In mei 2020 schreef ik over de psychische gevolgen van corona:

Er is een nieuwe mens aan het ontstaan. Een contactgestoorde mens. Een mens die anderen ontwijkt. Een mens die anderen niet langer aanraakt. De mens die anderen niet langer omhelst. Alle menschen werden fremden.

Dit gedrag past niet bij sociale dieren. ……. We moeten straks wellicht allemaal in knuffeltherapie.

En in augustus 2021 schreef ik:

Corona maatregelen zijn tegen de menselijkheid. Ze zijn tegen alles wat het leven het leven maakt. De prijs is te hoog. Mensen zijn geen robots.

Ik merk dat ik veranderd ben door de lockdown. Ik ben niet meer mijn oude zelf. En ik meen dat andere mensen en de samenleving veranderd zijn.

Verscheurde samenleving

Ik zie verscheurde samenleving. Bestaande uit de wappies en de schapen. Een deel van de mensen deed niet mee aan corona. Ze weigerden mondkapjes of andere offers te brengen. Een ander deel stond achter het invoeren van verregaande gedragsvoorschriften. Ik ken mensen voor wie de eerste vaccinatie een heuse bevrijding was. Het belangrijkste gespreksonderwerp op het werk was wanneer iemand het vaccin kreeg. Maar anderen weigerden pertinent de vaccinatie die ze “de gifspuit” noemde. Het gaat mij er niet om wie gelijk heeft, het gaat mij hier om de constatering dat een verschil van inzicht met betrekking tot corona diepe scheuren heeft getrokken in de samenleving. Vriendschappen liepen ten einde, zelfs families zijn verdeeld. Bepaalde discussies kan je beter niet meer voeren. Er is nauwelijks onderling begrip.

De samenleving heeft haar onschuld verloren. Dit is wederzijds. En deze verdeling blijft bestaan. Een groot deel van de samenleving wil verder gaande gedragsverandering (niet vliegen, minder vlees eten, kortom politiek gewenst gedrag afdwingen) en een ander deel ziet dit als een grote bedreiging voor hun vrijheid.

Ontbrekende spontaniteit en andere effecten

Er is niet alleen schade aan de samenleving. Waar ik een paar jaar geleden dacht dat we met wat knuffeltherapie er wel zouden zijn ben ik nu pessimistischer. Ik zie een pre en een post corona tijdperk. Ik ben van mening dat de post corona mens minder spontaan is geworden. Zeker de remote werkende kantoormens. Zonder familie of relatie. Zeker ook de bejaarden. Lockdowns hebben consequenties gehad. Zelf je gedrag bepalen was niet langer sociaal, wat wenselijk en toegestaan was werd voor je bepaald. Of je mocht sporten, of je met elkaar de salsa mocht dansen. De meeste kerken besloten zelfs dat het heilige avondmaal niet langer gegeven werd.

Bent u beschadigd?

Het kan zijn dat dit alles op u niet van toepassing is. Het kan zelfs zo zijn dat u tevredener bent. De maskers zijn afgevallen en er zijn mensen die de duidelijkheid van een wij-zij samenleving weten te waarderen.

Ik ben voor zelfreflectie. Dit geeft je de mogelijkheid om jezelf te analyseren. Dan snap je de processen die op je inwerken, en als je die snapt kan je bewust veranderen. Wat voor mens wil je zijn? Hoe hebben de corona-maatregelen je leven ontwricht? Is er schade en kan je die repareren? Je doet in ieder geval wat tegen het gevoel van onmacht.

61 REACTIES

 1. Ik ben altijd normaal blijven doen tegen andere.
  En hoe een ander zich gedraagt? Daar kan ik verder toch weinig aan veranderen, wil ik ook niet.
  Verder alles geweigerd. Ach, dat leverde wel eens heftige discussies op en kleine ruzies.
  Maar ik merk wel dat het erg stil is geworden in mijn huis wat betreft visite en kennissen
  Maar ik denk niet dat ik daar veel aan verloren heb.
  Ze hebben zich dus laten kennen en bleken dus simpele beïnvloedbare meelopers te zijn.
  En ergens ben ik wel blij dat ik er zo achter gekomen ben en wat voor mensen dat nou eigenlijk waren.
  Misschien was ik anders er wel nooit achter gekomen hoe ze in elkaar zaten.

 2. Ik was altijd al contactgestoord.
  Misschien past dat wel bij mijn werk als chauffeur.
  In mijn leven veranderde de afgelopen jaren helemaal niks.
  Ik heb in winkels geen mondkapjes gedragen, en ik ga me daar nu nog meer tegen verzetten.
  En natuurlijk nam ik nooit een gifspuit.

 3. Erger nog is dat al de daders van deze ellende, die bewust willens en wetens gelogen hebben zo goed als nooit veroordeelt zullen worden en zwaar gestraft.
  Daar kan ik erg moeilijk mee leven.
  Miljoenen levens zijn er vernield en verloren gegaan en de daders lopen nog steeds rond.

  • Killing Hope: US Military and CIA Interventions Since World War Two Paperback – 1 May 1995

  • Ik ben de draad kwijt; hij moet hier toch ergens liggen 😉 (Vrij naar “Neerlands Hoop in bange dagen”

 4. Mijn vertrouwen in mensen is een heel eind verdwenen. Ze zijn makkelijk beinvloedbaar en niet kritisch of in staat om vrij te denken. Laat staan er over te praten.

  Ik heb geen QR code en ben vorig jaar zonder zo’n ding gewoon naar het buitenland gegaan. Dat was best lastig en soms stressvol. Discriminatie vonden velen heel normaal. Toen ik daar met iemand over in gesprek raakte was de reactie ‘dat is een vrij keuze’. Ik had me immers ook gewoon kunnen laten vacineren. Dan had ik nergens last van gehad. Na mijn opmerking dat je dit bijvoorbeeld ook op homo’s kunt toepassen (je kunt ook kiezen voor een man/vrouw relatie) Was het gesprek snel ten einde.

  Probleem is dat alleen ik zelf hier last van heb. Kritisch zijn is niet zo goed voor je gemoedstoestand tegenwoordig.

  • eigenlijk nog net als vroeger, de meeste idioten lopen buiten het gesticht

 5. Ja. Stel je geliefden of bekenden staan onder invloed van een psychopaat, en jij ziet het en probeert te waarschuwen, maar ze geloven je niet en keren zich tegen je. Dat dus langdurig en op massale schaal. Het dwingt je minder empathisch te worden en meer in jezelf te keren, en/of juist nog strijdvaardiger te worden om te vechten tegen die invloed.

