De Turkse lira is sterk aan het dalen, verleden week twintig procent in één dag.

Ga nu een paar dagen naar het o zo goedkope Istanbul, neem een taxi naar Eminönü en bezoek daar de Tahtakale-markt, waar duizenden kooplieden naar uw gunst dingen en waar alles te koop is wat een mens nodig heeft: vaak tegen een fractie van de prijs die hetzelfde artikel in Nederland kost.

Neem euro’s mee en wissel deze ook in Tahtakale om, want de koers is daar de beste. Maar praktisch iedere winkelier wil ook graag uw euro’s aannemen.

Veel winkeliers verkopen voorraden tegen oude prijzen en passen hun prijzen niet genoeg aan: er zijn dus werkelijk koopjes te halen.

In Istanbul een covid test nodig ? De dokter komt naar uw hotel en levert de test voor een spotprijs!

Ook wie op de gedachte mocht komen , een flat in Istanbul te kopen, kan te kust en te keur terecht. Woningnood is in Turkije een niet bestaand begrip en appartementen met schitterend uitzicht over de Bosporus en de Zee van Marmora zijn beschikbaar tegen een fractie van de vierkantemeterprijs die gevraagd wordt in Amsterdam. Ligt het appartement in het oude centrum, dan bent u geheel vrijgesteld van onroerendgoedbelasting, want het is een monument.

En waarom geen stopover gemaakt in Istanbul als u naar Azië of Zuid-Amerika reist?

Een retour Amsterdam- Jakarta op de uitstekende Turkish Airlines kost 577 euro, met complimenten van de Turkse belastingbetaler.

Hugo van Reijen

6 REACTIES

 1. Schokkend om de effecten van monetair en financieel wanbeleid te aanschouwen. Als je kijkt naar de Levant. Een generatie Grieken heeft eigenlijk geen toekomst en mag dokken voor schulden van de ouders. De Turken die spaarden of onroerend goed hebben, betalen de rekening voor wanbeleid, en de Libanezen zitten in overlevingsmodus. En zijn nog veel meer kwijt dan de Grieken en de Turken.

  Welk land volgt?

  • Hoho, de volgende generaties Grieken mogen dokken voor het wanbeleid van hun leiders. Die leiders hebben in het oog van de crisis derivaten gekocht die veel geld waard werden indien Griekenland volledig ten onder zou gaan.
   De Griekse elite bij elkaar heeft destijds net zoveel gewonnen als de schuldenlast van het land groot was.

   Welk land volgt? Elk land.

   Oh ja, Hugo (Nomen est Omen), het zijn de mondiale reizigers die een excuus waren voor de verspreiding van het “Virus”. Nu weer omicronzin.
   Bedankt namens de mensheid.

 2. Het zijn mensen als u mr van Reijen die ondanks een riant inkomen toch altijd naar die landen afreizen waar je “lekker” goedkoop kan kopen, kopen,kopen jaa lekker kopen en voor heel weinig en dan kan ik ook nog afdingen jaaa leker kopen lekker kopen haha die domme mensen weten niet wat het in Nederland kost, haha wat een sukkels. Tja uw karakter spreekt hier boekdelen.

  • Hartelijk dank voor het signaleren van een karakterfout, Willem! Ik zal voortaan alleen stopovers maken in dure landen.

  • Willem, je gaat helemaal voorbij aan het (democratische) karakter van de vrije markt. Een marktprijs stabiliseert op het niveau dat de meerderheid van kopers en aanbieders acceptabel vindt. Er zullen altijd kopers en aanbieders zijn voor wie deze prijs te hoog of te laag is, maar die kunnen dan op zoek naar een andere koper of aanbieder met een passender aanbod. 😎

   De prijs hangt dus niet af van iemands inkomen (zoals bij de Zwitserse verkeersboetes) maar van het marktgemiddelde. Op toeristische markten is de prijs altijd al vele malen hoger voor toeristen dan voor locals. 😁

 3. Het is waarschijnlijk wel zo dat die munt zo hard keldert, omdat de locals problemen zien in de Erdogan toekomst. Ze vluchten met hun kapitaal. Is het dan wel verstandig om als buitenlander daar een appartement te kopen?
  Of is dit het moment vlak voor de ommekeer en zien de locals het niet?

Comments are closed.