In de zestiger jaren waren drieduizend Franse ambtenaren bezig met het verstrekken van deviezenvergunningen. Dat was toen al een onvoorstelbaar aantal mensen, die ondernemersactiviteit bemoeilijkten en belemmerden. Nu is het zestig jaar later en in ons steeds communistischer wordende koninkrijk is de situatie vele malen erger dan gedurende de zestiger jaren in Frankrijk en in Nederland.

Er zijn nu in Nederland 12000 bankmedewerkers die zich uitsluitend bezighouden met antiwitwas. De maatschappelijke kosten van deze vertoning bedragen vermoedelijk een veelvoud hiervan, want deze medewerkers houden met hun eisen tot

het verstrekken van inlichtingen veel mensen van hun werk. De antiwitwasgekte viert hoogtij, want iedereen doet het, maar van de staat mag het niet. Ik betwijfel of er ook maar één zelfstandige is die nooit wast, want we zijn al lang beland in dezelfde situatie die bestaat in Griekenland en andere mediterrane landen, waar het geen zin heeft met een bedrijf te starten, als je alles wat je verdient opgeeft.

Dat wordt vermoedelijk ook niet verwacht, maar de regels zijn prachtig om de greep van de inherent corrupte overheid op de staatsburger nog wat wurgender te maken.

Hugo van Reijen

6 REACTIES

 1. Beste Hugo,in dit artikel heb je het over zwart geld. Echter witwassen betreft crimineel verkregen geld, In nederland vaak drug gerelateerd, Dat geld probeert men in tegenstelling tot zwart geld wel gewoon op een bankrekening te krijgen om er normaal over te beschikken bijvoorbeeld om een dure auto, vakantiereis of horloge te kopen. Gelukkig betreft dit niet iedereen in Nederland

  • Idd Hugo, Arno heeft een punt. Vertel eens iets over jezelf in de functie van supperspreader.

  • Strikt genomen is drugshandel geen criminele activiteit. Er is pas sprake van een criminele activiteit als iemand willens en wetens de rechten van een ander schendt. Daar is bij een drugstransactie zonder bedreiging of andere vormen van geweld echter geen sprake. Uit het zelfbeschikkingsrecht -dat elk mens van nature heeft- volgt logisch dat men om het even wat in het eigen lichaam mag stoppen. De consequenties daarvan zijn wel voor eigen rekening.

   Strikt genomen is het verhandelen van drugs dan ook een rechtmatige handeling. Het is gewoon een economische transactie tussen koper en verkoper. Het is waar dat mensen (zwaar) verslaafd kunnen raken aan drugs, maar er bestaat nu eenmaal niet het recht om niet verslaafd te raken.

  • Niet mee eens.
   Zwart wit.
   Witwassen, is wat je doet met zwart geld.
   Ook zwart geld kan je nl. niet zomaar uitgeven anders dan in kleine bedragen om bv. boodschappen te doen.
   Probeer maar eens met een eerlijk verdiend doch onbelast vermogen een huis van 8 ton te kopen of een flatje van 3 ton of zelfs maar een auto van 20k.

   Maar de roverheid is altijd een meester in het oprekken of vervagen van begrippen.
   Gaandeweg doet men dus alsof witwassen iets is van “crimineel” geld (lees: drug-, wapen- of mensenhandel etc.) en daardoor is het hele fenomeen witwassen bij de publieke opinie in een kwaad daglicht komen te staan, waardoor overheden makkelijker draagvlak hebben om je privacy te schenden om hun belastingkoeioen te kunnen uitmelken.

   Maar de bulk van het zwart geld is gewoon eerlijk/braaf zwart geld.
   Sterker nog: vaak betreft het wit (belast) geld wat wordt “zwartgewassen” om te vermijden er in de toekomst NOG meer belasting te moeten over betalen.
   Als voormalig Luxemburgs bankier kan ik u verzekeren dat er naast het fenomeen “Belgian dentist” (mensen met braaf verdiend onbelast zwart geld) vooral heel veel loonslaafjes met wit geld kwamen (in de tijd dat er nog bankgeheim was) om hun zuurverdiende reeds belaste spaarcentjes in de toekomst te kunnen vererven aan hun kinderen zonder dat die er nog eens 27% successierechten moeten over betalen.
   M.a.w. het witte geld werd preventief aan de ogen van de fiscus onttrokken om in de toekomst ooit belastingen te ontduiken.

   Eenmaal geerfd, zaten de erfgenamen dan met zwart geld waarmee ze niet makkelijk een grote aanschaf konden doen.
   De meest voorkomende “strategie” was enerzijds opmaken in het buitenland (bv. op vakantie) en anderzijds regelmatig eens cash afhalen om mondjesmaat in eigen land uit te geven. Een leuke 1000 euro per maand netto besteedbaar is wel leuk voor de meeste gezinnen. Of … men kon besluiten dit niet geheel extra uit te geven en een deel ervan minder van zijn eigen salaris op te nemen waardoor men heel zuinig leek te leven en alzo in eigen land kon sparen.
   Zonder dat er een transfer plaatsvond, waren de bankrekeningen dus communicerende vaten.
   Als jaarlijks in eigen land pakweg 6k minder uitgeeft (en dus meer spaart) omdat je je buitenlandse rekening aanspreekt, dan neemt je binnenlandse saldo geleidelijk aan toe. Elke 5 jaar heb je dan 30k om een nieuwe auto mee te kopen…

   Maar goed, zonder ooit “officieel” aan te kondigen dat er voortaan een nieuwe definitie zou worden gemaakt, begonnen overheden stiekem het begrip te verschuiven en na enkele decennia klinkt zwart geld als iets crimineels. Leuk voor hen die graag wetgeving maken om hun onderdanen te pluimen…
   Ze lijken hun doel te hebben bereikt, helaas.

 2. 12000 is een heel leger mijnheer van Reijen. Heeft u daar een bron van?
  Dergelijke informatie graag in de artikelen opnemen, dat geeft het een stuk meer gewicht.

 3. Het Koningshuis stikt dan zogenaamd in zwartgeld, die “royals” betalen nauwelijks belasting.

Comments are closed.