUITEN Montevideo in combinatie met thuis Engels spreken, spaart je een hoop geld uit en je bent bija even goed uit als wanneer je in MVD je kind naar een priveschool stuurde. (Alleen de geaccrediteerde “buitenlandse” scholen zijn nog beter – strategischer vooral).

        Maar de conclusie is dus: de extra kost van 80k (in het vooorbeeldje uit mijn vorige post) wanneer je met 2 kinderen van 12 en 15 hier komt, kan je uitsparen als je besluit niet in MVD te gaan wonen en je kind in die kleinere gemeente toch naar een overheidsschool te sturen en thuis Engels te spreken.

  14. Webmaster; mijn reactie zit ergens klem in een spamfilter. Thanks!

  15. Een libertarische gemeenschap opzetten is zoiets als het hoeden van katten. (Van wie kwam die uitspraak ook alweer?)

    Het is bijna een contradictio in terminis, en laat dat nu de zwakte zijn van het libertarisme. Geen grotere individualisten zijn er denkbaar. Toch hebben we een heel gemeenschappelijk probleem.

    Maar dat we hetzelfde probleem hebben betekent nog niet dat we allemaal kunnen instemmen in één dorp te wonen, en onder dezelfde voorwaarden.

    Gelukkig heb ik jarenlang ervaring met katten, en weet ik dat je een kat, net als een vrouw, eerst moet verleiden. “If you build it they will come”.

    Ergens volgende week zal ik zoals beloofd een plan van aanpak schetsen, een zeer haalbaar plan zelfs al heeft het in het begin slechts enkele deelnemers, waarmee we stapje voor stapje de andere katten in de doos krijgen. https://youtu.be/J11uu8L8FTY

    • Stirner sprak over ’the union of egoists’

      Dat wil zeggen. Je gaat relaties aan met mensen, omdat je dat zelf wilt. Een unie van egoïsten. Je gaat met deze mensen om, omdat het in je voordeel is. Zij gaan met jou om, omdat het in hun voordeel is.

      Intentionele gemeenschap. Franse individualisten in de 19de eeuw, experimenteerde hier dan mee. Je ontkent ‘de samenleving’ maar creëert wel je eigen soort van samenleving, met mensen waar je ook daadwerkelijk mee zou willen samen leven, op eigen initiatief. Een wereld van verschil.

      Mensen zijn geen solitaire wezens, de meeste niet in ieder geval

      Ze zullen vanzelf gemeenschappen creëren.

      Ik heb geen verstand van vrouwen en katten. Vrouwelijke katten en/of vrouwen die katten zijn.

      • @Nayo.

        Eens. Een homogene gemeenschap is duurzaam en vult het gat op tussen individualisme (te klein) en nationalisme (te groot).

        Een mooi begrip ook: ‘de bond van egoïsten’.

      • Ja, Stirner is wel mijn favoriete filosoof.

        Ik baseer mijn politieke denken wel op zijn werk. Het is wel een beetje hoeksteen van mijn denken omtrent politiek. Het is de meest radicale vorm van individualisme, die ‘wij’ verwoorden.

        De bond van egoisten lijkt een beetje op wat libertariers dan ‘voluntarisme’ noemen. Maar voor ‘ons’ individualisten gaat het nog wel verder. Deze unie van egoïsten hoeft niet financieel ingevuld te worden. Het gaat niet uit van wettelijke contracten, slechts van wederzijds instemmen van unieke individuen.

  16. https://www.youtube.com/watch?v=wW4Rj4zqNJ0

    Het land van ooit was ooit een libertarische vrijzone, bestuurd door kinderen (kinderen zijn de baas)

    Ridder graniet en clowntje (oprichters van land van ooit) waren Bitcoins ondernemers, die op de zwarte markt een heel wapenarsenaal gekocht hebben, om het land van ooit te beschermen tegen invallers

    Helaas is de land van ooit revolutie wel verslagen, door naburige fascistische krachten

    https://www.youtube.com/watch?v=wW4Rj4zqNJ0

    • Nayo,

      Dank voor de info en de inspiratie

      “Ridder graniet en clowntje (oprichters van land van ooit) waren Bitcoins ondernemers, die op de zwarte markt een heel wapenarsenaal gekocht hebben, om het land van ooit te beschermen tegen invallers”.

      Kunt u deze zin ook vertalen naar een zakelijke uitleg? Zoals, Wat is de reden van faillisement? Wie zijn de huidige eigenaren? Zijn er plannen met het landgoed van 34 hectaren? Heeft u ideeën m.b.t. soevereine exploitatie ervan?

      Dank.

