Vanwege het duurdere gas ‘krijgen’ we allerlei bijdragen van de overheid. Letterlijk  ‘Fantastisch’ toch, dat zij zo goed voor ons zorgt. En als € 10 miljard niet helpt, dan gooien we er toch nog wat miljardjes extra tegen aan?

De recente cadeautjes tot nu toe zijn:

€ 10 miljard voor koopkracht en lagere energierekening,

€ 10-40 miljard vanwege prijsplafond energie,

€ 3 miljard en counting voor MKB energie, industriële grootverbruikers komen later nog aan de beurt.

Stellen we dat samen even op € 34 miljard, dan is dat per inwoner € 2000 pp! Dus € 6000 per gezin en € 500 per maand.

Daar komt voor Sociale Zekerheid nog eens minstens € 150 miljard jaarlijks bij. Dus weer € 27.000 per gezin en € 2.250 per maand.

Links! om of rechtsom, de verdeel carrousel kost een gemiddeld gezin bijna € 3.000 per maand! Want die bedragen moeten wel door de Nederlanders worden opgebracht: een overheid kan dat geld wel lenen of bijdrukken, maar dat betaalt u uiteindelijk. Een overheid produceert niks, behalve inflatie en inefficiënt rondpompen.

Denk niet dat het meeste door uw buurman wordt betaald: de extra benzine accijns of belastingen, beletten hem meer producten van uw onderneming te kopen. De asielzoekers in Utrecht, hadden dat sneller door dan de gemiddelde Nederlander.

Geen wonder dat een gezin met twee inkomens niet kan rondkomen.

En als je dan van ellende harder en meer gaat werken, dan kom je er snel achter dat dat extra inkomen, netto niet veel meer dan 13% oplevert.

De libertarische oplossing? Geleidelijk afbouwen van deze inefficiënte, averechts werkende subsidies: wanneer iedereen gemiddeld € 3000 per maand méér overhoudt, (het is veel meer want er zijn nog talloze andere overheidsuitgaven dan sociale zekerheid en energie subsidies). Dan kun je ook zelf die kinderopvang betalen, je theater of voetbalclub, of voor je pensioen en AOW sparen. Terwijl een kopje koffie dan geen € 6,50 hoeft te kosten. En dan is er zelfs geld over voor liefdadigheid!

7 REACTIES

 1. Van die energie toeslag heb ik nog geen euro nodig gehad.
  Vattenfall is nog steeds van mening dat ik mijn maandbedrag kan verlagen naar 45 euro.
  Ik heb het nou eenmaal niet zo snel koud. En LED lampen overal hangen er al jaren.
  Toch mooi al 1300 euro ontvangen en als het goed is komt daar nog 2x 195 euro bij.
  Maar wat opzij gezet en wat spullen vernieuwd in mijn huis.

  • Ik zie het ook niet als een gratis gift van de overheid maar als een terug gave van teveel betaalde belasting.

 2. Een modaal jaarsalaris incl vakantiegeld komt op 38.000,- bruto. De werkgever moet daarvoor ca 48.000,- aan loonkosten maken. Netto krijgt de werknemer ca 29.500,- uitbetaald. Maar zodra hij dit geld uitgeeft, houdt de overheid ca 5.900,- in voor BTW, accijnzen en andere belastingen. In de praktijk is er van een modaal salaris dus maar 23.600,- vrij te besteden. Dit is de helft van de loonkosten (= toegevoegde waarde die de werknemer minimaal levert).

  Als de overheid niets zou inhouden, kon het vrij besteedbare inkomen dus verdubbelen. Dat geld moet dan worden gebruikt om een particuliere ziektekostenverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenverzekering af te sluiten. Ook neem je een abonnement op een beveiligingsfirma voor je wijk. Tevens moeten er tol voor gebruik van de wegen en schoolgeld van worden betaald.

  Voor het overige verandert er weinig. Je blijft gewoon je huur of hypotheek betalen, je energierekening (gehalveerd door het ontbreken van energiebelasting), je telecomprovider, en alle overige commerciële dienstverleners. Die zullen door het wegvallen van alle belastingen en daarmee samenhangende overbodige regels een stuk goedkoper zijn.

  Lijkt mij een prima case voor een politieke partij om kiezers te trekken die meer inkomen en meer vrijheid willen.

 3. Energie zelf is niet duur, zelfs heel goedkoop. Toch kwam er propaganda dat we zuiniger moesten worden. Al die jaren dat we zuiniger energie zijn gaan gebruiken plus energiezuinige apparaten zijn gaan aanschaffen, hebben niet gezorgd voor een lagere energierekening. Integendeel. Dat komt door al die parasieten die meeliften op de energienota; belasting, Liander, raad van bestuur, welkomstbonussen/welkomstkortingen/welkomstcadeaus, al die vergelijkingssites en het personeel moeten allemaal betaald worden van de energierekening. Wat te denken van al die slimme meters. Al die spyware moeten wij ook financieren.

  Als je alle parasieten van de energienota zou elimineren hou je een energierekening over die voor iedereen betaalbaar is. Maar dan verliest de overheid wel de controle over de Nederlandse burgers. En die heeft de overheid nu net lekker in een wurggreep.

 4. de SUE-belasting hieruit wordt dit gefinancierd.
  een Sigaar Uit Eigendoos ?

  • Inderdaad, We gaan weer net zo hard terug gepakt worden.
   De overheid kan ook helemaal niks weggeven zonder het eerst te stelen.

   Energie.
   Terwijl de energieprijzen al eind 2021 stegen en de oppositie begin dit jaar alarm sloeg, drong het pas eind september 2022 tot de regering door dat grote groepen binnen de samenleving in de problemen zitten. De oplossing is weer klassiek: een sigaar uit eigen doos. Want 1 januari 2023 gaat de BTW op energie weer van 9% naar 21% en stijgt de belasting op energie opnieuw. De rest graait de overheid weg bij de energiebedrijven, daar waar uw dure centen zijn beland, en diezelfde energiebedrijven hebben al aangekondigd het land te zullen verlaten als hun winsten worden afgeroomd door de overheid. De 23 miljard euro die deze operatie ‘kost’ is slechts een verschuiving van gelden, het ‘kost’ Den Haag namelijk niets. Struisvogelpolitiek is de neiging om door te gaan op de ingeslagen weg en (al dan niet bewust) geen aandacht te schenken aan de consequenties van een bepaald beleid of gedrag.
   https://indepen.nl/struisvogelpolitiek-maakt-dit-land-compleet-stuk%EF%BF%BC/

Comments are closed.