Als het Joodse spreekwoord “Wie het leven van een mens redt, redt de wereld” geldig is, kan dan ook gezegd worden: “Wie een mens doodt, verdoemt de wereld”?

De moord op Pim Fortuyn heeft Nederland veranderd. Het bloed van Fortuyn heeft geen verlossing gebracht, het gestolde bloed heeft niet zuiverend gewerkt, integendeel. Pim is daarna nog een keer vermoord door het gekijf van zijn politieke opvolgers.

Pim Fortuyn liet ons een ander Nederland zien. Een beter Nederland. De nagalm van de pistoolschoten van de moordenaar heeft Nederland niet wakker geschud. Het was juist eerder een excuus om te gaan slapen. Pim was het zwijgen opgelegd en de pijnlijke waarheden die hij toonde kon men nu vergeten.

In de jaren die volgden op de moord is men niet alleen de boodschap maar ook steeds meer de boodschapper gaan vergeten. Er komen steeds minder mensen op de herdenkingen af. Pim vervaagt steeds meer in de nevelen van de vergetelheid.

Het bloedoffer van Pim Fortuyn heeft Nederland ooit voor een keuze gesteld. Redt zijn bloed het land of verkiest Nederland zijn boodschap te negeren? Verlossing of verdoemenis? Nu twee decennia later weten we intussen allemaal het antwoord.

25 REACTIES

 1. Het is mij een raadsel hoe volkert verder als normaal mens ze boodschappen kan doen of rustig b.v. ze hond kan uitlaten hier in Nederland.
  Ik had ‘m toch echt geweigerd als ik een winkel of een andere zaak zou hebben.
  Geen dag zou hij meer normaal over straat kunnen lopen werd er geschreven en belooft.
  En eenmaal als “vrij” man, waren ze het allemaal vergeten.
  Laten we hopen dat de waarheid hierover nog eens boven tafel komt want dit is geen actie geweest van een eenling.

   • Hij loopt anders alweer zo’n jaar of 6-7 ongestoord overal waar hij wil wezen rond.
    En helemaal niemand die ‘m blijkbaar ergens voor aanspreekt of deze man gewoon totaal negeert of dood zwijgt.
    Anders had ie geen droog stuk brood in huis, of nog iets te vreten.
    Maar zaken zijn zaken voor de Nederlander als je er aan kan verdienen., wie het verder ook is.
    En zo moeilijk is het niet meer om er achter te komen waar hij woont.
    Maar erg druk hebben ze het er niet mee.

   • Reken maar dat hij veel beter beveiligd wordt dan Pim Fortuyn indertijd

 2. Pim Fortuyn was een man naar mijn hart. Hart op de tong en geen enkele consideratie met de politieke elite.
  Die elite vond hem zo gevaarlijk voor hun politieke bestaan dat hij werd vermoord; officieel door een eenling dierenactivist, maar dat gelooft inmiddels niemand meer. er stak veel meer achter, getuige de lage straf die hij kreeg en het gepamper tijdens en na zijn detentie. Volkert mocht niet gaan praten.

  Vandaag werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat momenteel 2/3 van de Nederlanders zijn gedachtengoed omarmt.
  https://www.nu.nl/politiek/6199035/wat-zien-we-terug-na-20-jaar-fortuyn-politici-zeggen-nu-eerder-wat-ze-denken.html
  Kortom, de politieke elite van VVD, CDA, PvdA, D66 kan lullen wat ze willen, mensen bepalen zelf wat ze vinden en dat is anders dan de politieke elite wil.

  Vandaag om 18.02 hangt bij mij de vlag halfstok. Ik roep zoveel mogelijk mensen op dat ook te doen; voor Pim en als protest tegen de politieke elite.

  • Dat komt omdat de rechterlijke macht van dezelfde politieke signatuur is als de politieke elite die de coalitie vormt.

  • @joanne

   Het slappe huichelvolk is machtig, daarom lopen velen nog vrij rond en zitten op de meest comfortabele en goedbetaalde positie’s. Geen gevang, geen pek of veren, maar beloning als straf.

   Het werd pek en veren in gifspuiten vorm, dat wel, GRATIS gegeven tot de dood erop volgt voor het huichelvolk. De wereld staat op z”n kop.

   Het enige wat nu nog rechtvaardig zou zijn is een alles vernietigende bommenregen of dood door koude en honger. En daar wordt vollop naar toe gewerkt. Ben benieuwd wat de EU ID-credit nazi’s in de herfst-winter gaan brengen.

   Waanzinnig spannende tijden.

