Onze Hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek Peter Hein van Mulligen heeft volgens de NOS een oplossing om het koopkrachtverlies door inflatie te herstellen.

De econoom ziet in andere landen inkomensondersteunende maatregelen. “Een eenvoudige maatregel die we nog kennen van de jaren ’90, de Zalmsnip: elk huishouden kreeg 100 gulden per jaar.” Een maatregel die het kabinet nu ook kan overwegen? “Het belangrijkste is nu de acute nood. Als binnen een half jaar een eindafrekening voor energie komt, krijgen mensen hoge bedragen voor hun kiezen. 2000 euro aan iedereen, zou kunnen helpen. Dat kost het kabinet dan 16 miljard euro.”

Gelukkig is Peter Hein van Mulligen nog niet van alle realiteitszin ontbloot:

Nog een nadeel kan zijn dat je er nog eens 16 miljard mee de economie inpompt en dat kan de inflatie dan weer verder aanjagen.

Jammer dat hij niet waarschuwde voor het foute monetaire beleid van de ECB. Dit is niet een crisis die uit de lucht komt vallen. Op vrijspreker hebben we vaak genoeg voor dit beleid gewaarschuwd. Tien jaar geleden kwam de LP met de volgende ludieke actie, 14 euro biljetten als helikoptergeld uitstrooien over het Vondelpark:

31 REACTIES

 1. Ik snap je punt, het gaat tot inflatie leiden. Ze duwen het probleem vooruit dan

  Punt is alleen, wat nou als ze niet met hulp komen en 1 op de 3 nu in de armoede gestort word? Daarin maken ze dan uiteindelijk een afweging, denk ik. Ze zijn bang voor hooivorken etc. Dan maar geld bijdrukken en het tijdelijk ‘oplossen’

  • De Nederlandse energieprijzen bestaan vaak voor de helft of meer uit belastingen, accijns en BTW. De inflatie komt voor een groot deel door de gestegen energieprijzen. De oplossing moge duidelijk zijn. Geen helikoptergeld, verlaag waar nodig de energiebelastingen en heffingen, desnoods naar nul. En bezuinig.

  • Jij zal deze financiële dingen beter begrijpen dan ik.

   Ik heb geen economie achtergrond.

  • ‘Met hulp komen’ is de belasting verlagen en flink snijden in de collectivistische sector.

  • Vilseledd

   Maar dat gaan ze niet doen

   Dus ze gaan of met steunpakketten komen, of ze laten 1 op de 3 gezinnen verpauperen en ze nemen dan het risico op sociale onrust. Een onrust die ze sussen met waterkanonnen etc.

  • Daar stoor ik mij al jaren aan dat mijn rekening voor zo’n 2/3 bestaat uit allerlei bedragen die niks met mijn verbruik te maken hebben.
   Eigenlijk valt het allemaal wel mee wat je verbruikt en de kosten daarvoor.
   Het zijn al die al die andere bedragen die de rekeningen onbetaalbaar maken.
   De overheid zorgt er zo voor dat je er een probleem mee gaat krijgen.
   Maar waarvoor geldt dit eigenlijk niet hier in Nederland.
   Je mag blij zijn als je van je bruto inkomen 15-20% overhoud, de rest steelt de staat weer van je terug.

  • De energierekening is eigenlijk een belastingaanslag waar je energieverbruik in is verwerkt.

  • Als er een prijs bestond voor de meest creatieve manier om een belasting naam te bedenken en om geld te stelen van de bevolking zonder dat die bevolking er erg in heeft, dan verdient Nederland wel de hoofdprijs.

   Ingezetten-omslag is er wel zo 1.
   Als je dat goed vertaald is het een aanwezigheid belasting om dat je er bent.
   Precario belasting voor een huurder voor de aan en afvoer leidingen in de grond voor je huis vind ik ook wel knap bedacht.
   Zonder die aan en afvoer pijpen werkt mijn woning niet lekker.
   Dus belasting betalen voor een goed werkende woning.

  • Als je belasting als exclusief ziet (wat de overheid om marketingtechnische redenen niet doet), dan betekent: “O, als u die ondernemer € 525 kunt betalen, dan kunt u ons ook € 1700 betalen.” Let wel: van je netto-inkomen.

 2. Laten we een stoppen met bijdragen aan het EU corona fonds en, al is het maar een deel gebruiken voor belastingverlaging.
  Het is toch van de zotten dat we 65 miljard willen betalen voor sjoemelende lidstaten en voor onze eigen burgers niets over hebben.
  Kaag en D66 kunnen de pot op.

