Terwijl het Westen wapens blijft sturen en miljarden aan oorlogshulp aan Oekraïne doneert, heeft Rusland twee laserwapensystemen in gebruik genomen die drones kunnen verbranden.

De aankondiging werd afgelopen donderdag gedaan door vice-premier Yury Borisov, ook minister voor militaire ontwikkeling. Hij zei dat nog krachtigere lasergebaseerde wapens in staat om doelen te vernietigen momenteel worden getest; volgens persbureau Reuters.

De vice-premier beschreef de doeltreffendheid van de lasers en haalde een recente test aan waarbij de ‘Zadira’ een drone op meer dan vijf kilometer afstand in seconden verbrandde.

“Peresvet leidt een nieuwe generatie laserwapens naar de echte fysieke vernietiging van een doelwit: thermische vernietiging, ze branden op”, citeerde Reuters de vice-premier. Borisov noemde vervolgens ‘Zadira’ als een nog krachtiger lasersysteem dan ‘Peresvet’.

De Oekraïense president Zelensky zwakte de claims echter af door parallellen te trekken met de “wonderwapens” van nazi-Duitsland die “werden onthuld in een poging om een nederlaag in de Tweede Wereldoorlog te voorkomen”. “Hoe duidelijker het werd dat ze geen kans hadden in de oorlog, hoe meer propaganda er was over een wapen zo krachtig dat het een keerpunt zou garanderen”, citeerde Reuters Zelenski’s videotoespraak op die late avond.

Er waren ook lang Russische berichten over hypersonische raketten (sneller dan Mach 5) die de NAVO niet heeft. Russische media spraken daar al in 2017 over. Raketafweer-systemen zouden deze vrijwel niet uit de lucht kunnen halen. Dat werd steeds als propaganda afgedaan. Afgelopen maart heeft de USA echter moeten bevestigen dat Rusland voor het eerst in de geschiedenis hypersonische raketten heeft ingezet. (annot. vert.)

https://nos.nl/collectie/13888/artikel/2421893-bronnen-vs-bevestigen-russische-inzet-hypersonische-raketten

Wat weten we over de twee laserwapens?

1) De Russische leider Vladimir Poetin had al in 2018 een reeks nieuwe en dodelijke wapens onthuld, waaronder een intercontinentale ballistische raket, submariene nucleaire drones, supersonische wapens en een lasersysteem.

2)  Er is weinig bekend over de details van de nieuwe laser. Poetin noemde destijds al ‘Peresvet’, genoemd naar de middeleeuwse orthodoxe krijgermonnik Alexander Peresvet die omkwam in een dodelijk gevecht.

3) Vice-premier Borisov zei dat ‘Peresvet’ al werd ingezet en dat het satellieten tot 1.500 km boven de aarde kon verblinden.

4) Op de vraag of dergelijke wapens al in Oekraïne werden gebruikt, zei Borisov: “Ja. De eerste prototypes worden daar al gebruikt.” Hij zei dat het wapen daar ‘Zadira’ werd genoemd.

5) Hoewel er geen openbare informatie beschikbaar is over ‘Zadira’, zeiden Russische media al 5 jaar geleden in 2017 dat het nucleaire staatsbedrijf Rosatom het hielp ontwikkelen, als onderdeel van een programma om wapens-gebaseerde nieuwe fysieke principes te creëren.

Krishnasai

12 REACTIES

 1. Het is interessant om te kijken wat er na deze oorlog nog aan oorlogstuig verkocht wordt. De strijd tussen pantser en projectiel lijkt in het voordeel van projectielen uit te vallen, tanks en vliegtuigen heersen niet meer over de grond en de lucht. Dit zou kunnen betekenen dat er waarschijnlijk anti projectielwapens ontwikkeld gaan worden al dan niet op basis van bijvoorbeeld lasers of gerichte energie wapens. Of dat deze er al zijn zoals het artikel suggereert, en dit een veld is waar Rusland niet achterloopt?

