Er is discussie over modereren ontstaan door de moderatie boodschap boven het artikel van Marnix. We zouden volgens enkele reageerders ingrijpen in de vrijheid van het woord. Modereren in het artikel van Marnix is eisen dat er on topic wordt gereageerd. Niet meer en niet minder. Het is dus geen moderatie over meningen aangaande zijn project, het is zorgen dat de discussie on topic kan verlopen, gewoon omdat dit een heel belangrijk initiatief is. We willen hier gewoon reacties on topic. Dat staat ook in de huisregels:

HUISREGELS

Vrijspreker maakt zich hard voor vrijheid, dus ook voor vrijheid van meningsuiting. Als een van de weinige discussieplatforms kun je bij ons (nog) behoorlijk anoniem reageren op artikelen en op reacties. Registratie is niet vereist. We vragen slechts “een” e-mailadres en “een” nickname. Hier wordt niet op gecontroleerd, slechts het IP-adres wordt gelogd om te kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen. En om mensen te kunnen bannen.

Bannen? Hoe dan? Er is toch vrijheid van meningsuiting?

Dat klopt. Maar Vrijspreker wordt gerund door libertariërs. Het eigendomsrecht beschouwen wij óók als een groot goed. Wij zijn van mening dat een eigenaar zélf mag bepalen wat er met zijn eigendom gebeurt en hoe zijn eigendom door derden gebruikt wordt.

In ons geval willen wij met Vrijspreker een libertarische boodschap uitdragen. Dit betekent dat reacties die deze boodschap schaden – waaronder het verkleinen van de geloofwaardigheid van onze site – als misbruik van ons eigendom wordt beschouwd.  Daarom hebben we de volgende huisregels opgesteld:

 • Gebruik één (unieke) nickname
  Het gebruik van meerdere nicknames is uitsluitend voorbehouden aan trollen. Deze zijn niet welkom op onze site. Voorkom dat je door ons als trol gezien wordt en kies een unieke nickname en houd het daarbij.
 • Blijf on-topic
  De auteurs van Vrijspreker proberen een discussie aan te zwengelen met hun artikel. Reacties dienen aan te sluiten op het onderwerp van het artikel en/of iets toe te voegen aan de ontstane discussie. Reacties die niets met het onderwerp te maken hebben (al dan niet met een camouflerende inleiding) kunnen en zullen worden gemodereerd. Wil je zelf een onderwerp aansnijden? Schrijf dan een artikel en stuur het per e-mail naar info@vrijspreker.nl
 • Houd je aan de wet
  Hoewel wij vraagtekens zetten bij de legitimiteit van de wet, is er momenteel géén libertarische samenleving en dienen wij ons dus te houden aan de Nederlandse wet. Jij – als reageerder – dus ook. Dat betekent: niet oproepen tot geweld, geen racisme, geen antisemitische rotzooi, geen haatzaaien, enz.
 • Heb respect voor elkaar
  Ga niet schelden of kleineren. Niet op de auteurs, niet op de moderators en niet op de reageerders. Dergelijk gedrag is voorbehouden aan de eerder genoemde trollen. En die zijn niet welkom op onze site. Voorkom dat je door ons als trol wordt gezien en houd de discussie beschaafd.

Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met bovenstaande huisregels. Staan deze regels je niet aan? Bedenk dan dat je op geen enkele wijze verplicht bent te reageren op een artikel/reactie. Je hebt wél de volledige vrijheid een andere virtuele plek op te zoeken en/of op te richten met regels die je meer aanstaan.

Toevoeging Ratio: we modereren echt minimaal, soms hebben reageerders geen respect voor elkaar, ik voel er weinig voor om hier als schoolmeester op te treden, dus daar houd ik me niet altijd aan. Oproepen tot geweld kan zorgen dat de site verboden wordt en de eigenaren vervolgd. Dus daar probeer ik wel scherp op te zijn. En ja, nu modereer ik een keer op het on topic gehalte van reacties, niet op de mening, neen, ik zorg dat de discussie gaat over een mogelijke vestiging van een libertopia

205 REACTIES

 1. Gedupeerde tegen rechter: ‘Ik heb een woning gekocht op Vrijspreker’.

  • Heb ik uitgelegd; actie en reactie. U reageert, ik spring en lever. Ik neem u serieus.

  • Beste Graftak, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en staan allemaal met ons rug tegen de muur. Ambushed from all sides, zeg maar. We zitten in hetzelfde kamp en uiteindelijk hebben we slechts elkaar voor steun.

 2. Leestip: ‘Society 4.0’ van Bob de Wit.

  Kort en krachtig (100 pagina’s); kunt u zelf gaan bepalen in welke ratsmodee u terecht gaat komen.

Comments are closed.