   • Nee, de kleine kliek regeerders is NIET machtig.
    Het probleem is dat ze dat kletspraatje bij de mensen in de kop hebben gepraat.
    100-200 gewone burgers die damen zouden werken, bereid zijn geweld te gebruiken en het leven te wagen zouden zonder al te veel moeite het hele parlement kunnen gijzelen. De leden zelf zijn slappe hap, het handjevol beveiligers kan worden aangepakt of misschien zelfs overgehaald afzijdig te blijven.
    Maar de huidige bevolking is zo slap, zo gewend te gehoorzamen en zo verslaafd aan gemak, tv, computer en telefoon dat ik me afvraag of je 200 man bij elkaar zou krijgen.
    Maar stel dat het gebeurt, dan zullen veel mensen zich opeens aansluiten bij die revolutionaire actie.

 3. Pim Fortuyn gaan we, als het zo doorzet, binnen niet al te lange tijd weer zien.
  De gehate staat, politiek en het dubbele, laaghartige en huichelachtige, zelfverradende moraal van de Nederlanders maakt dat mogelijk.

  Waar ze de staat en politiek afkeuren en om haten, prijzen de huichelaars deze (en zichzelf) bij 2 jaar opgelegde sancties, lockdowns en een finale gif- en terminaalspuit, om een zogenaamd gevaar, een hoax en niet bestaande virussen te elimineren.

  En de huichelaars gaan verder: en prijzen ze de sancties tegen Rusland, waardoor de bloedeigen economie vastloopt en vernietigd wordt en prijzen over een breed ‘front’ waanzinnig stijgen en de schuldenberg, ook de individuele, ​ongelimiteerd verder stijgt.

  En Pim Fortuyn eren? De man zou van de waardeloze Vernederlandse kuthouding, als bij een wonder hij nog geleefd en het land de vrije kant op had kunnen krijgen, hadden de huichelaars hem laten vallen als een baksteen. Fortuyn had nooit een lockdown, gifspuiten of de Russische sancties die als in een u-bocht-boemerang werken geaccepteerd en dat hadden de huichelaars niet gewild en hem met de grond, zoals eerder, gelijk gemaakt.

  Het volk krijgt de leiders die het verdient. Afgezaagd, maar waar.

  Ga als braaf, slap en bang volk de volgende reeks gifspuiten halen voor hoax virussen, gooi boemerangetjes naar de ‘grote vijand’ Rusland en sla kinderachtig als loosers op boksballen met de visage van Putin erop en kruip de WEF verkankerde politiek in de reet en fake niet langer jullie Haagse politieke afschuw, heb psycho’s lief en keer ze de andere wang toe, want dhr Pim Fortuyn en het land zijn daar waar het grosso modo ze hebben wil.

  Stop met huichelen, de maskers waren allang gevallen, zeker in de afgelopen twee jaar.

  • …..De man zou van de huidige waardeloze Vernederlandse kuthouding wellicht hebben moeten kotsen , als hij bij een wonder nog geleefd en het land de vrije kant op had kunnen krijgen, hadden de (WEF) huichelaars hem in de huidige situatie laten vallen als een baksteen en ook genadeloos afgemaakt….

 4. Opiniemaker Jan Roos maakt zich er woedend over dat het hele kartel – het mediakartel en het partijkartel – vandaag in de liefste en braafste termen praten over Pim Fortuyn. Toen hij nog leefde maakten diezelfde mensen hem kapot, maar nu hij dood is, vinden ze hem opeens maar wat lief. “Opportunistische honden,” noemt Roos dit soort figuren.
  https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/jan-roos-gaat-los-op-hypocrieten-die-pim-fortuyn-bewieroken-opportunistische-honden

  Precies hetzelfde als met zijn begrafenis.
  Toen zaten de moordenaars voor aan om Pim te eren.