      • Nayo, hoeft niet meer. Ik ben er uit. De gemeente Heusden heeft de grond en opstallen gekocht t.b.v. afslag en wandelgebied. Een gemiste kans. Ik heb zitten slapen.

      • Heeft u geld om zoiets op te kopen dan ?

        Het lijkt mij wel heel gaaf, om de eigenaar van een pretpark te zijn. Als ik super veel geld had, zou ik het land van ooit wel nieuw leven in willen blazen. Een artistiek project !

      • Het land van ooit was niet echt veilig, weet ik nog.

        Er is bijvoorbeeld een keer een ongeluk geweest, tijdens een riddergevecht show

    • Geacht heer van Reijen,
      Ik ben niet zeker of ik uw oneliner juist interpreteer.
      Adviseert u aan Nederlanders om niet 1 doch 2 Nederlandse paspoorten te kopen?
      Kan eenieder dit zomaar?
      En wat zou hier het voordeel van zijn?
      Ik heb wel eens gehoord dat je dan in het ene je stempels voor Israel kan laten zetten en in het andere die van Arabische landen. (En dat zou dan een rechtvaardiging zijn richting de NL autoriteiten om een 2e NL paspoort aan te vragen).

      Maar ik vraag me af:
      – welke andere voordelen heeft het nog meer?
      – kan men zonder meer een 2e paspoort bekomen of dient men dit te rechtvaardigen met een of andere reden en welke worden dan geaccepteerd (bv. stel dat iemand noch naar Israel noch naar Andere theocratien reist, is men dan bereid dit af te geven)?
      – hoezo is het maar 2 jaar geldig en … doet dit dan geen weknbrauwen fronsen? Immers normalitair zijn paspoorten langer geldig dus als een buitenlandse paspoortcontoleur op een luchthaven ziet dat er tussen afgifte en vervaldatum slechts 2 jaar zitten, dan concludeert hij mogelijkerkwijze dat het hier gaat om een zg. 2e paspoort en ben je al bij voorbaat verdacht, niet?

      Ik ben erg geinteresseerd in de materie dus ik hoop dat u uw kennis terzake met ons zal willen delen.
      Dank bij voorbaat!

  17. Marnix (en lieve andere lezers) laat je niet ontmoedigen door de twee godsdienstwaanzinnigen die met ordinaire Jehova-overvaltechnieken door je verhaal heenlopen en trachten je positieve initiatief te kapen.

    Net name Scrutinezer heeft een geweldige bijdrage geleverd die voor mensen met een exit strategie de moeite van het bestuderen waard is. Ook kijk ik met veel plezier uit naar je plan.

    Thanks Marnix.

    • Dank voor het compliment.
      Ik heb veel tijd gestopt in mijn reacties.
      Het doet dus deugd te vernemen dat minstens 1 persoon het waardeert.
      Frisse lentegroeten uit het Zuidelijk Halfrond

    • “laat je niet ontmoedigen door de twee godsdienstwaanzinnigen die met ordinaire Jehova-overvaltechnieken door je verhaal heenlopen en trachten je positieve initiatief te kapen.”

      Leugens en Projectie. Er zijn twee nieuwkomers die elk onderwerp proberen te kapen met hun tientallen reacties, een ieder kan dat zelf controleren door even naar de reacties in willkeurig onderwerp te kijken. “Godsdienstwaanzinnigen” is een overheids/MSM kwalificatie om Christenen met de verkeerde mening zwart te maken. Voor wie nog in toeval geloofd: beide personen danwel individuen begonnen vandaag op hetzelfde moment leden aan te vallen op hun naam.

    • @Een ander

      “Hetzelfde moment”: Voight 7:20 en Nayo 11:03.
      Daar zit toch echt een tijdsverschil tussen van bijna 4 uren. Hi, hi.

      Voor de rest merk ik op dat u niet beschikt over de kennis en het intellectuele vermogen om een discussie aan te gaan met de elementen: religie, spiritualisme, atheisme, agnosticisme, het vliegende spaghetti monster, Darwin en Nietzsche.

      Voorts doel ik met kapen van een onderwerp op thema blijven. De hoeveelheid reacties doen hier niets aan af.

      En “leden”; dit is geen vereniging met (betalende) leden, u bent gewoon een reageerder op een reactie.

      Dus zoals beweerd een platvloerse en intolerante geloofsfanaticus.

  18. Bijzonder interessant. Ik kijk ook naar FSP, maar krijg mijn gezin niet mee. Te ver weg van vrienden en familie, en ik geef ze geen ongelijk. Je bent ineens een buitenlander die de taal en cultuur niet kent en dat zet je gelijk op een flinke achterstand. Of je zult gelijk met een grotere groep moeten gaan, zoals de boeren uit Z-Afrika. Dat lukt misschien als je moet vluchten voor je leven, zo erg is het hier gelukkig nog niet.

