Milieudefensie heeft Shell via de rechter gedwongen om in 2030 45% minder broeikasgassen uit te stoten (t.o.v. 2019) in wat Milieudefensie zelf de “Klimaatzaak van de Eeuw” noemt.  Laten we hopen dat ze daar wel gelijk in hebben en dat we de komende 77 jaar bij het woord “Klimaatzaak” niet aan een rechtszaak denken, maar aan de ongekende wereldwijde verstandsverbijstering en uitgekiende massamanipulatie door NGO’s, overheden en MSM waarbij de corona hoax in het niet viel. 

Stichting Clintel heeft de rechter gevraagd om als derde partij “tussen te komen” in het hoger beroep tussen Shell en Milieudefensie.  Het vonnis wordt thans door Milieudefensie gebruikt om ook andere Nederlandse bedrijven ook onder druk te zetten om met ambitieuzer klimaatbeleid te komen.  Shell en Unilever zijn al vertrokken uit NL, dus hopelijk komt er in hoger beroep iets zinnigers uit. 

Veel slechter dan de voorzitter van de rechtbank kunnen ze in hoger beroep niet treffen, maar kans is groot dat ze aanlopen tegen een D66 rechter.  Dat is vast geen reden tot wraking maar niet bevorderlijk voor een eerlijk proces. Je zult maar D66 rechter zijn en op alle borrels met je vrinden schouderklopjes krijgen dat je dapper het ‘ grootkapitaal’ een lesje hebt geleerd, de lijn van de partij hebt verdedigd en de planeet hebt gered. Ik zou haast hopen dat we snel AI krijgen dat recht gaat spreken. 

De interventie van Clintel is van groot belang want Shell heeft al openlijk toegegeven te geloven in climate change. Mogelijk ingegeven door de stupide ESG richtlijnen van grootste aandeelhouder Blackrock. Derhalve krijgt de rechter niet te horen dat de ‘science is settled’ onzin is.  Ik heb het vonnis niet geheel gelezen (hier:  voor de liefhebbers)  maar de rechter neemt aan de IPCC rapporten kloppen en dat CO2 een groot probleem is. Shell kan dat niet weerleggen want dan spreekt ze zichzelf tegen. Clintel kan er wel op wijzen dat er een discrepantie is tussen de ‘samenvatting voor beleidsmakers” en de onderliggende IPCC  rapporten en dat de science helemaal niet settled is.  

Door toegelaten te worden tot de rechtszaak wordt het belang van de (niet gebrainwashte)  burger hopelijk wel enigszins mee gewogen. De burger die ook niet aan de ‘klimaattafels’ zit.  Woensdag 15 Maart  is de zittingsdag. Clintel wil zoveel mogelijk mede-eisers verzamelen om sterker te staan.  Aanmelden kan via de website klimaatzaak van de eeuw.  Doneren kan natuurlijk ook. Clintel beschikt niet zoals Milieudefensie over miljoenen euro’s aan overheidssteun. Diezelfde overheid die het salaris betaalt van de rechter.  Maar dit geheel terzijde, tijdens de avondklok zaken hebben we gezien hoe onafhankelijk onze rechtspraak is.  

24 REACTIES

 1. Shell en andere grote bedrijven doen er zelf aan mee, aan de nonsens van klimaatverandering, men springt zelf op die trein om er een graantje van mee te pikken (op zijn zachts gezegd). Er is dan een groep fanatiekelingen die niet begrijpt dat het gaat om geld te verdienen, en op de trein te springen van een nieuwe markt van unsustainables, dat men het allemaal niet te serieus moet nemen, ofwel, met een korrel zout, dat men pragmatisch moet zijn, dat iedereen slechts zijn zakken extra wil vullen, links of rechts.
  Anderzijds is het wel weer grappig dat dit soort prostitutie kapitalisme dan in het gareel wordt gedwongen door fanatiekelingen, eigen schuld, moet je er maar niet mee in zee gaan. Men doet mee met de leugens, en men wordt er verder in mee getrokken, men kan nu niet meer terug. Zo werkt dat als je je inkoopt in een web van leugens, terecht.
  Natuurlijk is het zo dat private business vaak geen keus heeft, als men niet meespeelt dan zou dat kunnen betekenen dat men het onderspit delft, en het einde business is. Maar als men met leugens meespeelt, dan raak je erin verstrikt, tja, er zijn dus nog meer principes in het leven dan de principes van de markt…

  • Kort gezegd: de werking van de vrije markt en private business, en de werking van een web van leugens waar je in verstrikt raakt als je eraan meedoet om je business veilig te stellen.

