De oorlog in de Oekraïne is gelukkig nog steeds een proxy-oorlog. Een indirecte oorlog waarbij de directe confrontatie tussen de (super)machten ontweken wordt. Op dit moment is de Oekraïne het lijdende voorwerp waar botsende invloedssferen worden uitgevochten.

Rusland, de NAVO, de VS en de EU zijn degenen die bepalen of de strijd doorgaat of dat vrede en kans krijgt. Binnen deze machten moeten de krachten die voor vrede zijn sterker worden dan de krachten die belang hebben bij een voortduren van de oorlog.

De EU

Voor de EU is een groot deel van de buit binnen. De Oekraïne is kandidaat lid. Daarnaast is de macht van de EU over de nationale handelsbelangen nog eens herbevestigd met de diverse opgeworpen handelsbelemmeringen. Het Europese leger is er nog niet echt van gekomen maar dat komt wel tijdens een volgend conflict. Langer voortduren van het conflict kan de positie van de EU verder uithollen, een groot deel van de inwoners wil vrede en zal de prijs van het conflict, waaronder inflatie, op een gegeven moment zat zijn. De krachten die voor vrede zijn kunnen het de komende weken winnen van de krachten die voor oorlog zijn. Temeer daar er andere kansrijkere mogelijkheden zijn om de macht van de EU uit te breiden, zoals covid QR wetgeving.

De NAVO

De NAVO is de buit nu aan het binnenhalen in Madrid. De verdere uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden is binnen. De lidstaten gaan hun twee procent van het BNP bijdragen. Er komt een snelle interventiemacht van driehonderdduizend man.

Het is maar de vraag of de NAVO nog meer van haar schaarse artillerie wil delen met de Oekraïne. Deze leveranties zouden wel eens kunnen opdrogen. De kosten van het voortduren van het conflict kunnen nu wel eens hoger zijn voor de NAVO dan vrede in de Oekraïne.

De Verenigde Staten

De tussentijdse verkiezingen gaan hier een rol spelen. De Amerikaanse economie doet het niet zo best, werkloosheid, inflatie en dure benzine zijn bedreigingen voor de democraten. Er is dan de mogelijkheid een oorlog te beginnen. Bijna iedere president heeft die optie de afgelopen decennia verkozen. Het conventionele Russische leger heeft een groot deel van zijn afschrikkende werking verloren. Laten we hopen dat deze optie niet gekozen wordt. De buit voor degenen die belang hebben bij het conflict is grotendeels binnen, de kosten van het conflict worden steeds duidelijker dus ook hier lijken de krachten die het conflict willen beëindigen de overhand te kunnen krijgen.

Rusland

Dit is lastiger te beoordelen. De oorlog is veel meer een uitputtingsoorlog geworden dan eerder voorzien. Het zou kunnen zijn dat op een gegeven moment de granaten van de Oekraïne gewoon op zijn, evenals veel van haar andere munitie. En dat de Oekraïne dan aan de genade van Rusland is overgeleverd. Rusland kan wachten met vrede.

de Oekraïne

Dit is de speelbal, tijd lijkt in het nadeel van de Oekraïne te zijn. Maar hun mening doet er eigenlijk niet toe.

Nawoord

Overheden zijn platforms die gekaapt kunnen worden door special interest groepen. Waartoe ook het genadeloze militair industrieel complex behoort. Hiermee faciliteren ze geweld. Overheden moeten opereren in een complex krachtenveld, de uitkomst is hierdoor lang niet altijd in het belang van haar burgers of de wereldvrede. Laten we hopen dat nu de NAVO, de EU en het militair industrieel complex deze crisis voldoende in hun belang hebben uitgemolken er nu ruimte is voor vrede.

