De inflatie is boven de 11 % en hier is al vaak uitgelegd dat inflatie een verkapte vorm van belasting is. De ’tijdelijke’ uitschieter, blijkt best lang door te gaan en de Centrale Banken zitten met de handen in het haar. In veel landen wordt gedemonstreerd om de overheid op te roepen iets aan de inflatie en de koopkracht te doen.

De standaard reactie van overheden is om dingen die schaars of duur zijn, ‘eerlijk’ te verdelen. Meestal door een maximum verkoop prijs in de winkel te verplichten. Met als gevolg dat de verliesmakende producent van dat artikel, stopt met het te produceren en er grote tekorten in dat product ontstaan. Wat dan weer opgevolgd wordt door rantsoenering en bonnen waarop dat inmiddels schaarse goed is te kopen.

Er is tegen koopkrachtdaling nog een overheidsmaatregel zoals we zien bij de benzine: een deeltje van de veel hogere accijns, wordt niet aan de consument doorberekend. Ben benieuwd hoe lang ze dat blijven doen. Ook al wordt de echte reden van inflatie: het ongebreideld vergroten van de geldhoeveelheid hier niet mee opgelost en is het slechts een druppeltje in de gloeiende tank.

Naar aanleiding van de benzine accijns verlaging, die direct effect heeft op het netto besteedbaar inkomen, is er een interessant polder onderhandelings project aan de gang.

De vakbonden willen eigenlijk wel 11% NETTO salaris verhoging vanwege 11 % inflatie. De werkgevers stellen dat door belastingen (50%) , pensioen- en werkgevers bijdragen (30 %), om een Euro netto extra aan de werknemer te geven het bedrijf drie Euro salaris verhoging moet betalen.

Andersom gerekend, van zelfs 30 procent salarisverhoging, blijft er voor de werknemer slechts 10% over! Zelfs al zou het in een paar bedrijven mogelijk zijn om met 30% salarisverhoging de inflatie bij te houden, dan nog zou dat weer tot verdere prijsverhogingen van die producten zorgen. Sterker de loon prijsspiraal, want ook overheidspersoneel wil dan tien = dertig procent verhoging, waardoor de belastingen ook weer omhoog moeten en wij met z’n allen uiteindelijk niets opschieten met dergelijke verhogingen.

Mede daarom hebben vakbonden en werkgeversorganisaties onlangs voorgesteld dat zij best wel in zijn voor salarisverhogingen, maar dan wel zo dat elke procent verhoging, niet meetelt in het belastbare deel. Dus 10% meer bruto, is 10% netto!

Interessante ontwikkeling: zo wordt iedereen geholpen en krijgt de overheid nog steeds haar oude deel plus een beetje, want velen komen hierdoor in een hogere belastingschaal. Verder komt er misschien een beetje meer bewustzijn bij de werkenden, over wat een verschrikkelijke hoge totale belasting er geheven wordt.

Het zou mooi zijn als er een begin gemaakt werd met een deeltje belastingvrij salaris. Een mooie polder-ontwikkeling. Al vrees ik dat ik weer te optimistisch ben en te goed van vertrouwen in de overheid.

6 REACTIES

 1. De winkelprijs van boek wordt bepaald door veel factoren. Bij het produceren van het boek moet je rekening houden met materialen, machines, gebouwen, loonkosten en overhead. Een stijging van een van deze kostengroepen, betekent dat de kostprijs van een boek omhoog gaat.
  Het boek wat in de winkel ligt, heeft een verkoopprijs. Met deze verkoopprijs wordt de aankoop van het boek door de winkel, transportkosten, reclamekosten etc mee betaald. Ook in de winkel zullen de kosten gaan stijgen, met name loonkosten en energiekosten.
  Dus de loonkosten laten stijgen met 10% is wel leuk, maar zijn de klanten bereid om meer te betalen voor de aankoop van een boek. Dat is nog maar de vraag.
  Ook de klanten die een boek kopen, hebben nu al te maken met hoge kosten van levensonderhoud. Waarschijnlijk zullen zij die 10% gaan gebruiken om de reguliere kosten van levensonderhoud te betalen. Meer geen boeken en momenteel zijn er veel burgers die hun ziektekostenpremie niet meer betalen. Er is behoefte aan een loonstijging, maar dat is naar mijn idee niet betaalbaar.
  De overheid moet eens minder gaan uitgeven en dus de belastingen omlaag halen. Dat scheelt pas, dan houden mensen meer geld over in de beurs. Maar, dat wordt bijna onbegonnen werk. Want van de 3 gezinnen zijn er 2 gezinnen die 1 gezin aan het eten houden, via de Staat. Er zijn teveel gezinnen afhankelijk van hun levensonderhoud van de Staat. Dat is het grote probleem.

  • Er zijn alleen al dit jaar zo’n 200.000 mensen komen binnen wandelen die allemaal aan de vreet gehouden moeten worden en worden voorzien van een woning plus inboedel.
   En uiteraard een levenslang gratis onderhoud.
   Waarvan vele geen schijn van kans maken als alles eerlijk zou verlopen maar er toch door komen.
   Wat denk je dat dat elk jaar alleen al kost voor de belasting betaler.

  • En hoeveel 100den miljarden worden er alleen al niet totaal onnodig verspild al aan allerlei totaal uit de lucht gegrepen crisissen.
   En dat is nog maar het begin van wat ze allemaal van plan zijn.

   De mensen hoeven het helemaal niet arm te hebben hier als we maar eens een normaal functionerende overheid hadden die niet meer doet dan dat er van ze verwacht wordt.
   We onder houden niet alleen de hele wereld maar we moeten er blijkbaar ook nog zorg voor dragen.
   En dat allemaal vanuit een mini landje wat niet groter is dan een postzegel op de kaart.

 2. Daarom voor Europa sowieso toewerken naar een failliete boedel en daarop reageren met de introductie van een creditsysteem, tenzij er nog ruimte is voor een zachte introductieen met overschakelen, het uitfaceren, van het huidige geldsysteem. Harde of zachte reset/herstart?

  Maar wel een herstart die horen en zien doet vergaan. Niet alleen na de oude wereld de perfecte slaaf, maar ook het afval zal worden opgeruimd, te beginnen bij de useless eaters, het dorre hout, de oude(re) generatie.

  https://mobile.twitter.com/pimgunzel/status/1554197634587541507?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1554197634587541507%7Ctwgr%5E6169c2d3a8a277f64004e46e68763d9e564304f5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dagelijksestandaard.nl%2Feconomie%2Fkijk-rabobank-econoom-barbara-baarsma-voer-co2-budget-in-laat-rijken-van-armen-budget-kopen-om-te-vliegen

  Lol, vliegen? Vliegen en kakkerlakken in je muil om te vreten, als je geluk hebt. Maar dat vertelt de WEF penose liever er even niet, nog niet, bij.

  Negatieve en nul procent rente(beleid?) en gierende inflatie, en Chris La Garde ECB grijpt niet in met hogere rente. Dat is bewust de Titanic op de ijsberg aansturen-beleid. Feitelijk zit deze er dus al bovenop, alleen nog even niet tot bloedens.

Comments are closed.