  • inderdaad. je zit als bedrijf klem. derhalve positief als Clintel erbij betrokken wordt om het Atlas Shrugged scenario iets te vertragen.

 2. Clintel zijn lukewarmers.
  CO2 zorgt niet voor een verandering in entropie en kan derhalve niets verwarmen. Al helemaal niet de.oppervlakte, omdat de oppervlakte de CO2 verwarmt.
  Iets wat misschien ooit gaat uitkomen als we de zooi weer op moeten bouwen.

  • ik kom vaak tegen dat zonder broeikasgassen de aarde een stuk kouder zou zijn (gemiddeld -18C, maar met behoorlijke fluctuaties dag/nacht) . Is dat ook niet waar?

  • Ik las ergens een verhaal dat het CO2 gehalte in de lucht momenteel, historisch gezien, laag is. Zo laag zelfs, dat als het nog lager wordt er een kritische ondergrens gepasseerd wordt en planten niet meer kunnen groeien. Of in elk geval niet de huidige plantengroei in stand kunnen houden. De (lange termijn) trend zou zelfs dalende zijn.

   Geen idee of het waar is, maar het is een interessant tegengeluid voor de paniekverhalen die suggereren dat elke auto een CO2 kanon zou zijn, dat alle lieve boompjes doodschiet.

   • Kobus, we leven inderdaad in een periode met een laag CO2 gehalte in de atmosfeer.
    We zaten op ruwweg 385 ppm (parts per million, dus 0.0385% het gaat echt nergens over, je zou het kunnen vergelijken met de doellijn tov een volledig voetbalveld) en gaan momenteel richting 400 ppm, of 0.04%.
    Voor vrijwel al het plantenleven is 300ppm het minimum.

    Zoals Hijseenberg ook al aangeeft wordt er in kassen opzettelijk CO2 toegevoegd omdat dit hun groei bevordert. Zoals met al het leven wordt groei beperkt door datgene wat het schaarst is. In veel gevallen is dat de beschikbaarheid van CO2. De vergroening van de wereld is voor een goed deel te danken aan de wat hogere CO2 niveau’s, het is alsof een mens van grote hoogte naar beneden gaat en makkelijker adem kan halen omdat het zuurstof gehalte daar hoger is.

    En hoewel zowel het gebruik van kunstmest en de verbrandingsmotor een flinke impact op de landbouw hebben gehad is een deel van de grotere opbrengsten te danken aan het hogere CO2 gehalte in de atmosfeer.

   • Wat meer vergroening van de wereld lijkt mij ook een goede zaak. Meer voedsel, meer drinkwater, meer bossen, lijkt mij eerder wenselijk dan iets dat bestreden moet worden. Die gekken van de politiek willen zelfs fabrieken bouwen om CO2 uit de lucht te halen en ondergronds op te slaan. Ik heb geen idee of dat technisch haalbaar is, en op welke schaal. Raar vind ik het wel.

  • @ Kobus, dat klopt, zie ook reactie van doc hieronder. we leven nu in een CO2 schaarste, bomen zijn geevolueerd in een tijd dat het CO2 niveau vele malen hoger was. Ik werkte vroeger in de kassen en daar gingen de kachels aan, niet voor hitte maar voor CO2, dan groeit het spul stukken harder.

   de lange termijn trend was inderdaad richting naar massale sterfte door te lage CO2 spiegels. Volgens dr Patrick Moore (mede oprichter Greenpeace) komt dit omdat beestjes inde oceaan hebben ontdekt hoe je CO2 kunt gebruiken om een skelet te maken. Helaas nemen ze dat ‘ geheim’ mee hun graf in. Krijg je wel mooie krijtrotsen van zegt men.

   dat de mens dus eigenlijk alle flora en fauna op aarde heeft gered van een zesde extinction event dat narratief verkoopt niet zo goed. angst en zonde doen het veel beter om mensen geld uit hun zakken te kloppen.

   • Wel een leuk narratief. Ik zal de video tips van ‘doc’ gaan bekijken.

