2021. Afgelopen jaar konden enkele van onze geplande activiteiten helaas niet doorgaan. In het afgelopen jaar is het Mises Instituut hard gegroeid, mede dankzij u! Daar gaan we in 2022 gewoon mee door. Daarvan brengen we u in deze eerste nieuwsbrief van het jaar graag op de hoogte.

In 2021 hebben we enkele mooie mijlpalen bereikt. De opening van onze webwinkel, verdubbeling website bezoek, meerdere edities van onze Zomerschool, 3 nieuwe medewerkers en een groot, afgelast, evenement. We lichten er een paar punten uit.

Webwinkel

Via de webwinkel maken wij Oostenrijkse literatuur beschikbaar voor een groter publiek. Vooralsnog met 4 titels. We zijn in onderhandeling om de collectie uit te breiden met een op Oostenrijkse theorie gebaseerd spel en een bestseller over democratie. De webwinkel kunt u hier vinden.

Activiteiten

De inschrijving voor de Zomerschool gingen erg hard. Met 2 weken hadden we de cursus gevuld. Dit aanleiding om een tweede editie te organiseren. Deze is helaas geannuleerd vanwege de overheidsmaatregelen. De komende editie is omgedoopt tot Winterschool 2022 en is ook al uitverkocht.

Een andere activiteit die niet doorging was het grote evenement met Edin Mujajic en Arno Wellens in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Als Mises Instituut kunnen we niet akkoord gaan met de verregaande mate waarin de staat de samenleving aan het herordenen is. Ons artikel hierover ging viraal en werd 1000-en malen gelezen.

Donaties

Op de website is sinds kort een ‘donatieknop’ te vinden. Hiermee steunt u een heel mooi project, namelijk de vertaling van het stuk waarmee Mises aantoonde dat socialisme niet kan werken: Wirthschaftsrechnung im Sozialistischen Gemeinwesen. We gaan dit in een mooie editie uitgeven ter gelegenheid van het eeuwfeest van de verschijning ervan Bij een donatie van E 100,- of meer krijgt u een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar. De donatieknop vindt u hier.

2022

In dit nieuwe jaar hebben we 3 speerpunten. Uitbreiding van ons cursusaanbod, Vertaling van werk(en) van Mises en het uitbrengen van een kinderboek.

Uitbreiding cursusaanbod

Het succes van de Zomerschool werd bevestigd met de inschrijving van de Winterschool die in 6 dagen tijd uitverkocht was. Het wordt de doelstelling elk kwartaal een cursus te geven. De eerstvolgende editie (28-29 Januari) is al uitverkocht. De eerstvolgende zal plaatsvinden in de lente. Bij interesse kunt u vast mailen naar info@mises.nl.

Daarnaast willen we minder afhankelijk worden van locaties. Hebt u of kent u een locatie waar we ongestoord een cursus zouden kunnen geven met 25 mensen en eventueel met slaapgelegenheid? Wij horen graag van u!

Vertalingen

Het Instituut is bezig om het werk ‘Economic Calculation in the Socialist Commonwealth’ van Ludwig von Mises naar het Nederlands te vertalen. De vertaling zou daarmee, zeer toepasselijk, exact 100 jaar na dato beschikbaar komen in het Nederlands. Donaties voor dit specifieke project zijn mogelijk via de website. Door donaties kunnen wij de eerste oplage bekostigen. Bij een donatie van 100 euro krijgt u een gratis exemplaar en bent u welkom op de boekpresentatie.

Kinderboeken

Een ander vertaalproject dat nog in de spreekwoordelijke ‘kinderschoenen’ staat is de reeks van de Tuttle Twins. De Tuttle Twins is een van oorsprong Amerikaanse kinderboekenreeks die kinderen zeer belangrijke economische en morele levenslessen meegeeft. Hierover volgt later meer nieuws met een aparte campagne en fondsenwerving

De nieuwsbrief is tot op heden onregelmatig verschenen. Nu de organisatie van het Mises Instituut het afgelopen jaar verder geprofessionaliseerd is heb ik als redacteur de taak op mij genomen elke eerste vrijdag van het nieuwe kwartaal deze nieuwsbrief te versturen.

Houdt uw mail dus in gaten en hopelijk zien wij u snel bij een van onze evenementen!

Namens het Mises Instituut Nederland met hartelijke groet,

Timothy Majoor

Redacteur