17 REACTIES

 1. De media liegen u 100% voor. Veel erger is het misschien nog, dat de media 90% van het nieuws verzwijgen. Of het gaat over vaccinatieschade, de biowapenlabs in “Oekraïne”, de echte pandemie van ritueel kindermisbruik en orgaanhandel, etc. Voordat de Russen met de zuiveringsactie op eigen bodem (Oekraïne = Russisch) begonnen, waren de media unaniem … Meer lezen over

  https://herstelderepubliek.wordpress.com/2022/06/27/oekraine-wordt-opgeruimd-het-is-niet-onze-oorlog-het-wordt-hun-kerkhof/

 2. Het is werkelijk van een kleuterschool-niveau.. We snappen er niets van. De maatregelen die door al die ‘politieke knappe koppen’ zijn bedacht om Rusland te straffen, werken 100% averechts..!! Wij zijn zélf de sukkels die lijden onder deze sancties, want de Russen merken er NIETS VAN..! Kijk naar deze reportage van het NPO-programma ‘EenVandaag’ en huiver.. Zóveel domheid hebben wij zelden waargenomen.. McDonalds is weg uit Rusland en enkele weken later is alleen de naam weg, maar gaat de fast-food-keten gewoon verder onder Russische naam. Of McDonalds daar achter zit, wordt niet verteld, maar dat zal zeer waarschijnlijk niet..

  De prijzen van gas & olie gaan door het dak en wie profiteert..? Rusland en Vladimir Poetin lachen in hun vuistje. De afzet (aantal) vermindert maar de omzet (geld) stijgt.. China ziet zijn kans schoon en vult bestaande contracten aan, met nieuwe orders voor olie en gas.. (Kijk HIER op de site naar het China-Ruslandverhaal en de enorme contracten van China naar Rusland). Wie zijn de enigen die lijden..?? Het Europese volk..

  https://www.wanttoknow.nl/politiek/rusland-sancties-wij-zijn-de-sukkels-die-eronder-lijden/

  • Leuk liedje van Bob Marley.
   Maar waarom de bijbel er nou weer bij gesleept moet worden, ontgaat mij.
   Ik kom toch ook niet met allerlei verhalen aan uit een oud sprookjes boek waar geen hond op zit te wachten.

   • He Bert…bijbel en bloedcultuur het verlaten van die beschavingssekte middels een bloedoffer. Bijbel, fabeltjeskrant, media, televisie tja en dan Rage with a vaccine traden alleen voor gevaccineerd publiek op …snap je….

   • Nee, wat jij te berde brengt zitten mensen op te wachten, bejaarde sukkel.

   • Hey takkie, heb je mij weer gevonden, mijn trouwste fan.
    Hebben ze je vrij gelaten voor je weekend verlof uit je inrichting?
    En wanneer kom jij nou een keer met iets inhoudelijks.
    Dat is nog nooit iemand tegen gekomen van jou.
    Alleen gezeik, dat dan weer wel. Meer heb je ook niet in te brengen.
    Maar wie daar nou op zit te wachten. Ik denk werkelijk helemaal niemand.
    Maar je schijnt verder nogal tevreden te zijn met je zelf blijkbaar.

 3. Of de ‘buit binnen is’ is nog maar zeer de vraag.
  De EU heeft zijn kandidaat-lidmaatschap, de Navo nu ook heel Scandinavië, met de hakken over de sloot trouwens want veel Zweden vinden het maar niets om hun 210 jaar lange neutraliteit die van Zweden een zeer welvarend en stabiel land heeft gemaakt nu opeens op te geven. Dat kan nog een staartje krijgen. De VS heeft in november mid-terms waarin vaak de niet-presidents-partij wint, zoals de immens lage populariteit van Joe met de zonnebril nu is zal dat zeker gebeuren. De oorlogskaart spelen hebben wel meer presidenten gedaan als ze er zo voor stonden en ’toeval’ er ís al een proxy-oorlog, die blijkbaar Joe niet helpt, het gevaar van een opschaling is dus heel reëel.

