Ik ben er zeker van dat de meeste Nederlanders geen idee hebben wie de Shanghai Cooperation Organization (SCO) is en wat daar vorige week tijdens de vergadering gebeurd is. De SCO landen, die meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken, gaan zich niet langer plooien naar de Verenigde Staten en trekken hun eigen plan. Onder de aanwezigen waren Rusland, China, India, Turkije, Iran, Pakistan, Egypte en Saoedi-Arabië.

Vooral de toespraken van de Russische Vladimir Poetin en de Chinese Xi Jinping zijn opmerkelijk (zie link onderaan). Beide landen hebben de Verenigde Staten laten weten dat de VS en de NAVO zullen worden behandeld als sponsors van terrorisme omdat ze wapens leveren aan Oekraïne die worden gebruikt om burgerdoelen aan te vallen. De acties van de NAVO-bondgenoten in Oekraïne worden door zowel Rusland als China gezien als terroristische daden.

Rusland en China lieten het westen ook weten dat Iran niet langer als een pariastaat zal worden behandeld. Iran wordt door zowel Poetin als Xi nadrukkelijk verwelkomd als lid van de SCO. Voor de toekomst betekent dit dat Iran zaken zal doen met alle leden van de SCO onder de noemer van een nieuwe financiële orde die wordt georganiseerd door Rusland, China, India en Brazilië.

Dit is schokkend nieuws voor de westerse bondgenoten. Ze hebben genoten van de luxe van de dominantie van de Amerikaanse dollar als internationale reservevaluta. De Verenigde Staten staan voor een dilemma omdat ze erop staan internationale sancties op te leggen aan elke natie of leider die weigert de lijn van Washington te volgen. Nu zie je dat het boomerangeffect van die sancties de Europese economieën verwoesten en ook Amerika gaan schaden.

China en Rusland beseffen en bevestigen nu dat de VS niet langer een betrouwbare en sterke partner is. Ze zien de Verenigde Staten als een nukkig kind dat in het verleden anderen dwong door economische chantage en ondoordachte, dwaze militaire operaties te lanceren. De leden van de SCO beseffen daarnaast dat Washington leiderloos is met een demente Biden.

In het verleden controleerden de Verenigde Staten de competitie en bepaalden de spelregels. De landen van de SCO laten de Verenigde Staten niet langer bepalen waar, wanneer en hoe het spel wordt gespeeld. Ze brengen hun eigen bal mee en stellen hun eigen regels op. Er is een nieuwe en potentieel krachtigere speler op het wereldtoneel en de Verenigde Staten kunnen worden verbannen naar de amateurclubs om vanaf de zijlijn hulpeloos toe te kijken.

Bron: Gateway Pundit

 

6 REACTIES

 1. Ja, een proces wat al langer aan de gang is. Men krijgt genoeg van de VS en hun regime change, hun pogingen om indirect, dat is via allerlei supranationale organisaties die zij op de achtergrond controleren, tot werelddominantie te komen. Men heeft er genoeg van, wil voor vol aangezien worden, gelijk behandeld worden en ze hebben gelijk. Ik heb ook genoeg van de spelletjes van de VS.

 2. Goed dat hierover bericht wordt. Ik weet niet of het zo’n vaart gaat lopen. China is economische zelfmoord aan het plegen en dreigt vast te lopen met onder meer zijn onroerend goed sector. India is nog steeds erg bureaucratisch. Rusland is voor mij een raadsel. Wat we decennia lang aannamen, dat het een militaire supermacht is, valt toch een beetje tegen. Klopt de rest van wat we van Rusland aannemen dan wel?

  De Verenigde Staten zijn wel in verval, met de president voorop. Maar de vorige keer dat de dollar ten onder dreigde te gaan wisten ze de inwisselbaarheid van dollars voor goud af te schaffen en nog steeds dominant te zijn (1971). Wellicht lukt het ze weer iets dergelijks te doen, bijvoorbeeld door digitale staats currency in te voeren oid.

  • Wanneer Rusland met 100.000 soldaten een buurland binnenvalt met 300.000 actief leger en 700.000 in totaal ja dan gaat dat niet zo makkelijk. Bedenk daarbij dat het Oekraïense leger feitelijk geleid wordt door de Amerikanen. De combinatie van satelliet info met informatie vanaf de grond door sympatiesanten maakt dat beide zijden nauwelijks iets voor elkaar geheim kunnen houden.
   Tegelijkertijd vallen er veel meer doden aan Oekraiense zijde. Het is een uitputtingsslag en de Navo is deze aan het verliezen.
   Dat zien de Chinezen ook, evenals al die andere landen. Het militair gezien kleine Rusland (qua budget) laat zien dat ‘Het Westen’ militair gezien niet zoveel voorstelt.

 3. Als ik mij afvraag: “Gaat de Shanghai Cooperation Organization (SCO) de wereld een beetje meer of een beetje minder vrij maken?”, vermoed ik dat het eerder in de categorie “minder vrij” valt. Overigens valt er vanuit Amerika voorlopig ook niet “meer vrijheid” te verwachten.

  Turkije (Erdogan) ziet het als alternatief voor de Navo. Als dat waar is kan dat een leuke geopolitieke verschuiving teweeg brengen als Turkije en Griekenland weer eens ruzie hebben. Maar of dat waar is? Kameraad Xi heeft de Russen nog geen treinladingen wapens cadeau gegeven, dat ik weet.

 4. Het land Amerika is een speelbal, of misschien zelfs wel een kolonie, van de City of London. De hele wereld wordt geregeerd met geld. De basis van deze financiële macht zit in de City of London en het regeert Amerika via Wall Street. De City of London is de Deep State waar Amerika zo’n last van heeft.

  De hele wereld wordt via de media bespeeld om te denken dat Amerika machtig is. Dat Amerika alles in de wereld bepaalt. Dat Amerika allemaal oorlogen start. Maar dat grote land Amerika heeft, misschien al eeuwen, last van die kleine drie vierkante kilometer in het hart van London.

  Eigenlijk heeft de hele wereld last van de City of London zonder dat te weten want het schijnt dat alle oorlogen in de City of London worden geïnitieerd. Er zijn genoeg boeken daarover geschreven zoals bijvoorbeeld het boek ‘Wall Street and the Rise of Hitler’ of ‘Wall Street and the Bolshevik Revolution’.

  De media is dekmantel van de City of London maar ze komen er ook mee weg omdat het voor de meeste mensen gewoon niet te bevatten is dat een klein wijkje zoals de City of London een groot land als Amerika domineert. Net zoals het voor velen niet te bevatten is dat een paar duizend mensen miljoenen mensen over de hele wereld domineren. Maar geld maakt het mogelijk. Met geld kun je de zwakste de sterkste maken, de slimste de domste …

 5. Ik denk dat met dollar renteverhogingen, de VS nog een suicidale poging doen om opkomende markten de nek om te draaien. Probleem daarbij is dat de aandelen en obligatiemarkten dan onderuit gaan, waarbij iedere buitenlander zijn VS investments gaat verkopen omdat die harder dalen dan dat de dollar omhoog gaat.
  Als dat gebeurt, gaat de dollar alsnog omlaag.
  Verder zijn euro, pond en Yen ook slachtoffers.

Comments are closed.