  Bij mij beide kan ik wel zeggen. Ik doe nog steeds alles wat ik kan om de psychopaten te exposen en mensen te laten inzien hoe ze zijn misleid. Maar tegelijkertijd wil ik met de meeste mensen nu gewoon zo weinig mogelijk te maken hebben. Niet uit smetvrees of contactstoornis, maar omdat mijn respect en vertrouwen in mensen in het algemeen nu laag is momenteel, en daardoor behoefte aan contact minder is geworden. Horeca en recreatie waar ik eerder dit jaar niet welkom was heb ik nu ook geen behoefte meer aan. Dat bespaart ook geld. Ik ga (ook weer door corona en dit hele gebeuren) mijn best doen meer zelfvoorzienend te worden, en minder afhankelijk van de supermarkt.

  • Dat hele horeca gebeuren mag van mij vandaag nog failliet gaan.
   Eerst iedereen weigeren zonder een QR en daarna zeuren of je weer wilt komen omdat ze zo weinig verdient hadden.
   En nou mag je nog ook de hoofdprijs betalen voor 20cl bier.
   Ik dacht ruim 4 euro, om de schade in te lopen.
   De tyfus kunnen ze daar krijgen in de horeca. Nou wil ik er niet eens meer naar toe.
   En zo gezellig is het nou ook weer niet. Al jaren niet meer.
   Je mag blij zijn al je niet in het ziekenhuis eindigt omdat je iemand per ongeluk scheef aangekeken heb.

 6. Corona heeft zeker een grote impact gehad. Meer nog door de maatregelen dan door de ziekte zelf. Als je in korte tijd een aantal hoogbejaarde sterfgevallen in de familie had, was dit ingrijpend, maar de maatregelen veranderden het leven van iedereen.

  De goede kant was het telewerken. Dat werd al sinds de jaren 80 gepromoot, maar zonder succes. Het spaart een hoop (reis/file) tijd en vergroot de internationale samenwerking zonder de hoge kosten van vliegreizen. Je kan niet alles via videovergaderen doen, want voor zakendeals moet je je partner diep in de ogen kunnen kijken en ieder detail van zijn/haar lichaamstaal goed kunnen zien, en je moet ook informeel met die persoon kunnen omgaan voor je een handtekening zet, maar het scheelt zeker 80%.

  Als liefhebber van de Japanse cultuur ben ik ook zeer te spreken over de afstand die mensen nu houden en het schrappen van het handen schudden. Japanners waren altijd verbijsterd over de onhygiënische toestanden die zij hier in het westen aantroffen. Vooral dat wij schoenen, waar we mee over straat gelopen hebben, zelfs in onze slaapkamer, waar we ook met blote voeten rondlopen, durven te dragen, is bij hen het toppunt van smerigheid.

  De Japanse afstandelijkheid en obsessie met hygiëne is wss eeuwen terug ontstaan toen een aantal grote epidemieën veel slachtoffers eisten. Sociaal schept de afstandelijkheid automatisch respect voor de ander, terwijl het amicale gedrag van bv Amerikanen de kans op het snel gewelddadig ontsporen van sociale contacten sterk vergroot.

  Het negatieve is het machtsmisbruik van overheden, dat nu nog duidelijker naar voren is gekomen. Als burgers en bedrijven met rust waren gelaten, zou men zelf maatregelen hebben genomen en dus zelf hebben kunnen bepalen welke schade nog dragelijk was en welke niet. Nu werd dit eenvoudig vanuit de overheid opgelegd, waarbij het gebruikelijke kosten/baten-beleid (de norm was max 80 mille per gewonnen QALY, quality adjusted life year) volledig werd losgelaten.

  Dit heeft aantoonbaar tot veel meer slachtoffers en veel grotere economische en maatschappelijke schade geleid. Het kan niet anders dat dit kapotmaken van leidende economieën bewust beleid is geweest. Niemand is zo lang zo incompetent.

  Corona heeft daarom mijn overtuiging gesterkt, dat we van de overheid af moeten. Hoe eerder hoe beter.
  ___________

  “Giving money and power to government is like giving whiskey and car keys to teenage boys.”

  ~ P.J. O’Rourke (American journalist and writer, 1947-2022)

  • Behalve dan dat de sociale afstand in Japan heel anders is dan hier. Ik ben er zelf diverse keren geweest en zeker Tokyo (of andere grote steden) in de spits is als haringen in een ton. De metro daar is soms letterlijk een volgestouwde wagon waarin je nauwelijks kunt bewegen, ondanks het feit dat ze zo vaak (en onberispelijk op tijd) rijden. Daarbuiten met de Shinkansen is het al heel anders natuurlijk.
   Wel ben ik zelf als liefhebber van Japan ook een voorstander van bv het uittrekken van schoenen als ik binnenkom en het gebruik van papieren wegwerp zakdoekjes boven een gore snotlap in de zak houden.

 7. Schitterend stuk! De tendensen beschreven zie ik ook; bij vrienden die je in covidtijd minder zag door die maatregelen, die eerst altijd hun verstand gebruikten maar ook afgelopen zomer nog als ze wat aan het snotteren waren toch maar voor de zekerheid zich ziek melden en voorzichtig werden, die daarvoor nog met een lichte griep zelfs gingen werken. Na covid zie ik ze nog wel, maar het is veel minder geworden dan eerst, zelfs de contacten via telefoon of online zijn minder geworden, terwijl er geen meningsverschillen zijn geweest over ‘corona’. Alles lijkt wat verkilder, wat minder sociaal, mensen trekken zich meer terug. Wat betreft de maatschappij is er een immens verlies aan vertrouwen overgebleven in overheden, instanties, de zorgsector, berichtgeving in media en elders. Zowel bij tegenstanders van de prik, voorstanders en middengroepen, men vertrouwd elkaar niet meer echt, durft zich minder te uiten ook over niet-covid gerelateerde issues, alsof men bang is dat de gestapo ieder moment kan aankloppen of zo. Vooral in landen waar er een groot vertrouwen was in de overheid en autoriteiten als Nederland en Duitsland is dat het ergste, het haast kinderlijk naïeve vertrouwen is geshockt. In landen waar men toch al weinig vertrouwen had daarin lijken de gevolgen minder, de mensen probeerden er altijd al om de overheid heen te zeilen en doen dat nu gewoon ook, bij onze zuiderburen is dat heel goed te zien, de disfunctionele overheid met regeringen voor 3 deelstaten en een federale regering kan moeilijk een deuk in een pakje boter slaan want men wordt het nooit ergens over eens en dat is voor de gewone burger een zegen gebleken.

 8. Mooi stuk en herkenbaar. Of dit nog gaat goed komen, geen idee, mijn vertrouwen is in ieder geval zwaar geschonden. Laten we de wereld opnieuw verdelen. Een helft voor degene met een rotsvast vertrouwen in een externe autoriteit en die graag bij het handje worden gehouden. En een helft voor degene die er zelf iets van willen maken.