 3. Als je in loondienst bent moet je werkgever 125% loonkosten maken om je een 100% bruto loon te kunnen betalen. Daarvan krijg je netto maar 67% op je rekening gestort.

  Ga je dat geld uitgeven dan roomt de staat het eerst nog af met 21% en 9% BTW en met diverse leges en accijnzen. Van je bruto loon blijft zo iets meer dan de helft over om vrij te besteden.

  Dat is ca 40% van de totale loonkosten die je werkgever heeft moeten maken. De staat incasseert dus in totaal 60% van je productiviteit. Dit is een absurd hoge collectieve lastendruk. Hoezo loonslaaf? Belastingslaaf!

  We zijn indertijd een grote oorlog begonnen tegen de Spanjaarden om een tiende penning. Als de overheid nu een tiende penning zou heffen, waren we allemaal dubbel zo rijk en zouden we die overheid enorm dankbaar zijn! Hoe kan je als volk zover afglijden in een paar eeuwen tijd?

  • Ik beschouw een overheid als een criminele organisatie; afpersing a la de maffia.
   En net als bij de maffia mag je niet weigeren op straffe van……

  • Toen ik opgroeide konden mensen in loondienst echt van hun loon leven. Ze konden al hun boodschappen halen, op vakantie, sparen, een huis kopen of met gemak de huur betalen. Toen ik opgroeide kregen alle werknemers een 13e maand. Een voedselbank, daar had werkelijk nog nooit iemand van gehoord. Mijn moeder (met 5 kinderen!) deed gewoon haar boodschappen bij van die dure buurtsupers met goede kwaliteitsproducten en overal waren échte groenteboeren. Die zouden nu onbetaalbaar zijn. Huurtoeslag, zorgtoeslag, ik had er nooit van gehoord. Nu zijn we zo’n welvarend land. De energietoeslag komt eraan! Iedereen afhankelijk van een psychopathische staat!

  • Mijn inspiratie. Ik probeer een libertarisch lichtje te laten branden in de collectivistische duisternis. Voor hen die zoeken. Het is voor mij eerlijk gezegd vooral therapie, ik ga door vrijspreker niet zonder tegenstribbelen ten onder. Dus het helpt me mijn psychische gezondheid en zelfrespect te bewaren in een tijdperk waar absurditeit de norm is. Een paar uur per week of iets meer besteden aan een opgestoken middelvinger tegen Schwab en consorten. Iedereen die dit gevoel deelt is welkom om bijdrages aan te leveren op info@vrijspreker.nl. Of op vrijspreker@protonmail.com

   • We krijgen de laatste tijd veel bijdrages aangeleverd, dank daarvoor. Je hoeft niet zelf te schrijven, er zijn voldoende interessante buitenlandse bijdrages die op vertaling wachten. Ik ga niet mijn leven ten dienste stellen aan “de revolutie”. Want als ik niet langer voor mezelf leef en mijn vrije tijd vooral ten dienste van “de omwenteling stel” ben ik een slaaf van de strijd tegen collectivisme. Want ik leef dan voor de gemeenschap en niet voor mezelf, zie daar een libertarisch dilemma….
    Dus haal een stukje door google translate, pas het aan, en zend het in naar info@vrijspreker.nl. Kijk naar freie welt, of beter nog, naar Ron Paul of campaign for liberty/freedom of voor de strijd voor goud: stefan Gleason: https://www.moneymetals.com/ Pas het nog wel aan zodat het leesbaar is. Ik besef en heb ondervonden dat vertalen lastig is dus enige vrijheid in je vertaling is uiteraard toegestaan.

