Vrijspreker is volgens mij één van de weinige sites binnen het Nederlandse taalgebied die aandacht besteden aan de onderdrukking door de Spaanse staat van de onafhankelijkheidswens van delen van Spanje. Voor de afwisseling erkennen de linkse Catalaanse separatisten lokaal nationalisme. Omarmen ze hun culturele identiteit, iets dat meestal als rechts wordt gezien. Een reden dat ik deze separatisten een platform geef is om aan te tonen hoe hypocriet de EU is, die keer op keer Hongarije en Polen verkettert. Maar zwijgt over de Spaanse agressie. Bovendien, de drang naar kleinere bestuurlijke entiteiten steun ik.PERSBERICHT:
Het Koninkrijk Spanje heeft onlangs zijn imago in de Europese Unie verbeterd door de Catalaanse politieke gevangenen vrij te laten die verantwoordelijk waren voor het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Maar in wezen is dit hypocriet, aangezien de basis van de onafhankelijkheidsbeweging, de bevolking, nog steeds te lijden heeft onder de repressie van het Spaanse ultranationalisme. Spanje valt nu republikeinse doelwitten, minderheden en kunstenaars zoals de rappers Hasel en Valtònyc, aan. Deze laatsten worden vervolgd wegens belediging van de Spaanse kroon omdat zij hebben gezegd wat algemeen bekend is: dat voormalige koning Juan Carlos een dief is!
Een Frans televisiejournaal gaf de tendentieuze kop “Separatisten exit”. De term “separatist” wordt in Frankrijk geassocieerd als gewelddadig, onwettig en onsolidair en niet als een onafhankelijkheidsbeweging die geboren is uit een instinct om, tegen onderdrukking in, te overleven. Europeanen, met een folkloristische visie van Spanje welke gebaseerd is op het Castiliaans-Andalusische beeld (stierengevechten, flamenco en de danseres op TV), hebben een totaal verkeerd beeld. Spanje bestaat, net als Frankrijk dat had vóór de soms gewelddadige en erbarmelijke Jakobijnse eenmaking, uit verschillende volkeren. Spanje bestaat namelijk uit verschillende naties die van oost naar west zijn opgebouwd: de Catalaanse landen, Navarra, Euskadi, Castilië en de geabsorbeerde perifere regio’s Asturië/Leon en Galicië (waarvan Portugal het historische verlengstuk is). Binnen deze multinationale Staat bestaat onenigheid over hun toekomst.
Als gevolg van dit dilemma dwingt de jakobijnse visie de standaardisering op door middel van de Spaanse (Castiliaanse) taal. Zelfs wanneer dit betekent dat andere culturen en talen moeten verdwijnen.
Daarom verdedigen Catalanen, Basken, Galiciërs en Asturiërs hun identiteit en verwerpen zij zelfs symbolen zoals het stierenvechten en de monarchie. In het verleden aanvaardden zij soms om Spaans te zijn zonder zich ooit Castiliaans te voelen. De komst van republikeins links, met name Podemos (die de plurinationaliteit verdedigde), deed de hoop opleven dat andere naties geaccepteerd zouden worden. Maar dit is niet gebeurd, integendeel, en de scheiding tussen volledige en onvolledige Spanjaarden is toegenomen. Onlangs heeft Podemos zelfs gepleit voor het buitensluiten van de Catalaanse taal op de Baleaarse eilanden. Tenzij dit politiek gemotiveerd is, is dit is een absurde poging. Ook hebben we de incidenten in Toxa gezien waar Galiciërs die respect voor hun plaatsnamen eisten, door de Guardia Civil werden onderdrukt. Uit dit soort gebeurtenissen blijkt dat het conflict waar de Spaanse burgeroorlog over ging, nu in het post-Franco koninkrijk van Spanje nog steeds niet voorbij is.
Als Europa dit ontkent, accentueert het de historische verdeeldheid van een staat die is gebouwd op duizenden massagraven (het is het tweede land ter wereld met de meeste massagraven na Cambodja!) Als de weg naar de democratie wordt geopend en de Catalanen, Basken en Galiciërs kunnen beslissen over hun politieke kader, zullen deze volkeren kunnen overleven. Maar als de weg voor een referendum is afgesloten, kan Europa het verlangen naar onafhankelijkheid van minderheden die lijden onder het feit dat zij geen gelijke burgers zijn, niet veroordelen!

9 REACTIES

 1. Als Vlaming sympatiseerde ik destijds met de Catalaanse wens naar onafhankelijkheid, temeer omdat Catalonie bovengemiddeld productief was en zij de melkkoe was voor politici in Madrid die er elders in het land stemmen mee wilden kopen.

