Het doel van de nieuwe normaal is mensen van elkaar te isoleren. Helaas hebben de psychologen en filosofen gezwegen over de negatieve effecten van isolatie op de menselijke geest. En op het functioneren van een staat. Of hebben we gewoon niet genoeg geluisterd.

Biderman heeft isolatie opgenomen in zijn model van dwang. Ik laat in dit artikel filosofe Dr. Dorchain aan het woord. Dit is een verdieping op Biderman. Waarschuwing, de film duurt 13 minuten en is grotendeels in het Duits.

Isolatie. Als degene die de mensen isoleert ook nog eens een monopolie op de informatievoorziening weet af te dwingen worden de slachtoffers van isolatie machtelozer. Je onderwerpt je slachtoffer aan kleinerende regels, die vaak ook nog eens onlogisch zijn of elkaar tegenspreken, maar dwingt deze wel af. Eigen initiatief wordt tegengewerkt of verboden, het slachtoffer moet op zoveel mogelijk vlakken afhankelijk zijn van degene die isoleert.

De negatieve gevolgen van isolatie worden uitstekend beschreven, beter dan ik het kan. Het laat zien hoe onmenselijk dit middel is. En hoe onmenselijk de nieuwe normaal is.

Mevr Dorchain introduceert een nieuwe naam voor mij. De Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij plaatst de term homo sacer in een modern perspectief. De homo sacer is iemand voor wie de normale rechten niet gelden. Hij houdt een betoog dat als een overheid de noodtoestand kan uitroepen de mensen niet langer hun normale rechten hebben. Denk aan degenen die zijn opgesloten op Guantanamo Bay (waar overigens ook de technieken van Biderman worden toegepast). Voor deze mensen geldt slechts het naakte bestaan, ze hebben geen rechten. De corona maatregelen zijn een veel breder ingezette beperking van normale rechten. En zijn als zodanig gevaarlijk voor de inwoners. Voor zover het isolatiemaatregelen zijn, mensen van elkaar scheiden, zal het negatieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid van de inwoners.

NB: De reden dat ik dit plaats is omdat het inzicht geeft in machtsmechanismes. Als men die door heeft dan kan men zich daar beter tegen verweren.

NB: dit is haar youtube kanaal

15 REACTIES

 1. Dat is natuurlijk een beetje het probleempje. Je bent per definitie afhankelijk van een goedwillende overheid. Zodra de overheid zegt dat er ‘een noodsituatie’ is, is er ‘een noodsituatie’ en ben je al je speculatieve rechten kwijt. En die ‘noodsituatie’ kan al ‘de omnikron’ zijn.

  Een kant aan het verhaal is wél, dat mensen het blijkbaar prachtig vinden, om geen rechten meer te hebben. Blijkbaar zijn mensen al zo dociel, dat ze het allemaal prima vinden.

  Ik had het er met iemand over, ik zeg: vaccinantieplicht, dat gaat wel tegen grondrechten in en jij was toch altijd voor de grondrechten en democratie en al dat soort zaken? Nou en, zei deze persoon.

  Haal het begrip ‘recht’ weg en het is en machtsstrijd. En de overheid bepaalt wanneer het begrip ‘recht’ weg mag vallen. Als de bevolking haar rechten dan niet met macht terugveroverd, blijft men rechteloos. En als ik naar mijn ex collega’s kijk, dan weet ik gewoon dat ze dit prachtig vinden. Mijn ex collega’s zijn/waren een soort hele grote kleuters, die netflix willen en Hugo en een boostertje en de nieuwste mode. Dit beleid past precies bij de moderne mens. En dat wiste ze ook, denk ik. ze denken ‘die wappies’ krijgen we er toch wel onder. Een paar middenstanders, een paar intellectuelen, daar kraait geen haan naar.

 2. Wat de overheid mensen oplegt heeft veel weg van een BDSM-relatie. Dat is natuurlijk prima als mensen daar zelf voor kiezen. Ik ben er in ieder geval niet van gediend.

