Libertair perspectief is de nieuwsbrief van de libertaire partij die met toestemming wordt overgenomen, aanmelden, doe het hier. Oekraïne is een gespleten land. Afgezien van kleinere nationale minderheden zoals de Hongaren, Polen, de Krimtataren, Roethenen, etc. bestaat er in het land een quasi tweedeling in ethnische herkomst tussen Oekraïners en Russen, Kijk je naar de taal, dan zie je die tweedeling terug (Oekraïens ca. 50%, Russisch ca. 30% waarbij tegelijkertijd veel mensen (20%) volkomen tweetalig zijn. Per 1 januari 2022 werd in Oekraïne een taalwet van kracht die onder de niet-Oekraïens-talige delen van de bevolking zeer omstreden is en vooral door ethnische Russen als discriminerend wordt ervaren.

Deze taalwet en de ermee samenhangende cultuurstrijd wordt als een van de redenen gebruikt om te rechtvaardigen dat Rusland’s president Vladimir Putin heeft besloten met geweld in te grijpen. De Oekraïense regering heeft het niet klaargespeeld om bijvoorbeeld via een Belgische federale structuur het land op een vreedzame manier bijeen te houden.

Hoe sterk is het contrast met bijvoorbeeld Zwitserland of België. Beide landen hebben erkend dat er verschillende culturen binnen hun territorium leven en vormen toch een voor allen min of meer aantrekkelijke residentie-staat.

Het totale onbegrip voor en de stilte over de taalstrijd in de Oekraïne in het Westen getuigt niet van affiniteit met de “gewone” bevolking van de Oekraïne. “Het Westen” laat zich daardoor in de kaart kijken: er spelen in dit conflict belangen van machtige spelers een rol. Spelers, die aan de strategische touwtjes van energieprijzen, van militair-industriële complexen en van de financiële wereldeconomie trekken.
In werkelijkheid ligt in een conflict meestal aan beide kanten schuld. De door gesubsidieerde media, door regeringen en kartelpartijen opgedrongen eenzijdigheid in het aanwijzen van schuldigen toont dat zij zich niet erg veel bekommeren om de onderdrukking en het leed van mensen. Immers, het partij kiezen voor de een of voor de ander hitst het conflict alleen maar verder op. Partij kiezen is niet in het belang van het vinden van een weg om tot vrede te komen. In zoverre is het sturen van Stinger-raketten door Nederland naar Oekraïne evenzeer een oorlogsdaad als de inval van Rusland in Oekraïne.

Hoe denken andere libertarische organisaties erover:

Libertarian Party of Russia

Libertarian Party (USA)

Zwitserse Libertäre Partei

Mises Wire (Mises Institute)

9 REACTIES

 1. On topic: Putin is een WEF-zetbaas. Hij rolt slechts de Great Reset agenda uit (‘You will own nothing’) door de schade van de Corona-crisis op te voeren met een economische, monetaire en energiecrisis. Als hij slaagt, doet Xi Jinping (ook van het WEF) het nog eens dunnetjes over met Hong Kong en Taiwan.

  • Ik heb dat al een aantal keer gelezen maar het ontgaat mij wat het voordeel daar van is voor Putin.
   Putin is daar al de baas en bestuurd Rusland als een dictator.
   Dat zou hij dan wel eens allemaal kunnen verliezen.

   • Putin zit daar alleen voor zijn oligarchen vriendjes (ook WEF). Als die te veel last krijgen van zijn beleid, economisch of wanneer een kernoorlog serieus wordt, dan laten ze hem vallen en komt er een andere zetbaas.

 2. Niet alle young global leaders hebben zich laten inpakken door Klaus Schwab. Ook Viktor Orban hoorde bij de young global leaders. Hij vaart eveneens een andere koers. Misschien wel omdat ze donders goed weten welke spelletjes er bij het WEF gespeeld worden. Het WEF leeft van vrijwillige medewerking van politieke leiders en business. Uiteraard zijn er grote voordelen, roem en geld bv, als je braaf meespeelt. Ook zullen er nadelen zijn als je uit het netwerk stapt. Ongetwijfeld zal er grote druk op je worden uitgeoefend, maar het lijkt zo te zijn dat je er uit kunt stappen. Zoals er landen en staten zijn die zich niet aan de covid richtlijnen hebben gehouden. Zoals Denemarken strenger is geworden met het open deur immigratiebeleid. Zoals sommigen zich niks aantrekken van klimaatakkoorden.

  • Je kan er alleen uitstappen als dit de Great Reset agenda niet in gevaar brengt.

   Corona is gebruikt om de QR-pas in te voeren. Die is noodzakelijk om samen met het electronic ID (EU Ausweiss, ofwel reis- en toegangsdocument) en met de digitale Euro van de ECB (=volledig transparant betalingsverkeer) burgers makkelijk te kunnen controleren en sturen met een social credit systeem. Xi Jinping is daar nu de eerste versie van aan het uittesten.

   De Great Reset agenda loopt niet over jaren, maar over decennia. Het einde is de perfecte wereldwijde totalitaire staat (‘You will own nothing and be happy’, klik op mijn naamlink).

   • “Je kan er alleen uitstappen als dit de Great Reset agenda niet in gevaar brengt.”

    Mooi dat je daar zo zeker van bent. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker nietwaar.

   • Haha, nee ik ben geen ingewijde, maar het lijkt me logisch. Het WEF heeft gigantisch veel werk in dit wereldwijde project gestoken. Dat zet je niet op het spel voor een paar dwarsliggers, toch?

   • De WEF als ongevraagde wereldregering lijkt mij geen fabeltje.
    Ze zijn er zelfs trots op dat “onze mensen” overal in regeringen zitten. Zoals hier Rutte, Kaag en weet ik veel wie nog meer.

    Een agenda die over decennia wordt ingevoerd lijkt mij ook geloofwaardig. Dat past bij de ‘kikker in de pan met water’ analogie. Zo valt het niet al teveel op en gaat niemand protesteren. Kijk naar de slaafsheid waarmee 90% van het brave volk de QR-code App accepteerde.

Comments are closed.