In zijn publicatie “The Basic Laws of Human Stupidity” (1976) beschouwt de Italiaanse professor economische geschiedenis Carlo M. Cipolla (1922-2000) domme mensen als de grootste bedreiging voor de mensheid.

Hij stelt, dat domme mensen gevaarlijker zijn dan de grootste criminelen. Om tot die conclusie te komen deelt hij de mensheid op in vier categorieën:

1. Mensen van wie de acties gunstig zijn voor zichzelf èn voor anderen.
Dit zijn de intelligente en productieve mensen die voor welvaart en welzijn zorgen. Hiervan zijn er nooit genoeg.

2. Mensen van wie de acties gunstig zijn voor zichzelf, maar nadelig voor anderen. Dit zijn de criminelen die zichzelf verrijken ten koste van anderen. Hiervan zijn er altijd te veel.

3. Mensen van wie de acties ongunstig zijn voor zichzelf, maar voordelig voor anderen. Dit zijn de goedgelovige naïvelingen die zich makkelijk door anderen laten misbruiken. Ook hiervan zijn er altijd te veel.

4. Mensen van wie de acties ongunstig zijn voor zichzelf èn ongunstig voor anderen. Dit zijn de domme mensen. Hiervan zijn er altijd meer dan je denkt. Zij vormen een groot gevaar voor ons allemaal.

Deze vier categorieën mensen gedragen zich volgens de volgende vijf hoofdwetten:

* Eerste Wet

Iedereen onderschat het aantal domme mensen in zijn omgeving.

Deze wet wordt versterkt door de algemene misvatting, dat domheid alleen is voorbehouden aan individuen met een bepaalde achtergrond of opleiding. In werkelijkheid komt domheid voor in alle lagen van de bevolking en bij mensen met iedere achtergrond en opleiding.

* Tweede Wet

De kans dat iemand dom is, hangt niet af van enig ander kenmerk van die persoon.
In principe kan ieder mens zich dom gedragen. Het maakt daarbij niet uit of je man of vrouw bent, jong of oud, Aziaat of Afrikaan, vuilnisophaler of hoogleraar, pauper of miljardair. Het is zinloos om te proberen in te schatten hoeveel domme mensen er zijn. Iedere schatting is onjuist vanwege de eerste hoofdwet.

* Derde Wet

Domme mensen zullen altijd en overal en onder iedere omstandigheid zich dom gedragen.

Mensen die niet dom zijn, vormen een zeer gemêleerde groep. Soms zijn ze intelligent bezig, soms maken anderen misbruik van ze en soms zijn het zelf criminelen. Maar domme mensen gedragen zich zeer consistent. Hun acties benadelen iedereen, inclusief henzelf,  continu. Zij zijn daardoor het grootste blok aan het been van de samenleving.

* Vierde Wet

Mensen die niet dom zijn zullen altijd en overal en onder iedere omstandigheid het risico dat domme mensen vormen onderschatten.

Domme mensen krijgen daardoor volop de gelegenheid om schade te veroorzaken. Mensen die niet dom zijn denken steeds dat het wel los zal lopen met de invloed van domme mensen. Dat blijkt in de praktijk oliedom!

* Vijfde Wet

Een dom persoon is het meest gevaarlijke individu dat er bestaat.

Waar criminelen een duidelijk doel voor ogen hebben, namelijk zichzelf bevoordelen ten koste van anderen, zijn domme mensen volstrekt onvoorspelbaar. Je weet niet wie het zijn en wat ze gaan doen. Tegen criminelen kan je je wapenen, aan domme mensen ben je overgeleverd.
“I am surrounded by morons, sometimes”
~ American Casino
Ingezonden door Peter de Jong

20 REACTIES

 1. De man heeft zeker een tijdje in Nederland gewoond om het zo samen te vatten w.b. de hoeveelheid domme mensen.
  Kan mij nauwelijks voorstellen dat het overal zo droevig gesteld is met het denk vermogen dan deze bevolking.

  • het is helaas een universeel verschijnsel. wat wel een voordeel is van het verblijven in een land waarvan je de taal niet machtig bent is dat als je in gezelschap bent, je niet kan horen hoe zwakzinnig de discussies om je heen zijn. Heerlijk! Soort van noise cancelling head phone.

   NL is nog gemiddeld. het schijnt dat in bijv de Filipijnen het gem IQ. 81 is. Dus daar zie ik de volgende Hoppe nog niet vandaan komen. https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country

   Albert Einstein — ‘Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.’

  • Een mens die, niet instanties van domheid aanwijst, maar de dommen, ik vermoed dat dat op een bepaald niveau heel kolderiek overkomt. Ergens in het universum staan waarschijnlijk beeldschermen aan, waar de mensheid het kolderieke vermaak is voor de bewoners van die planeet. En net buiten ons zonnestelsel staat een bord dat wijst richting de aarde, daar staat op: ‘Planet Terra, enter at your own risk, do not feed the occupants’.

 2. het onderschatten van het aantal domme mensen om je heen alsmede het risico dat zij vormen is ook dom, dus dan blijven er weinig niet domme mensen over.

 3. De mate van domheid laat zich goed vangen in een grafiek met de mate van collectivisme. Het uitschakelen van het gezond verstand en klakkeloos voldoen aan wat de maatschappij eist om na de ontdekking dat dit niet zo’n goed idee was de kop in het zand te steken.

 4. En het wordt steeds erger ook.
  Ze kunnen geen leerkrachten meer vinden om les te geven.
  Je kan je afvragen wat iemand nog op school doet als er geen les meer gegeven wordt.

  Leerlingen (en ouders) moeten voortaan rekenen op verschillende gezichten voor de klas. Eén leerkracht per groep in de basisschool is niet langer haalbaar door het grote personeelstekort. Amsterdamse scholen trekken samen op in de transitie van klassiek naar ‘nieuw onderwijs’.
  In het ‘nieuwe onderwijs’ krijgen leerlingen les van wisselende professionals, zoals kunstenaars, accountants en musici én is er een bevoegde leerkracht met een coördinerende rol.
  https://www.parool.nl/nieuws/klassiek-onderwijs-met-vaste-leraar-voor-de-klas-verdwijnt-in-amsterdam~b1f6353c/

  • Als er een ministerie voor is gaat het mis. Onderwijs is zeer goed voorbeeld.

   ik hoop dat ik het nog meemaak dat deze propaganda machine in elkaar stort.

   AI kan binnenkort voor een fractie van de kosten op maat gemaakt onderwijs geven. Het kan snel leren wat wel en niet werkt bij een bepaalde leerling. Dat kan (g) een leerkracht per groep niet. Als de overheid iets aanraakt bevriest het in de tijd. het is nog hetzelfde als 150 jaar geleden toen de Pruisen betere slaven wilden kweken. ontslagbescherming , vakbonden, leerplicht etc etc zullen deze zombie nog lang aan het staatsinfuus houden, maar alternatieven zijn niet te stoppen. Waarschijnlijk blijf je wel betalen voor de ‘service’. waar je dan geen gebruik van maakt. Gaat ook met ander overheidsdiensten gebeuren, zie bijv medisch toerisme.

 5. De mensen zijn een kudde schapen altijd bang voor de grote boze wolf maar ondertussen worden ze op gegeten door de herder.

Comments are closed.