  • Gek genoeg schreef ik daar ooit eens over, de Geit. Ik maakte eens dezelfde vergelijking

   Er zit een lading BDSM in, dat heb je goed gezien. De burger die zo graag een goede burger wilt zijn. De politicus die zo graag een machthebber wilt zijn

   Maar dit gaat wat mij betreft ook op voor veel bedrijven. Althans, ik zag dat om mij heen. De baas die zo graag de baas is, de werknemer die zo graag nederig is en zich laat uitschelden. Ze worden er allemaal heel geil van, van die macht relaties

   Ik verdien het, Hugo! Ja, stop me in de lockdown, Hugo. Ik verdien een mondkapje, of een rubberen bal in min mond, Hugo!! Booster me, Hugo! Ik ben slecht Hugo, ik hou me niet aan de maatregelen, Hugo

   Jakkes !

   Over de granaatwerper

   Ik hou niet van geweld, alleen als het in videospelletjes/games is. Daar mag wel veel geweld in voorkomen.

   • Nayo, in een zuiver libertarisch / anarchistische maatschappij is er geen overheid die het geweldsmonopolie claimt. Je zult dan dus zelf je buurman op afstand moeten houden als dat nodig is, net zoals de dieren dat doen. Omdat niet iedereen het recht op zelfverdediging (geweld) claimt maar een onderdanige rol aanneemt jegens de overheid zitten we in deze ellende.

    De staat claimt het geweldsmonopolie. De staat zegt gewoon tegen haar onderdanen: ‘doen wat ik zeg of je wordt in elkaar geslagen, je eigendommen ontnomen en opgesloten, je hebt niet het recht jezelf te verdedigen, alleen wij mogen geweld gebruiken’. Maar zo gaan we toch niet met elkaar om? Ieder levend wezen heeft van nature het recht zichzelf te verdedigen.

    De overheid is dus bezig mensen te isoleren met het doel, of in ieder geval het gevolg, dat ze psychisch kapot gaan. En de mensen laten het massaal gebeuren. Met de toevoeging: ‘ik ben tegen geweld’. Ze vinden echt dat alleen de overheid geweld mag gebruiken.

    ‘De overheid onderdrukt mij’.
    ‘Verzet je dan!’
    ‘Nee, dat mag niet, ik ben tegen geweld, alleen de overheid mag geweld gebruiken’.

    Als mensen graag in een BDSM-relatie zitten, prima. Maar dan moet je ook niet klagen over de Meester die je met plezier en vol genot mishandelt. Misschien vinden die mensen het lekker om mishandeld te worden. Prima.

   • Inderdaad. Vanmiddag las ik iets over dat Hugo de Clown nu politiebewaking bij zijn woonhuis gekregen heeft “want bedreiging”, en dat zijn buurtgenoten dat zo erg vinden. De eerste gedachte die in mij opkwam was “Wie wind zaait kan storm oogsten”.

    Hij en de kliek van Rutte lopen al twee jaar lang tweedracht te zaaien in de samenleving. Dan moeten ze ook niet piepen als mensen raar gaan doen, als zij op een dag niets meer te verliezen hebben. Ik praat het niet goed maar kijk er ook niet van op.

    En inderdaad “BDSM” in veel verhoudingen. Veel werknemers genieten er van. Lekker het slachtoffer uithangen van het “onrechtvaardige” kapitalisme. Want oh oh, wat zijn ze zielig. De blik van een HR-miep die ik ook kreeg was ook veelzeggend. Die bracht de loonstrookjes rond met de opmerking “alsjeblieft, je maandelijkse ergernis”. Waarop ik zei: “Als je je hier maandelijks aan ergert ga je toch ergens anders werken?” Dat had nog niemand gezegd blijkbaar. Het is lang geleden dat ik voor het laatst in loondienst werkte, ik mis het niet, maar over mijn salaris bij de “maandelijkse ergernis” werkgever had ik niet te klagen.

   • Hugo loopt financieel lekker binnen, Mark en Klaus genieten van hun leidende rol. Het is wel lekker makkelijk om boos te zijn op Mark, Hugo, Klaus, enz. Of is het onbewuste jaloezie? Als 30% van de mensen nou eerst dat masker eens af zouden zetten (gaan ze niet doen).

    Wat is het doel van ‘de bedreigingen’? Dat Hugo en Mark stoppen met hun uitzendingen op tv? Je kunt ook gewoon je tv weg doen, dan bestaan Hugo en Mark voor jou niet meer.

    Ik weet hoe Hugo en Mark eruit zien maar heb alleen gekeken naar de eerste persconferentie, achteraf via internet. Toen dacht ik: wat is dit voor een psycho-show, het lijkt wel een sekte. Toen heb ik niet meer gekeken, als zelfbescherming.

