Enkele vragen die binnenkomen op info@vrijspreker.nl of vrijspreker@protonmail.com: Hoe kan ik me voorbereiden op een economische en monetaire crisis en mogelijke voedsel tekorten? Hoe kan ik contant en anoniem goud kopen? Of, ik ben bang voor de belastingdienst. En. Ik ben bang voor wat er komen gaat.

Terechte vragen die door meer mensen zouden moeten worden gesteld.

monetaire crisis

Fiat valuta, ongedekt papiergeld, is maar al te vaak een kruik gebleken die te water gaat tot hij barst. De remedie: koop zilver en goud en probeer dit contant en anoniem te doen. Op die manier kan je je spaargeld beschermen. Waarom moet het anoniem en contant gebeuren? Omdat in noodsituaties de overheid vaak edelmetaal in beslag neemt. Je kan ook crypto valuta aanschaffen.

Het contant en anoniem aanschaffen van edelmetaal wordt steeds lastiger. Waar je een paar jaar geleden met 10 k euro in contanten een balieaankoop kon doen (niet geregistreerd op persoon, bij klantnaam werd balieverkoop genoteerd) is dat nu bijna onmogelijk. De meeste verkopers weigeren deze service te verlenen of vragen een mark up van 5 procent.

Je moet je zilver en goud kopen uit je netwerk, als iemand daar iets wil verkopen kan je dit anoniem tegen contanten doen. In veel landen om ons heen is contante aanschaf van edelmetaal slechts mogelijk tot enkele duizenden euro’s per keer. Voor zover het mogelijk is.

Angst voor de belastingdienst

De toeslagen affaire heeft aangetoond dat angst voor de belastingdienst gerechtvaardigd is. Echter, je hebt het niet in de hand. Ik schreef het volgende naar iemand die mailde en aangaf bang te zijn voor de belastingdienst:

De belastingdienst, je hebt domme en luie ambtenaren.
En slimme hardwerkende ambtenaren.
Het is dus een soort van casino. 
Je kan winnen en verliezen.
Heb je een domme luie ambtenaar die je aangifte controleert heb je geluk, heb je een bloedhond, die slim is en hard werkt dan kan je pech hebben.
Ook hier heb je geen invloed op.
Dus waarom zorgen hebben?
Het gebeurt.

Er is meer dan edelmetaal

Je kan “preppen”. Zorgen dat je voor een paar maanden eten hebt, en vitamine preparaten voor bijvoorbeeld een jaar. Want als er weinig eten is, eet je vaak hetzelfde en kom je vitamines en mineralen tekort. Voor anoniem contant goud aankopen ben je nu te laat, voor vitamines ben je nog op tijd. Voor 50 euro heb je jarenlang vitamines.
Als je afhankelijk bent van medicijnen, zorg dat je altijd een voorraadje hebt.
Wat ook kan helpen is sterke drank inslaan. Als je zelf niet drinkt en dit kan laten staan.
In een echte crisis zijn flessen sterke drank betere investeringen dan zilver en goud.

Je mentale instelling

Er is meer dan geld en goud. Hoe lastig het ook is. Probeer te houden van het leven, doe leuke dingen. Laat je de kwade krachten, de politici, je leven niet beheersen.
Want als je bang bent, dan hebben zij gewonnen en stop jij met leven.
.
Hoe bereid jij je voor?
.

Dank voor uw aandacht

21 REACTIES

 1. Het is inderdaad niet gek om bijvoorbeeld een hele voorraadkast te hebben, volk blikken met voedsel.

  • Ook alles wat gedroogd is: peulvruchten, fruit, kruiden, vis, vlees, pasta, meel e.d. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook groenten op zuur inmaken voor slechte tijden of van fruit jam maken. In dat geval ook suiker, zout, azijn e.d. inslaan. Ook water, olie, zeep, lucifers, kaarsen voorraad aanleggen. Waarschijnlijk ben ik nog een heleboel vergeten maar dan neem ik wel contact op met Nico de Geit.

