Bij deze met enige vertraging een artikel uit de nieuwsbrief libertair perspectief, (U kunt zich rechtsonder op de pagina stemlp.nl /nieuws aanmelden voor de nieuwsbrief): Door Joep v L:
De Italiaanse premier Giorgia Meloni haalde het aan, de desastreuze gevolgen van de Franse monetaire macht in Afrika. Een overblijfsel van het kolonialisme. De aanleiding was in eerste instantie de migratiestroom oplossen. Zij betoogt dat de grote migratiestroom het gevolg is van Frans monetair beleid. In dit artikel een libertair perspectief op het monetaire neokolonialisme en op centrale banken.

Centrale banken komen rechtstreeks uit het Communistisch Manifest.

Karl Marx en Friedrich Engels schreven in 1848 het Communistisch Manifest. Eén van de 10 pijlers van het communisme is:

‘Centralisatie van het krediet in handen van de staat door een nationale bank met staatskapitaal en uitsluitend monopolie.’

In onze huidige maatschappij zijn centrale banken nog steeds zeer nadrukkelijk aanwezig. Voor overheden is het te aanlokkelijk om aan de geldkraan te kunnen draaien, communistische overheid of niet. De centrale banken vandaag de dag voldoen volledig aan de omschrijving in de communistische pijler. Op papier zijn de huidig centrale banken onafhankelijk, maar in de praktijk niet. Het monetaire beleid is stevig onderhevig aan politieke invloeden.
Centrale banken drukken geld bij, stimuleren overheden met krediet en hebben als doel ‘’slechts’’ 2% inflatie per jaar. Deze hevige centralisatie van geld en krediet past vanzelfsprekend niet binnen het libertarisme. Om maar niet te spreken van de wens van centrale banken om programmeerbaar en voorwaardelijk geld, de Central Bank Digital Currency (CBDC), in te voeren en het gebruik daarvan met geweld af te dwingen (lees: wettig betaalmiddel wordt afgedwongen). Allocatie van kapitaal is een zeer delicaat spel van vraag en aanbod, net als normaal economisch verkeer. Opkoopprogramma’s van centrale banken werken zeer marktverstorend en zorgen ervoor dat kapitaalinefficiënte zaken in stand houdt. Een vrije geldmarkt zou kapitaal veel beter op de juiste plek krijgen. Binnen het libertarisme zullen ook de betaalmiddelen vrij zijn en kan alles een wettig betaalmiddel zijn. Van euro’s tot bitcoin en van goud tot paarden.

Frans neokolonialisme

Op 12 januari 1994 werd in één klap al het spaargeld van Afrikaanse landen die aangesloten zijn bij de Franse centrale bank (CFA) gehalveerd. Dit werd besloten door een buitenlandse mogendheid: Frankrijk. Het ging hier om de devaluatie van het geld. Tot op de dag van vandaag blijft dit mogelijk en wordt de munt (CFA) regelmatig gedevalueerd.

Iedere keer dat Frankrijk de CFA-franc devalueerde, stijgt de koopkracht van de Franse bevolking en daalt de koopkracht van de aangesloten Afrikaanse landen. Hierdoor wordt het voor die duurder    om te importeren maar goedkoper voor Frankrijk  uit die Afrikaanse landen te importeren. Vooral de waardevolle grondstoffen. Een zeer pervers systeem.
In een artikel van Bitcoin Magazine wordt een treffend voorbeeld gegeven van de perversiteit van de Franse centrale bank. De CFA-landen hebben geen enkele beoordelingsvrijheid met betrekking tot hun in het buitenland opgeslagen reserves. Sterker nog, ze weten niet hoe dit geld wordt besteed. Ondertussen weet Parijs precies hoe het geld van elk CFA-land wordt besteed, aangezien het voor elk land “operationele rekeningen” beheert.
Als voorbeeld van hoe dit werkt: wanneer een Ivoriaans koffiebedrijf voor $1 miljoen dollar aan goederen verkoopt aan een Chinese koper, wordt de yuan van de koper op een Franse valutamarkt omgewisseld in euro’s. Vervolgens neemt de Franse schatkist de euro’s over en schrijft het bedrag in CFA-franc bij op de Ivoriaanse rekening, die vervolgens de rekening van de koffieverkoper in het binnenland crediteert. Alles loopt via Parijs. Frankrijk vervaardigt nog steeds alle bankbiljetten en munten die in de CFA-regio worden gebruikt – waarbij 45 miljoen euro per jaar wordt gevraagd voor de dienst – en bezit het nog steeds 90% van de CFA-goudreserves, ongeveer 36,5 ton. De soevereine Afrikaanse landen en volkeren hebben hier geen enkele zeggenschap over.