  • Denk dat er meer meelopers zijn die graag bij het handje worden vastgehouden dan dat er mensen zijn die er zelf iets van willen maken.
   Dat bleek wel bij al dat corona gezeik en hoe de mensen er op reageerden.
   Ik heb maar zelden enige bijstand ondervonden van andere wanneer het ging over wat ze wilden verplichten.
   Stond er eigenlijk zo goed als alleen in, in mijn omgeving.
   En de volgende keer, waar ze nu al weer op zinspelen zal het niet anders verlopen.
   De prik gif prikken zijn alweer de deur uit voor iedereen ouder dan 12 jaar.

  • Die verdeling is juist wat “zij?” willen…en dat is dus gelukt.Het is een grote psyop.De houdbaarheid van het systeem loopt ten einde en al die ellende in deze tijd is afleiding voor de reset die zij voor ogen hebben..En die is niet gunstig voor het volk!

 9. Voor 2020 was ik me bewust van de kredietzeepbel en onvermijdelijke depressie die mogelijk zou resulteren in hetzij burgeroorlog (als er een zwart schaap wordt gezocht en Moslims de voor de hand liggende kandidaat zullen zijn), hetzij oorlog tussen landen (om de binnenlandse instorting in de EU te kunnen wijten aan sancties en collateral damage veroorzaakt door de vijand). Maar de vijand zou dus hetzij buitenlands zijn hetzij “buitenwijks” (zeg maar in de Schilderswijk, niet in het Benoordenhout) en ook al is dat toch nog binnenlands, dan is ie goed herkenbaar. En overigens als ik zeg “vijand” dan bedoel ik niet dat iedereen uit die groep gevaarlijk/aggressief is, net zomin als wijzelf dat zijn (nochthans zijn we wel HUN “vijand”). Waarschijnlijk is ruim 90% OK en hooguit 10% niet maar punt is dat ze er over het algemeen vrij herkenbaar uitzien.

  Probleem met de plandemie echter is dat nu je vrienden van oudsher, je buren, je voorhene fijne collegae en ja zelfs famillieleden … zich plots in het vijandige kamps bleken te bevinden. En van onbekenden die je ontmoet wist je van te voren niet in welk kamp ze zaten maar voor de ongevaccineerden zag het er statistisch slecht uit aangezien ca. 80% in het andere kamp zat.
  Maar ook voor gevaccineerden was het niet best: 20% in het andere kamp (die uiterlijk veelal niet herkenbaar waren immers mogelijk droegen ze wel een monddoek wegens verplichting en angst voor boete maar hadden ze zich anderzijds niet vrijwillig laten inspuiten).

  Nog erger is dat men de gevaren van oorlog of burgeroorlog kan ontlopen door tijdig te emigreren maar de plandemie was wereldwijd (al was in sommige landen het regime aanzienlijk milder dan in andere) en tenzij je bereid was om in bepaalde Afrikaanse landen te gaan wonen (wat omwille van het klimaat en ziektes als Malaria + duidelijk herkenbare outsider te zijn mogelijk niet echt je voorkeur geniet), was het niet mogelijk om de maximale vrijheid te vinden.

  Gelukkig viel het (tot dusverre – touch wood) in Uruguay allemaal bijzonder goed mee (i.t.t. naburig Argentinie bv. – het is zoiets als het verschil tussen Zweden en Oostenrijk). Maar wie zegt dat na de volgende verkiezingen dit nog steeds zo is?
  Dus waarheen dan te vluchten?
  De op hande zijnde (burger)oorlog kon men makkelijk ontvluchten maar de quasi wereldwijde plandemie is wel wat anders, vooral als vliegen (of ook anderzins grenzen oversteken) de facto quasi onmogelijk wordt gemaakt.

  De plandemie boezemde me dus best wel angst in voor een totalitaire prison planet en hoe mijn toekomst en die van mijn gezin daarin zou uitzien.
  Het helpt daarbij niet om in een gebouw te wonen met medeeigenaars die allemaal gemuilkorfd zijn, sommige zelfs dubbelop.
  Je vraagt je af wanneer er 1 de politie belt om te verraden dat ze je zomaar zonder mondkapje uit de gemeenschappeljke lift hebben zien komen.

  Momenteel is de heisa wel voorbij maar mogelijk is dit slechts de stilte voor de volgende storm.
  Hoe kan je je nu nog echt ergens ter wereld helemaal veilig wanen?
  Gelukkig heb ik via social media wel een groep gelijkgezinden ontmoet, wat tot enkele nieuwe vriendschappen leidde. Maar het zijn wel mensen van een heel andere achtergrond. Er is dus wel een bindend element (het niet blidelings geloof hechten aan de MSM doch zelfstandig nadenken) maar verder … is het toch eerder een beetje artificieel. Grappig genoeg zijn het vooral mensen uit “mindere buurten” die zo’n kritische geest bleken te hebben. Juist in het Montevideo’s equivalent van “Benoordenhout” is het percentage geinjecteerde naivelingen fors bovengemiddeld (ruim 90%) en in de volkswijken is het naar verluidt maar een goede 60%. Of omgekeerd: er zijn in de volksbuurten ruwweg 4x zo veel realisten met beide voeten op de grond.
  Ik kan het achteraf wel verklaren maar ik had zoiets eerlijk gezegd pre-2020 nooit verwacht.
  Zo zie je maar: een mens is nooit te oud om te leren, cq. zijn vooroordelen te herzien.
  Ergens is dat dan toch een positieve noot.
  Al is het al bij al maar een magere troost.

 10. Er is een belangrijk verschil tussen “samenleving” en “maatschappij”. Een samenleving ontstaat als vanzelf, van onder af, waarbij mensen onderling bepalen hoe ze samen willen leven. Een maatschappij is gedicteerd, van bovenaf opgelegd, waarbij mensen aan de top bepalen hoe mensen lager op de ladder moeten leven. Vroegûh kwamen beiden op straatniveau ongeveer op hetzelfde uit, maar dat was ook te danken aan de verzuiling: een katholiek ging niet met een socialist en een protestant ging niet met een atheïst. Al die groepen leefden samen (samenleving), die feitelijk een maatschappij was zoals deze werd bepaald bovenaan de zuil.
  Die zuilen zijn er niet meer. Nu bepaalt de overheid de maatschappij en door deze constant te wijzigen, zijn mensen de weg kwijt. Wat in de Randstad gebeurde was een ver-van-mijn-bed-show in het achterland. Maar nu zelfs in de kleinste dorpjes immigranten komen en KOZP zelfs in gehuchten kinderfeesten verziekt, wordt de sfeer grimmiger. Het contrast kon al bijna niet groter en toen kwam corona met beleid dat rot tot op het bot was. Corona was de vlam in de pan, zoals de drooglegging in de Roaring 20’s. Vroeger had je enkele mensen met een kort lontje. Nu lijkt het wel of alle mensen helemaal geen lontje meer hebben. Ik walg er van, maar anderzijds heeft Ayn Rand de huidige situatie al in 1957 voorspeld. Het volk krijgt de heersers die het verdient.

