Als zondagochtend video deze week Arno Wellens. Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. In deze aflevering praten ze met financieel journalist Arno Wellens. Arno staat bekend om zijn uitgebreide kennis over de economie en de Europese Unie. Onderwerpen die aan bod komen in deze video zijn de huizencrisis, de steeds maar oplopende schulden en wat voor invloed dit heeft op de toekomstige generatie en een oplossing voor de financiƫle bubbel waar we ons op dit moment in bevinden. Verder schetst Arno verschillende situaties over hoe we de huizencrisis kunnen oplossen en hoe de nieuwe generatie voor zichzelf stappen kan ondernemen om meer perspectief te krijgen

Als u goud of zilver wenst aan te kopen, overweeg dan Holland Gold.

17 REACTIES

 1. Wellens gaat voorbij aan het feit, dat in een verkopersmarkt de kostprijs niet relevant is.

  Een Nigeriaanse arts zal nooit een flatje in Amsterdam kunnen kopen, want zijn salaris is in Nigeria even hoog als een bijstandsuitkering hier. In Nigeria kan hij er echter riant van wonen.

  De doorsnee Nederlander zal niet in Monaco, Zwitserland of Singapore kunnen wonen. Daar is zijn inkomen gewoon niet hoog genoeg voor.

  Als er nu in NL meer vraag naar woningen is dan aanbod, en daardoor de huizenprijzen door het dak gaan, zullen grote groepen mensen hier niet meer kunnen wonen. So what? In Nigeria kunnen ze als een vorst wonen! šŸ˜Ž

  • Dat argument is al vaker gemaakt en is absolute kletskoek.
   Ja, het werkt als je bv zou kunnen (blijven) telewerken tegen een westers salaris.
   Maar als je naar bv Indonesie verhuist dan kun je best een aardig huis kopen plus de verhuiskosten daarheen betalen als je hier je appartement verkoopt (uitgaande van het idee dat je in ieder geval een deel van je hypotheek hebt afgelost over de jaren), maar daar ga je toch echt de rest van je leven niet van leven. Als je niet kunt telewerken zit je daar tegen een lokaal inkomen te werken. En hoewel veel zaken daar wat minder strikt zijn dan hier zijn er ook zaken die er een stuk minder zijn.
   Als je hier een uitkering hebt, dan verlies je die (als blanke tenminste) zeer waarschijnlijk als je naar het buitenland verhuist. Ook je AOW verdampt, want voor ieder jaar dat je in het buitenland woont wordt die met 10% verminderd. Pensioenfondsen doen er ook enorm moeilijk over, zelfs binnen de EU.

   Even naar mijn eigen voorbeeld kijkend; bijna 10 jaar geleden naar de VS verhuisd. Dus AOW ga ik nooit meer krijgen, ook al heb ik daar 20 jaar aan bijgedragen.
   Ik kon mijn appartement verkopen (zwaar verlies, want de huizenmarkt was net in elkaar gedonderd) maar na aflossing van de rest van mijn hypotheek hield ik genoeg over om de verhuiskosten te betalen, de bureaucratische rompslomp te betalen, de reis te betalen en een huis met wat grond te kopen. Mooi, maar echt niet genoeg om van te rentenieren, dus moet je gaan werken. Ik ben nu nog steeds aan het touwtrekken met de pensioenfondsen in NL over hoeveel ik ooit ga krijgen en per wanneer dat dan in zou gaan. Daar gaat enorm veel tijd en geld en energie inzitten.
   Het idee dat iemand zo maar even de boel op kan pakken en naar Nigeria, Indonesie, Venezuela of waar dan ook heen kan gaan om daar rustig te leven is gewoon niet waar.

   • @Johan,

    Ik wil niets afdoen aan je eigen ervaringen, maar meer algemeen klopt het niet. In rijke landen is het veel moeilijker om met een laag betaalde functie rond te komen dan in arme landen.

    Dat komt, omdat het gemiddelde prijsniveau altijd opgetrokken wordt naar het gemiddelde inkomen. Als ergens heel veel arme mensen wonen (India) en maar een paar heel rijke, dan ligt het gemiddelde prijsniveau dichter bij wat arme mensen nog kunnen betalen, dan wanneer ergens heel veel rijken wonen en nauwelijks armen (Monaco).

