Het is 8.30 a.m., wanneer gezagvoerder Novi zijn Cessna optrekt naar een vlieghoogte van 4000 voet voor de Susi Air-vlucht van 52 minuten van Kupang naar Sawu.

De zwaar gesubsidieerde vlucht gaat drie keer per week en telt behalve mijzelf nog vier andere passagiers.

Op het 91.000, grotendeels protestantse zielen tellende eiland is de tijd stil blijven staan. Men komt terecht in een wereld ter grootte van 379 km2, met mandibakken en koudwaterkranen, waar enkele eenvoudige logementen onderdak bieden aan de weinige gasten. Alleen in de maanden maart, april en mei mag het eiland zich verheugen in Australische bezoekers, die komen surfen.

De natuur op het eiland valt spectaculair te noemen: een Australische vegetatie met hier en daar adembenemende steenformaties, die een lust zijn voor het oog. Gedurende mijn verblijf van drie dagen ontmoet ik geen enkele buitenlander.

Wie het ongerepte Sawu wil zien zoals het 100 jaar geleden was, spoede zich er heen voor het einde van 2024, want dan komt een landingsbaan klaar waarop de grote jets kunnen landen.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

  1. Ik ben al blij als ik ooit weer zonder test een weekendje naar Duitsland mag. De wereld is een stuk kleiner geworden. Zo ziek. Zal ik ooit weer zonder tests en mondkapjes kunnen reizen?

  2. Covid is dankzij de overheid als KIM IL SUNG, who according to our friends in North-Korea:
    ” ALWAYS BE WITH US.”

Comments are closed.