  • Absoluut! Een zuilenmaatschappij wordt overigens ook gedragen van onderop (FVD werkt hier hard aan).

   Zoals protestanten vroeger niet omgingen met katholieken, zo hebben we nu allochtone NLers die, mede onder druk van de woke beschuldigingen tov autochtonen, ieder contact met autochtonen mijden en zich terugtrekken in hun eigen community, uitgezonderd criminele activiteiten.

   De centrale overheid heeft hier geen greep meer op. Het zijn vooral allochtonen die zeer wantrouwig staan tov vaccinaties en andere overheidsmaatregelen. De uitkeringen van de verzorgingsstaat pakte men uiteraard graag aan, maar na de toeslagenaffaire zijn ook allochtonen bang in de problemen te komen als ze op de NL overheid moeten terugvallen.

   De grote scheidslijn in NL loopt overigens tussen de machtige cultuurmarxisten en hun aanhang, en de rest van de bevolking. Deze situatie is vergelijkbaar met de vooravond van de bloedige communistische omwenteling van Pol Pot in het Cambodja van de jaren 70. Andersdenkenden worden eenvoudigweg ‘ausradiert’.

   Dit is in de praktijk nog iets rigoureuzer dan ‘gecancelled’, waarbij je alleen word geboycot. Nu worden mensen permanent bedreigd en waar mogelijk vermoord. Een all out burgeroorlog is dus niet ver weg. Is je prepper hide out al klaar?

   • @Peter de Jong

    De verschrikkelijke indruk…. Dat mede door toedoen van haar moeder en d’r WEF agenda, die niet afwijzend staat tegenover meer instroom van uitheemse soorten die NL moeten verrijken en ombatterijen. Haar moeder stelt zich niet neutraal op en gedraagt zich daarbij als een WEF mol die angestellt is om mee te helpen Nederland te transformeren. De Argentijnse Mata Hari? Vraag me echt af hoe de moeder haar eigen partner daarbij ziet en welke rol de schoonmoeder vervuld of welke plaatst deze twee (zonder medeweten?) innemen? Lijkt mij een doodenge situatie voor het leuke gezin dat alles überhaupt in gedachten te nemen. Wie is wie werkelijk?

    Bijkomende voor de NL WEF staat prettige effect van de bedreiging(en) of juist daarom deze prinses ‘bedreiging’, biedt deze een uitgelezen kans de politie- en bewakingsstaat, weet wel, met ontelbaar meer camera’s, gezichtsherkenningssoftware, digitale QR passen of zelfs implanteerbare inderhuidse 5G chips, te rechtvaardigen en wat al niet meer tegen de burgerij, met meer vrijheidsbeperkingen en onderdrukking en het wegnemen van individuele gedachten en vrijheden.

    En hoe vuistdiep zit Nederland in de shit met z’n open grenzen, aanzuigende werking door pamperenen met van alles gratis, maar vooral ook door coke snuivende politici, die zaken financieren in het MO t.b.v. terroristen/jihadisten en Oostblok nazi’s, zonder omhalen of (bindend) volksreferendum (afgeschaft om redenen) zien als hun heilige vrienden, Nederland in (economische) oorlog(en) stort.

    Rutte: “het is ook onze oorlog”….Wablief??? Even de gedachten laten gaan: of is de dreiging ‘maar’, bijvoorbeeld voortgekomen uit een simpele straat drugsoorlog tussen Coke de Jonge en dealers?

  • Maar Ayn Rand zat wel heel dicht op het vuur als minnares van Philippe Rotschild.

   • Klopt! Atlas Shrugged is het codeboek van de Illuminati naar de wereldheerschappij. Althans, dat is de gangbare conspiracy theory.

    Nu de Britten hebben verhinderd, dat Hitler deze klus uitvoerde, neemt het WEF het over. Alle grote industriële centra ter wereld zullen worden verwoest. Daarvoor hebben de Russen al 3000 op afstand bedienbare kernkoppen in Amerikaanse steden ingegraven. Althans, dat is de theorie.

    https://www.paranormalknowledge.com/illuminati/the-illuminati-purpose-and-plan-for-world-takeover.html

    De Canadezen zijn van plan hiervan af te wijken en zelf de macht te grijpen!

    Canadian World Domination
    http://www.standingonguard.com/index2.html

    In werkelijkheid echter zal Dr Isaacs het T-virus loslaten en zo alle mensen, op de selected few na, doden, maar alle hulpbronnen in tact laten. De Illuminati beginnen de menselijke beschaving dan weer met een schone lei. Zorg, dat je op de lijst staat! 😁

    Dr Isaacs end the world scene (HD)
    https://youtu.be/H4OXkoT81Jw

 11. Alles is kapot, werkelijk ook alles ligt aan gruzelementen. Dat was en is ook de opzet van dit vreselijke naargeestige, misdadige en moorddadige gebeuren, dat alles finaal kapot zou gaan.

  Niet alleen fysiek en mentaal kapot, gezinnen en vriendschappelijke betrekkingen zijn verdeeld, verropt en verscheurd door de dwang- en uitsluitingsgifspuit met een fabelvirus als grote show daar omheen gebouwd. Maar ook economisch en maatschappelijk moet alles tot voorbij de hemel opgeblazen kapotgesloopt, daarna daarns tot de grond toe afgebroken worden en vandaaruit een zogenaamde ‘nieuwe’ en ‘betere’, WEF wereld starten. Een ‘nieuwere’ en ‘betere’ wereld met geweld, verscheuring, moord en leugens bereikt. De basis, de fundering, is daarmee voor het begin al zwak en verrot, zwakker en verrotter dan de wereld die er al was, wat de ziek-in-het-hoofden daarop willen bouwen voorspeld niets beters, maar grotere ellende en einde laatste beetje gezondheid zelfbeschikkingsrecht en vrijheid.

  Alles en iedereen is veranderd, dit komt ook nooit meer goed en zal het alleen maar erger en slechter worden. Het enige positieve uit dit alles is dat men nu de ware gezichten leert kennen en de maskers zijn gevallen. Voor de helderen van geest: vrienden, familie, partner, collega’s, buren tot aan de altijd zo vriendelijk en beschaafd ogende politici en aanverwante soorten, ze hebben het misdadige gezicht en hun smerige judastrekken getoond.