    Westerlingen met een hogere opleiding zullen in arme landen altijd een verhoudingsgewijs veel beter betaalde functie kunnen vinden dan in rijke landen. Een NL arts zal in Nigeria van academisch inkomen als een vorst kunnen leven, terwijl hij in Amsterdam enkele miljoenen voor een beetje behoorlijke woning moet ophoesten.
    ______________

    Street sweeper operator
    annual gross salary

    Johannesburg
    14,268 USD = 202% van
    7,055 USD per capita GDP

    Mumbai
    3,016 USD = 134% van
    2,257 USD per capita GDP

    Amsterdam
    36,100 USD = 62% van
    57,768 USD per capita GDP

    Philadelphia
    41,479 USD = 59% van
    70,249 USD per capita GDP

    ZĆ¼rich
    50,902 USD = 55% van
    91,992 USD per capita GDP

    Dubai
    21,694 USD = 49% van
    44,316 USD per capita GDP

    Singapore
    21,072 USD = 29% van
    72,794 USD per capita GDP

    Monaco
    67,015 USD = 29% van
    234,315 USD per capita GDP

 2. Mensen worden “gedwongen” in een huis te wonen! Wie op een woonboot, op een schip, vakantiepark, tweede huis en/of camping wil wonen wordt door Gemeenten geboycot!!!!
  Woonruimte boven winkel wordt als opslag gebruikt en de derhalve onttrokken aan de woonmarkt! oogluikend toegestaan door Gemeenten?

  • Hier ben ik het helemaal mee eens, Jhon

   Het is jammer dat je een partij als de SP of PVDA hier nooit over hoort. Voor hen is ‘de markt’ per definitie altijd het probleem en ze willen niet eens verder kijken dan die visie. Wat voor markt? Hoe werkt die markt? In wiens belang?

   Als de bevolking massaal op parken woonde en in woonboten en campings etc. Dan zou de staat de grip verliezen. Daar zijn ze denk ik bang voor

   Ze willen geen hordes ‘luie’ hippies, die niet eens een in een ‘netjes’ huis wonen

   Hoge hypotheken, huren, maken mensen dociel, disciplineert ze. Wat de staat wilt

   Stel dat mensen op campings wonen. Dan houden ze veel geld over. Geld is macht. De overheid wilt niet dat jij macht hebt. Want dat bedreigt hun macht

   • Heel goed. De huizenmarkt is vooral een financiĆ«le markt voor huizen. De koopprijs van een huis is niet echt relevant, maar of je instaat bent om een huis te kopen op basis van de financiering die een bank bereid is, te geven.
    De vaste lasten bevatten, de koopprijs, belastingen, heffingen, kosten derdenpartij, levensverzekering etc. Iedereen verdient een de koop, m.n. de bank en de Staat. De koper moet alles betalen en zit waarschijnlijk 30 jaar vast aan de lening. En kan geen kant op. Maar, de kopers doen het zichzelf wel aan. Je hebt meerdere opties, maar de Staat beperkt deze. Ik zat ooit te denken aan de woonwagen, dan kun je op elk moment vertrekken, maar helaas, ook dat is gereguleerd.

   • Je hebt meerdere opties, maar de Staat beperkt deze. Ik zat ooit te denken aan de woonwagen, dan kun je op elk moment vertrekken, maar helaas, ook dat is gereguleerd.

    Precies. Dat is wel heel ernstig

    Maar, dit beleid heeft te maken met het calvinistisch christelijke idee, dat mensen met een huis ‘betere’ mensen zijn. Neoliberalen gingen hier ook vanuit. De koper, is een betere burger, was het idee. En iemand in een woonwagen is per definitie ‘een tokkie’.

    Dit beleid heeft dus te maken met conservatisme, niet met liberalisme. Men zegt ook weleens: modern neoliberalisme is een conservatisme, geen liberalisme. Dit omdat het uit gaat van aristocratisch wereldbeeld

    Als je niet meerdere opties hebt, is iets eigenlijk al geen markt meer. Als je niet kan kiezen A, B, C, D, of E, is het geen markt

    Zoals Arno het ook zegt in dit filmpje. Huisvesting is eerste levensbehoefte, het is niet zoals iets als een schilderij

   • nayakosadashi2022 ,

    “Het is jammer dat je een partij als de SP of PVDA hier nooit over hoort. Voor hen is ā€˜de marktā€™ per definitie altijd het probleem en ze willen niet eens verder kijken dan die visie. Wat voor markt? Hoe werkt die markt? In wiens belang? ”