 2. We zitten al meer dan anderhalf jaar in een crisissituatie. Als je nu pas begint met nadenken is dat erg laat.

  Producten die je normaal gebruikt moeten bij jou in de kast liggen, niet in de supermarkt. Er zijn nogal wat mensen die denken dat als de pleuris uitbreekt ze nog even kunnen gaan tanken, geld pinnen bij de geldautomaat en een paar karren met voer kunnen halen bij de supermarkt.

  Erger: je laat iemand die je goed kent zien hoe goed je kasten gevuld zijn, voor als de pleuris uitbreekt. De standaard reactie: ‘Oh, dan kom ik het bij jou halen als de winkel leeg is’. Dat ze ook zelf een voorraadje op zouden kunnen bouwen snappen ze blijkbaar niet, of het interesseert ze niet.

  Als iemand te stom is om het belang in te zien van een voorraadje in crisistijd houdt het denk ik wel een beetje op.

  Volgende stap: ‘Hoe helpen we elkaar’. Dat vragen de mensen die geen voorbereidingen hebben getroffen elkaar. Hopeloos.

 3. Uw bank: ‘Wij vragen uw bijdrage in deze moeilijke tijden’.

  Ze bedoelen dat je je geld kwijt bent, en dat is legaal onder de huidige wetgeving.

  Martin North, ‘So Bank Deposit Robbery IS Legal!’

  https://www.youtube.com/watch?v=OCq-QFPy5uU

  Verder: Uw Overheid wil graag weten wat u allemaal bezit, dan mag u het inleveren zodra dat zo uitkomt. ‘Wij vragen uw bijdrage’ heet dat.

 4. Onderstaand is een supergoed advies.

  “Probeer te houden van het leven, doe leuke dingen. Laat je de kwade krachten, de politici, je leven niet beheersen. Want als je bang bent, dan hebben zij gewonnen en stop jij met leven.”

  Maar met het advies over vitaminepreparaten ben ik het absoluut niet mee eens. Mensen hebben bij voorkeur levend voedsel nodig. Vitaminepreparaten zijn vaak synthetische rommel en/of bevatten vitaminen in abnormale hoeveelheden die schadelijk voor je zijn. Een overschot aan vitaminen moet door je organen worden afgevoerd. Dat is heel zwaar werk voor je organen. Bovendien zijn de symptomen van een overschot aan vitaminen hetzelfde als een tekort aan vitaminen.

 5. Jezelf voorbereiden op de toekomst is altijd maatwerk, afhankelijk van wie je bent, wie je wilt zijn, je omstandigheden, mogelijkheden en wensen.

 6. Niet alleen geldig vlak voor een crisis: bouw een soliede vrienden- en kennissenkring op van mensen met wie je graag samenwerkt. In crises zijn goede vrienden goud waard. En verder: leer vaardigheden aan, en leer hoe je jezelf en je naasten het best kunt beschermen, niet alleen tegen de rovende overheid maar ook tegen armoede en plundering. Probeer te leven hoe je natuur het je ingeeft.
  Een stuk grond en bos, een werkplaats aan huis met gereedschap en een generator plus brandstoftank. Een grote keuken en een voorraadkelder doen het ook goed, en draagt bij aan je gezondheid. Ingemetseld kluisje in huis. Houd wat cash aan, genoeg voor enkele maanden of een “scheepspassage” naar elders.
  Probeer niet een geïsoleerd mens in een flatje of een doorzonrijtjeshuis te zijn.
  Spreid je vermogen over verschillende asset categoriën en spreid het geografisch als je kunt.
  Zoek een stevige lieve man/vrouw en geniet van het leven.
  Laat de overheid achter je en leef soeverein.

  En wat de sterke drank van Ratio betreft: als je een boomgaard en een grote keuken of werkplaats hebt, schaf dan een destilleerapparaat aan: dan kun je tegelijk beleven wat de overheid voor ’n idioot beest is, maar daar hoef ik de lezers van Vrijspreker niet meer van te overtuigen.