Deze uitholling van Afrikaanse valuta zal niet mogelijk zijn binnen het libertarisme aangezien centrale banken geen rol hebben binnen het libertarisme. Als Afrikaanse individuen daadwerkelijk vrij worden gelaten in welke valutasoort zij gebruiken, dan zal de CFA waarschijnlijk niet of nauwelijks meer gebruikt worden.

CFA vervangen door ECO in 2027

Er wordt op dit moment toegewerkt naar het vervangen van de CFA-munt naar de ECO. Dit is slechts een kleine verbetering. Dit geldt overigens alleen maar voor de West-Afrikaanse landen. Voor de Centraal-Afrikaanse landen blijft het systeem intact (zie de afbeelding hierboven voor de indeling). De landen die de ECO invoeren hoeven de 50 procent van hun reserves niet langer bij de Banque de France
Sinds april 2022 is bitcoin een wettig betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is het één na armste land ter wereld volgens de ‘officiële’ maatstaven. Als één land de desastreuze gevolgen van het Franse monetaire neokolonialisme kent, dan is het de Centraal-Afrikaanse Republiek wel. Dé reden voor de Centraal-Afrikaanse Republiek om bitcoin een wettig betaalmiddel te maken is om betalingen via Parijs te omzeilen, zoals een adviseur van de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek op de laatste Bitcoin-conferentie in Amsterdam verwoordde. Zoals in het eerdergenoemde voorbeeld moeten alle betalingen en investeringen via Parijs lopen. Met bitcoin kan er direct geïnvesteerd worden in het land zonder tussenkomst van Frankrijk. De keuze om bitcoin wettig betaalmiddel te maken is gedaan om buitenlandse investeringen voor de mijnbouw, industrie en energiesector te lokken en makkelijker te maken.

Bitcoin wettig betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Al deze buitenlandse afhankelijkheid is inherent aan het hebben van een monetaire unie. In Europa zitten we ook in een monetaire unie waar eigenlijk ook soevereine landen weinig meer te zeggen hebben over hun eigen munt en eigen monetair beleid. Belangrijke monetaire beslissingen worden bij de Europese Centrale Bank (ECB) genomen.
te deponeren. Ze zullen dit geld kunnen investeren waar ze dat nodig achten. Frankrijk zal ook de institutionele banden verbreken door zich terug te trekken. De ECO behoudt echter zijn vaste wisselkoers met de euro. En Frankrijk behoudt zijn rol als back-up voor de ECO-landen. Frankrijk zal een garantie geven, in de vorm van een kredietlijn, als de ECO-landen te maken krijgt met een valutacrisis, en euro’s nodig heeft. De Franse president is overigens nauw betrokken bij de totstandkoming van de ECO.

Voetnoten:
Toespraak Meloni:

https://bitcoinmagazine.com/culture/bitcoin-a-currency-of-decolonization

11 REACTIES

 1. Kan iemand mij even uitleggen waarom iemand in Nederland zich hier druk om zou moeten maken of mee bezig zijn.
  Met dit soort onderwerpen ga je vanzelf wel nauwelijks leden vinden.
  Niemand die dan denkt, goh wat belangrijk zeg, mijn stem gaat naar de LP dit jaar.
  Ruim de helft van Nederland zit in de kou wegens de hoge gasprijs en begint het moeilijk te krijgen met boodschappen doen.
  En ondertussen worden we geregeerd door een stel nutteloze oplichters die het allemaal 1 grote zorg zal zijn.
  Heeft de LP daar ook nog een mening over?