    Voor arbeiderspartijen is de markt altijd al een melkkoe geweest. Ze schoppen die koe, ze schelden hem uit, ze verwijten hem van alles en nog wat, en ze kapselen hem in terwijl ze hun herverdelingshobby’s ermee uitoefenen en hun luxe-proletariaat leven kunnen leiden. Hun wraakzuchtige geheugen gaat zelfs terug tot anderhalve eeuw, naar de periode dat de arbeiders tijdelijk heel veel uren moesten maken. Zelfs als hun leven door de vrije markt gigantisch verbeterd is in vele opzichten, zonder historisch precedent blijft men domweg nog wijzen op historische wantoestanden.

    Het verschil met een niet arbeiderspartij (zoals de VVD bijvoorbeeld) is dat de laatsten de koe melken voor hun hobby’s terwijl men de koe aanprijst maar steeds verder inkapselt. Die snoodaards gaan zelfs zo ver dat wanneer ze zelf met hun hobby’s de markt verzieken, ze de gevolgen daarvan ‘marktwerking’ noemen. De creativiteit en het sluwe aanpassingsvermogen van dat soort markt koemelk partijen is enorm.

    De niet arbeiderspartijen zijn in die zin dus sluw en verraderlijk, bij de arbeiderspartijen weet je tenminste met welke eeuwig onveranderbare domheid je te maken hebt. En als men creatiever wordt in het melken van de koe, dan heeft men dat altijd afgekeken van de niet arbeiderspartijen.

   • Johannes

    Het gaat niet over links/rechts, socialistisch/liberaal

    Het gaat om het debat. Een Arno Wellens zou best met een SPer hierover in gesprek kunnen gaan, bijvoorbeeld. Hij zou het hierover kunnen hebben met een Renske Lijten. Zij zou wel open staan voor zijn punten

    Ik mis die dynamiek, interactie, dialoog. Uiteindelijk gaat het om de oplossingen, niet om de ismes

   • https://dtooezfmgpvuk.cloudfront.net/cov/_692x466_crop_center-center_100_line/Kaag-failliet-tweet.jpg

    ‘Faillissementen (door hoge energieprijzen) zijn onderdeel van een gezonde marktdynamiek’ ….

    Hier kan je zien dat halve intelligentie gevaarlijker is dan domheid, hier is sprake van een paar ‘half wits’ die iets van de markt hebben geleerd, en zo hun eigen incompetentie ermee verbergen. De domheid loopt al snel tegen de lamp, wordt al snel ontmaskert, de creatieve halve intelligentie maakt er een bende van die nog heel lang door kan slepen in haar verraderlijke redelijkheid.

    Overigens is het dan weer een goede zaak dat men het MKB niet steunt, partijen zoals de VVD en CDA zouden dan het MKB weer willen steunen, wat betekent dat men om electorale redenen de schade die men zelf heeft gecreƫerd wil verzachten, waarmee men door zich bereidwillig op te stellen en sigaren uit eigen doos uit te delen ook het MKB nog weer verder inkapselt. Ook weer een vorm van verraderlijke redelijkheid waar de niet arbeiderspartijen in grossieren.

   • Nog een voorbeeld waarom partijen zoals o.a. de VVD, die zeggen voor vrije markt te staan vaak de grootste judassen zijn. Dat is ook waarom een Rutte van de VVD het meest verraderlijk is.

    Op de website van de Telders stichting, een orgaan van de VVD, staat een document waarin wordt gesteld dat de kosten van de gezondheidszorg dusdanig op gaan lopen dat er de noodzaak is om preventief te gaan sturen. Dat preventief sturen bestaat uit het opzetten van grootschalige campagnes om het eetgedrag en bewegingsgedrag van de burgers te gaan beinvloeden en sturen.
    Men redeneert zelfs dat dit liberaal beleid is, omdat niemand wordt ‘gedwongen’.
    Dus de overheid gaat geld uitgeven en campagnes opzetten, sociale druk creĆ«ren en de geesten bewerken, maar het is zogenaamd allemaal vrijblijvend… Zo’n kronkelredenering kan alleen van dat soort partijen komen. Die zogenaamde liberalen argumenteren ook dat roken verslavend is, en dat een roker dus niet vrij is, en omdat een roker niet vrij is volgens die liberalen, is het geoorloofd om de roker met dwingende maatregelen van zijn verslaving af te helpen.
    Ook is men van zins om zich meer te gaan bemoeien met de geestelijke gezondheid, preventief ook, op jonge leeftijd. Zulk soort crypto-communisme staat dan op de website van een stichting waar men verder voor een kleine overheid en vrijheid pleit…
    Daarbij is dat hele gedrocht van het gezondheidssysteem, een perverse mix van ‘vrije markt’ en overheidsregulering, een product van de VVD-er Hoogervorst.