  Maar t.g.v. massa-immigratie de jongste decennia, waarbij migranten nu eenmaal een voorkeur hebben voor grote steden zoals het Catalaanse Barecelona (Spanje’s 2e grootste stad), is het percentage moslims in Catalonie ronduit overweldigend.
  Mocht Catalonie een onafhankelijk land worden, dan is het binnen no-time een onafhankelijke Moslimstaat op Europese bodem, genzend aan Spanje en Frankrijk (en hebben ze controle over de belangrijkste havenstad Barcelona). Dus de onafhankelijkheid van Catlonie die ik in de jaren ’90 als wenselijk achtte, daar heb ik nu toch serieuze bedenkingen bij.

  Albanie en Bosnie is al meer dan genoeg. Nog een Moslimstaat op Europese bodem, en dan nog wel zo strategisch gelegen… hmm, ik vraag me af hoeveel lezers van deze site daar blij van zouden worden.

  • Ik zou er niet per se blij van worden, maar ik zie het ook niet als een probleem.

  • @Scrutinizer. Het is inderdaad interessant hoe de Catalaanse beweging aan de ene kant de cultuur probeert te beschermen, de lokale identiteit, en aan de andere kant toch wel erg pro migratie is.

   Van de Europese moslimstaten heb ik niet zoveel last, volgens mij zijn het er meer. Je hebt Kosovo, alhoewel dat niet algemeen erkend is, en Azerbeidjan ligt net wel of net niet in Europa. En je hebt een Europees deel van Turkije.

   Ik wil de massa migratie in NL niet goed praten, de multi culti wordt de gemiddelde Nederlander al meer dan 40 jaar door de strot geduwd, en ieder die zich afvraagt of dit wel slim is, wordt als racist weggezet. Niet veel is ingrijpender voor de toekomst van NL dan de migratie en dat is taboe. De regenten bepalen hier wat goed is en wat niet.

   • de multi culti wordt de gemiddelde Nederlander al meer dan 40 jaar door de strot geduwd

    Ik heb dat persoonlijk niet zo ervaren. Als in mijn straat turken, Marokkanen, Arubanen ,Surinamers en Koreanen wonen, is dat niet per se ‘een probleem’. Het is niet zo dat ik Nederlanders per se leuker vind dan Turken, of wat dan ook

    en ieder die zich afvraagt of dit wel slim is, wordt als racist weggezet.

    Ik zeg je niet weg als ‘racist’. Je mag afvragen wat je wilt. Je bent pas een racist, als je verschillende ‘rassen’ anders behandeld. Als je een donker persoon beter of slechter behandeld dan een licht persoon, slechts omdat hij/zij donker is, dan ben je racist.

    Bij1 is een racistische partij. Extreem rechtse partijen zijn racistisch. Etc.

    Maar als je Nederland een soort etno staat wilt hebben, dan ben je nog geen racist. Ik zie niet in waarom je zoiets zou willen, maar het maakt je niet per se racistisch.

 2. Zondag zoeken ze een reden om te gaan schieten op de demonstranten zoals verlmeld in het verdrag van Lissabon uit 2007. ME zal er zijn ondanks aangekondigde acties, er wordt gesuggereerd dat ze aanwijzingen hebben dat er demonstranten met wapens zouden zijn. Ergondforce (Europees leger) zal worden ingezet en er zal worden geschoten met scherp. Hierna zal de terreur erger worden.

 3. Persoonlijk heb ik om een of andere reden niet zoveel sympathie voor “volkeren” die onafhankelijk willen zijn van een groter geheel. De externe dictator wordt vervangen door een dwingeland uit eigen stam en verder blijft alles zoals het was. Staan deze “volkeren” open voor de mogelijkheid, dat groepen binnen hun eigen groep, hun eigen onafhankelijkheid opeisen en krijgen daarna? Of is de homogeniteit van “het volk” belangrijker?

  Overigens ben ik helemaal voor onafhankelijk en kleinschalig lokaal zelfbestuur. Maar wel op basis van vrijwilligheid en respect voor het individu.

  • Ben ik ook met Niko eens.

   ‘het volk’ is een spook.

   Alsof ik om iemand geef, slechts omdat hij/zij ook in Nederland geboren is. Het slaat weer eens nergens op

   Overigens ben ik helemaal voor onafhankelijk en kleinschalig lokaal zelfbestuur. Maar wel op basis van vrijwilligheid en respect voor het individu.

   Ben ik ook voorstander van.

 4. Helemaal met Niko eens, Catalonië heeft veel weg van nationaal-socialisme en burgers worden al decennialang geïndoctrineerd met gedeeltelijk onjuiste informatie, de helft is tegen, maar als je die uitspreekt heb je een probleem of wordt je geboycot. Ook hier zien we weer dat democratie de dictatuur is van de meerderheid. Schreeuwen voor onafhankelijkheid op democratische gronden is een façade, als je dezelfde leiders vraagt om dan maar directe democratie in te voeren op gemeentelijk niveau willen ze hier niets van weten. Dat Catalonië de melkoe is van Spanje is maar gedeeltelijk waar en wordt gebruikt om het eigen financieel wanbeleid te maskeren.

Comments are closed.