  Het lijkt erop dat Ruslands export van tanks en vliegtuigen een deuk oploopt. Artillerie, ook domme artillerie, lijkt terug van weggeweest. Landen die moeite hebben om tot voldoende coordinatie op het slagveld te komen, kunnen altijd teruggrijpen zoals Rusland laat zien, op het simpele verbrijzelen van de tegenstander.

  Daarnaast is het zaak de bestuurscultuur in het leger aan te passen, geen top down rigide commandostructuur. Maar decentralere besluitvorming waardoor het leger flexibeler is. Dit lijkt de belangrijkste les voor Rusland, naast natuurlijk de logistiek op orde krijgen,

 2. Wie denkt er nou serieus dat de USA dit soort laserwapens niet zou hebben? Ze hebben ze alleen nog niet gebruikt, maar dat zal snel veranderen, nu de Russen ze inzetten.

 3. Tesla had ook al zo iets uitgevonden waar de V.S.geen interesse in hadden.
  Een zogenaamde vredesstraal (death beam) gaf hij er aan als benaming.
  Daar kon je zelfs 10tallen vliegtuigen tegelijk mee uit de lucht halen over een grote afstand.
  En als het goed is, is hij daarmee naar de Russen gestapt.
  Hebben ze ‘m uiteindelijk toch nog na gebouwd.

 4. ik gok dat de naam Peresvet ook is gekozen omdat ” пересвет” in het Russisch ‘ overexposure’ (aan licht, svet is licht) betekent.

  • Laser is eigenlijk gewoon zeer gebundeld licht, lijkt te kloppen ja. En dan hebben we nog die Russische hypersonische raketten die dus al gevlogen hebben en een snelheid van Mach 5-6 halen (6 keer zo snel als het geluid), die niet alleen te snel zijn om met radar te kunnen volgen, maar ook nog eens die snelheid halen binnen de dampkring, in tegenstelling tot de bekende kernraketten die tot in de ruimte vliegen en dan pas boven de vijand weer de dampkring binnen komen. Ook de navo en de US hebben daar nog niets van. Die raketten zijn gewoon conventioneel te gebruiken op een slagveld, maar er kan ook een kernkop op. Rusland heeft nog steeds de helft van alle kernkoppen in de wereld, zo’n 6500, dus ze kunnen even vooruit. Maar de sovjet-wetenschappers waren al slim, de eerste ruimtevaart-successen waren állemaal Russisch moeten we niet vergeten. En met zo’n land gaat het Westen dan een flinke ruzie zoeken, dumb & dumber heette die film toch?

   • Buiten de dampkring, de “ruimte”….
    T gaat maar door deze onzin.
    Ben hier nu echt klaar mee.
    Lul je over de “ruimte¨, kom dan eens met bewijs!
    Laten we eens heel simpel beginnen en toon mij eens een echte foto van onze aardbol.
    Wie durft?

   • Joep, kijk maar uit dat je er niet af valt van die platte aarde.
    Dus niet te dicht bij de rand gaan lopen als het hard waait.
    Vele schepen en vliegtuigen hebben de fout al gemaakt door net even te ver te gaan.
    Daar hebben we dan ook nooit meer wat van gehoord.
    Dus je bent gewaarschuwd bij deze.

    En plaats jij nou eens een foto van onze platte aarde als schijf.
    Durf je niet. Je zou de eerste zijn die daar bewijs van kan leveren.

 5. Ach het omlaag lullen van de technologie van de Duitsers i de tweede wereld oorlog is lachwekkend, indien ze hun straaljager in gebruik hadden kunnen nemen hadden ze de oorlog gewoon gewonnen. Ook apart dat Rusland en niet alleen de VS (die er open over waren) al die Duitse Wetenschappers inlijfden na de oorlog, zeker omdat er niets waar was van die wonderwapens…

Comments are closed.