  • Sta je er wel een bij stil dat als je niet begrijpt wat het punt is dat een auteur wil maken dat je beter je bek kunt houden met je niet ter zake doende geouwehoer, of ben je daar te dom voor.

   • Daar hebben we lafbek winston weer met ze praatjes.
    Ze hebben een betere naam voor je bedacht hier, wilhelmina kutje.
    Past ook beter bij je, dekt meteen de lading die je uitstraalt.

  • Bert

   Dit zijn vrij relevante stukjes. Een politieke ideologie, heeft niet alleen maar interesse voor een specifiek land. Zij kijkt meestal naar de hele wereld. Zowel linkse als rechtse theorie, doet dat

   macropolitiek, noem je dat. De politiek die gaat over de hele wereld.

  • De man begrijpt het niet. Veel lezers hier hebben geen enkel benul van de principes van klassiek liberalisme en libertarisme, waar een internationale markt, internationale samenwerking (binnen de vrije markt) centrale thema’s zijn. Vandaar dat men interesse heeft voor de situatie in andere landen.

   Wat zou het standpunt van een libertair moeten zijn m.b.t de huidige nationale problemen?
   Ik zou zeggen: u heeft zelf nationaal voor het statisme gekozen, en dat interventionisme doet u de das om. U moet dus op de blaren zitten, de schuld aan een ander geven is nogal kinderlijk, en bovendien, Nederland is geen eiland, er zijn een hele reeks statisten landen die mede schuldig zijn. Problemen die gezamenlijk zijn gecreëerd kunnen alleen gezamenlijk opgelost worden. En dat gaat geen van de statisten doen, men mag al blij zijn als ze het niet erger maken.

   • Denk dat ik het probleem wel begrijp enigszins.
    Niet echt vriendelijk allemaal zo als het er aan toe gaat daar.
    Maar inderdaad, ik ben nog nooit 1 seconde bezig geweest met de principes van klassiek liberalisme en libertarisme.
    Denk dat ik een zinnigere dag besteding heb om mijn tijd te verdelen.

    En hoe gaan we dit oplossen?
    Of gaat het daar niet over.

   • Niet echt vriendelijk allemaal zo als het er aan toe gaat daar.

    Veel haantjes, hier. hahaha. Een beetje een macho sfeer, hangt hier altijd.

    Centrale banken en grote bedrijven, bestonden al voor het communisme en voor Marx, natuurlijk

    Marxisten zijn best wel te spreken, over super grote bedrijven. Ze vinden de moderniteit en robuustheid ervan mooi. Ze willen alleen, dat die bedrijven voortaan in handen van de staat komt en dat de managers vervangen worden door ambtenaren.

    Marxisten zien modern/laat kapitalisme, als een opstapje. Ze zijn niet tegen Walmart, ze willen dat Walmart zich op een communistische manier ontwikkeld. Nog groter word en onder controle van de staat komt, deels of geheel. Dat zou volgens hen dan het beste zijn voor iedereen

    Communisten zijn niet tegen centrale banken, wel tegen normale banken.

 2. Additioneel: de oplossingen van statisten zijn schijnoplossingen, dat zal neerkomen op een overheid die zich nog meer met de zaken van de samenleving gaat bemoeien, en sigaren uit zal gaan delen uit eigen doos, die later dan met anderhalve sigaar terugbetaald moeten worden.

  Het monster, de overheid, wil zichzelf steeds uitbreiden, dat is in ieder geval waar ze veruit het beste in is.

  Wie was het die schreef dat het steeds toepassen van dezelfde niet werkende methodes de definitie van waanzin is?

 3. Je zet jezelf voor lul braakbal, de beheerders weten dat ik niemand ander ben dan graftak. zelden zo’n stuk stront gezien als lulletje bert.

  • Aldus de meest uitgekotste persoon van deze site waar werkelijk helemaal niemand ooit op zal reageren.
   Nooit iets inhoudelijk of wat dan maar met het onderwerp te maken heeft.
   Denk je nou werkelijk dat er ook maar 1 iemand onder de indruk is van dat gezeik van jou.
   Laat je smoel maar eens ergens zien, heb je het lef niet eens voor.

Comments are closed.