De fouten van de 1e Wereldoorlog spelen zich wéér af, maar nu met veel hogere inzetten dan toen. We zouden intussen beter moeten weten dan zulke oorlogen te voeren.

In het begin van de 20e eeuw hielden de naties van de wereld zich bezig met het opbouwen van hun oorlogsarsenalen. Een reeks blokken vormde zich tussen Europese landen. De Triple Entente omvatte Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland: de centrale mogendheden omvatten Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Deze overeenkomsten, hun wapens en de geschiedenis van veldslagen in Europa baanden de weg voor een massale oorlog, de ergste ooit, toen.

De oorlog begon met een aanslag. Servië wilden zich afscheiden, Aartshertog Franz Ferdinand werd op 28 juni 1914 in Servië vermoord. Oostenrijk-Hongarije gaf de Serviërs de schuld en stelde totaal onmogelijke eisen aan Servië. Duitsland koos de kant van Oostenrijk.

‘New York Herald-Tribune’ 29 juni 1914: ‘Zet gekke stieren in een arena en ze zullen vechten tegen alles wat beweegt. Oostenrijk-Hongarije, gesteund door Duitsland, verklaarde de oorlog aan Servië en Duitsland verklaarde de oorlog aan Rusland. Toen verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk. Duitse troepen marcheren Frankrijk binnen en nemen een route door België. Groot-Brittannië verklaart daarop de oorlog aan Duitsland.’

En het krijgsgewoel was begonnen. Uiteindelijk maakten meer dan 100 landen deel uit van deze wereldwijde vechtpartij. Meer dan 9 miljoen soldaten werden gedood voordat de vijandelijkheden eindigden en nog veel meer burgers. De oorlog omvatte het gebruik van chemische wapens, die het leven van nog meer miljoenen veteranen achtervolgde gedurende hun hele (ingekorte) leven.

De situatie is vandaag niet veel anders, alleen dat massa-vernietigingswapens de inzet zo ontzettend veel hoger maken. Een land maakt zich los van een macht (Oekraïne van Rusland) en werd onafhankelijk. Rusland wil het terugwinnen en neemt enkele van de voormalige landen van de USSR in beslag. Het NAVO-blok heeft zijn eigen voorkeuren, de VS weer zijn voorkeuren, en in mindere mate ook de oostelijke mogendheden… Allianties worden weer gevormd en de eerste golf van oorlog is al begonnen. Als het doorgaat zoals WO 1, zullen de allianties blijven verharden tot steeds afschuwelijkere gevechten, en de dolle stieren in de ring zullen de strijd voortzetten totdat de wereld is uitgeput, vergast of uitgebrand door kernwapens. De twee dichtstbevolkte landen ter wereld, China en India, verdienen lof voor het feit dat ze zich afzijdig houden van dit krijgsgewoel en hebben geadviseerd dat het nu niet de tijd is voor oorlog.

En wie ‘won’ de 1e Wereldoorlog? Zeker niet die 9 miljoen dode soldaten of nog meer miljoenen dode burgers. Die aartshertog is nog steeds dood. Een verwoest Duitsland zette de strijd voort tot in de 2e Wereldoorlog, Frankrijk verloor 10% van zijn bevolking. De Spaanse griep, die door troepen massaal over de wereld werd gedragen, nam nog eens 50 miljoen niet-soldaten mee.

WO 1 was een cirkelvormig vuurpeloton, met alleen maar verliezers.

Wie zal dit Oekraïne-conflict winnen? Niet het Oekraïense volk, dat een enorme weder-opbouw voor de boeg heeft, met grote verliezen aan mensen en infrastructuur. Niet Rusland, dat een internationale paria is geworden. Niet de EU, die een koude, donkere winter tegemoet gaat. Niet de hongerigen van de wereld, die voedselprijzen net zo snel zien stijgen als de voedselvoorraden verdwijnen. Niet de VS, met hun enorme kosten die huidige en toekomstige economieën ondermijnen.

Hebben wij een belang in Oekraïne? Nee. Amerika heeft de uitdagingen van een sterk Rusland nodig. De wereld heeft geprofiteerd van de vooruitgang in vliegtuigen, micro-elektronica, materialen, voedselproductie, olieproductie, geneeskunde, kunst en nog veel meer, allen gestimuleerd door economische- en prestige-concurrentie over al die tientallen jaren.

Wat we niet nodig hebben, is een alsmaar groeiende staat van oorlog die leidt tot miljarden doden, precies volgens het stramien van de escalatie van de 1e Wereldoorlog.

Waar zijn de staatslieden die de huidige waanzin afblazen?

Degenen die ervoor kunnen zorgen dat de met testosteron geladen stieren terugkeren naar hun kooien en ons bevrijden van het spook van het herhalen van de immense dodelijkheid van een wereldoorlog? Waar zijn degenen die zien dat degenen die denken dat ze de heldhaftige kostuums van de oorlog dragen, géén kleren aanhebben en die bereid zijn om ze als “naakt” uit te roepen? En naakt zijn ze. Elke en iedere deelnemer aan dit conflict verliest en dreigt zelfs nóg meer te verliezen, zelfs als ze blijven brallen over hun successen.

Er zijn toekomsten die deze waanzin niet nodig hebben, maar ze zullen er niet zijn zolang Zelensky zegt dat Poetin niet zal onderhandelen en Poetin zegt dat Zelensky niet zal onderhandelen, en zolang elke kant allianties opbouwt ter ondersteuning van nóg meer dood en vernietiging.

De toekomst zal degenen eren die wijs genoeg zijn om de fouten te vermijden die 100 jaar geleden gemaakt zijn. Maar degenen die falen door precies dezelfde fouten te herhalen, zullen een smerige, vuile en oneervolle erfenis achterlaten.

“Degenen die zich het verleden niet kunnen herinneren, zijn gedoemd het te herhalen”.

2 REACTIES

 1. eerst maar eens de komende winter 1 week oefenen hoe het zonder elektra is!
  geen lift
  geen hydrofoor
  geen radio en tv
  geen computer
  geen geldautomaat
  en waarschijnlijk geen eten
  en nog erger geen schoon water
  UWV werft dan mensen om bij de benzinepompen flink op de pedalen te gaan staan.
  En u als bezitter van dat accuwagentje probeer die dan die week te verhuren, als slaapplaats!

Comments are closed.