Bij deze een korte beschrijving van de expansie van de Navo na de ontbinding van het Warschaupact:

1991 – Opheffing van het Warschaupact.
1999 – Toetreding van Polen, Tsjechië en Hongarije.
2004 – Toetreding van Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië.
2009 – Toetreding van Albanië en Kroatië.
2009 – Frankrijk wordt weer volledig lid.
2011 – Operatie/missie in Libië.
2014 – Vergroting van militaire aanwezigheid door NAVO in de Baltische staten en Polen.
2014 – Bijeenkomst in Wales waar wordt besloten dat de uitgaven voor defensie niet langer zullen dalen en dat de leden zullen streven naar een verhoging van de defensie-uitgaven tot 2% van het bruto binnenlands product (bbp) in 2024.
2017 – Toetreding van Montenegro.
2020 – Toetreding van Noord-Macedonië.

Dit is de NAVO in 1980

Beelden zeggen meer dan duizend woorden, hier de NAVO in 2022:

De MSM hebben hun mond vol van Russische agressie. Ik heb de Krim, en de Donbass, waar aan Rusland gelieerde rebellen de macht hebben, met lichtblauw omcirkeld. Wie niet lezen kan, kan wel zien. Vergelijk de omcirkelde Krim en Donbas met de enorme expansie van de NAVO.

Men zegt soms dat domme mensen gevaarlijker zijn dan kwaadaardige, omdat ze de kwaadaardige mensen de macht verschaffen. Het is heel knap hoe de NAVO en met name de Verenigde Staten het westen weten te overtuigen dat Rusland de expansionistische agressor is.

Over manipulatie gesproken. In 2014 is een democratisch verkozen regering in de Oekraïne omvergeworpen in naam van de democratie. Het zal wel enige decennia duren voordat de waarheid over deze machtstransfer duidelijk is.

De strategische diepte

De belangrijkste reden dat Rusland nooit is veroverd is gelegen in haar strategische diepte. Voordat je de hoofdstad bereikt, moet je heel veel land veroveren. Met elke kilometer Rusland die je verovert wordt de bevoorrading lastiger. Totdat de aanval stokt, door onvoldoende voorraden.

Dat is nu niet langer het geval. De Baltische staten liggen dichtbij de havenstad Sint Petersburg. De hoofdstad van Letland, Riga, ligt via de weg op iets meer dan 900 kilometer van Moskou. Dit is ook ongeveer de afstand Kiev – Moskou. De afstand van het noorden van de Oekraïne, zeg de stad Bereza, naar Moskou is 570 kilometer, afgerond 600 kilometer.

De Oostzee, is intussen verloren voor Rusland. Zweden en Finland overwegen deel te nemen aan de NAVO. De Baltische staten zijn al tot de NAVO toegetreden.

De Oekraïne is financieel en economisch afhankelijk geworden van de EU. Dat betekent dat militaire afhankelijkheid gemakkelijk kan worden afgedwongen. Tanks en kernwapens van de NAVO. Op zeg 600 kilometer van Moskou. Geen strategische diepte meer voor Rusland.

Is dit acceptabel voor Rusland? Speelt het westen hier met vuur?

De vergelijking met Quebec

Het is 2022. Stel. Het truckersprotest is succesvol. Stel. Gedurende een turbulente zomer van 2022 grijpt Quebec haar onafhankelijkheid. Sleepy Biden. Demoniseert Quebec. Trekt troepen samen aan de grens. Rusland erkent als eerste land Quebec. En vliegt spetznaz in. Quebec, of in ieder geval de leiders van de nieuwe staat, kiezen voor innige samenwerking  met Rusland. Quebec stelt uiteindelijk haar luchtmachtbasis open voor Russische vliegtuigen. En kernwapens.

Van Montreal naar New York is het ongeveer 600 kilometer. Komt dit getal bekend voor? Is dit acceptabel voor de Verenigde Staten? Bij de Cubaanse crisis, waar de derde wereldoorlog leek te beginnen, ging het om een veel grotere afstand. De Verenigde Staten zullen deze dreiging niet accepteren, waarom verwachten ze dan dat Rusland dat wel doet?