  Enige positieve bijkomstigheid is dat je tegenwoordig weet welk vlees je in de kuip hebt, een paar woorden met elkaar wisselen en de blikken zeggen dan genoeg.

  Mijn minachting richting mensen is nimmer zo groot geweest.

  Maar blijf trouw aan mezelf, wil geen demonisch beest met de ziel of geest in de uitverkoop worden, zoals bijv. politici c.s. op hun schijnbaar comfortable troontjes, de verheerlijkte psychopaten op handen gedragen door betweterige, onderdanige mentale blinden en slaven, en kan in bepaalde gevallen niet zo hard optreden als ik denk of voel. Verstevig wel de muur om mij heen en ben defensiever geworden uit lijfsbehoud en zelfprotectie, iedere dag een steentje erbij. Verzamel zoveel mogelijk gelijkgestemden om mij heen en dat zijn er nog maar bitter weinig, want op de één of andere manier ontdek ik bij velen toch vaak onzuiverheden of weeffouten van zwakte in de vorm van clementie en begrip tonen voor de slaafmensen, misdadige politiek en overheid.

  Zwakte of toch sterkte door trouw zijn aan mijzelf….voorbeeld: heb ook gisteren een mapje op straat gevonden met daarin een paspoort, rijbewijs, autopapieren….en vaccinatie boekje van een Duitse jonge vent, twee keer afgespoten zo bleek uit het gele boekje. Zou, als ik mijn gedachten volg over afgespotenen, de boel zo in de afvalemmer donderen, maar stel mij voor hoe deze vent met de handen in het haar zit en bergen werk moet verzetten om van dit eiland te geraken en waarom zou ik iemand verder of überhaupt in de problemen brengen. Bracht het naar de Guardia Civil en kreeg meteen een snauw dat ik niet even op hun terrein mocht parkeren en moest opdonderen naar de Policia Local. Daar werd ik wel netjes te woord gestaan en vriendelijk bedankt voor het afgeven.

  Dit is de derde maal dat ik dergelijke documenten op straat vind. De eerste keer was een gestolen tas van een Engelse dame met nog een leuk geldbedrag in een verborgen vakje (had de dief over het hoofd gezien) en heb dit alles afgegeven bij het hotel waar de eigenaresse van de tas de autoverhuur verzorgde. Hoorde via het telefoongesprek die de baliemedewerker van het hotel voerde met de eigenaresse ze erg blij was en mij later een fles wijn als dank zou brengen op de hotelkamer. Nooit meer iets vernomen, wel gehoord dat ze een groot bedrag miste en merkte daarna dat de medewerkers van het hotel niet meer zo heel vriendelijk waren en misschien wel dachten dat ik de tas had gestolen en het geld eruit had gehaald? Dergelijke koude douches heb ik vaker meegemaakt bij het behulpzaam zijn of retourneren van gevonden spullen. En toch, trap er iedere keer weer in, de gek. Ook het tweede damestasje wat ik vond en was vergeten en lag op een bankje op de veerboot, nauwelijks een dankjewel van de eigenaresse toen ik het 60 kilometer verder
  persoonlijk langsbracht en er speciaal voor ben omgereden, had deze vulkanische route op Lanzarote, met veel flitskasten langs de smalle wegen, nog niet eerder genomen. Leuke route, maar verder niet meer dan dat.

  Netto onder de streep persoonlijk er niet door veranderd, maar wel met een grotere minachtende kijk op de mens, met een hopelijk stevigere muur.

  NAP blijft overeind, tenzij op welke wijze dan ook aangevallen. De staat en macht die als kanker sluipt is moeilijk aan te geven waar daar de grens van acceptatie ligt m.b.t. het NAP.

  De staat beschikt daarbij nu eenmaal over een leger aan (geüniformeerde) ambtenaren die het daarom en daarmee behoorlijk ver weten te drijven. Dat is ook hun kracht.
  Bedenk maar eens hoever de politici en ambtaneren het zouden durven drijven zonder de geüniformeerde ambtenaren, de stupide achterlijkheden en bloedhonden van de staat. Denk dat politici en ambtenaren dan wel opeens als volksvertegenwoordigers optreden en dienstbaar, behulpzaam en met respect er voor de bevolking en het electoraat zijn, die ze nu gewoonweg recht in de smoel uitlachen, diep verachten, bestelen, vermoorden en zien als problematisch afval en overbodige eters.

  • Geweldig! We leven idd in een slavenmaatschappij. Maar vergis je niet, niemand is machtiger dan een onderdrukt volk. Je krijgt je vrijheid niet door politici er om te smeken. Je zal er voor moeten vechten. Alleen dan leert dit low life dat het niet slim is in de hand te bijten die je voed.
   ___________

   “No dictator, no invader, can hold an imprisoned population by the force of arms forever. There is no greater power in the universe than the need for freedom. Against that power governments, and tyrants, and armies can not stand. The Centauri learned this lesson once. We will teach it to them again. Though it take a thousand years, we will be free”

   ~ Babylon 5

  • De maskers van de mensen zijn in deze periode gevallen…, die nú awake zijn en niet woke (is verleden tijd) zien dat allemaal wel, ieder op zijn eigen manier, het is erg duidelijk geworden, ook van mensen die je dacht te kennen. De schapen worden gescheiden van de bokken, of zoals Markus schreef over ‘de Laatste Dag’, en wat je in het laatst boek Openbaring ook weer kunt lezen:

   ‘Alles wat verborgen is, moet openbaar worden, en alles wat in het geheim is, moet aan het licht komen.’ (4:22)

 12. Het is nog pril en klein en schijnbaar nu nog oninteressant voor de gevestigde orde er aandacht aan te besteden, de kiem is echter gelegd en kan uitgroeien tot iets van omvang?

  Press conference after Pfizer CEO Albert Bourla refused to answer in front of European Parliament
  https://youtu.be/2jTgDj7uiX8

  • De EC heeft een slimme vooruitziende zet gedaan door een eigen ‘onafhankelijke’ EOM op te richten waarmee ze zichzelf rugdekking en een onschuldigheidsverklaring kan verschaffen. Als je het mij vraagt dan wisten ze in 2017 presies wat er in 2019/20 zou gebeuren en daarom dit grote EOM farce clubje opgericht moest worden.

   Hier gaat niemand veroordeeld worden, hooguit ergens een kop rollen van een schoonmaker die per ongeluk belangrijke stukken heeft weggegooid.

   https://www.ninefornews.nl/europees-openbaar-ministerie-opent-onderzoek-naar-aankoop-van-coronavaccins/

   Wat een geniale Huresela streek. Kunnen na vrijspraak daarna nog meer miljarden bij de Pfizer penose stuk gooien.