    Ik zie wel mogelijkheden om in Nederland iets te beginnen. Wij hebben ons eigen “Portugal”: Noord Groningen of Zuid Limburg. Vrienden en familie blijft bereikbaar en je kunt met enige moeite je baan nog gewoon behouden. Of denk aan één van de waddeneilanden; die zijn getalsmatig snel “over te nemen”. De libertarische mogelijkheden zullen in NL wat minder zijn dan in New Hampshire, maar we opereren op bekend terrein.

    Ik zit in een LP-werkgroep agorisme, dit vind ik een mooi onderwerp om mee te nemen. Eigenlijk is het een waard om een separate werkgroep ervoor op te richten. Misschien is er zelfs al een clubje. Ik sluit graag aan. De webmaster heeft m’n mail.

    • Een tijd heb ik gespeeld met het idee iets in Nederland te doen. De waddeneilanden zijn helaas wat duur (Duitser domineren de huizenmarkt), en veel werkgelegenheid is er niet op Vlieland of Schiermonnikoog buiten het toerisme om. Zeeuws Vlaanderen leek mij wel wat. Betaalbare woningen op fietsafstand van een mooie stad als Gent, of een korte autorit van Antwerpen. Een vriend van mij woont in Zutphen, het episch centrum van de antroposofische beweging in Nederland, één en al vrije scholen en biologische winkeltjes.
      Geld is echter een bezwaar: in Nederland zijn er niet hele dorpen te koop. Een klein dorp in Groningen of Limburg heeft maar een beperkt huizenaanbod. Dus het is lastig om als groep ergens neer te strijken. Daarnaast zijn huizen duur: in Spanje of Portugal kun je gemakkelijk iets kopen met eigen geld, maar in Nederland zullen de meesten een hypotheek nodig hebben: wat betekent afhankelijk te zijn van hun baan, minder vrij. België is goedkoper, een goede optie. Wellicht in Moresnet.

      Maar dat ik er niet heel veel heil in zie, betekent niet dat het niet kan: wanneer u uw initiatief doorzet hoop ik op succes, en wie weet kom ik er dan alsnog wonen 😉

  19. Wie deze getuigenis vandaag leest, zou het samen met mij en mijn familie moeten vieren, want het begon allemaal als een grap, voor sommige mensen zeiden ze dat het onmogelijk was. Mijn naam is Otto Rosier en ik kom uit Zwijndrecht, Nederland. maar ik verhuis met mijn vrouw naar Chicago, VS. Ik ben gelukkig getrouwd met twee kinderen en een lieve vrouw. Er is iets vreselijks gebeurd met mijn familie, toen ik mijn baan verloor en mijn vrouw mijn huis verliet omdat ik niet goed voor mezelf en de familiebehoeften kon zorgen. van haar en mijn kinderen op dat moment. Het lukte me negen jaar, geen vrouw die me steunde om goed voor de kinderen te zorgen. ik probeer een testbericht naar mijn vrouw te sturen, maar ze blokkeert me om met haar te praten ik probeer met haar vriend en haar familieleden te praten, maar weet nog steeds dat iemand me kan helpen en ik heb later een aanvraag ingediend bij zoveel bedrijven, maar toch deden ze dat bel me niet, totdat er een trouwe dag kwam die ik nooit in mijn leven zal vergeten. toen ik een oude vriend van me ontmoette aan wie ik al mijn moeilijkheden uitlegde en hij vertelde me over een geweldige man die hem hielp een goede baan te coca cola bedrijf en hij vertelde me dat hij een spreukgebruiker is, maar ik ben iemand die nooit in spreukgieter gelooft, maar ik besloot hem eens te proberen en Drigbinovia instrueerde me en liet me zien wat ik moest doen in deze zeven dagen lunch de spreuk. Ik volg alle instructies op en doe wat hij me vroeg om goed te doen. Drigbinovia zorgde ervoor dat alles goed ging en mijn vrouw zou me weer zien na het geweldige werk van Drigbonovia. Mijn vrouw belde me met een onbekend nummer en verontschuldigde zich en ze vertelde me dat ze mij en onze kinderen en mijn vrouw echt mist. En na twee dagen belde een bedrijf dat ik mijn waarderingsbrief heb ingediend, nu ben ik de manager van toonaangevend bedrijf in de VS. Ik raad je aan als je problemen hebt, stuur een bericht naar deze e-mail: doctorigbinovia93@gmail.com of WhatsApp hem op +12162022709 en je krijgt het beste resultaat. Neem dingen als vanzelfsprekend aan en het zal van je worden afgenomen. Ik wens je het beste.

Comments are closed.