Een komeet is op weg naar de aarde en ondanks ernstige waarschuwingen van wetenschappers neemt bijna niemand het serieus. Dat is het uitgangspunt van de film “Don’t Look Up” op Netflix.  De komeet is een voor de hand liggende metafoor voor klimaatverandering, een zogenaamd apocalyptisch scenario waar we naar toe razen terwijl regeringen niets doen en de meeste mensen hun leven leiden, zich niet bewust van wat komen gaat. Maar de film tracht ook de reactie van de mensheid/overheden op de COVID-19 “pandemie” te beschrijven. 

—Spoiler Alert —

Ondanks de irritante wokeness van de film is het wel vermakelijk om te kijken.  Je wilt natuurlijk niet de les gelezen worden over CO2 uitstoot door iemand (di Caprio) die de wereld over vliegt en een enorm jacht heeft met diesel slurpende motoren. Maar het geeft wel een aardig inkijkje in de keuken van de moderne propaganda. Het is een soort Wag the dog in het social media tijdperk.  Zo wil de president eerst niets bekend maken over de naderende komeet want dat zou slecht zijn voor haar midterm election.  Dan opeens wel wegens de noodzaak om het publiek af te leiden van het seksschandaal van de vrouwelijke (!) president en haar SCOTUS nominee (Kavanaugh anyone?). Herkenbaar om te zien hoe iedereen in social media over elkaar heen rolt, ‘experts’ met een youtube kanaal in overdrive gaan, celebraties worden ingezet voor de ‘ goede zaak’ (deze film is star studded – QED) en mensen elkaar bestoken met ‘ peer reviewed’ onderzoek.

Naast de overeenkomsten met Armageddon  en Deep Impact  doet het ook denken aan The Day after tomorrow, waarin Republican politici niet willen luisteren naar de integere wetenschapper die probeert te waarschuwen voor global warming.  Deze film begon al vroeg het publiek te programmeren (‘ gaslighting’) dat ‘global warming’ ook tot kou kan leiden, zodat ze niet gaan twijfelen aan de opwarming van de aarde als hun eigen waarneming vertelt dat het koud is.  De slogan van de zittende president aan haar fans met rode petjes (hoe evident kun je het maken) is : “Dont look up”,   geloof je eigen ogen niet. Dont look at the  thermometers in Canada of in Antarctica, trust the science.  


De hele film is hypocriet als gewoonlijk in de rommel die uit Tinsel town komt. Zo is de leftie response op de ‘ kids in cages’ , die er uiteraard ook onder Biden zijn,  geen media aandacht en geen bezoekjes van AOC voor een opportunistische photo opp.  “Dont look it up”, wij laten het niet zien, dus het bestaat niet. Liegen door omissie, precies wat de presentatoren van een talk show in de film doen, maar daar wordt Fox News mee bedoelt.  CNN of MSNBC zou dat natuurlijk nooit doen. 

De Chief of staff is familie van de president (net zoals Trump familie in zijn team had) en lijkt te zijn geïnspireerd door Donald Trump jr.  die als een enorme halve zool wordt neergezet. Wie Trump jr. een beetje volgt weet dat dat geenszins het geval is. Een begenadigd spreker en debater, die zou zo maar eens een gooi kunnen gaan doen naar het presidentschap in 2030. Brand/name recognition is al in de pocket. 

Prominente rol in het verhaal speelt een soort ManBearPig mix van de helft Musk, de helft Zuckerberg en de andere helft Bezos. Deze moderne “Robber baron’ kan ieders leven voorspellen door heel veel data (Bezos is allegedly obsessed with data) over hen te verzamelen, is met raketjes bezig en  trekt achter de schermen aan de touwtjes. Dat is een conspiracy theory die nog wel mag in Hollywood.  Alleen dient de oplossing te zijn voor miljardairs met teveel macht: meer overheid met een seniele -totaal niet beïnvloedbare –  libtard aan het roer. 

