Wil je wonen in een gezonde, groene en stressarme leefomgeving? Wil je in je levensonderhoud blijven voorzien, onafhankelijk van de economische wind? Wil je graag bijdragen aan sociale cohesie van je eigen buurt? Wil je leven in een gemeenschap waarin iedereen welkom is, maar de westerse waarden en normen centraal staan? Met buren die met elkaar het principe “mijn vrijheid houdt op waar die van jou begint” willen leven en uitdragen? Wil je wonen en werken in vrede en vrijheid?

Wellicht is het Hanzedorp dan iets voor jou.

Principes van het Hanzedorp

We willen een hecht en groen dorp oprichten. Hanzedorp realiseert tien tot twintig koopwoningen volgens het extreem energiezuinige passiefhuisprincipe. Iedere woning heeft voldoende grond om voedsel te verbouwen. We willen als gemeenschap zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn qua energie en voedsel. Wat we over hebben ruilen en delen we met elkaar en de lokale buurtbewoners. Er komt een buurthuis dat we gezamenlijk onderhouden en gebruiken. Onze opzet lijkt sterk op erfdelen.

We willen wonen en werken in vrede en vrijheid. Als grondslag kiezen we daarom het NAP, dat we zoveel mogelijk in harmonie met elkaar en de omgeving willen leven en uitdragen. Er is een bewonersvereniging met werkgroepen om dit mooie dorp mooi te houden. Een sociaal contract beschrijft hoe we oa conflicten oplossen zodat we ook daarna nog in vrede samen door kunnen. We blijven immers buren! Besluiten nemen we volgens het consentprincipe.

Locatie en volgende stappen

De meesten initiatiefnemers zijn geboren en getogen in Overijssel en dat is de plek waar we ons thuis voelen. Voor het Hanzedorp zoeken we daarom een (agrarisch) perceel in de regio Veluwe – Salland – Vechtdal van minimaal 1 a 2 hectare.

Contact

Spreekt dit je aan en wens je meer informatie? Kijk op de website of neem via dit formulier contact op.

11 REACTIES

 1. Heel veel succes toegewenst! Jullie begeven je op het pad van de projectontwikkelaar. Aparte kennis en vaardigheden en meestal veel geduld zijn dan vereist. Het kan ook snel gaan als je geluk hebt. Waarom niet een bestaande boerderij in Westerwolde of andere delen rondom Westerwolde ombouwen, daar heb je hele grote boerderijen (qua gebouw) voor relatief lage prijzen. Zou je die niet kunnen splitsen in 5 tot 8 wooneenheden?

  Even gezocht. Hier een voorbeeld van iets dat 5 ton kost (krijg je in Amsterdam 4 parkeerplaatsen voor) dat al ooit gesplitst is en nu uit 12 tot 14 kamers bestaat https://www.funda.nl/koop/beerta/huis-42616189-hoofdstraat-159/.

  OK, je consolideert dit tot 7 units. 70 k per unit voor de aanschaf voorafgaande aan de noodzakelijke verbouwing. Een tonnetje per unit na verbouwen. Of als je 50 k voor de verbouwing reserveert en het heel luxe uitvoert, dan kost het 120 k. Budget is dan 840 k, 340 k voor verbouwen. Daarnaast heb je ruim 3000 vierkante meter grond. Iedereen een moestuintje van ruim 300 vierkante meter? Bushalte voor de deur? Eventueel wel een bouwkundig adviseur inhuren voor je koopt, en eventueel nieuw dak dat als je 50k verbouwen per unit rekent gedekt kan worden uit die 50k (asbest risico). Wat houdt je tegen? Je kan opschalen door andere boerderijen in de omgeving op te kopen voor vergelijkbare prijzen. Of door de gemeente te overtuigen dat er op het erf bijgebouwd mag worden. Met het blauwe stad fiasco om de hoek waar massaal landbouwgrond is omgezet heeft de gemeente niet zoveel te zeggen. https://www.vrijspreker.nl/wp/2015/02/voor-148-miljoen-euro-land-onder-water-zetten/

  • Overijssel zal ook mogelijk zijn maar ik gok dat dat 50 tot 100 procent duurder uit zal pakken. Als het al mogelijk is. In mijn voorbeeld heb je geen vrijstaande woningen maar zou iedereen wel meteen vanuit zijn woning over een terras/ tuin beschikken. Voor gemiddeld 120 k. Wellicht gaat de gemeente mee in het initiatief en staan ze conversie van landbouwgrond naar bouwgrond toe. Dit is het principe van de Blauwe Stad die faalt. Het Hanzedorp kan aantonen dat dit wel werkt vanuit een bottom up initiatief. Nogmaals. Succes!

