Vrijspreker: In de cryptowereld is onlangs Ethereum overgegaan van zogenaamd ‘proof of work’ naar ‘proof of stake’. Maakt dat wat uit?

Opperdienaar: Waar bij POW de crypto miners nieuwe geldige blokken met transacties aan de blockchain toevoegen door een moeilijke wiskunde puzzel op te lossen, zijn het bij POS computers die random gekozen worden, naar rato van hoeveel ethereum ze ‘gestaked’ hebben. Mensen met veel ethereum worden niet geacht de zaak te gaan bedonderen net zo als mensen met dure crypto miners. Het vermeende voordeel van POS is dat het niet zo energie intensief is als al die miners die staan te rekenenen en dat miners hun opbrengsten, in iedere geval voor een deel, moeten verkopen om de energierekening, apparatuur en huur te betalen. Bij POS is dat niet nodig. Aan de andere kant lijkt POS wat meer gecentraliseerd.

Maar uiteindelijk, of het nu POW of POS is, krijgen degenen die nieuwe transacties geldig verklaren, een beloning die eigenlijk alleen een stuk van de inflatie is. De beloning komt uit de nieuw bijgemaakte crypto die elk blok bevat.

Vrijspreker: Maakt dat de rente op ‘staken’ van crypto kapitaal anders dan de rente op staatsobligaties?

Opperdienaar: Eigenlijk niet. Wie een staatsobligatie koopt vandaag de dag, wordt ook betaald uit inflatie van de geldhoeveelheid. Want oude leningen en rente daarop, worden in toenemende mate met nieuwe leningen afbetaald. Leningen die door de ECB op de balans worden gezet met vers gedrukt geld omdat geen belegger met een beetje verstand, obligaties van 0% rente koopt als de inflatie minimaal 10% is. ‘Return free risk’ zoals dat gekscherend genoemd wordt.

Vrijspreker: Nu worden er met de opbrengsten van staatsobligaties nuttige dingen gedaan zoals oorlogen uitlokken, apocalyptische pandemieën of andere natuurrampen verzinnen (en weer oplossen) en agenten inhuren om onderdanen af te rossen die daar op wijzen. Maar wat gebeurt er met gestakedte crypto?

Opperdienaar: Niemand doet er iets mee. Je stopt het er in en haalt het er op een later moment weer uit.

Vrijspreker: Normaal zou je zeggen:”Wat een verspilling, kapitaal moet iets productiefs doen”, maar vandaag de dag klinkt het zo gek nog niet, een beetje als een klomp goud. Kapitaal dat wacht op het moment dat de klootzakken niet meer aan de macht zijn.

 

 

3 REACTIES

  1. Ethereum staking gaat naar verwachting tussen de 5% en 7% per jaar uitkeren, uitbetaald in ETH, de cryptomunt van het ethereum netwerk. Dat is dus de inflatie en als je ETH wilt aanhouden doe je er goed aan te staken om je tegen die waardedaling te beschermen. Dat is, aangenomen dat die er gaat zijn omdat de verwachting tegelijkertijd is dat het ethereum netwerk sterk aan populariteit gaat winnen en de vraag ernaar navenant zal stijgen. Zowel van de toenemende hoeveelheid crypto-netwerken die draaien op het ethereum netwerk als van beleggers.

    Er zijn trouwens veel PoS netwerken waar je munten kunt staken. Sommige keren meer dan 10% uit. Als je die munten toch wilt hebben omdat je er vast op bent, waarom zou je het niet doen. Voor geinteresseerden geeft stake.fish een aardig overzicht, maar je kunt het ook laten doen bij Kraken of Bitpanda. Dat is wel zo makkelijk.

  2. Weinig cryptonauten hier. Dat verbaast toch omdat DLT bij uitstek een anarchistisch fenomeen is.

  3. eerst maar eens wachten tot de cloudcomputer zich buiten de dampkring bevindt, de energie kosten worden nu te hoog.
    wat wel interessant is de blockchain techno. het probleem met de blockchain is nu nog de verwerkingstijd omdat alles realtime gebeurt. Snelle computer koelen buiten de dampkring is dus de oplossing. over 50 jaar misschien?

Comments are closed.