  We weten ook niet wat Rusland gaat doen, er zijn veel grotere haviken in het land dan Vladimir Vladimirovitsj die nu wel zullen roepen om in ieder geval wát maatregelen tegen dat binnenhalen van Navo en EU. Maatregelen tegen Baltische landen die dan Russisch Kaliningrad afsluiten van Rusland b.v., en/of tegen Finland dat nu samen met de Baltische navo-staten de Russische toegang tot de Baltische Zee kan blokkeren en die van Russische marineschepen, net als Turkije al kan met de Zwarte Zee vloot. Dat zou betekenen dat de Russische marine nu alleen nog via de ijsvrije haven Moermansk met zijn Westelijke vloot vrij de zee op kan. Vlakbij ligt dan binnenkort echter opeens óók navo-gebied (Finland). De escalatie is nu juist flink verergerd en er is een hele olietanker olie over uitgegoten.

  Dat de bevolking in de EU en VS er genoeg van krijgt kan zeker, echter gezien de koers van de meeste EU-landen en EU zelf de afgelopen jaren zal er wel weer een ‘hoger doel’ worden geframed waardoor men ‘niet anders kan’, een politieke uitdrukking voor: ‘jullie schreeuwen en demonstreren maar, we doen toch wat we willen’

  • Hi Schimanski

   Dank voor je antwoord. Rusland is lastig te voorspellen. De toegang voor de vloot tot de Noordzee was sowieso met Denemarken en de smalle passages naar de Noordzee altijd al problematisch. Veel nut heeft een vloot die alleen in de Oostzee vertoeven kan nu ook weer niet. En Koningsbergen was een Pruisische stad die onverdedigbaar werd toen Litouwen zelfstandig werd. Dom van het westen die stad deels te blokkeren, nodeloze escalatie.

   Wat ik begrijp is dat Finland wel een zekere bedreiging in zou houden omdat in Karelie en daarboven zich een deel van de nucleaire verdediging van Rusland zou bevinden. Voor de vloot maakt het niet zoveel uit want Finland heeft geen toegang tot de noordelijke ijszee, Noorwegen grenst daar direct aan Rusland.

   False flag is inderdaad altijd mogelijk.

   Een belangrijke vraag is wie de langste adem heeft, ik denk Rusland. We hebben het dan niet alleen over artillerie maar ook over kogels, brandstof, tankwagens en andere zaken die gewoon op een gegeven moment op zijn. Gaat het westen die allemaal leveren? Dit zal niet lukken, en als ik het goed begrijp heeft bijvoorbeeld de NAVO standaardkogel een kleinere diameter. Hoeveel tijd heeft de Oekraine nog, 1 maand, 3 maanden?

 4. Behalve de Oekraïne, worden ook de Zweden en de Finnen geslachtofferd.

 5. Qua productie van oorlogsmaterieel lijken de partijen aan de westerse kant niet veel voor te stellen. Alles word geproduceerd in China.
  Zelfs munitie wordt denk ik een probleem.
  Zowel voor explosieven als kunstmest heb je gebonden stikstof nodig. Vroeger gebruikten ze daar vogelpoep voor en er zijn oorlogen gevoerd over eilanden met vogelpoep.
  Ik denk dat dit de echte stikstof crisis wordt.

  • Klopt dat geld voor alle onderdelen van defensie. En wat denk je van de (half)producten voor electronica en chips? China of Taiwan, zo goed als alles. Als dat geblokkeerd wordt dat ligt de hele Europese defensie stil.
   Rusland heeft een heel groot deel van de zeldzame grondstoffen en mineralen van de wereld, het is veruit het grootste land van de wereld, kan zich qua landbouw en energievoorziening royaal zelf bedruipen en nog flink exporteren, heeft immense goudvoorraden in de grond en ook steeds meer in de kluis. China bulkt van het geld, de combinatie Rusland-China zal het westen kapot gaan maken als het na de oekraïstan-oorlog niet bij zinnen komt en dan zeker europa, de vs redden zich wel op zichzelf als dat nodig zou worden, europa onmogelijk met als gevolg conflicten, opstanden, afscheiding van steeds meer alnden van de EU. Verstandige mensen, die ook nog voldoende geld hebben om dat te kunnen financieren, doen de komende paar jaren een Exodus.

Comments are closed.