  • Als alles op z’n kont gaat, hoe doe je het met verwarmen, koken en eventueel energie. Een aggregaat houdt op als de tank leeg is.
   De buurman zei: ik heb voor nood in elk geval nog 3,5 kW aan zonnepanelen, zich niet realiserend dat zijn panelen niet werken zonder aangeleverde stroom.

   Waar ik aan zit te denken:
   Als je enigzins de mogelijkheid hebt, een houtkacheltje en hout om te verwarmen en eventueel te kunnen koken.
   Als je zonnepanelen hebt, een regelaar, een paar semi-tractie accu’s en een omvormer om 220 volt te hebben voor een koelkast / vriezer.
   Een paar volle gasflessen en een butaan/propaan gasstel.
   Brandstof (benzine/diesel) met een zo laag mogelijk aandeel bio als extra naast je volle tank van je voeruig.

 7. Voor zo’n “soliede vrienden- en kennissenkring op van mensen met wie je graag samenwerkt” moet je ook op je hoede zijn. Wat heb je werkelijk aan de mensen om je heen als “de peop de ventilator” raakt?

  Als ik kijk naar de volgzaamheid van mensen om mij heen, inclusief de vrijgevochten types, naar de vaccinatie orders… Dan heb ik weinig vertrouwen in deze mensen wanneer het echt spannend wordt. “De tijd onthuld het karakter” zegt een bekende van mij soms. Dit soort tijden zeker. Je kunt denk ik alleen echt op jezelf vertrouwen, en voorbereid zijn.

 8. Ik zou wel met een groep libertariërs in een straat of wijkje willen wonen. Dan weet je dat je met gelijkgestemden zit, die dezelfde moraal onderschrijven. Dat wekt vertrouwen, wat nodig is in moeilijke situaties. Natuurlijk geen garantie op succes, maar beter dan met onbekenden. Bijv samen een grote boerderij kopen waar je met vijf a tien gezinnen op gaat wonen. Deels zelfvoorzienend qua voedsel, geen last van grote stad problemen. Wordt meer gedaan, zie erfdelen.nl . Lijkt wat op de libertarische project in Spanje, freecommune.org . Prachtig plan, maar liefst blijf ik natuurlijk in eigen land. Wie doet er mee?

  • Ik zag gisteren een reportage van een boer die zijn erf voor een deel beschikbaar stelde als soort van volkstuin, maar de regeltjes verboden het project, het valt niet binnen het bestemmingsplan. Er zullen wel grotere (vriendjes) belangen meespelen. Leve onze “democratie”

  • Ik heb interesse maar e.e.a. zal van veel details afhangen. Waar, hoe, wat, enz. Er zullen veel praktische zaken zijn die er een succes of mislukking van kunnen maken. Bijvoorbeeld: hoe laat je een ‘libertarische straat’ overleven in een gemeente waar Groenlinks of de VVD de dienst uitmaken? Of een stel ambtenaren “die je niet motten”?

   • Doel is dat je zelf in veel basisbehoeften kunt voorzien. Je bent als groep minder afhankelijk. Zelf voedsel, dchoon water, energie produceren. Je eigen café, buurthuis en bioscoopje. Nog beter is verhuizen naar een liberaal land als Ecuador, maar daar ben je als vreemdeling weer kwetsbaar op een andere manier.

   • Ik denk als je iets wil opstarten het geluk moet hebben dat iemand met een lap grond hetzelfde idee heeft, bijvoorbeeld een agrariër die zijn bedrijf opgeeft. Een stuk grond aankopen zal in NL niet meevallen gezien de ontwikkeling op de woningmarkt. Een aantal jaren geleden kon je in Zeeland of Groningen denk ik nog wel wat voor een redelijk bedrag te pakken krijgen, maar ook daar is schaarste en schieten prijzen omhoog. Ook moet een gemeente mee willen werken, net wat je al vermeldde.
    Misschien is iets op kleine schaal makkelijker te realiseren, je hebt met minder mensen te maken en misschien dat een gemeente dan ook makkelijker overstag gaat omdat het overzichtelijker is dan met 10 of 20 gezinnen. Ook gaat dan een buurt vaak protesteren omdat ze bang zijn voor overlast.