    Als Hugo morgen als eis stelt dat mensen met hun vingers in hun oren gaan lopen, ’tegen Omikron 22′, prima toch? Ik zie de lol daar wel van.

   • Niko

    Mensen in mijn omgeving vinden het ook erg, dat Hugo bedreigd word.

    Maar, laten we er eens helder/praktisch naar kijken. Wat verwacht je. Je spreekt een bevolking toe van 18 miljoen mensen. En je doet dingen die 50 procent van die 18 miljoen mensen niet wilt. De kans dat iemand van die 9 miljoen je gaat bedreigen, is vrij groot hé…Statistiek, etc. Alsof hij dit niet van te voren had kunnen bedenken

    Als activist of politicus, ben je gewoon nooit helemaal veilig. Maar dat weet je, als het goed is. Anders moet je er niet aan beginnen. Het feit dat het een beetje gevaarlijk is, trekt juist ook weer mensen, naar de politiek toe. Daarom interreseert het ze. Het zijn thrill seekers. Nee, het is niet zielig voor Hugo. Hugo is niet zielig….Hugo stort het halve land in de afgrond, Hugo is niet een slachtoffer.En hij krijgt gewoon bewaking,dus er zal niets gebeuren.

    Wat ik bedoelde over werkgever/nemer relaties. Ik bedoel meer dat de baas bij het bedrijf waar ik werkte, heel agressief tegen de werkgevers deed. Maar dat de werkgevers daar schaapachtig op reageerde en niet voor zichzelf opkwamen. Ik vind dat raar. Of iemand nou van de overheid is, of van een bedrijf, hij/zij heeft niet tegen je te schreeuwen, lijkt mij. Je ontslaat iemand, of je behandeld hem/haar op een waardige manier. Maar in NL is het dan normaal, om je personeel als vuil te behandelen. Ik zie ook dat als een erfenis van het feodalisme. Een erfenis van de meester/horigen constructies.

   • ‘Hugo stort het halve land in de afgrond’

    Dat lijkt me iets te veel eer. Hugo staat daar als woordvoerder van verscholen machten. Hij zegt precies hetzelfde als andere Hugo’s, wereldwijd. En heel veel mensen luisteren ernaar, en laten zich beïnvloeden.

 3. Over isolatie: als de overheid zegt dat je in je kelder moet gaan zitten met een mondkapje op en je vingers in je oren. Mensen die geen kelder hebben moeten in een kast gaan zitten. Dat je met niemand contact mag hebben, ook niet bellen of mailen. Dat je alleen je kelder/kast uit mag om naar de persconferentie te kijken, voor verdere instructies…..

  Prima natuurlijk.

  • Inderdaad. Lees ik weer ergens “Strengere richtlijn bij besmetting: huisgenoten en jonge kinderen 10 dagen in quarantaine”. Laat de clowns maar verondonneren dat iedereen verplicht over straat moet lopen met twee vingers in hun reedt. Want het omnivirus kan zich ook via scheten verspreiden. Wie zou daar aan gehoorzamen?

 4. Wel mooie vrouw

  Ik bedoel, persoon. Mooi persoon. (het woord vrouw is extreem rechts en transfoob)

  • In Rusland zijn ze nog niet voor 90% ’trans’ of in ‘gender-twijfel’ zoals hier. Ouderwetse ijzervreters zoals hier zeldzaam zijn.

   De Russen nemen net Nederlandse leger veel te serieus met zulke gevaarlijke wapens. Als ze ooit op bezoek komen moeten ze gewoon megafoons meenemen. Dan roepen: “Pang!”, “Jullie zijn dood”. Zegt het NL leger (Alexander Pechtold Brigade) “OK…” en gaan dan op de step terug naar huis om de aardappels (vegan, gluten free) te jassen. Want het vrouwtje komt zo thuis van het werk. O jee, zei ik “vrouwtje”? Oei, wat extreem rechts van mij toch. Jammer dan…

   Wat zou men van Jezus zeggen als die vandaag de dag zou rondlopen? Ook “extreem rechts”, “islamofoob” of “wappie”? Zou Jezus (of je zus) in de rij gaan staan voor een spuitje? Volgens de Paus wel, maar die is een beetje gek.

   Ook van mij aan iedereen een zalig kerstfeest gewenst!

   • Alexander Pechtold is een MMA fighter

    Niet fucken met hem!

Comments are closed.