Een van de grootste problemen in het hedendaags onderwijs is de steeds verdergaande nivellering. Omdat nivellering alleen naar beneden kan plaatsvinden, leidt deze er toe dat het onderwijs steeds slechter wordt. Mij is verteld, dat de overheid er naar streeft dat de helft van bevolking een universitaire graad zal verwerven. Dit is vermoedelijk de nachtmerrie van iedere hoogleraar; wat een ellende staat ons te wachten, als dit gerealiseerd wordt !

Nu is het al zo, dat de gemiddelde eerstejaarsstudent tientallen taalfouten maakt in een tekst ter grootte van een A4’tje. Een hoogleraar vertelde mij, dat hij in schriftelijke tentamens geregeld geconfronteerd wordt met “hij wilt” en “het onderscheidt is”.

Dit zijn toch echt ongelofelijke zaken, met het schrijven waarvan het vroeger onmogeijk geweest zou zijn op een middelbare school over te gaan, laat staan het einddiploma te verwerven. Onlangs kwam ik zelfs iemand tegen die in het bezit was van een diploma en mij verzekerde, dat “hiero” en “daro tot de Nederlandse woordenschat behoren.

Ook met de rekenvaardigheid is het heel erg gesteld.

Wat nodig schijnt te zijn is de-nivellering op grote schaal: een pium votum dat ik nog niet verwezenlijkt zie worden.

Hugo van Reijen

10 REACTIES

 1. ff afmaken, en hoogleraren & en professoren zich laten gebruiken om hun bevindingen te laten herschrijven (zelf of door) om zo doende fondsen te verkrijgen ten gunste van hun job/werkgever/uni etc.
  https://drtrozzi.org/nl/2021/12/14/dr-andrew-hill-40-million-504000-people-die/
  en zo is het klokje weer rond. Moraal en ethiek is maar weinigen geven.
  Fact-sjekkers zijn veelal meningen turfers.
  https://www.npo3.nl/filemon-en-de-complotten/BV_101404802.
  We leven in een tijdperk van het totalitsarisme, lees
  https://kaleida.nl/boek/de-psychologie-van-totalitarisme?ean=9789464015393

 2. Een studie zegt niet zo veel. Of misschien juist wèl….
  Wie een universitaire studie economie volgt krijgt vroeg of laat het volgende onder ogen:

  “De salariëring van een functie hangt samen met het maatschappelijke belang van die functie.”

  Daar klopt natuurlijk niets van. Want als Rutte morgen dood neervalt gaat alles gewoon zijn gang. Daar merken we niets van. maar als de vuilnisman niet komt dan hebben we een groot probleem.

  • Ja, dat is wel raar

   Mensen kijken neer op vuilnismannen en ze krijgen niet goed betaald. Terwijl ze EXTREEM belangrijk werk doen. Hierin zien we een soort maatschappelijke paradox.

   Hetzelfde geld voor mensen die in riolen werken etc. Eigenlijk zijn dat allemaal helden.

  • Als de vuilnisman dood neervalt, komt er een ander voor in de plaats. Het woordgebruik “doodvallen” versus “niet komen” veroorzaakt het verschil. Overigens kunnen vuilnismannen is Amerika ook goed verdienen, omdat ze schaars zijn in sommige steden. Niks mis mee lijkt mij.

 3. Het is wel heel “eerlijk en sociaal’.
  Van de situatie, je hebt slimme en domme mensen. Krijg je nu de situatie iedereen even dom. Wel zo eerlijk.

  • Idd. Hak die voetballer bij PSG een been af. Gelijkheid in kansen was ooit de “slogan”. Is nu verworden tot gelijkheid in uitkomst.

 4. Als bezitven inkomen toch worden genivelleerd, dan moeten we dat ook maar eens doen met arbeidsinzet.
  Dus niet fulltime time werken maar partime; niet langer dan je nodig hebt. We zijn tenslotte geen slaven, toch?

 5. Eerst zijn schaduwen de weerspiegeling van ons bestaan in de ruimte. Vervolgens overlappen onze schaduwen elkaar, verstrengelen ze zich, communiceren ze. In dit project worden schaduwen subjectief via https://ladydahmer.com/ representaties van onze gemoedstoestanden. In plaats van vervormd te worden door de lichtbron, zal het publiek zijn eigen schaduwen kunnen controleren door het dragen van headsets die EEG-gegevens van hen verzamelen en dienovereenkomstig nepschaduwen vormen die naast hen op de grond worden geprojecteerd.

  • Ochjee, weer zo’n vaag “new age” geneuzel.
   En hoe is het weer op jouw planeet?

Comments are closed.