Vrijspreker: U wilt mensen wijzen op het magische woord ‘whataboutism’ waarmee je elke beschuldiging van hypocrisie weg kunt wuiven.

Opperdienaar: Inderdaad. Als mensen geen enkel probleem hebben met miljardairs die de media runnen totdat Elon Musk Twitter overneemt en er iets meer vrijheid van meningsuiting wil gaan doorvoeren (EU heeft al gewaarschuwd dat hij dan beboet gaat worden en Musk heeft al gebogen dat het natuurlijk wel binnen de wet moet blijven). Hier iemand die fantaseert over wat er mis zou kunnen gaan als Musk Twitter overneemt.

 

Stel je toch eens voor dat zo iets hypothetisch in een mogelijke tijdlijn zou kunnen plaatsvinden……..

Musk heeft wel rare ideeën over vrijheid van meningsuiting. Als de meerderheid van een willekeurige groep een minderheid het zwijgen wil opleggen, dan is dat verder ok.

 

 • Als je mensen nooit hoort over socialistische dictators die onderdanen uitmoorden maar dan opeens wel een probleem hebben met Pinochet
 • Als je mensen altijd hoort over het milieu totdat er bergen met mondkapjes gestrooid worden
 • Als je mensen altijd hoort over ‘mijn lichaam mijn keuze’, totdat het over vaccinaties gaat
 • Als je mensen ziet graven naar een mogelijk racistische uitspraak van al hun vijanden van 20 jaar terug, maar dit nooit doen met bijvoorbeeld Karl Marx
 • Als je mensen iemand een serieverkrachter hoort noemen op basis van vage beschuldigingen, maar een oorverdovende stilte hoort als er echt wat gebeurt met iemand uit hun team

Aan die mensen wil ik als tip geven dat als ze op hun principeloosheid gewezen worden, dat ze alleen maar ‘whataboutism’ hoeven te roepen.

Daarmee geef je aan dat de ene fout de andere niet goed maakt. Daarmee draai je de tafel om en wordt je eigen vooringenomenheid opeens een beschuldiging van hypocrisie van de tegenstander. En daar gaat het om, je blijft gewoon altijd beschuldigen. Jouw toegevoegde waarde in deze wereld bestaat er uit dat je af en toe ophoudt anderen te beschuldigen. Je levert verder niets positiefs. Je bent een crybully die alleen tijdelijk kan ophouden te beschuldigen. Daar vraag je dan geld voor. Soms verdient dat heel goed. De organisatoren van BLM hebben er meerdere villa’s aan overgehouden.

 

11 REACTIES

 1. De onderste “post-Elon” klopt niet. Een of andere nitwit (ambtenaartje van de Verenigde Naties, dacht ik) zei al dat Elon een egoist was en voor 160-miljoen dollar (of zo) alle honger in de wereld zou kunnen oplossen. Musk bood toen aan om Tesla aandelen te verkopen en daarna de wereldhonger inderdaad op te lossen. Toen moest Ambtenaartje Nitwit toegeven dat zijn verhaal eigenlijk niet klopte. Deze discussie staat op Twitter ergens.

 2. Ach, ze doen maar. Het beste kun je nergens meer aan meedoen, je mond houden en gewoon doen waar je zin in hebt. Hang niets aan de grote klok, geef nergens je mening en boycot Facebook, Instagram, Twitter, etcetera. Als ze niet weten wat je vindt kun je gewoon je gang gaan.

  • En geen overheid kan je verplichten je mening te geven. Blijf onder de radar en ga je eigen gang.

  • Er zijn regels opgesteld hoe de overheid de bevolking mag monitoren.
   Blijkbaar gebeurde dit al maar waren er geen regels voor.
   Dus eigenlijk was het verboden. In dat geval maakt de overheid regels voor zichzelf als uitzondering.
   En iedereen in rep en roer natuurlijk dat dit gebeurt. Schande.
   Maar als je niks vermeld over jezelf, dan weten ze ook niks over je.
   Zo simpel kan het zijn.

 3. De meme is echt prachtig, die laatste. En er zit een grote kern van waarheid in. Ik denk dat dit komt, doordat grote machtsblokken bewegingen infiltreren. Ik was een korte tijd lid van een linkse beweging. Vraag me niet waarom. En, ik had toen sterk het gevoel dat er aan getrokken werd, van buiten af. Sommige onderwerpen werden ineens vermeden en andere werden gepusht. Alles werd wat meer D66 van aard.

  Ik denk dat het grote geld, vrij makkelijk bewegingen kan inkapselen. Zeker als deze bewegingen openbaar zijn en direct te benaderen. Hoe moeilijk is het voor een miljardenbedrijf, om een Occupy te infiltreren? Er wat ‘activisten’ in te zetten, die dan ander beleid zullen gaan pushen. Hoe moeilijk is het voor big pharma, om wat linkse activisten om te kopen?

  Daarom moet je activisme dus geheim zijn, vind ik. Als je het al doet.

 4. Als je mensen nooit hoort over socialistische dictators die onderdanen uitmoorden maar dan opeens wel een probleem hebben met Pinochet

  Zowel Mao, als Pinochet, mogen de tering krijgen, met terugwerkende kracht.

  Als je mensen ziet graven naar een mogelijk racistische uitspraak van al hun vijanden van 20 jaar terug, maar dit nooit doen met bijvoorbeeld Karl Marx

  Iedereen in de 19de eeuw was racistisch en seksistisch. Iets dat mensen weleens vergeten.

Comments are closed.