“En werken doet het voor geen meter”, zou men daar aan het bovenstaande toe kunnen voegen. Op het fundament van falend inzicht in de werking van een economisch systeem is in Nederland gecreëerd een gezondheidszorgstelsel, dat iedereen onbeperkt tot alles toegang geeft.

Dit stelsel vormt de absolute garantie voor overbemanning, overconsumptie, wachtlijsten en grenzeloze verspilling van belastinggelden. En niet zelden: de dood van een patiënt: de arts mag niet opereren, omdat de staf de maximale werktijd zou overschrijden.

Of het nu gaat om brood, drop, schoenveters, kapsalon of limonade, geen enkel artikel kan men voor verkoop gratis voor niets in de markt zetten zonder het creëren van ­­­wachtlijsten, tekorten en tal van anomalieën. Hoe komt het dat er geen wachtlijsten bestaan voor het kopen van drop, brillen of lepels of messen?

Het antwoord is simpel: men betaalt iets voor het verkrijgen van deze artikelen. Ieder artikel waarvoor de consument bij verwerving geen door koopkracht gesteunde vraag behoeft uit te oefenen, is de garantie voor het ontstaan van veel last en aanzienlijk minder lust dan waarvan sprake geweest zou zijn bij distributie overeenkomstig normale economische principes.

Een kort voorbeeld van verspilling ten gevolge van overheidsbemoeienis met ziekenhuizen: ziekenhuis X heeft aan het eind van het jaar een half millioen van het budget nog niet besteed. NU KOMT HET: dit geld wordt ijlings besteed,omdat er een boete bestaat op efficiëntie: als het geld voor het eind van het jaar niet uitgegeven is, wordt er het volgend jaar gekort op het budget.

De overheid is altijd dommer dan men denkt; hoewel tegenkrachten op gang komen, zal het zal er nog veel water door de Rijn stromen voor het tij keert.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. In NL hebben we een corporatistisch zorgsysteem. Dus een combinatie van het ouderwetse en centraal geleide ziekenfonds en een vrije markt aanbod met enige concurrentie. Doordat hier socialisme en kapitalisme zijn samengevoegd krijgen we het slechtste van twee werelden.

  Vraag en aanbod worden niet op elkaar afgestemd door het prijsmechanisme, maar door een stel ambtenaren van de Nationale Zorg Autoriteit (NZA) die de prijzen van alle medische verrichtingen (DBCs) uit hun duim zuigen. Dit werkt net zo slecht als in de voormalige Sovjet-Unie. Het gevolg is een verstikkende bureaucratie, capaciteitsproblemen, onoplosbare wachtlijsten, geringe keuze, matige kwaliteit, torenhoge kosten en hele volksstammen die zich er onrechtmatig aan verrijken.

  • In een volledig commercieel stelsel, waar het prijsmechanisme de afstemming van vraag en aanbod regelt, zouden commerciële ziekenhuizen hun organisatie zo hebben ingericht dat zij snel kunnen op- en afschalen bij veranderingen in de vraag. Commerciële verzekeraars zouden hun klanten een lagere premie aanbieden bij een gezonde lifestyle en weinig claims. Zij zouden een bonus-malus regeling aanbieden, net als bij een autoverzekering, en een cafetaria polis met vrije keuze in behandelingen.

   De overheid hoeft zich dan helemaal niet meer met de zorg te bemoeien. De 120 miljard die de NL zorg jaarlijks kost kan dan aan de burgers worden teruggegeven, zodat iedere Nederlander dan een extra zorgbudget van bijna 7 mille heeft.

   Er is dan een direct verband tussen zorgverleners en hun klanten. Bij slechte en dure dienstverlening geven die klanten hun geld aan een betere en goedkopere aanbieder. Dat zorgt voor continue verbetering van het aanbod.

 2. Wanneer ben jij voor het laatst hier in Nederland bij een tandarts, huisarts , specialist of een ziekenhuis geweest?
  Wanneer ben jij voor het laatst in 1 maand je 385 euro eigen risico kwijt geraakt?
  Wel elke maand je premie betalen van 150 euro maar bijna niets vergoed krijgen.
  Of je moet echt doodziek gaan worden.
  Ik denk eerlijk gezegd al jaren niet meer.
  Maar toch leuk dat je ons dan nog even komt vertellen wat hier allemaal verkeerd gaat.
  Maar Peter heeft al de moeite genomen om je een beetje bij te praten wat hier mis gaat.
  Iemand moet het doen tenslotte.

  En het budget opmaken voor het eind van het jaar is gebruikelijk bij iedere overheid dienst zo als het leger, onderwijs en vast nog wel een paar.
  Omdat je anders volgend jaar minder krijgt om te spenderen.