    De klassiek liberaal Herbert Spencer had eind negentiende eeuw al de observatie dat zogenaamde liberalen (de nieuwe liberalen die het klassiek liberalisme om zeep hielpen) het meest verraderlijk zijn.

    Geef mij maar de arbeiderspartijen, die zijn nog het meest betrouwbaar in hun karikaturen en vijandige fixaties.

   • ‘Uiteindelijk gaat het om de oplossingen, niet om de ismes’

    De SP is een dictatuur van het proletariaat partij, het enige streven van die partij is het oorspronkelijke Maoisme dat men tijdelijk vervangen heeft met een opportunistische gladheid, voort te zetten in een nieuwe vorm van proletariaat totalitarisme. Zodra men de kans krijgt, de situatie in hun voordeel is. Het zijn meelopers die het failliet van hun ideologie nooit volledig zullen accepteren.
    Je zou ze hoogstens strategisch kunnen misbruiken. Als bijvoorbeeld het klimaatbeleid van de judassen van de VVD ervoor zorgt dat er relatieve armoede ontstaat, dan zou je de beschermers van het proletariaat op kunnen jutten om dat klimaatbeleid af te zwakken.

   • Arbeiderspartijen zoals PvDA en SP, daarvan kan je met honderd procent zekerheid zeggen dat ze meelopen in elke tirannieke slachtofferpolitiek en elk anti-kapitalisme beleid (waar het kapitalisme de schuld wordt gegeven). Je kunt ze dan hoogstens manipuleren (te kijk zetten) daar waar het nieuwe slachtofferbeleid nadelig is voor hun oorspronkelijke slachtoffer proletariaat, hun root beleid.

   • ik weet het niet, man

    Zo’n partij bestaat uit heel veel mensen. Het is maar net wie er in zo’n partij aan de top komt. Als die top maoĆÆstisch zou zijn, zou de SP weer maoĆÆstisch worden

    Maar, nu is de SP natuurlijk niet maoĆÆstisch. Op dit moment. Nu is het een sociaal democratische partij, net als de PVDA

    FVD is nu liberaal. Maar als de partijtop wat linkser zou worden, zou het een sociaal democratische partij kunnen worden. De identiteit/kleur van een partij staat nooit vast. We hebben dat ook bij de LP gezien. De LP wilt nu een basisinkomen

    Dit is waarom ik ook niet zoveel heb met partijen. Het bestaat altijd uit heel veel mensen en het is heel erg ongrijpbaar. Ik denk meer in termen van sociale/historische tendensen

    Het gaat mij meer om het verspreiden van kennis, bij zoveel mogelijk mensen. Arno heeft kennis en die kennis komt nu niet terecht bij SP stemmers. Tribalisme maakt dat kennis niet terecht komt bij de mensen

 3. Als we schulden gaan afschrijven, is het wellicht beter dat wereldwijd te doen. En niet slechts EU wijd. Uiteindelijk gaat het om de verhoudingen tussen valuta. Als die verhoudingen gelijk blijven, kunnen de schulden worden kwijt gescholden. In wezen komt dat dat neer op het schrappen van nullen. Nu wordt er gesmeten met miljarden zoals er werd gesmeten met miljoenen en daarvoor met tonnen en daarvoor met duizendjes.

 4. Arno is een grote held, hij is de enige niet speciaal daarvoor opgeleide en dikbetaalde bureaucraat die EU beleidsdocumenten leest, tonnen van het soort dat vol staat met geestdodend jargon, en waarvan het de bedoeling is om geestelijk dodelijk te zijn. Zelfs die bureaucraten zouden het niet vrijwillig produceren en lezen als ze niet gecompenseerd worden om hun ondeugden uit leven, als ze niet heel riant betaald werden, een zeer riante onkostenvergoeding hadden, voor de rest van hun leven goed zitten, en geestelijk al een tik van de molen hadden opgelopen.

Comments are closed.