Er zijn een tweetal basisbegrippen die je moet kennen alvorens je een weloverwogen mening kan vormen over de strijd in de Oekraïne. Dit is het begrip blowback en het begrip proxy oorlog. De scholen en de main stream media negeren deze termen. Zonder deze termen te begrijpen ben je een speelbal van manipulatoren.

Allereerst blowback.

Blowback is een begrip uit de inlichtingenwereld en gaat om de onbedoelde gevolgen van geheime operaties. Voorbeelden zijn moslimfundamentalisten die getraind werden door Amerika gedurende de Sovjet bezetting van Afghanistan. De lessen die daar zijn opgedaan zijn meerdere malen tegen de Verenigde Staten gebruikt. Je zou ook kunnen stellen dat de staatsgreep die in Iran de sjah aan de macht bracht decennia later resoneerde in de bestorming en bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran.

Proxy oorlog

Zolang er geen openlijke oorlog is tussen twee vijanden, en de prijs van een openlijke directe oorlog tussen de partijen te hoog is, gezien bijvoorbeeld wederzijdse kernwapenarsenalen, kan men streven naar het uitbreiden van de eigen invloedssfeer. En het tegengaan van de invloedssfeer van de vijand. We hebben dit tijdens de koude oorlog mogen aanschouwen. Dit kan middels het omkopen van regeringsleiders, of het steunen van opstandelingen in jou niet welgezinde landen. Het kan ook directer. Denk aan Korea en Vietnam. De Amerikanen leden grote verliezen, en verloren in Vietnam hun militaire prestige. Omdat ze een corrupte regering aan de macht wensten te houden.

Toepassing van deze begrippen op Oekraïne

Een voorbeeld van het diplomatieke schaakspel. Na de val van het ijzeren gordijn gingen veel Oostbloklanden over naar de westerse invloedssfeer. Oekraïne zat op de wip. In 2010 kwam de pro-Russische Viktor Janoekovytsj aan de macht. Een deel van de bevolking wenste zich echter meer op het westen te oriënteren. Het westen, via de EU, oefende grote druk uit om Oekraïne tot haar invloedssfeer te laten overgaan. Denk aan het associatieverdrag, denk aan Verhofstadt en van Balen die opruiende taal uitsloegen. De macht ging over naar een op de EU georiënteerde regering. Wat was nu de blowback? Een opstand in het Donetsbekken en het bezetten van het Krim schiereiland door Rusland.

Proxy oorlog, een zeer ziek begrip

Tot de spelregels van de proxy oorlog behoort ook het bezetten van een land. Denk aan de westerse oorlogen tegen onder andere Lybië, Irak, of Afghanistan. De zieke spelregels van de proxy oorlog bepalen dat degene die het eerste een land binnenvalt en verovert, vervolgens te maken krijgt met door buitenlands geld gesteunde opstandelingen. Degene die het eerste binnenvalt heeft dus aan de ene kant een groot voordeel. Maar kan aan de andere kant, zoals zowel Rusland als Amerika in Afghanistan hebben mogen ervaren, in een jarenlang bloedig conflict worden gezogen. Het echte lijdende voorwerp is de bevolking van het door de supermachten begeerde land.

Bij Oekraïne is dit spel ook gespeeld. Als je je boos maakt op de Russische inval, besef dan dat dit een logisch gevolg is van de wereld waarin we leven. Zolang een Rusland, een EU, een NAVO of een Amerika haar invloedssfeer probeert uit te breiden zullen er proxy oorlogen plaats vinden. Irak, Lybië en Afghanistan waren gewoon ook proxy oorlogen, alleen had het westen daar als eerste de gevechtslaarzen op de grond. Burgerslachtoffers zijn in een proxy oorlog slechts interessant als propaganda materiaal. Alvorens de Irak golfoorlog plaatsvond werd er een boycot ingesteld. Bekijk Madeleine Albright – The deaths of 500,000 Iraqi children was worth it for Iraq’s non existent WMD’s:

De totale harteloosheid die hier verkondigd wordt, door een Amerikaanse regeringsfunctionaris, is stuitend. Een half miljoen dode kinderen, is wisselgeld om een politiek doel te bereiken…. Putin lijkt (heel soms) op een lief schoothondje.

maak je boos over het systeem

U begrijpt nu waarschijnlijk waar ik naar toe wil gaan. De echte vijand is niet Putin, de echte vijand is het concept proxy oorlog, en dat komt door genadeloze politieke machthebbers die naar expansie streven. Dezelfde machthebbers die nu roepen dat Putin gestopt moet worden en dat het EU lidmaatschap per direct moet worden verschaft aan Oekraïne. Die misleiden de bevolking en kiezers. Om tot een verdere escalatie te gaan in de proxy oorlog. Zolang de kiezers het concept proxy oorlog niet snappen, en ook niet snappen dat deze keten van geweld bewust in stand wordt gehouden door machthebbers aan beide kanten van de grens. Verandert er niets. Besef dat u nu wordt gemanipuleerd voor de volgende stap in de proxy oorlog om Oekraïne, Rutte en anderen zwaaien met wapenleveranties en embargo’s. Zwaait u mee met Rutte of beseft u nu het systeem?