De waarde van bufferstaten

Als je vrede wenst zorg je dat er bufferstaten zitten tussen jou en je tegenstander. Je zorgt dat er geen gemeenschappelijke grens is. Dus je laat als NAVO de Oekraïne met rust. Je respecteert eerdere beloftes over de uitbreiding van de NAVO. Je respecteert de strategische diepte van je tegenstander. En lijft deze grensstaten niet in bij je bondgenootschap.

Een instabielere wereld

Sinds de val van de muur zijn er groepen aan het werk die aansturen op een hernieuwde koude oorlog of zelfs op een militair conflict met Rusland. Rusland wordt agressie verweten. Door met name Amerika. Een land dat heeft aangestuurd op militaire inzet in Syrië, Irak, Afghanistan en Lybië. Keer op keer is de bevolking door media overtuigd van nut en noodzaak van militair ingrijpen. Nu Trump is vervangen door Biden laait de propaganda weer op. Kan de bevolking overtuigd worden actie te ondernemen tegen de “Russische agressie”?

Wellicht is het goed kennis te nemen van de geschiedenis. In dit artikel beschrijf ik hoe de Verenigde Staten Japan in de aanloop naar de tweede wereldoorlog onder druk heeft gezet. En Japan weinig andere keuze gaf dan oorlog voeren. Door Rusland haar strategische diepte af te nemen kan men Rusland voor een onmogelijk dilemma stellen. Als Rusland de Oekraïne en Wit Rusland als essentieel voor haar bestaan ziet, die niet tot de NAVO mogen gaan behoren, dan moet Rusland actie ondernemen. Op korte termijn kunnen ze troepen samen trekken. Op lange termijn zouden China en Rusland kunnen inzien dat militaire samenwerking tegen de Verenigde Staten voor beide landen noodzaak is. En ziet de wereld er straks mogelijk heel anders uit.

dank voor uw aandacht, prettige dag

28 REACTIES

 1. Natuurlijk, de globalisten willen de hele wereld veroveren en een wereldregering installeren. De EU is een van haar instrumenten. Ooit dacht ik dat de EU enkel het Romeinse Rijk wilde heroprichten, maar daarmee heb ik te bescheiden gedacht. Wat mij wel steeds meer verbaast is waarom al die landen zich zo graag bij het EU-gedrocht willen aansluiten?

  • Waarom ze zich zo graag willen aansluiten?
   Omdat ze dan gratis geld krijgen als ze er weer eens een zooitje van gemaakt hebben.
   Zolang je als land in de min uitkomt aan het eind van het jaar, zit je goed bij de EU.
   Ze hebben allemaal wel een hoop praatjes, en terecht, en er is geen 1 die er uit stapt.
   Ze betalen b.v. 1 miljard en krijgen er 5 terug.
   Met zo’n voorwaarde sluit ik mij overal bij aan.
   Ja, GB. Maar die vulde dan ook de pot i.p.v. deze plunderen.

 2. Westen zal zeggen dat de Navo op niet meer dan verdedigen is gericht. Dat te weerspreken, is lastig.

  Rusland zou te kennen kunnen geven toe te willen treden tot de Navo. Ook Rusland is voor vrede. Het lijkt mij lastig Rusland te weigeren.

 3. “Time Waits For No Slave”

  Sanitize
  To blitz every lasting stain
  Turning fashioned…

  Heads turn
  Heads to marvel at plastic landscapes
  Heads to fill a vacuum of synthesized grace

  Globalise
  In continuum to equalise
  turning littered…

  Heads turn
  Heads to forego distinctions to make
  Heads to embrace prospects of life in a cage

  Plastic landscapes, synthesized grace
  Distinctions to make, life in a cage
  Time waits for no slave

  Just give them convenience upon pain of death
  Cut out the middleman
  Keep them uniformly spoon-fed
  Time waits for no salve

  Just give them convenience
  Upon pain of fucking death
  Honoured cattle-class turning fattened heads

  Heads turn
  Heads to enthuse in a permanent daze
  Heads once longing for flaws to disassociate
  Permanent daze, disassociate
  Synthesized grace, life in a cage

  In one breath you denounce
  The authoritarian reach
  Turn of the cheek and you’re basking
  In the fake sunlight of its grip

 4. Ik wil mijn excuses geven voor het jaartal 1946 wat ik schreef in mijn eerdere reactie.
  Dat blijkt niet te kloppen.
  Ben nu 1,5 uur aan het zoeken waar ik deze info over de afwijzing tot toetreding tot de NAVO van Rusland/Sovjet uni heb gelezen.
  Zodra ik het gevonden heb, zal ik het hier plaatsen.

