Nadat PayPal meldde dat het boetes ging uitdelen van $ 2.500,- per ‘delict’ bij onwelgevallige meningen van hun klanten, stemden velen electronisch met hun voeten. De nieuwe maatregel zou per 3 november ingaan maar is na het oproer van hun website gehaald.

A new policy update from PayPal will permit the firm to sanction users who advance purported “misinformation” or present risks to user “wellbeing” with fines of up to $2,500 per offense.

The financial services company, which has repeatedly deplatformed organizations and individual commentators for their political views, will expand its “existing list of prohibited activities” on November 3. Among the changes are prohibitions on “the sending, posting, or publication of any messages, content, or materials” that “promote misinformation” or “present a risk to user safety or wellbeing.” Users are also barred from “the promotion of hate, violence, racial or other forms of intolerance that is discriminatory.”  (Daily Wire)

Toen de inhoud van de nieuwe regel bekend werd, namen veel klanten hun tegoed op en sloten ze hun accounts. Hier een voorbeeld:

Afgelopen maandag ging het aandeel PayPal met 6% omlaag als gevolg van de – alternatieve – mediastorm rond de strafmaatregel. Na deze actie en reactie haastte het bedrijf om zijn keutel weer in te trekken. Een PayPal voorlichter meldde the Epoch Times via mail dat:

An AUP notice recently went out in error that included incorrect information. PayPal is not fining people for misinformation and this language was never intended to be inserted in our policy. “Our teams are working to correct our policy pages. We’re sorry for the confusion this has caused,”

De vraag is wat erger is, een financieel servicebedrijf dat zich aktief bemoeit met de politieke voorkeur van zijn klanten of een financieel servicebedrijf dat blijkbaar een puinhoop maakt van zijn eigen regels en de communicatie daarover ?

Proefballon of niet, het lijkt een kwestie van tijd voordat PayPal opnieuw tot het dresseren van zijn clientele overgaat. Hoog tijd om over te stappen dus.  Heb je een PayPal account dan is het goed om te kijken naar alternatieven. Bijvoorbeeld Wise of Square.

Bron: Conservative Treehouse

9 REACTIES

 1. PayPal is ooit opgericht door Peter Thiel, een bekende libertarier. Vervolgens heeft hij het verkocht aan Ebay. Volgens mij is Ebay nog steeds de huidige eigenaar en moet dus eveneens diep gewantrouwd worden.

  • Ook Elon Musk was bij PayPal betrokken. Ebay is in NL ook Marktplaats.nl (tenzij die een nieuwe eigenaar hebben).

   Ik heb mijn PayPal ook opgezegd en als “reden waaom” opgegeven dat ik 2500 goede redenen heb om op te rotten daar.

   En Peter Thiel heeft tegenwoordig een bedrijf dat overheden helpt om hun landgenoten zo goed mogelijk te kunnen bespioneren.

 2. Dichter bij huis heb je Mollie en Adyen, al werken die anders dan PayPal. Maar als ondernemer kun je ze nodig hebben voor iDeal en creditcard betalingen.

  De algemene voorwaarden van Mollie moet ik nog bestuderen (als potentiele klant). Adyen heeft in zijn leveringsvoorwaarden ook een aantal eisen m.b.t. wat je doet als bedrijf, maar ook over wat voor mening je hebt over dingen. Ook dit ga ik nog eens opnieuw bestuderen. Maar toen ik er snel doorheen las dacht ik “niet mee in zee gaan, stelletje wokewappies daar”.

 3. Wat ik gemist heb over de PayPal $2500 kwestie is: wilden ze deze boetes uitdelen over wat iemand zegt op een PayPal pagina ergens, of voor iets wat iemand zegt waar dan ook op het wereldwijde web? Dus zichzelf autoriteit geven in de hele wereld?

 4. Seneca, dank voor dit artikel, ik wou er zelf ook aandacht aan geven. Het is inderdaad te gek voor woorden, je verkondigt een mening en ze schrijven zo maar 2500 dollar af als ze het niet eens zijn met die mening.

  Gelukkig hebben ze hun keutel ingetrokken.

  • Daar zou ik niet teveel op rekenen (hun keutel intrekken). Deze kwestie was een uiting van een bepaalde mentaliteit. En gaan andere betaalboeren dat overnemen?
   PayPal is totaal onbetrouwbaar dus daar moet je geen gebruik van maken. Tenzij ze radicaal veranderen en dat zit er voorlopig niet in.

   Het is ook een vooruitblik op was centrale banken willen met hun digitale valuta’s. Ik maakte alleen gebruik van PayPal voor betalingen aan anderen maar ga geen risico nemen, want ze mochten bedragen van mijn creditcard afboeken. Nu niet meer.

   Het laatste nieuws is dat PayPal rekeningen blokkeert van Chinezen die iets “onaardigs” hebben gezegd over de Chinese Communistische Partij.

 5. ik heb hem ook dicht gegooid. Nu nog een alternatief vinden voor de zaken die ik sponsorde.

 6. Ik heb een paypal account, maar heb er bijna nooit een tegoed staan, maar liet het via mijn bankrekening afschrijven. Nu heb ik mijn account gesloten, ze kunnen me de reet kussen.

Comments are closed.