Sri Lanka, officieel de “ Democratic Socialist Republic of Sri Lanka” is een klassiek gevalletje van Nomen est Omen.  De meeste landen met ‘Socialist’ in de aanduiding staan niet in de top 10 van Wirtschaftswunders.

Volgens dit bericht zit het land vandaag zonder brandstof.  Omdat de overheid niet genoeg geld bij elkaar kan schrapen/lenen.  Terwijl er rijen met riksja chauffeurs voor de pomp staan te wapperen met (vers bijgedrukte) Rupees om het te kopen.  Kennelijk moet het eerst door de overheid worden aangeschaft om dan rechtvaardig verdeeld te worden onder de bevolking.  Voordeel is wel dat je binnen no time klimaatneutraal bent. 

De overheid in haar oneindige wijsheid had besloten om organisch voedsel te stimuleren door het verbieden van kunstmest en pesticiden.  Je verwacht het niet , maar de gevolgen waren catastrofaal.  Go woke, go broke. And hungry.   Voordeel is wel dat je lager op de obesity index komt te staan. 

Geheel volgens de leer van Lenin’s “ revolution is only three meals away”  werd de regering aan de kant gezet.  Ook volgens de socialistische traditie waren sommige meer gelijk dan anderen in de heilstaat en hadden flink wat rijkdom vergaard.  De collectie dure wagens van iemand die dicht bij de macht zat werd in de fik gestoken.   Voordeel is wel dat volgens Keynesonomics dit de economie stimuleert.  Derhalve zal Oekraine booming zijn binnenkort. Ik heb gehoord dat vastgoed in Mariupol nu in de aanbieding is. Sla uw slag!

Volgens Doug Casey zullen de voornoemde geneugten niet beperkt blijven tot Sri Lanka.  Gelukkig worden wij door onze heersers gedwongen aan de warmtepomp te gaan aangedreven door windmolens op zee. What can possibly go wrong? 

14 REACTIES

 1. Triest voor de kinderen, de mensen die niet gestemd hebben, en de mensen die anders gestemd hebben dan op politici die een dergelijk beleid voorstaan. Maar de meerderheid zal dus die bestuurders hebben die men wou. Dus voedseltekort, brandstoftekort, het is wat men wou….Zo gezien eigenlijk best libertarisch….

  • Knap staaltje (Jer)omdenken.

   democratie aka mob rule ≠ libertarisme.

   • Peace hè. Was een beetje als grapje bedoeld die vergelijking met het libertarisme. Ging me vooral om het punt dat de meerderheid in feite datgene krijgt wat ze willen. Al die individuen die keer, op keer, op keer, op keer stemmen voor méér overheid. en daarmee minder zeggenschap over hun eigen leven.

 2. Beetje simplistisch artikel, alleen gevoed door onze onpartijdige Westerse ‘bronnen’. Sri Lanka heeft gewoon een meerpartijenstelsel met democratische, vrije verkiezingen, waarin de conservatives meestal het grootste zijn. Heel grote bedrijven waren weliswaar van de overheid maar zijn sinds eind jaren ’70 al geliberaliseert. Als je wil weten wat er aan de hand is moet je kijken naar een nieuwsbrenger die er vlakbij zit: India. Sri Lanka trekt zijn grootste inkomsten uit het toerisme en laat dat nu met de door overheden gecreëerde corona-maatregelen in elkaar zijn gestort, het land heeft de afgelopen 2 jaar maar weinig buitenlandse inkomsten en dus deviezen gehad. De economische crisis is niet opeens ontstaan, maar is al in 2021 begonnen. Als onderstaand artikeltje gelezen was was dat al duidelijk geweest:
  https://www.wionews.com/south-asia/sri-lanka-runs-out-of-petrol-how-the-island-nation-lost-the-political-economic-battle-479821

  • Het is simplistisch omdat ik het aanpas aan het publiek. QED?

   Meer dan 3 zinnen schrijven en het wordt niet gelezen. Als je iemand hier een link naar een boek geeft omdat hij blijk geeft totaal niets te weten over libertarisme of Oostenrijkse school economie, dan krijg je het verwijt om je oren dat je met de bibliotheek van Alexandrie smijt. (die trouwens vrij leeg is nu, althans de historische, die ik zie het bezwaar niet)

   ik heb getwijfeld of ik corona zou aanhalen, dat is evident een ferme nagel in de doodskist geweest, maar dat geldt voor meerdere landen die tourisme als bron van inkomsten hebben (overigens minder dan 6% BNP) en waar mensen nog wel gewoon kunnen tanken. Ik vond de 2 aangehaalde geniale overheidsbemoeienissen noemenswaardiger.

   Desalniettemin, dank voor de aanvulling.

   • Hijseenberg, even drukken en de halve tent hier valt om.

    U verwijst naar mij met libertarisme en Oostenrijkse school.