22 REACTIES

  • En weer niks inhoudelijks. Waar ik je ook tegenkom.
   Met slijmen ga jij hier niks meer bereiken.
   Heb je dat nou nog niet door. Ze moeten je hier niet meer.
   Dus hou de eer aan je zelf en verlos jezelf uit je lijden.
   Je doet je omgeving er een plezier mee.

   • Kots, lul de behanger. Wanneer heb je nu eens door dat niemand jouw domme geouwehoer pruimt? Nogmaals, je bent een domme bejaarde droeftoeter die leeft van een uitkering en niets anders te doen heeft dan wat dom lopen ouwehoeren omdat de geraniums beginnen te vervelen. Stakker.

 1. Goed artikel en helemaal waar. Het ‘gewone volk’ wordt altijd gemanipuleerd door elites en machthebbers: zíj zijn degenen die macht willen en volkeren tegen elkaar opzetten en opruien, met in de loop van de geschiedenis steeds grotere en bloederige conflicten als resultaat. Het volk zélf zou als het níet opgehitst werd helemaal geen oorlog voeren tegen een ander volk. Een mooi voorbeeld daarvan is iets dat ik eens gelezen heb over een kerstmis aan het front in de 1e wereldoorlog. Omdat kerstmis tóen de de originele betekenis had voor gewone mensen én soldaten was er toen her en der aan dat front een zwijgen van de wapens op kerstavond dan toch. Op verschillende plekken zouden toen soldaten van béide zijden uit hun loopgraven tegemoet gekomen zijn om elkaar kerstwensen te geven. De dag erna bestookten ze elkaar weer, op bevél van hun hoge meerderen, die zelf kílometers achter het front lagen, met bommen, granaten en mosterdgas…..

 2. En dan hebben we nog de desinformatie, een oude term uit de spionagewereld. Mensen en media worden gevoerd met informatie over de slechtheid en kwaadaardigheid van de tegenstander, hij is een monster, vermoord vrouwen en kinderen, bestookt onschuldige burgers en zo voort. De bron daarvan is meestal niet goed te achterhalen, het komt óf van media uit één kamp of van zogenaamd onpartijdige waarnemers, wat nu heel gemakkelijk is natuurlijk met iedereen een smartphone, twitter, facebook, tiktok…. en het gemak waarmee ‘objectieve’ foto’s overal daarop te vinden zijn en gemakkelijk even bewerkt kunnen worden of van een andere datum kunnen worden voorzien. Berichten op onze media komen meestal van Oekraïne zelf en zijn voor 80% gelogen, berichten aan de andere kant komen van Rusland zelf en zijn ook gelogen.
  De objectieve oorlogsjournalisten, áls die al nog bestaan en voor wat het waard is, zijn tegenwoordig zulke angsthazen geworden dat ze nóóit meer in het gebied van de gevechten zélf zitten, maar vaak honderden kilometers verderop en ook alleen maar berichten via social media hebben. Je ziet dat nu ook in Oekraïne, er zit geen enkele journalist dírect in de gevechtszone. Als ze al ‘in Oekraïne’ zitten dat zie je als je even de plaats van waar ze berichten opzoekt dit in West-Oekraïne is, waar niets gebeurd en waar ze snel weer lekker veilig de grens over kunnen met Polen. Je kunt beter géén mediaberichten meer lezen / bekijken.
  De mensheid wíl het blijkbaar zo, ook de doorsnee-massa, als ze maar lekker kunnen partyen, consumeren, feesten en op vakantie gaan. Brood en spelen, het motto van de Romeinse Keizers en we weten hoe dát is afgelopen.

 3. Jaren terug liet een Britse documentaire een Zwitserse wapenhandelaar zien, die na het avondeten aan het werk ging. Hij zette het 8 uur journaal aan en keek hoe de brandhaarden in de wereld zich ontwikkelden. Dan pakte hij de telefoon en belde BEIDE vechtende partijen op om ze zijn wapens te verkopen.