 13. Veranderd? In zekere zin wel. Ikzelf niet zoveel maar mijn houding wel. Eigenlijk wil ik geen prikschapen in mijn omgeving hebben. Het soort kuddedieren die zich door de media, of hun werkgever, of wie of wat dan ook, laten bang maken en meewerken aan iets waar ze eigenlijk niet achter staan. Want bang voor straf, een foeigesprekje, of wat anders. Bang om nee te zeggen tegen “autoriteiten”. En bang voor gezond verstand.

  Sommige gaven mij wel gelijk in mijn weigering om mij te laten inspuiten, testen en mee te werken aan andere malle eisen van Wonderdokters Pinokkio en Clown(*). Maar deden niet mee, ook niet toen ik het ze vroeg.

  Of ik nog met de prikschapen om ga bekijk ik per geval. Bij degenen die mijn keuze respecteren, zal ik hun keuze respecteren, ook al ben ik het er niet mee eens. Drammers “je moet doen wat ze zeggen” gaan er uit maar daar heb ik er maar weinig van. De grootste drammer was mijn oude moedertje die intussen gezondheidsklachten heeft die zij toeschrijft aan het vaccin en aan mij ziet dat het eigenlijk best wel meeviel als je de virusstorm, met gewoon een klein beetje lef, incasseerde

  Maar mijn afkeer van de prikschapen maakt mij niet vanzelfsprekend een vriend van de wappies. Die met hun protest tegen de maatregelen, tegelijk de meest maffe onzin beweerden en met domme acties (bijvoorbeeld Willempie Engel en z’n rechtzaken) de politiek eerder geholpen hebben dan bestreden.

  Maar nieuwe vrienden zou ik het liefst kiezen uit de ongevaccineerden. Maar ik ga ook niet meewerken aan de tweedracht in de samenleving, die door politiek, media en big pharma zijn gezaaid.

  Nou, tot zover “mijn twee centen”. Kort door de bocht en ik heb veel punten niet genoemd.

  (*) Vinden jullie nou ook dat Clowntje Bloemschoen er zo geil uitziet met z’n nieuwe witte helm op? Of anders wel in z’n Vuelta pakkie op z’n reesfiets laatst. Zo mannelijk, zo stoer, zo sexy. Wat een bink is het toch hè…
  Zo heel anders dan Pinokkio die er, met of zonder fiets, uit blijft zien als een valse nicht.

  • Die met hun protest tegen de maatregelen, tegelijk de meest maffe onzin beweerden en met domme acties (bijvoorbeeld Willempie Engel en z’n rechtzaken) de politiek eerder geholpen hebben dan bestreden.

   Hier heb je zeker een punt. Als ‘wappies’ het gaan hebben over astrologische ufo’s van de illuminatie, dan geeft dat de anti covid strijd niet zo’n goed gezicht. Het is makkelijk om iedereen die kritisch is af te serveren.

   In die zin hebben ze het beleid meer geholpen, door de oppositie onschadelijk te maken. Je mag het van ‘wappies’ ook niet oneens met ze zijn. Geloof je niet in astrologische, joodse ufo’s en spirituele healing, dan lig je er meteen uit bij ze. In die zin zijn ze niet heel anders dan de corona drammers

   Hugo de Jonge ziet er altijd sexy uit. Sinds ik Hugo gezien heb op die fiets, twijfel ik over mijn heteroseksuele geaardheid. Wat een alpha mannetje, wat een daadkracht

   • Inderdaad: wappies net zo onverdraagzaam als de schapies. Twee kanten van dezelfde medaille.

    LOL @HUgo. Misschien moeten “WIJ” hem naar het Eurovisie Songfestival sturen. Als de Androgyne Alphaman die ook zingen & tapdansen kan op zijn fiets.

 14. Ik merk dat ik veranderd ben door de lockdown. Ik ben niet meer mijn oude zelf. En ik meen dat andere mensen en de samenleving veranderd zijn.

  De lockdown, had een zeer slechte invloed op mij. Op alle vlakken van mijn leven. Ik ga niet in details treden, maar het heeft extreem zwaar op mij ingehakt. Dat ik zo verduisterd ben, komt deels ook door ‘de lockdowntjes’

  Ik eis eigenlijk een schadevergoeding, van deze mislukte overheid.

  Ik geloof ook dat er een pre en post corona wereld is. Ik merk het bij mensen. Mensen die eerst vriendelijk tegen mij waren, waar ik een apolitieke relatie mee had, zien mij nu toch wel als ‘de vijand’ en ‘de complot denker’. Omdat ik de prik niet genomen heb. Ik ben trouwens wel blij, dat ik die poep prik niet genomen heb, als we nu kijken naar wat Pfizer er allemaal over zegt. Je hoort die belerende corona drammers nu ook niet meer. Nu worden ze ineens allemaal zenuwachtig. Komen er dan toch ’tribunalen’? Van mij hoeft dat niet eens, ik wil alleen wel een schadevergoeding.

  Een vriendin van mij noemt mij ‘een complot denker’, toen ik zei dat ik zijn geliefde prikje niet genomen heb. Wat ik dan ook jammer vind, is dat ik het met haar er niet eens over kan hebben. Discussie is niet eens mogelijk. Als een slaaf, buigen voor de regeltjes. Als de regels zouden zeggen: hak je been eraf, zou zij dat doen.Deze ‘vriendin’ noemt zichzelf intelligent, maar zij wilt met mij niet eens een rustig/normaal gesprek aan gaan, over deze corona toestand. Zij loopt blind achter Hugo de Jonge aan. Prima, maar beweer dan niet dat je ‘super intelligent’ bent, als je niet eens je eigen gedachtes/overwegingen kan hebben, formuleren. Ik geloof ook niet in ‘complotten’. Ik heb nooit gezegd dat ergens ‘een plan’ achter zit. Misschien zeggen sommige ‘wappies’ dat, maar wat heb ik daarmee te maken? Deze vriendin kan dus ook niet genuanceerd kijken naar de wereld. Alsof iedereen die Weltschmerz volgt, honderd procent hetzelfde is en het op alle vlakke met elkaar eens is. Alsof het zo simpel is.

  Eigenlijk heeft het mij voornamelijk gekwetst, deze affaire. Boos op haar zijn, heeft toch niet zoveel zin.