Wat ook aardige touch is, is de nerdy scientist die het in zijn bol slaat als hij veel aandacht krijgt in de media.  Ik ken legio ‘ wetenschappers/doctoren’  die ook niet van de buis te branden zijn en duidelijk genieten van hun nieuw verkregen status. Dus dat gedeelte klopt wel.  Het zijn echter niet de global warming/covid skeptici die dit overkomt. Hier dus weer de ‘ omgekeerde werkelijkheid’  wereld waar Jensen het vaak over heeft.  Skeptici zouden geld van Big Oil krijgen, wat niet zo iets, terwijl alarmisten zwemmen in de subsidies en grants en niet ontslagen worden na fraude (remember Climategate, of de hockey stick?). Het walgelijke aan de film is dat skeptici juist bijna geen podium krijgen en de alarmisten heel veel.  Dus men doet in de film alsof de media hen onheus bejegend (er komt een komeet aan, niemand luistert naar ons!) terwijl exact het tegenovergestelde waar is.  Deze film maakt weer eens duidelijk dat Lefties in hun eigen bubbel leven. 


Wat ook in beeld wordt gebracht is de dichotomie die het in de samenleving brengt. Zo wil de ontdekker van de komeet (jawel, een vrouw (ben benieuwd wat percentage vrouwen is dat astronomie studeert)) naar haar ouders, maar ze komt het huis niet in omdat haar ouders voorstander zijn van de komeet.  ‘We want the jobs the comet will create’ (analoog aan oil jobs in ‘ fly over country’).  Nee het zijn geen Keynesianen die voor destructie zijn omdat wederopbouw werkgelegenheid oplevert (je mag natuurlijk niet collega leftie Krugman voor gek zetten), maar de eerder genoemde ManBearPig wil de komeet gebruiken voor de winning van mineralen.  

Tamelijk absurd dit geschetste schisma in de samenleving.  Maar de werkelijkheid is helaas nog veel gekker, hier gaat een “ Karen’  zonder mondkap(!) helemaal los (met spugen en slaan) op een man zonder mondkap in een vliegtuig.  Je vraagt je af hoe we in hemelsnaam in deze dystopie zijn beland. Onder andere door de mechanismen die in de film worden geduid (het leerzame/ vermakelijke gedeelte) maar ook door de propaganda mede door deze film verspreid (het tenenkrommende gedeelte).

Hijseenberg,  December 2021

12 REACTIES

  • ik denk dat dat komt omdat ze onderdrukt worden door de patriarchy.

  • Ben eigenlijk ook benieuwd wat het percentage vrouwen is dat astrologie studeert…

  • Waar is de BALK……?

   Ik heb alleen de trailer gezien , en wist al waar de hele zwik en zaligheid over ging.

   Maar heb de energie niet ( meer ) , om daar nog verder over te debatteren.

   • geen liegen door omissie, maar liegen door eindeloze pressie (waardoor tegengeluid verloren gaat)

 1. Ik heb de film van de week ook op Netflix bekeken, samen met m’n zoon. Als ik alleen was geweest, had ik het eerste halfuur niet volgemaakt, want ondanks een uitstekende cast, was het gewoon een vreselijke film. Magoed, zelf herkende ik Steve Jobs in de Manbearpig, en vond ik de administratie van de president (Meryl Streep) meer democratisch overkomen, gewoon omdat ze zo achterlijk waren. Daarbij is het een publiek geheim dat juist miljardairs de grootste sponsoren zijn van de libtards, ook in Nederland (eigenaar postcodeloterij is een communist en steunt alles wat nog miljoenen aan subsidies bij de fascisten van D66 kan weghalen om zo invloed te kopen). De ramp (de komeet) kende in tegenstelling tot klimaatverandering een echte, tastbare deadline: 6 maanden en 11 dagen. Alles wat links kan gebruiken om angst aan te jagen is tussen de 10 en 30 jaar weg: veilig ver in de tijd, zodat men het al vergeten is als het zo ver is. Of ze kunnen zeggen dat het lag aan het beleid (zure regen, ozonlaag, ziekenhuis opnames COVID). Hoe dan ook; een zeer povere film, waarbij het hoogtepunt de blote billen van Meryl Streep waren. Daar zit ook niemand op te wachten.

Comments are closed.