  Hij liet ook weten, dat zijn collega’s in het verleden soms geschillen hadden laten ontstaan door verkeerde info te verspreiden, maar dat hij dat zelf nooit had hoeven doen. Hij had het al druk genoeg! 😁

 4. Je ziet nu overal in de stad Oekraïne vlaggen. Vrij vreemd, vind ik. Waarom word er meteen aangenomen, dat wij iets met Oekraïne en Rusland te maken hebben?

  Mensen zijn dus al schijnbaar meer Europees, dan Nederlands ingesteld. Mensen zijn meer gericht op de grootmacht Europa, dan natiestaat Nederland. Die mentaliteit is langzaam verschoven. En dit kan gevaarlijk zijn, want wat als een “Hugo de jonge’ straks bepaalt dat we met onze mondkapjes op, in Oekraïne moeten gaan vechten? Ik zie ze er nu al allemaal naartoe trekken, gedachteloos.

  Maar ik ga dan dus niet.

  Hij liet ook weten, dat zijn collega’s in het verleden soms geschillen hadden laten ontstaan door verkeerde info te verspreiden

  Kortom, gevaarlijke psychopaten. Niet zo grappig allemaal.

  Ratio. Was Vietnam niet ook gewoon een Proxy oorlog. Vietcong werd door de USSR bekostigd.

 5. how about de term
  3x is scheepsrecht
  1914-1918 mislukt
  1940-1945 mislukt
  2022- gelukt?

 6. “Zolang de kiezers het concept proxy oorlog niet snappen, en ook niet snappen dat deze keten van geweld bewust in stand wordt gehouden door machthebbers aan beide kanten van de grens. Verandert er niets.”

  Heel veel mensen lijken eenvoudigweg niet in staat om hierover na te denken, is mijn ervaring. (Denk aan tijdgebrek, te weinig belangstelling, het is té moeilijk, er wordt té veel gelogen en verdraaid, de juiste informatie is lastig te vinden.) Dus dan zal er zo wel weinig veranderen. Een mens is daarbij over het algemeen natuurlijk geen ‘politiek’ dier. Die heeft wel wat anders te doen dan daarover te filosoferen.

  Maar de vraag is dan wel, of de conclusie juist is. Een proxy oorlog is volgens mij wellicht eenvoudiger te helpen stoppen als de informatie gegeven door de massamedia op de een of andere wijze genegeerd gaat worden. Dat is eenvoudiger te bewerkstelligen dan anderen proberen uit te leggen dat ze in de maling genomen worden en hen uit te leggen hoe het dan wél zit. Tegen uiterst agressieve verbale bombardementen van politiek correcte lieden is zelfs gezond verstand (bijna) niet opgewassen. (Omdat de propaganda zo verrekte slim is opgezet. Er werken zeer geleerde mensen aan mee. Daar kan geen gesprekje later tegen op.) Uitzetten van de media en het wegdoen van krant en zo lijkt mij de eenvoudigste mogelijkheid. Hoewel ik besef dat het (misschien) niet haalbaar is.

 7. Poetin werd voor krankzinnige uitgemaakt, voor een man die volledig-de-weg-kwijt-is.. Neo-nazi’s in Oekraïne..? Hoe komt die erbij..? Nee, mensen doken niet in deze beweringen om ze te ontmaskeren. Nee, die ‘Poetin is ‘gewoon’ krankzinnig’ en daarmee klaar’. (Vrij naar de ‘fijnbesnaarde’ miljonair-pensionado Youp van ’t Hek!) Als er dan vervolgens bewijzen opduiken voor neo-Nazi-zomerkampen voor de jeugd (HIER) en er is bewijs voor testfaciliteiten/laboratoria voor bacteriologische-virus-ontwikkeling (HIER), dan wordt het stil en blijkt Poetin dus wel degelijk een punt te hebben..!
  https://www.wanttoknow.nl/politiek/valse-vlag-operaties/volledige-speech-poetin-24-februari/

  • Bert

   Dat er daar nazi training kampen waren, Dat is natuurlijk waar. Dat van die labs weet ik niet. Maar is dat een reden om Europa een mogelijke derde wereldoorlog in te sleuren?

   Laat ze daar lekker nazi wezen en in bossen trainen etc. Niemand had echt last van die onzin

   • Dat er nazi training kampen zijn is geen reden.
    Dat van die labs zou je uitlokking kunnen noemen.
    Of staat Nederland daar ook vol mee waar wij niets van af weten.
    En er zijn wel meer landen waar sommige bewoners nog steeds een portret van hitler aan de muur hebben hangen.
    Dat kwamen mijn ouders tegen in een hotel in Oostenrijk boven de balie.
    Blijkbaar had niemand daar een probleem mee verder.
    Dus nazi aanhangers zijn er niet alleen in de Oekraïne.
    Die heb je overal nog wel rond lopen.
    Maar dat is dan ook geen reden om Oostenrijk binnen te vallen.