  • Als Rusland’s verzoek is afgewezen, ben ik benieuwd naar de reden.

  • Ik ben vrij goed in het op zoeken op internet.
   Ik kwam dit alvast tegen.
   Maar het zou kunnen. in 1945 is de VN al in werking getreden.
   Ik zoek verder………………………..

   In april-juni 1945 werd in de Conferentie van de Verenigde Naties (San Francisco Conferentie) in groter internationaal verband het plan verder uitgewerkt en het Handvest van de Verenigde Naties opgesteld en ondertekend. Hier drukten de grootmachten ook het veto-systeem door, waarmee de latere permanente leden van de Veiligheidsraad elk voor zich iedere resolutie naar wens zouden kunnen blokkeren.[6]

   Op 18 april 1946 besloot de Volkenbond, dat de organisatie per de volgende dag zou worden opgeheven. Haar bezittingen werden overgedragen aan de VN. Op 31 juli 1947 werd de Volkenbond feitelijk geliquideerd.[3] Het Handvest van de Verenigde Naties was al op 26 juni 1945 en op 24 oktober 1945 in werking getreden. De VN bestond dus al ruim voordat de Volkenbond werd opgeheven.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Volkenbond

   • Correct, ook tussen1989 en 1991 en in 2001 hebben de Russen een poging gedaan. De VS hield dit tegen.

 5. Op wikipedia is er wat de te vinden. Berlusconi was voor toetreding van Rusland. Andere leiders waren tegen, omdat Rusland bepaalde waarden niet kent/respecteert, zoals persvrijheid. Kennelijk wordt de navo ook net als de RU misbruikt/gebruikt om hervormingen/vervormingen af te dwingen. Het verdrag kent ook een agressief karakter kennelijk. Een land dient wel eerst op de knieeen te gaan.

  • Ik kopieer dan, Berlusconi voor toetreding van Rusland.
   En plak het dan op internet (duckduckgo). ik kan er niks over vinden.

   Plak er dan even zelf de link er bij.
   Als jij het gezien hebt.

   • Op mijn telefoon lukt het wel, maar op mijn chromebook niet. Ik kan dat artikel wel whatsappen. Berlusconi heeft er in 2002 iets over gezegd. Schroeder in november 2005: Ik ben ervan overtuigd, ook al is het een droom… het ligt niet te ver van een droom en ik denk dat het op een dag zal gebeuren. Obstakels; persvrijheid, Russische maffia, corruptie, Mensenrechten, economische vrijheid, de Krim, oorlog in Oost Oekraine. Rusland zou van het westen kunnen eisen, stop met Sinterklaas en zwarte Piet, erken het slavernijverleden, vergoed de schade …

   • Ik ga er eigenlijk altijd van uit dat iedereen op een laptop, pc iets zit te bekijken.
    En dan is kopie > plakken, heel simpel.
    En dat is niet altijd zo.
    En van een chromebook weet ik niks of hoe dat werkt.
    En ik bekijk nooit sites met mijn telefoon, allemaal veel te klein.

 6. Door dat gedoe tussen Rusland , de navo en de Oekraïne is de rest een beetje naar de achtergrond verdwenen op het internet. Daar lijkt het wel op.
  Vele berichten over al dat gedoe dus weinig geschiedenis meer te vinden

  • Klopt Bert,
   Heb inmiddels vierkante ogen van het beeldscherm :))
   Nagenoeg alleen maar info mbt de Oekraïne.

 7. we schrijven 1962 de CubaCrisis, de Russen worden verzocht om op te donderen, is de invloedssfeer van de USA zeggen ze
  we schrijven 2022 en we zijn nog niet van de USA af, de gemiste kans bij het uiteen vallen van de toenmalige USSR etc.

 8. En dan te bedenken dat de Russen ruim 150 jaar geleden Alaska aan de VS heeft verkocht. Anders hadden ze daar een mooi bruggenhoofd gehad …

 9. Voor degene die nog wil zoeken op internet; op wikipedia ‘Rusland en de Europese Unie’ heb ik wat info op mijn mobieltje gevonden.

Comments are closed.