    In mijn reactie gaf ik aan dat het niet relevant is waar u uw kennis heeft opgedaan, zolang uw standpunt maar kan verwoorden. Een bondige analyse geeft doorgaans aan dat men het onderwerp beheerst.

    Daarentegen weet ik weer iets over soevereiniteit en organisatiekunde.

    Ik beweer dan ook dat mijn soevereine organisatieopzet de toets van iedere -isme, theorie en ideologie kan doorstaan.

    Blijven jullie maar lekker ronddolen in het partijkarteljargon en discussiëren over stromingen zonder ooit aan land te komen.

    Ik heb hier enige pogingen ondernomen om de discussie op te schalen naar doelmatig en procesmatig redeneren (data, analyse, conclusie, strategie, tactiek, actieplan en risico) om uit die eeuwige litanie van analyses te komen, maar dat was te hoog gegrepen.

    Ik herhaal dan ook, dat de schade aan de natie onherstelbaar is en onderwerping of confrontatie onvermijdelijk is. Het is ieder voor zich en God voor ons allen.

    Trouwens, welgemeend dank voor de uitstekende artikelen. Altijd inspiratievol.

   • “Het is simplistisch omdat ik het aanpas aan het publiek.” Humor. Zo kun je er wel prettig omheen praten natuurlijk. Met dit artikeltje wek je de indruk dat Sri Lanka een ‘socialistisch’ regime is in het rijtje van Noord-Korea, Cuba en dergelijke alleen omdat je waarschijnlijk op Wikipedia of zo hebt gezien dat er Democratic Socialist Republic of Sri Lanka staat. Zo zou je ook wel kunnen vinden dat heel wat meer landen een ‘ondertitel’ hebben die allang niet meer klopt. Je wekt vervolgens de indruk dat doordat het land ‘socialistisch’ zou zijn (wat al niet meer is) het nu zo arm is en een crisis heeft, over ivoren toren denken gesproken. Het artikeltje op WION geeft wat anders aan. Dankzij de vooral westerse corona-maatregelen bleven en blijven westerse toeristen weg en daarmee de inkomsten, al ruim 2 jaar. Misschien een carriere overwegen bij een van onze ‘kwaliteitskranten’? Journalistiek daar werkt precies op dezelfde manier…

   • Grappig hoe iemand die hele blogs volschijt met dom gelul over organisatie en meerdere malen aangegeven heeft hier niet meer te willen posten gewoon doorgaat met slap ouwehoeren. Dan ben je niet erg snugger en overtuigd van je eigen gelijk. Triest.

   • Nee pcrs, dat noemen we autoritair (centraal gepland) i.p.v totalitair (socialistisch).

   • @Voight-Kampff
    Dat is fout. Centrale planning is een economische term, geen politiek organisatorische. Het is juist dat een totalitaire politieke orde nodig is om te kunnen centraalplannen, maar dat doet niets af aan het feit dat centrale planning een economisch principe is om schaarse goederen te matchen met de schier onbeperkte behoeftes van mensen.

    De juistheid van hetgeen ik zeg wordt bewezen door het feit dat je een totalitaire organisatie kunt hebben zonder centrale planning. Een vrije markt economie kan goed plaatsvinden binnen een totalitaire politieke orde. Je kunt echter geen socialistische economische organisatie hebben zonder centrale planning.

 3. Ik vermoed dat de biologische (organic in het Engels) landbouw in de EU en USA ook groot gaat worden. Mogelijk met dezelfde effecten als op Sri Lanka (verstop je Ferrari maar even).

  Rusland en Oekraine exporteren veel kunstmest. Maar nu even niet. Bye bye met je intensieve landbouw op verarmde grond. Hoeveel mensen kun je daar niet mee voeden, dit jaar en volgende jaren? En als je al te eten hebt, voedt het weinig. Welke puinhopen staan nog te wachten hierdoor? Wordt Kannibalisme helemaal hip?

  Weet iemand wat er waar is van dat kunstmest gemaakt kan worden uit aardgas? Dat las ik ergens Dit zou zo zijn vanwege stikstof in aardgas. Maar ik dacht dat aardgas uit methaan bestaat. Zoals je merkt ben ik niet helemaal thuis in dit soort materie…

  • In moderne fabrieken wordt stikstofkunstmest gemaakt uit aardgas. In meerdere verwerkingsfasen wordt het aardgas, hoofdzakelijk bestaande uit methaan, opgewaardeerd tot stikstofkunstmest door het te binden met de stikstof die in de lucht aanwezig is. Van het gas dient 80% als echte grondstof voor kunstmest. Slechts 20% wordt gebruikt voor het verwarmen van het proces en voor het opwekken van elektriciteit. De afbeelding hieronder toont een standaard kunstmestproductieproces, maar niet alle fabrieken voeren alle verwerkingsfasen uit.

   https://www.melkveebedrijf.nl/bemesting/kunstmest/hoe-worden-minerale-meststoffen-geproduceerd/

Comments are closed.