 3. Afhankelijk van de dollar? Afhankelijk van olie met waardeloze alternatieven die veel schadelijker zijn? Afhankelijk van vaccinaties omdat ons eigen immuunsysteem het niet schijnt te doen? Afhankelijk van een regering die niet weet hoe hij de belangen van de burger behartigen moet? Afhankelijk van 2 jaar en 3 maanden pensioengeld dat gestolen wordt van de burger die wel ervoor betaalt? Afhankelijk?
  Het wordt tijd dat we ons onafhankelijk op gaan stellen. Ik ben begonnen met zo min mogelijk stekkers in huis te hebben, maar ook ik heb nog een lange weg te gaan.

  • Heel goed. Zo veel mogelijk onafhankelijk zijn is het beste. Ook (of misschien zeker) wat betreft voedsel indien mogelijk.
   Alles wat je zelf kunt doen, zelf kunt verbouwen, zelf kunt repareren zelf kunt groeien helpt.
   En besparen waar je kunt uiteraard. Ik verwacht behoorlijk zware tijden

 4. In deze lezing: https://www.youtube.com/watch?v=IYVO30GnhtA verteld Marcel in 21 min 15 sec hoe het nou precies zit met die hoeveelheid CO2 uitgedrukt in ppm (parts per million) Kobus.Het is op het moment erg laag rond de 420 ppm ofzo. De grens voor planten is 150 ppm als het daaronder komt gaan al die planten dood en WIJ ook!!!!! Wees er maar blij om dat er veel is en hoe meer hoe beter.Heel lang geleden hadden we 6000 ppm CO2 en toen was het soms veel warmer maar ook veel kouder, dat hele CO2 verhaal heeft geen ene zak met de temperatuur te maken.Marcel laat in deze lezing ook zien hoe het nou met die gletjers zit. Alles wat je verteld wordt is een lul verhaal om je te besodemieteren.Zeespiegelstijging? Bullshit Al die klimaat idioten die er stront rijk van worden wonen in de grootste huizen langs de zee. Obama,Gore en Pelosi Gates noem ze maar allemaal lekker aan de zee wonen.Al die modellen klopt geen reet van de enige modellen die kloppen zijn mooie vrouwen de rest is rotzooi!
  Dit is ook zo’n giller: https://twitter.com/jpaternotte/status/1611278177539706883?s=20&t=ieX7Tu3fdctMP3ilK2Ugbw Lulletje rozewater staat voor een eik en zegt kijk wat stikstof doet deze eik is mors dood we moet er snel wat aan doen. Nou die eik is geen eik maar een beuk en het is nu winter dus geen blaadjes meneertje lulletje rozewater. Ze hebben gewoon nergens vertand van en ik vind dat dat zo moet blijven want het volk snapt er ook geen reet van en die krijgen de leiders die ze verdienen! Dus houwe zo!

  • ik ken het stikstof dossier niet zo goed (het is niet bij te houden waar onze heersers je allemaal bang mee willen maken) maar ik begreep dat het probleem was met name in buurt van heide gebieden. Daar wil men de (onnatuurlijke) zandbakken met weinig begroeiing behouden want dat hebben ze ooit bij de EU aangemeld als Natura 2000 gebied dat voor eeuwig zo moet blijven. En Meneer Vollenbroek, de stikstof activist, heeft aangegeven; ” ik wil niet in een land wonen met alleen maar brandnetels en bramen” Probleem is dat stikstof een meststof is en daarmee zouden dan andere gewassen de schamele sprietjes die er nu zijn gaan overwoekeren. Bijvoorbeeld bomen. Dus lijkt me dan sterk dat een boom zou sterven door teveel stikstof. Maar die Paternotte weet het vast beter want de 2e (slaap) kamer zit vol met genieen.

   • Er zullen genoeg mensen zijn die liever brandnetels en bramen hebben dan de heidegebieden waar Meneer Vollenbroek zo blij van wordt. Wie is Vollenbroek om zijn mening als superieur te verklaren? Narcistisch type…

   • @ Kobus, inderdaad. Die Vollenbroek lijkt me de ” klimaatzak van de eeuw” , maar dat soort figuren kunnen dus via de rechtbank miljoenen andere mensen hun voorkeur opdwingen. Goed geregeld.

Comments are closed.