  Ik heb ook het gevoel, dat je tegenwoordig niet meer echt apolitiek kan converseren. Je bent of voor of tegen Thierry Baudet. Of voor of tegen woke. Of voor of tegen coronabeleid. Alles staat op scherp. Er zijn geen grijstinten meer. Ik ben meer een denker in de grijsgebieden. Veel dingen zijn grijzer dan je denkt.

  https://www.youtube.com/watch?v=6Jmb6KC9b6c

  • Die ongenuanceerde discussies heb ik nog niet zo sterk gehad maar dat komt vast nog wel. Veel mensen vermijden het onderwerp valt mij op. Worden liever niet geconfronteerd met de werkelijkheid van kort geleden. Net als sommige slachtoffers van geweld, verkrachting, e.d. het kunnen verdringen.

   Bij grijs moet ik aan dit liedje denken, alweer 40 jaar oud en het klinkt nog steeds goed (vind ik).
   https://www.youtube.com/watch?v=UMPC8QJF6sI

   • Ja

    Voor veel mensen geld : als de overheid iets bedenkt, dan is dat in mijn voordeel

    De stellingname is : de overheid handelt altijd in het belang van de burger en kan niet corrupt zijn, of geradicaliseerd. Alles wat de overheid doet, is altijd in mijn voordeel. Ik hoef er niet zelf over na te denken, de overheid denkt voor mij.

    Als een overheid dus iets beveelt, dan volg je dat bevel op.

    Als dit dan niet blijkt te kloppen, raken deze gedomesticeerde mensen geheel in paniek. Als een hondje die zijn baas kwijt is. Het is alsof je een kind verteld, dat Sinterklaas niet bestaat

    Ik vind het niet erg, dat mijn vriendin prikken neemt en het niet met mij eens is. Maar, waarom kunnen we het er niet eens op een rustige, rationele, beschaafde manier over hebben? Zij beweert een denker te zijn, intelligent te zijn. Dan verwacht ik dat ze rustig, gedoceerd, beschaafd met mij het debat aan kan gaan. Zelf argumenten te verzinnen en mijn argumenten te begrijpen/weerleggen. Niet slechts met krachttermen aankomen, als ‘wappie’.

    De aanname van de mensen is dus, de grondhouding is: een overheid kan niet corrupt zijn

    En, een farmaceutisch bedrijf en/of ander bedrijf, kan niet uit zijn op amorele winst.

    Zo naïef zijn vele mensen, blijkbaar. Ongeveer de helft van Nederland, is zó naïef. Dit heeft voor en nadelen. Het geeft je een veilig gevoel, deze naïeve grondhouding, maar je wordt ook makkelijk om de tuin geleid en gebruikt.

    Voor de mensen hier, die een prik genomen hebben. Ik zie jullie niet als ‘sukkels’ of ‘meelopers’. Het is jullie keuze. Het gaat mij om prikdwang, niet om de prik zelf. Ik ben tegen dwang, niet tegen die prik

   • @nayakosadashi2022

    “Deze ‘vriendin’ noemt zichzelf intelligent”
    “Zij beweert een denker te zijn, intelligent te zijn'”

    Net zoals echt rijke mensen dat nooit van zichzelf zeggen (waarom zouden ze immers: je zal het wel merken), zo zeggen echt intelligente mensen dit ook niet van zichzelf en wel om dezelfde reden.
    Wie zichzelf intelligent noemt, is het meestal niet.
    Hooguit is ie wel ietwat bovengemiddeld en valt hem (m/v) het mogelijk significante verschil op met de massa, maar waarom zichzelf intelligent noemen als het echt overduidelijk is?
    Concreet: iemand met een IQ van 120 die beduidend slimmer is dan gemiddeld maar nog verre van uitzonderlijk, vreest misschien dat zijn intelligentie jou niet opvalt en dat ie daarom ondergewaardeerd is en daarom voelt ie de noodzaak om het je expliciet te vermelden. Wie echter boven de 140 scoort, voelt die noodzaak niet omdat ie weet dat zijn uitzonderlijke denkvermogen je heus wel zal opvallen.

    Kortom: als iemand zichzelf spontaan/ongevraagd als intelligent omschrijft, besef dan dat ie het mogelijk wel is maar slechts marginaal (zeg maar: minder dan 1 standaardafwijking boven het gemiddelde). Al bij al weinig bijzonder en niet de moeite om uitgerekend naar hen te luisteren. Richt je op wie 2 standaardafwijkingen boven gemiddeld scoort. Maar die zal je wel zelf moeten ontdekken o.b.v. evaluatie van wat ze zoal inhoudelijk over thema’s verkondigen, want die schreeuwen het niet van de daken dat ze zichzelf zo super intelligent vinden.

    Overigens is dat met rijkdom net zo.
    Een kleine miljonnair draagt vaak een Rolex om indruk te maken.
    Iemand als Jim Rogers of Doug Casey heeft dat niet nodig.

   • @Scrutinizer: Mijn ervating met de zelfverklaarde hoog IQ types is ook dat dit meestal niet de (in dit opzicht) opvallendste types zijn en vaak dat zij helemaal niet zo slim overkomen. Net als bij Mensa leden. Die zich ook zo graag laten voorstaan op hun vermeend hoge IQ. Het Mensa lidmaatschap als de Rolex voor de “slimmen”. Uiteindelijk gaat het er om wat je doet met je talent. Maar veel mensen willen op een podium staan en applaus krijgen zonder iets gedaan te hebben dat een applaus rechtvaardigt. Kijk maar naar “woke” en “trans” types van dit moment.

    @nayakosadashi2022: “Ik ben tegen dwang, niet tegen die prik.” Dat geldt ook voor mij maar veel mensen willen dat je meedoet met de kudde. “Ik haal een prik dus moet jij dat ook doen.”

   • Ja, mijn vriendin was/is best slim. Denk ik. Maar, ze kan gewoon niet echt buiten het keurslijf van de orde denken. Er zijn bepaalde taboes. Net als dat bijvoorbeeld een moslims niet buiten de regels van de koran zou kunnen denken.

    Het gaat er ook niet om, of ze slim is of niet. De hele situatie heeft me gewoon gekwetst.

    Over mensa etc en hoogbegaafdheid. Sommige van die mensen zijn wel intelligent, maar vele overschatten zichzelf ook. In Nederland ben je al snel heel slim. Als je ook maar een halve millimeter afwijkt van de kudde, ben je in Nederland al ‘de creatieveling’.