   • Precies

    In Duitsland heb je ook veel nazi’s. Dikke kale kerels, vol van verbitterdheid en ressentiment, die afgegeven op ‘de joden’.

    Ook niet een reden om Duitsland binnen te vallen. Laat ze in hun eigen sop gaar koken

    Wat waren dat voor labs dan ?

    Met deze oorlog is iedereen alleen maar verder van huis. Zowel Rusland als Oekraïne.

   • Op 23 april erkende de Amerikaanse ambassade in Oekraïne dat er in Oekraïne biologische laboratoria zijn, die onder controle staan van het Pentagon. Waarschijnlijk heb je hier veel over gehoord op de RTL- en de NOS-journaals, evenals kunnen lezen in de grote Nederlandse kranten.. Maar niet heus dus.. Waarom niet zou je zeggen.. Want een verklaring van de diplomaten kwam na een open brief van volksvertegenwoordigers over de bedreigingen die deze onderzoekscentra vormen voor de Oekraïners.
    https://www.wanttoknow.nl/politiek/valse-vlag-operaties/de-geheime-vs-biolabs-in-oekraine/

   • Ja, ja, ja

    Dat soort dingen. Net als die martelkampen, die Amerika overal had, waar je ook niets van hoorde en dat nog steeds taboe is

    Ik vind het nieuws heel erg gekleurd. Het is allemaal heel erg pro Oekraïne nu. Niet dat ik pro Rusland ben. Ik ben slechts pro mij. Maar het nieuws zou niet zo gekleurd moeten zijn. Wat ook voor het onderwijs geld, dat tegenwoordig ook erg gekleurd is.

    Ja, dat van die labs zal wel, Amerika heeft overal allemaal basissen etc. Maar is dat een reden om een derde wereldoorlog te riskeren? Niets is een reden om zo’n oorlog te beginnen. Want probeer er maar eens uit te komen.

   • Ook die labs zijn geen reden voor een oorlog.
    Maar het zou wel fijn zijn als de Oekraïne neutraal gebied blijft.
    Die labs zijn wel een stukje VS, NAVO drang om alles maar in te lijven.
    Zonder die opdringerigheid was er niets aan de hand geweest.
    We hebben niet voor niks tegen het verdrag gestemd.
    We hadden toen al door dat we daar niet aan moeten beginnen.
    Anders stem je niet tegen als meerderheid.
    Maar blijkbaar zijn de meningen nogal verandert.
    Als er nu zo een stemming zou zijn, stemt 80% voor deelname.

 8. Voor opportunist Rutte is dit weer een gouden kans zijn populariteit een zetje te geven, ongeacht de gevolgen.

 9. @Bert,

  Er spelen 3 dingen:

  1. Tijdens de Oktoberrevolutie van 1917 werd de eerste onafhankelijke Volksrepubliek Oekraïne opgericht. Die werd kort daarna ingepikt door de Sovjet-Unie. De SU voerde er, net als in de andere Sovjet-republieken, een proces van russificatie door. Gebieden met weinig etnische Russen kregen een ‘omvolking’ en de Russische taal werd overal verplicht. De annexatie en de russificatie waren feitelijk onrechtmatig, dus daar kan Poetin nu niet meer op terugvallen.

  Na de Euromaidan opstand van 2013-14 heeft Rusland veel ethnische Russen in Oekraïne en Russisch sprekende Oekraïners een Russisch paspoort gegeven. Die mensen kunnen dus gewoon in Rusland gaan wonen. Niet nodig om een afscheidingsoorlog te beginnen.

  2. Stepan Bandera (1909-1959) was een populaire Oekraïense nazi-collaborateur wiens aanhangers in Polen erg hebben huisgehouden. Maar zijn beweging streed voor een onafhankelijk Oekraïne tegen de Russen, de Polen, en de Nazi’s. Daarom is hij een omstreden nationale held die ook nu nog in Oekraïne wordt geëerd.

  3. De Azov bataljons bestaan uit neonazi’s die tijdens de afscheidingsoorlog in het Oosten géén genocide hebben gepleegd, zoals Poetin beweert, maar wel flink hebben huisgehouden. Ze zijn staand onderdeel van de Oekraïensche Nationale Garde. Maar hun werkwijze en ideeën zijn zeker niet mainstream in Oekraïne, zoals Poetin wil doen geloven.

  https://www.reuters.com/article/us-cohen-ukraine-commentary-idUSKBN1GV2TY

  • Vooral kijken om te weten, los van goed of kwaad onder de gehele mensheid, hoe de nationistische mentale gesteldheid van de Oekraïners erbij ligt.

Comments are closed.