 9. Beste allen,

  Mocht je vitaminen willen inkomen verzeker je er dan van dat deze biobeschikbaar (bioavailability) worden in je lichaam. De meeste vitaminen supplementen werken namelijk niet en zijn zelfs schadelijk voor uw gezondheid.
  Meer achtergrondinformatie kan bijvoorbeeld op deze website gevonden worden.
  https://nutritionfacts.org/topics/supplements/
  Vrgr

 10. Naar mijn idee, ben je een beetje laat als je nu nog moet beginnen met voorbereiden, maar goed, toch maar beter laat beginnen dan helemaal niet.
  Ik heb mij voorbereid, door 10 jaar geleden op zoek te gaan naar betere graasgronden en die meende ik gevonden te hebben in bulgarije.
  Hoe:
  Een konijnenkolonie voor vleesproduktie (of ga in de buurt van vis wonen en ga vissen)
  kippen voor eieren en eventueel wat vlees
  geiten voor zuivel (geiten hebben een divers terrein nodig, als niet, dan veel verzorging en bijvoeding nodig, bezint eer ge begint.) mijn 3 geiten lopen los (op publiek terrein)
  tevens alledrie ook als ruilmiddel om die dieren aan de praat te houden en voor andere behoeften.

  Een netwerkje om je levensbehoeften draaiende te houden dmv ruilhandel.

  Leren hoe groente en fruit te bewaren (fermenteren, drogen, inmaken)
  Uiteraard begin je je eigen groentetuin.

  De zon is je beste vriend.

  Fruit en noten groeien aan bomen en struiken, die kan jezelf gaan halen. Tenminste als die bomen en struiken er zijn. Hier zijn die er ongelooflijk veel in alle soorten en maten.
  Op mijn stukje grond wat ik kocht stonden al veel fruitbomen.
  Kruiden plukken kan je leren, ze zijn overal, wat is wat en wat is lekker.

  Ga wonen in de buurt van een schoonwater bron.

  Jezelf warm houden doe je door hout te verbranden dat is er altijd en in overvloed
  eventueel begin je meteen met bomen te planten voor verbranding.

  Regel gereedschap in 2 soorten, ik bedoel een kettingzaag op benzine, maar ook goede zagen voor als er geen brandstof meer te krijgen is.

  Een droogtoilet. Ik heb geen douche en gebruik een handwasmasjien.
  Die douche zie ik inmiddels als heroine. Heel af en toe sta ik onder een douche, een paar minuten en dan heb ik het wel weer gezien.

  Wat je met ruilmetalen zou moeten is mij niet zo duidelijk, maar ik realiseer me dat daar veel focus op ligt. Ik heb me daar helemaal niet mee beziggehouden. (ben dan ook geen libertairier)
  Naar mijn idee is de laatste oorlog waar je (aan het eind van die oorlog) op nieuw kan beginnen met edelmetalen, geweest. Maar ja dat is mijn koelkast filosofie.

  Bouw een muur om je terrein, ganzen en of honden ter verdediging. Samen met een geweer.
  Om eventuele plunderaars af te kunnen weren.

  Drank stoken, cannabis en tabac verbouwen. (doen het altijd goed als ruilmiddel)

  En, last but not least, doe dit alles zo low profile als je maar kan!

  En tevens houdt het je van het internet, euh, straat, ik bedoel, je bent lekker bezig. 🙂

 11. Halloo allemaal waar kan ik gouden of zilveren munten kopen cash?
  Welke munten beste te kopen?

Comments are closed.