  • Ratio, Beerta ligt niet echt in de gewenste regio, maar deze bestaande bouw heeft ws een energielabel F, waar zij juist passiefwonen nastreven. Een bestaande woning supergoed isoleren kost al klauwen met geld (ik ben ruim een ton kwijt voor een huis uit 1926 en dan ga ik van E naar A, maar niet passief). Passief is echt luchtdicht en de ventilatie geschiedt mechanisch. Het is trouwens een misverstand dat een WTW verwarmt. Ik heb het ook in m’n nieuwe huis. Stel dat het buiten -10 is en binnen +20. De lucht die van binnen naar buiten gaat verwarmt de verse buitenlucht voor. Met de huidige stand van techniek wordt die buitenlucht dan voorverwarmd tot 19 graden (dat hoop ik, anders ben ik 5K achter de wagen). De uitgaande lucht is dan -30! Maar je hebt dus altijd een beetje verlies. Ik los dat op met een rocketleemkachel die 24 uur stralingswarmte geeft na een uur stoken. In een passief huis zou dat zeker ook voldoende moeten zijn.

   • Beste oude bekende. Je hebt helemaal gelijk met je opmerkingen. Wat ik niet heb vermeld omdat ik het een positief verhaal wens te houden is de olifant in de kamer. Dat is dat het omvormen van landbouwgrond naar bouwgrond in dit land zo ongeveer verboden is. De gedachte, we kopen een stuk landbouwgrond, dienen een plannetje in, en kunnen in het buitengebied bouwen, gaat niet op. In veel buitengebieden mag helemaal niet gebouwd worden. Ook het kopen van een boerderij met een groot erf, de boerderij platgooien en dan het erf volbouwen met 10 tot 20 vrijstaande huisjes behoort tot de bijna onmogelijkheden.

    Er kan veel geld verdiend worden met het omzetten van landbouwgrond naar bouwgrond, de grond wordt dan tien tot dertig keer meer waard. Of het verdichten, het vervangen van 1 grote woning door meerdere kleintjes. Dit is een vak op zich, projectontwikkelaar, en het is iets van de lange adem. De succeskans om binnen een paar jaar zonder ervaring in projectontwikkeling een gemeenschap van enkele tientallen betaalbare koopwoningen in een mooi buitengebied te realiseren is klein. Met het Westerwolde alternatief kan je in ieder geval een deel van de dromen verwezenlijken. Het mooie is dat dit al in wooneenheden is verdeeld. Dus je hebt – waarschijnlijk – geen probleem met de vergunning om dit te splitsen.

   • Je zou kunnen kijken of je in de Blauwe Stad een schiereiland kan kopen: https://www.blauwestad.nl/wonen/interactieve-kavelkaart/ Nu zijn het allemaal kleine kavels waar toch al snel anderhalve ton voor wordt gevraagd. Ga je dan nog een huis bouwen dan komt er 150 -250 k bij. Het project loopt een beetje dood dus wellicht staan ze ervoor open en kan je korting krijgen als je in 1 keer 10-15 woningen wil bouwen. Of een schiereiland met in de nabijheid buiten het plangebied een stuk landbouwgrond kopen. Heb je toch je eigen stek. Is geen Overijssel maar wel iets dat op korte termijn haalbaar is. Net als het huis in Beerta, ik denk dat iets realiseren in Overijssel vele jaren gaat duren en dan kan je alvast beginnen. Gaat het de leden vooral om de agoristische idealen en de gemeenschap? Of willen ze vooral een leuk vrijstaand huis?

 2. voldoende grondwater voor beregening gewassen indien nodig?
  50% meer grond voor gewassen zonder beregening? (wateropslag, slechtere oogst etc)
  de jaarlijkse neerslag voldoende of moet je net aan de andere kant van de berg beginnen?.
  kwaliteit grondsoort.

 3. Alleen: dank voor het meedenken! Het realiseren van een bouwproject op (voormalig) landbouwgrond is geen onbekende verschijnsel. Als particulieren dat doen heet het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO. Als je een goed plan hebt waarbij je gelijk invulling geeft aan beleidsdoelen van de gemeente kom je een heel eind. Denk aan creëren van naartoe, betaalbare woonruimte voor starters en senioren. We (ik hoor bij de organisatie) hebben gelukkig enkele professionele adviseurs in ons netwerk die ons (soms om niet!) helpen in dit traject. Hun boodschap is unaniem: dit is absoluut mogelijk mits je zelf je handen uit de mouwen wit steken. Zelf woon ik al 15 jaar in een woonwijk die met CPO tot stand is gekomen. Het is hard werken maar het is het waard!

 4. Met de rug naar de toekomst.. wat een bangheid om dit polderlandje écht de rug toe te keren hé, tegen beter weten in. Ook al woon je dan in een nu relatief rustigere streek, vergeleken met Randstad-dierenpark dan, dat zal niet zo erg lang duren:

  TRISTATE CITY: 45 MILLION PEOPLE BENELUX NRW
  https://www.tristatecity.nl

Comments are closed.