Er zijn tenminste 3 initiatieven om libertarische gemeenschappen te stichten. De colonistas zijn Nederlanders en Vlamingen die onderzoeken of er een vrijere toekomst mogelijk is in Galicië. Door een verlaten dorp te restaureren. De plannen worden steeds concreter: De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de schoonmaak van het dorp. De eerste paden waren slechts doorgangen door de wildernis die hier 20 jaar lang ongehinderd kon groeien. De braam en brem stonden twee tot drie meter hoog, met hier en daar iepen en eiken ertussen. Nadat alle ruines via kleine paadjes bezocht konden worden, werd het tijd voor een grondiger schoonmaak. Met de bosmaaier zijn de hoofdpaden schoongeveegd. Ook de ruïnes die nog in redelijke staat verkeren kregen rondom een grondige schoonmaak. Dit zijn de ruïnes waarvan we de eigenaren kennen.

 

Ook alle ruïnes die in mindere staat verkeren kun je nu weer doorheen lopen. Veel van deze hebben geen eigenaar meer en kunnen geclaimd worden zoals dat vroeger ging in de Amerikaanse kolonies.

Zo was het mogelijk voor onze huisarchitect om maten op te nemen en schetsen te maken voor vijf van de huizen. Hier enkele voorbeelden:

Tevens hebben we een schatting gemaakt van de kosten van renovatie voor een huis van 80m2: dat kost 35.000 tot 55.000 euro. Het is een ruwe schatting uiteraard en heel erg afhankelijk van persoonlijke wensen en in hoeverre je het zelf wilt opknappen of laten doen.

Tot slot hebben we twee van de drie waterputten gevonden, en weten we inmiddels waar de waterleiding ligt van de gemeenschappelijke watervoorziening (deze is van de parochie, dus niet van de gemeente, en hoogstwaarschijnlijk onbewerkt met chloor of fluor).

Op 17 december is er een bijeenkomst in Almere. (mail naar info@vrijspreker.nl)

Eerdere Colonistas artikelen: IX, VIIIVIIVIVIVIIIIII.

9 REACTIES

 1. Grappig hoe snel de natuur zich ‘herstelt’ in 20 jaar. Dat is andere koek dan je dagelijks in de media leest.
  Mooi dat het opschiet. Ik kan gedag komen zeggen in Almere maar dan kom ik alleen langs uit nieuwsgierigheid. Voorlopig doe ik niet mee.

 2. “De colonistas zijn Nederlanders en Vlamingen..” lees ik. En onderaan: “Bijeenkomst in Almere”, lekker centraal en goed bereikbaar met het OV voor Amsterdam en omgeving vooral, weer een randstadfeestje…

   • Of het allemaal zo goedkoop zal blijven is maar de vraag met een inflatie van 15,4 %
    Ondertussen kunnen ze bij de spaanse voedselbanken het werk bijna niet meer bijhouden en zelf gezinnen waar man en vrouw beiden werken kunnen niet goed meer rondkomen.

   • Beste Henk uit Veliko Tarnovo. In NL kom je bijna niet meer voor een huurwoning in aanmerking. Nu het puntensysteem voor bijna alle woningen gaat gelden zullen de beschikbaar komende huurwoningen in de verkoop gaan, terwijl velen met de oplopende hypotheekrente al helemaal niet meer kunnen kopen.

    In Galicie kan je in een dorpje als Penadexo een vervallen woning kopen en dit opknappen of laten opknappen. Met enkele tienduizenden euro’s kom je al een heel eind. Als je vervolgens remote kan werken dan verdien je een NL inkomen in een land waar je een gezin kan voeden voor 400 euro. En kan je als je een beetje gespaard hebt hypotheekvrij wonen. Het zal de eerste jaren een beetje basic zijn maar daarna kan je het huis verder opknappen en gaan voor luxe.

    Of je kan je leven lang huren in NL als je al het geluk hebt een passende woonruimte te kunnen huren. Of 20 tot 30 jaar betalen voor je hypotheek.

   • Henk, hebben ze in Bulgarije niet van dat soort vervallen dorpjes met oude huisjes die je voor weinig kan opknappen voor zo’n soort project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in