  • @nayakosadashi2022

   Je vriendin zou best wel eens een sjappie kunnen zijn. Ken eenzelfde soort van vriendin, wijntjes slobberen, bij te veel zuipen een problematisch figuur worden, opstandig als je nette conversatie wil hebben en moet dan ontaarden in bekvechten. Ze had het over éne dokter Friedrich, een heilig verklaarde arts zakkenvuller of zo, van het neo-nazi bolwerk UMCScholten Huis in Groningen, die verkaste later naar Duitsland en was een heilige expert op het gebied van vaccins, immunologie of zoiets. ” ik vaar op de expertise van dr. Friedrich” was haar benevelde uitspraak. Nooit meer wat van het afgespoten vrouwtje gehoord. Jammer, was voordat ze zich heeft laten afspuiten wel aantrekkelijk. Mensen worden namelijk na het afspuiten zo afstotelijk, of verouderen zelfs sneller.

   https://www.rug.nl/staff/a.w.friedrich/cv?lang=en

   • ….ze werkte overigens op de longafdeling van het UMC, een afdeling van het bisdom der vaccinatiereligie. Ook daarom als onafhankelijke en vrije denker geen poot aan de grond gekregen.

  • Dat is precies het verschil met de onderdanige overheid-schoothondjes en de zogenaamde ‘complotdenkers’. Ik kwam er zelf achter dat Sinterklaas niet bestond, door na te denken en mijn moeder kritische vragen te stellen over dat paard op het dak.

  • haha

   Nooit een paard op een dak gezien dan?

   Sommige paarden hebben nou eenmaal een goed evenwichtsorgaan !

 15. Mij zijn ze nou weer aan het lastig vallen met de griep prik.
  Vanochtend nou al de derde brief hier over ontvangen. Bericht van uw huisarts.
  Ik ben nog net geen 60, ben nooit ziek en heb in mijn hele leven nog nooit griep gehad.
  Griep komt in mijn familie helemaal niet eens voor.
  En maar blijven doordrammen, kom je griep prikje nou halen, doe het nou, is goed voor je.

  • Ik heb dus ook corona gehad. Ik was een paar dagen ziek. Lekker belangrijk

   Ik vertrouwde de boel al van begin af aan niet, daarom nam ik het prikje niet. Ik ben niet echt een rationele man en dit werkte dus een keer in mijn voordeel !

   • Je had geen corona maar iets als griep waarschijnlijk.
    Je kan niet een paar dagen ziek zijn van wat nog nooit bewezen of aangetoond is.
    Dat model wat getoond werd is ontworpen op een computer en iedereen geloofden het.
    Of jij zelf of andere hebben je wijs gemaakt dat je corona had.
    En zo een test die er nooit voor gemaakt is kan dus ook nooit iets vinden.

   • Ik was getest en zou volgens die test corona hebben

    Wat ik heb gehad, weet ik niet. Misschien was het iets anders

   • Ben ongeveer even oud als jij (krijg ik voortaan ook van die geinige liefdesverklaringen van Takkie?) en krijg dit soort brieven zelden. Maar goed ook, ik gooi ze toch weg.

    Ik loop een keer in de tien jaar iets op in de trant van griep/bronchitis. Gaat vanzelf weer weg al kun je er tijdelijk wel flink last van hebben. Heb met corona niets laten testen.

    De echte pandemie is (nog steeds) een psychologische. En die vind ik best eng want ze worden elk jaar steeds gekker. Al valt er nu weinig in te brengen tegen het Pfizer corrupptieschandaal dat met de week groter wordt.

 16. Ik bevind mij in een bos dat in brand staat. Ik heb de afgelopen 2 jaar lopen schreeuwen naar mijn medemens: Er is BRAND! Maar men wil het niet zien. Wat ik nu doe is zorgen dat ik innerlijk gezond ben en hopelijk is er straks nog een bos waar ik in kan leven.

 17. kubus, alweer zo’n pisvlek als bert. Geen zak te doen, tussen de tachtig en de schijndood maar ondertussen de vrijspreker vol kakken met bagger waar niemand iets aan heeft. Wat een stelletje debiele ratten…..

  • “It takes one to know one”

   Dank voor de tak. Nu hoor ik er echt bij hier!

   Misschien moet De Vrijspreker de reacties gewoon uitzetten? Net als de Volkskrant of Meervrijheid. Wordt het lekker rustig hier. En wordt takkie alleen nog chagrijnig als z’n gebit slecht zit. Of als hij de buren hoort. Of wat anders.

 18. Ik ben erdoor geradicaliseerd en “extreem rechts” geworden: ik ben nu een vijand van de staat.
  Met hart en ziel neem ik nu mijn eigen leven in eigen hand.
  De “overheid” wil me mijn leven, mijn levenstijd, afnemen. Dat is de conclusie van wat er is gebeurd.
  Vanwege dat denkbeeld ben ik een extreemrechtse wappie.

 19. Ben ik veranderd? Jazeker, ik ben veel harder geworden. In nood leert men zijn vrienden kennen. Nou zijn wij toch al niet van die mensen die de hele tijd met anderen willen rondhangen, maar het gelazer rond afstand houden, maskers, beperkt aantal mensen dat een winkel binnen mocht gaan, sluiten van sociale verenigingen etc was toch irritant. Om maar te zwijgen van het feit dat ik een nieuwe baan moest zoeken omdat het bedrijf waar ik werkte iedereen geprikt wilde hebben en ik daar toch echt niet voor te porren was.
  Ik heb geprobeerd mensen te overtuigen, met zowel argumenten als met feitelijke onderzoeken en links, maar veruit de meesten, zelfs beter opgeleidden, zelfs mensen die daarvoor toch kritisch waren op de oveheid bleken trouw de overheidspropaganda slikken. Dat heeft binnen familie- en kennissenkring wel een impact gehad.
  Aan de andere kant hebben we nu een kleinere, maar wel hechtere groep vrienden en hoewel we het over sommige onderwerpen oneens zijn toch normaal met elkaar om kunnen gaan, wat een verademing is.
  Ik heb ook geaccepteerd dat veel mensen niet te redden zijn en besloten daar mijn tijd ook niet aan te verspillen, daar is mijn tijd te kostbaar voor. Verder bekijk ik mensen nu veel meer in het kader van indelen in groepen; bondgenoot, mogelijke bondgenoot, onduidelijk, ongewenst of regelrecht gevaarlijk.
  Mocht de pleuris uitbreken dat betekent dat ook dat in bepaalde gevallen familieleden NIET welkom zijn. Een harde noot, maar wij (als gezin, maar ook als leden van een groep) hebben niks aan mogelijk gevaarlijke, onwillige, of luie figuren die wel uit de voorraden komen vreten, of ondanks het belachelijk maken en uitsluiten dan opeens de hand komen ophouden. Slechts diegenen met een juiste instelling of bruikbare vaardigheden maken een kans.
  Diegenen die, al dan niet lacherig, claimden dan wel bij ons te komen potverteren of zaken te komen ‘halen’ vallen daar niet onder. Die kunnen een eenmalig geschenk krijgen van een handjevol lood met hoge snelheid, voldoende om ervoor te zorgen dat ze dan nooit meer wat nodig hebben.

Comments are closed.