 5. We vonden die 6 mei toen bizar, de moord op een vooraanstaand komend politicus, de rellen daarna, de belegering van het Binnenhof, politici die even bang waren voor een revolutie….. in Nederland? De laatste soort revolutie die we hier hadden was de aanloop naar de Bataafsche Republiek eind 18e eeuw. Politici die hem hadden gedemoniseert en tot een soort hele of halve nazi verklaart: vooral uit links-progressieve hoek, maar vooral aangevoerd door (toen al) D’66….. De schellen vielen me toen van de ogen: links en progressief waren (en zijn) opportunistische, hypocriete volksverlakkers; Lenin schreef dat 100 jaar eerder al trouwens. Als je zijn boek: ‘a Hell of a Job’ gelezen had, een bundeling van járen van artikelen van hem, wist je al dat Fortuyn veel socialer en progressiever was dan die hele bende op een hoop, voor gewone mensen, en dát was een bedreiging voor heel ‘links’. Media werden opeens een stuk milder en zelfs begrijpend, politici trokken het afgesleten boetekleed aan; dat klaarhangt voor gebruik achter de stoel van de Kamervoorzitter en de volkswoede werd bezworen. En de jaren daarna begon het weer opnieuw en nu is het érger als het voor Fortuyn ooit was. En weer wordt de Bende van Den Haag geleid door D’66, met nu als wannabee-Pim’s de na hem gekomen rechtsere partijen als doelwit.
  En de demoniseringen en tot hele of halve nazi verklaringen zijn weer helemaal terug. Het vervolg daarvan ook?

 6. “Wie een mens doodt, verdoemt de wereld”?

  Mooi gezegd

  Ik las laatst een werk van Fortuyn. Ik vond er eigenlijk niet zoveel van. Het was een beetje rechts, een beetje neoliberaal, wat wel in die tijd paste. De jaren 90, opkomst van neoliberalisme, de nieuwe zakelijkheid etc, etc. Hij hekelt in het boek mensen in de bijstand. Wat mij betreft is het een beetje een plat boekje. Weinig diepgang, kort door de bocht. Hij spreekt de hele tijd in hyperbolen.

  Maar, niet echt iets om iemand voor af te schieten. Dan kunnen we aan de gang blijven, als we iedereen afschieten die een afwijkende mening heeft, over iets.

  Ja, antifascisme, noemen ze dat dan. Fortuyn was geen fascist. Dan weet je niet wat fascisme is. Fortuyn was een beetje een liberale/neoliberale populist/provocateur

  • Laatst ging de antifa in Amerika ook zo’n ‘objectivist’ meeting verstoren. Objectivisten zijn mensen die Ayan Rand haar gedachtegoed aanhangen. Ik vind dat ook een belachelijk gedachtegoed. Maar, ik zou het niet zien als ‘het fascistische gevaar’. Iemand die een nogal bizar wereldbeeld heeft, is nog geen gevaar. Fascisme is als ze daadwerkelijk door de straten marcheren en donkere mensen aanvallen etc. Maar voor veel linkse mensen, is de term ‘fascisme’ nogal breed. Ik hoorde een of andere linkse dwaas Ewald Engelen ‘een fascist’ noemen. Ewald Engelen is van de partij van de dieren, etc. Een linkse intellectueel.

   Ze ontnemen die objectivisten dan eigenlijk de ruimte om van gedachte te wisselen, om na te denken, zich te ontwikkelen etc.

   • Antifa marcheert zelf door de straten en dwingt mensen hun groet te brengen. Het zijn zelf de fascisten.

    Wat klopt er niet aan objectivisme, want alsnhet zo belachelijk is, moet het eenvoudig zijn er een fout uit te lichten

   • De opzet van antifa, was wel antifascistisch zijn. Men schiet alleen uit de bocht, de laatste jaren en wordt het monster dat men bevecht. Het oude dilemma. Hoe wordt je niet datgene, dat je bevecht?

    Objectivisme. Het gaat niet eens zozeer om kloppen/niet kloppen. Filosofie is geen wedstrijd. Althans, zo zie ik het niet. Filosofie is kijken door een bepaalde lens. De objectivistische lens, bevalt mij gewoon niet. Ik kijk niet graag door die lens, omdat ik vind dat deze lens de wereld vervormd en lelijker maakt

 7. Demonisering gebeurt door een groep mensen die er een bepaalde anti gedachtegoed op na houden.
  En vinden dat andere die ook zouden moeten hebben of delen.
  Het is dan ook volstrekt overbodig om te vermelden dat ik weiger om hier aan mee te werken, omdat ik namelijk niet het zelfde gedachtegoed er na hou als mensen die iets demoniseren.
  Dat heeft verder weinig te maken met of je het hart wel op de goede plaats hebt zitten.
  Eerder met of iemand zich snel laat beïnvloeden door anderen of omdat je ergens bij wilt horen.

  Dan kan ik net zo goed schrijven dat ik weiger om fietsen te stelen omdat we daardoor een kutmaatschappij zijn geworden waar alles gestolen wordt.
  Dat is net zo overbodig.

  • Demonisering hoort er ook wel een beetje bij. Als ik de politiek in zou gaan, zou ik ook ‘gedemoniseerd’ worden. Politiek is oorlog, was het niet Foucault die dat zei?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in