   • dankjewel Ratio, ik kom graag op deze website, kwaliteit heel goed voor nederlandstalig, comments voegen vaak wat toe, en jawel zodoende je begrijpt dat jij niet degene bent die gek aan het worden is, hoovering between total despair & boiling anger, niet honderd procent van de tijd natuurlijk. Zelf voel ik dat de door onwetendheid, stompziinigheid of grove schuld/boos opzet (oa covid maatregelen) ontstane ‘situatie’ bij mij leidt tot flight/fight. Omdat het eerste, door wereldwijde waanzin en beperkte middelen (ik ben ook niet ‘alleen’), inmiddels te laat lijkt (tenzij door escalatie wwIII toch gedwongen), de ‘strijdbereidheid’ toeneemt, terwijl ik mij besef dat dat de beoeling is, kan je uittellen waar dit heen gaat, ik zal toch de eerste niet zijn, maar welbewust, en je begrijpt dat ook ik zo niet ‘de revolutie wil bewerkstelligen’. Vechten we tegen de mensen waar we ‘samen groot mee zijn geworden’ in het ‘onderwijs’. Als je eenmaal ziet dat ‘het’ niet klopt wat je daar werd wijs gemaakt, kan je het niet meer ‘on(t)zien. En dan druk ik mij voorzichtig uit, want die van dat onderwijs, ze lezen mee en zonodig censureren of sturen de politie of erger het Riec neemt je ‘in bahandeling’. Ik kan door kennis aan een Duitse / russische wel stellen dat wij in NL de stasi al lang voorbij zijn. Het verbaast mij dat wij /nog/ in welvaart leven. Het lukt me niet om het positiever te maken, maar ik zie zeker dat ‘de zaak’ nog ten goede kan keren, maar. dat wordt steeds meer een kwestie van geluk. Now what?!

   • @El Paso: ***Ik kan door kennis aan een Duitse / russische wel stellen dat wij in NL de stasi al lang voorbij zijn. Het verbaast mij dat wij /nog/ in welvaart leven. Het lukt me niet om het positiever te maken, maar ik zie zeker dat ‘de zaak’ nog ten goede kan keren, maar. dat wordt steeds meer een kwestie van geluk. Now what?!*** Lastig, heb beperkte inside info die ik niet kan delen. Die me niet vrolijk maakt. Ben bezig met colonistas maar dat is niet zaligmakend. Het gaat om belangen groeperingen die de zaak ten goede kunnen keren, maar helaas hebben die niet de overhand. Het militair industrieel complex van de Verenigde Staten heeft zich meer dan dertig jaar verzet tegen de val van de muur en het vredesdividend. ZIEK. En nu proberen ze ons in WWIII te manipuleren…

   • @El Paso. Je kan enige zelfstandigheid claimen met het Hanzedorp. Meer zelfstandigheid is mogelijk in Spanje, Catalonia, zoek op de colonistas. Er wordt ook gezocht in Zweden.
    Kan je met alle drie in verband brengen maar ik garandeer niet dat ze contact met je opnemen.

   • Ratio, een revolutie heeft vooralsnog geen enkele zin; die wordt met geweld neergeslagen door de EU of onze eigen overheid. De EU krijgt steeds meer de uitstraling en mentaliteit van de voormalige USSR.

    Wat je nu wel kunt doen is lijdelijk verzet plegen: niets doen waar je niet achter staat en openlijk je mening geven. Niet meehuilen met de linkse wolven maar voor onszelf opkomen.

   • De libertarische revolutie, zou dan in theorie via het parlement verlopen. Ik geloof hier niet zo in. Libertarisme zou dan politieke macht nemen, vervolgens niet corrumperen, is het idee. Een LP, zou dan niet een VVD worden, na een paar jaar.

    Ik geloof dan meer in een soort levensstijl, lifestyle anarchism.

    Daarnaast, niemand stemt LP. Dus hoe zouden die dan ooit politieke macht krijgen. Rechtse mensen stemmen FVD, als ze een proteststem willen uitbrengen. Anarchisten stemmen niet. (neo)liberalen/conservatieven stemmen VVD

    Linkse anarchisten willen zogenaamd ook een revolutie. In hun geval is dat dan een gewapende revolutie. Uiteraard zal dit nooit gebeuren haha.

 4. en nu maar denken dat het dan ook wordt uitgegeven?
  of er toch maar mee op vakantie gaan, m.a.w. ontwikkelingshulp bevorderen

 5. @El Paso, ik hoop dat je skills en/ of geld meebrengt. Door Starlink zijn voormalige niet economische gemeenschappen nu wel levensvatbaar. Per gemeenschap zijn er 2 of 3 externe consultants nodig die part time vanuit het dorpje werken, om te zorgen dat de kapitaal instroom gelijk of groter is dan de consumptie die ingekocht wordt door het dorpje. Of groter. We zitten nu optimistisch op 2. Maar ik denk dat 3 beter zijn.

 6. wellicht is het voordeleinger om de maanden dec t/m febr ergens in Marokko door te brengen onder het motto inkasseer de poen dat is het wat we doen

Comments are closed.