Nadat het ongelukkige nieuws kwam dat DuckDuckGo The Gateway Pundit uit zijn zoekresultaten had verwijderd en had aangekondigd dat het “Russische desinformatie” zou gaan censureren, besloot Michael Suede van Libertarian News een aantal alternatieve zoekmachines te testen om te zien hoe ze zich verhouden tot de resultaten van Google en Bing.

De resultaten waren behoorlijk schokkend voor hem. Hier is een overzicht met de scores maar het is de moeite waard om de testresultaten (zie bron) te lezen:

Google: geslaagd voor 2 van de 10 tests.
Bing: geslaagd voor 7 van de 10 tests.
DuckDuckGo: geslaagd voor 5 van de 10 tests.
Brave: geslaagd voor 4 van de 10 tests.
Qwant: 5 van de 10 tests geslaagd.
Startpage: geslaagd voor 1 van de 10 tests.
Mojeek: geslaagd voor 6 van de 10 tests.
Yandex: geslaagd voor 9 van de 10 tests.
ResultHunter 3 van de 10 tests.

De duidelijke winnaar, met een ENORME marge, is Yandex. Het heeft niet alleen de tests doorstaan, het heeft ze ook doorstaan ​​met de resultaten van de hoogste kwaliteit van alle zoekmachines. Miochael Suede ontdekte dat Bing, DuckDuckGo, Qwant en Mojeek proberen om kritische aanvragen te honoreren met resultaten van slechte kwaliteit. Het is bijna alsof ze zojuist de belangrijkste conservatieve nieuwssites uit de lijst hebben gehaald of uit de ranglijst hebben verwijderd. Hierdoor krijg je enkel berichten vanuit MSM-bronnen maar omdat de zoektermen niet matchen met het MSM-verhaal, krijg je obscure sites als alles wat ze nog hebben om aan de zoekterm te voldoen.

Hij heeft ook de zoekmachine Dogpile afzonderlijk uitgeprobeerd, die ongeveer dezelfde resultaten kreeg als Qwant. Het is lang niet zo goed als Yandex. Het andere leuke van Yandex is dat het knoppen voor Bing en Google onderaan de resultaten bevat, zodat u uw zoekopdracht onmiddellijk op een van deze zoekmachines kunt dupliceren zonder deze opnieuw te hoeven typen.

U kunt Yandex instellen als uw standaardzoekmachine in de Brave-browser door naar Instellingen → Zoekmachine → Zoekmachines beheren te gaan, vervolgens op de knop “Toevoegen” te drukken en “Yandex” in het zoekmachineveld in te voeren.

Daarbij merkte hij dat hij alle andere zoekmachines in Brave moest verwijderen omdat Brave om de een of andere reden willekeurig een andere bleef kiezen. De Brave-browser is echter nog steeds mijn favoriete browser, ik raad het ten zeerste aan. Zeer hoge privacybescherming, geweldige advertentieblokkering en het heeft een ingebouwde Tor-enabled privébrowser.

Mocht u zelf goede browsers of zoekmachines weten dan graag in het commentaar onder dit artikel.

Bron: Libertarian News 

16 REACTIES

 1. ben benieuwd hoe lang Yandex nog zo hoog blijft scoren. het is namelijk Russisch.

  • Of Yandex plaats juist speciaal berichten uit Rusland bovenaan in de zoeklijst.

 2. Een eervolle vermelding is er voor “Startpage: geslaagd voor 1 van de 10 tests.”

  Dit is een Nederlandse zoekmachine, nog steeds volgens zichzelf: https://www.startpage.com/nl/about-us
  Ik dacht ook met grote namen achter zich uit het activistenwereldje rondom de Piratenpartij.

  En dan zoveel censuur… Ik dacht dat dit soort activisten een “vrij en open internet” willen. Wat vrij en open ook betekenen mag. Daar passen censuur en manipulatie niet bij.

 3. Leuke test. Ik zal Yandex eens proberen. Inmiddels gebruik ik vier verschillende browsers, elk met een eigen doel.

 4. BIj GOOGLE VRAGEN ZE COOKIES OP EN BIJ DUCKGO GEEN, DAAROM MIJ VOORKEUR VOOR DUCKDUCKGO

Comments are closed.