Juist wanneer de grootgebruikers van energie zoals  Duitsland van kern- en kolen-energie af gaan en dus harder gas nodig hebben.

Vergroot de VS haar invloed op de gaspijpleiding Nordstream2, gasleverantie van Rusland naar EU, die volgen de VS niet in gebruik mag worden genomen. Ook begint de US allerlei stoere taal mbt Rusland dat aan de grens van Oekraïne een leger opbouwt. Er is sprake van een potentiële oorlog en de gas/olie prijzen stijgen enorm.

Wie heeft daar baat bij? (altijd een handige vraag om een conflict te analyseren).

Wel de olie en gasprijzen stijgen enorm. Best gunstig voor Rusland dat nu al meer aan de hogere gasprijs heeft verdiend, dan een eventuele oorlog gaat kosten. Maar ook voor de VS komt het wel erg mooi uit: de VS is inmiddels via schaliegas selfsupporting qua energie en met de zojuist in gebruik genomen fabriek om gas vloeibaar te maken komt ook juist nu de gas export prachtig met hogere prijzen op gang.

Dus Rusland en de VS verhogen spanningen, die de gasprijs doen stijgen. De EU zit daar letterlijk tussen. Maar de extra opbrengsten van het duurdere gas komen precies ten goede aan de twee die met een Ukraine-conflict zijn begonnen.

Merkwaardig,

Zeker als je bedenkt dat

  • de inval in Irak door de VS, vals was want er waren geen Weapons of Mass Destruction
  • er duizenden meer doden in Syrië zijn gevallen dan onder het oude regiem
  • door ingrijpen in Libië, zijn er nu grotere problemen en hoeveelheden slachtoffers dan onder Gadaffi
  • en nu we toch bezig zijn met complotten: de ‘Ukraine crisis’ neemt in spanning toe terwijl de COVID crisis afneemt en
  • de problemen met overheidsfinanciën (schulden en inflatie) toenemen.

Mag ik de vraag stellen: zou het kunnen zijn dat Biden de aandacht van de interne (economische) problemen wil afleiden? En is het niet zo dat hij meer kans maakt om herkozen te worden ten tijde van een oorlogje (liefst buiten de VS) dan in een problematische vrede?

In een libertarische samenleving zou ik deze achterdochtige vragen en punten niet kunnen stellen: er is daarin geen kans dat politici, dienstplichtigen tot het vuile oorlogswerk verplichten.

17 REACTIES

  1. Bij achterdocht draait het om vertrouwen of beter nog om het gebrek daaraan. Dat maakt dat er ook in een libertarische samenleving achterdocht kan bestaan. Het is een state of mind.

  2. Maar we leven nou eenmaal niet in een libertarische samenleving.
    En de kans dat dat ooit gaat gebeuren zal ik niet meer meemaken.
    Als het er al ooit van gaat komen in deze wereld.
    Ik wil zoveel, maar dat gaat ook nooit gebeuren.
    Ik kan het er wel dagen over hebben hoe het zou moeten zijn, maar of dat realistisch is.
    Ik denk dat ik voor de rest van mijn leven nog in deze ellende zal zitten van oorlogszuchtig tuig waar een mensen leven geen enkele waarde heeft.

  3. “A time for choosing” Ronald Reagan.
    https://youtu.be/N0w_eaUVthM

    Tot op heden is er door de cabal een richting genomen, de juiste naar het schijnt.

    Als rechtgeaarde sociale egoïst ga ik er zakelijkerwijs vanuit de Rusland, indien ze niet onder één hoedje spelen met de cabal, gaat zorgen voor tegengas.

  4. De energiecrisis is slechts een symptoom. De kans op een gewapend conflict verkleint elke dag. De hegemonie vd VS is over. Voor de EU zou het goed zijn met Rusland op te trekken.

    Kern en kolen is nu bewust afgeschaald om de energietransitie met zijn hoge prijs te verkopen aan het volk. Het is immers crisis en u wil er warm bij zitten toch?

  5. TOEVAL ?

    Meer dan de helft van de Nederlanders had op een betere manier afscheid willen nemen van iemand die overleden is, meldt SIRE op basis van onderzoek. De stichting concludeert dat Nederlanders te weinig met elkaar over de dood praten.
    https://nos.nl/artikel/2416252-campagne-om-dood-bespreekbaar-te-maken-vaak-spijt-over-onvolledig-afscheid

    Zal dit te maken hebben met dat ze verwachten dat de mensen binnenkort dood neer vallen door al dat gif wat ze ingespoten hebben gekregen + een overdosis boosters?
    Maar ik ben verder helemaal niet achterdochtig of zo.

  6. Yes indeed

    Connect the dots, keep an eye on the big picture , follow the money AND be prepared for whatever

  7. Vanuit geopolitiek perspectief moeten de VS voorkomen dat groot-Duitsland samen gaat werken met Rusland omdat je dan zowel economische kracht als militaire kracht als een haast onuitputtelijke voorraad grondstoffen hebt. Tevens in lijn met de oude Heartland theorie van Halfort Mackinder: he who rules Eastern Europe rules the Heartland and thus rules the world island. Het wereldeiland is Eurazie, het grootste en belangrijkste eiland. Als groot-Duitsland (lees de EU) niet samengaat met Rusland en blijft hangen in haar Atlantische voorkeur, zal Rusland verder gaan met China en zo de twee stervende continenten plaatsen tegenover de nieuwe machthebbers. Dat kon wel eens niet goed aflopen voor ons.

  8. We zullen zien, voor Duitsland ligt het einde van de energieproblemen tussen 2023 en 2026.
    Gedurende deze periode kan Europa wel eens geconfronteerd worden met stroom uitval op Europees niveau. Aggregaatje kopen een idee?
    Wat mij nog steeds verbaast is dat Europa na het uiteenvallen van de USSR niet meer samenwerking heeft gezocht met Rusland en afstand genomen heeft van USA. Een gemiste kans?

  9. Wat bedoelt u met het oude regime?

    ” er duizenden meer doden in Syrië zijn gevallen dan onder het oude regiem”

    de Assads zijn toch al 50 jaar aan de macht?

    • jawel, en het aantal doden in die 50 jaar is minder dan wat het Westen de afgelopen jaren heeft veroorzaakt

Comments are closed.