  Het enige waar ze hier mee bezig zijn is om de hele gezondheid zorg af te breken en te slopen.
  Meerdere goed draaiende ziekenhuizen zijn hier al gesloten waardoor iedereen maar moet zien of dat ze ergens anders terecht kunnen. Gek hé dat je dan wachtlijsten krijgt.
  Hier is winst maken het enige doel geworden, niet de patiënt.

 3. De enige groep voor wie alle gezondheid onbeperkt en geheel gratis is, is voor de asielzoeker.
  Die hoeven geen 1000 euro te betalen aan eigen bijdrage als ze een volledige gebit prothese nodig hebben.
  Die betalen helemaal geen enkele premie of eigen risico of welke medicijnen dan ook.
  Reken is uit wat dat voor kosten in gaan zitten gezien ze er hier wel 50.000 – 100.000 per jaar binnen halen en dan jaren in de opvang blijven hangen. En dat ieder jaar opnieuw.
  Die werkelijke kosten zal je van je leven nooit te horen krijgen van de overheid.
  Maar dat het dan vrij duur wordt kan ieder kind nog voor je uitrekenen.

  En voor ouderen is het allang niet meer zo vanzelfsprekend dat ze voor elke behandeling nog terecht kunnen.
  Die laten ze liever thuis afsterven.

  • Sommigen denken, dat men oude mensen het liefst zo snel mogelijk afserveert.
   Ik heb ook van gevallen vernomen, dat men mensen met opzet laat uitdrogen

   • Morfine is ook een beproefd middel om van lastige bejaarden af te komen die teveel zeuren omdat ze geen heup operatie meer krijgen nadat ze gevallen zijn.
    En dan telkens de dosis ietsje verhogen.
    Het zat er aan te komen, het was toch zijn of haar tijd.
    Uitdrogen hoort door ongetwijfeld ook bij, maar met een flinke verdoving schijnen ze daar dan geen erg in te hebben.

    Dat is Nederland geworden.
    Een land waar een handje helpen als je niet vanzelf op tijd dood gaat.

 4. Ja, morfine helpt om iemand snel te laten overlijden. Overigens is van degenen die een heup breken, na een jaar 66 procent nog in keven en bij de 34 procent die overlijdt binnen een jaar komt dat niet altijd door die heup.

 5. Ja, morfine helpt om iemand snel te laten overlijden. Overigens is van degenen die een heup breken, na een jaar 66 procent nog in keven en bij de 34 procent die overlijdt binnen een jaar komt dat niet altijd door die heup.

 6. Over het algemeen kun je stellen: Hoe meer artsen, hoe zieker de bevolking. Ik weet niet wat het Pol Pot-regime met artsen deed. Het kan best zijn dat ze een kogel door hun kop kregen, want: ‘ongeneeslijk ziek’. Jean Jacques Rousseau gaat ook flink op artsen los, toen al, en het is alleen maar erger geworden met de misstanden in de medische sector.

  Anderzijds moeten mensen de vrijheid hebben om de vaak belabberde en frauduleuze producten en diensten van artsen af te nemen. Wel graag zelf betalen.

 7. ‘Een vrouw van 74 jaar valt met haar fiets. Arm gebroken en uit de kom + schouder verbrijzeld. Moet na het gebeuren 1 uur wachten op de ambulance. Daarin geen brancard en mevrouw moest mee op bijrijdersstoel. vreselijke pijnen en 5 dagen wachten op operatie. Is dit nu onze zorg?’

  https://twitter.com/Onrecht2/status/1600106946178166784

 8. Er worden ook nog allerlei vette belastingen geheven over van alles wat er omgaat in dat uitdijende monster, de medische sector, loonbelasting, BTW. Dus je betaald de kosten van inefficiëntie, plus inefficiëntie belasting. Om in medische termen te blijven, de overheid is een woekerende tumor, woekerende cellen die op het vlees van de samenleving leven, die dan via parasitisme zichzelf weer versterken. Zo heeft de overheid dus de activiteit van een grote groep cellen in de samenleving overgenomen, die cellen inefficiënt gemaakt, en de cellen van het gehele lichaam van de samenleving maakt ze parasitair door zich in te vreten in een zaak (medische zorg) waar de meeste cellen van het lichaam van tijd tot tijd van afhankelijk zijn.

  Wat er dan gebeurt is dat men gaat roepen dat het allemaal te duur wordt, dan gaat de overheid, die dat zelf veroorzaakt heeft, sturen op preventie, en zich dus nog meer invreten in de samenleving. Ik zag dat de crypto socialisten bij de VVD al aan het voorbereiden zijn om meer op preventie, dus overheidsbemoeienis, in te zetten.

  https://assets.website-files.com/608652f7ca305dcf184dd274/6343ed03cd3599ae357601eb_Een%20liberale%20keuze%20voor%20gezondsheidsbevordering.pdf

Comments are closed.