Wat heb je nodig?

Steeds meer mensen vinden dat wij minder nodig hebben en moeten consuminderen.

Daar is nu een nieuwe ‘reden’ bij gekomen: ‘omdat we de klimaatdoelen niet gaan halen, moeten we boven op de transitie ook nog eens consuminderen.  Een biefstuk per dag is toch genoeg?’ En wat heb je nu eigenlijk echt nodig?

Als libertariër gruw ik er van dat anderen bepalen wat goed voor jou is en wat je wel en niet mag kopen.

Je zelfbeschikkingsrecht, betekent dat je zelf mag bepalen wat je met je eigen leven kunt doen. Rekening houdend met datzelfde beschikkingsrecht van anderen is het daarom dus ook zo dat je zelf mag bepalen wat je nodig hebt of wat je koopt. Als ik vind dat het belangrijkste in mijn leven, vinyl platen, (Zie Twentieth Century, Motor Company, van Ayn Rand), of al mijn geld aan nieuwe mode of elektronica wil besteden, moet dat kunnen.

Maar dan komen er allerlei overheids vingertjes en bepalingen dat je minder energie, spullen voedsel mag aanschaffen.

Tegelijk duiken er nog veel pragmatischere oplossingen op om de bevolking en de groei ervan te beperken. Zij bepalen wel wat in het algemeen belang, voor de wereld en het klimaat is of en hoeveel kinderen u mag. En de stap van bepalen wat nutteloos voor u is, naar: u bent nutteloos (hoogstens zo lang u nog belasting opbrengt) is maar klein.

16 REACTIES

 1. Ze laten je in de waan van vrijheid, omdat ze zaken die ze onwenselijk vinden niet volledig verbieden, maar slechts zwaarder belasten.

  Bij de meeste producten kan je dan uitwijken naar een goedkoper alternatief, maar bij zaken als benzine, vlees of sigaretten is dat lastig. Mensen blijven het dan gebruiken, maar minder.

  Wat men feitelijk wil is zuiver communisme. Het centrale planbureau bepaalt dan hoeveel brood, vlees, benzine en sigaretten er worden geproduceerd. Alles volgens de visie van De Grote Leider. Dat levert echter lang niet zoveel geld op als onze huidige gemengde economie. Ook de machthebbers zouden dan een tandje terug moeten schakelen.
  ___________

  A socialist, a capitalist and a communist agreed to meet. The socialist was late. “Excuse me for being late, I was standing in a queue for sausages.”
  “And what is a queue?” the capitalist asked.
  “And what is a sausage?” the communist asked.

  • Je kan altijd nog op de bus of trein stappen als het je niet bevalt.
   Niemand zegt dat jij hier moet wonen onder deze heersers.
   En anders niet gaan lopen klagen als je het niet bevalt, je blijft zelf.
   Die keuze hadden de Russen ook in Oekraïne of de joden in Duitsland.
   Ik meen dat jij er zo op deze manier over redeneert.

   • Ja, dat volgt uit het eigendomsrecht. Ik heb daar geen vrede mee, maar ik heb nog geen argumentatie gelezen, die het tegendeel aantoont.

    Eigenaren hebben wel de morele verplichting zich redelijk op te stellen, maar je kan het niet van ze eisen. Mensen hebben nu eenmaal geen positieve rechten.

    Je kan je echter afvragen of communisme wel in het belang van de NL overheid is. Ik denk dus van niet.

   • Hoeft niet. Als er sprake is van gedeeld eigendom, hebben de individuele eigenaren vaak een rechtspersoon in het leven geroepen. Die treedt dan op in hun naam. Denk hierbij aan een VVE of een BV. Als een BV iets koopt, is de BV eigenaar en heeft dan het rechtte bepalen wat er met dit eigendom gebeurt.

 2. Klimaatdoelen halen, in deze stip op de wereldbol,Nederland dus..???
  Het anagram van beleid is DEBIEL. Klimaatbeleid is per definitie DEBIEL beleid
  omdat het klimaat(waar u middenin staat als u buiten bent) zich van niks en niemand
  iets aantrekt, dus evenmin van idioten die continu zeiken dat DEBIELE klimaatdoelen
  gehaald moeten worden.

 3. Ze moedigen de mensen juist aan meer te kopen, desnoods met belasting geld.
  Vandaag een kadobon aangevraagd van 500 euro om te spenderen aan een zuinige koelkast, vriezer of ander energiezuinig apparaat.
  Deze wordt verstuurd namens het regionaalenergieloket voor iedereen die ook de energie toeslag ontvangen heb. Je moet er alleen op tijd bij zijn, op is op.
  Aan te besteden bij een aantal winkels waarvan ik lijst nog moet ontvangen welke winkels dat zijn.
  Mijn vriezer is wel een keer aan vervanging toe na zo’n 30 jaar.
  Ze hadden ook iedereen 500 euro aan teveel betaalde belasting kunnen terug storten, dat was eerlijker geweest.

  • Crypto communisme, zo gaat men je steeds meer met zachte hand de juiste richting op dwingen, de juiste richting volgens een kliek. Als het niet met zachte hand lukt, dan met harde hand.
   Het beste zou zij om die kadobon op te vragen, en die dan in het gemeentehuis voor de ogen van de ambtenaren te verscheuren, maar ja, men heeft de burger goed bij de ballen middels de hoge belastingen, dus zo’n sigaar uit eigen door gooi je niet zomaar weg.

   • ik geef niet meer dan een tip door hoe je teveel betaalde belasting terug kan halen.
    Bij iedereen valt altijd wel iets te vernieuwen.
    Dat het een sigaar uit eigen doos is, had ik al aangegeven.
    ik denk dat je het zelf ook niet weigert.
    Dat we teveel belasting betalen, daar moet je niet voor bij mij zijn.
    .

   • @ Johannes,
    Als jij vandaag nog een bon kan krijgen om 500 euro gratis brandstof op halen,
    dan sta jij de volgende dag bij de tank met alles waar 500 euro brandstof ik kan.
    En dan blijft er niks meer over van jou stoere babbeltjes over het verscheuren van de bon voor een ambtenaar.

   • Bert,

    Ik schets simpelweg de situatie met begrip in mijn eigen woorden, licht schertsend, en u reageert wat agressief, alsof u uzelf moet verdedigen. Niet de eerste keer overigens. Ik zou een cadeaubon voor een dosis humor aanvragen als ik u was.

 4. In de 15 minuten steden mag je straks in totaal dagelijks 2500 calorien eten en drinken. Als de machthebbers het nodig vinden kunnen zij dit elke keer naar beneden bijstellen. En het land verlaten mag helemaal niet. Zou trouwens niet weten waarheen met de huidige globalistische regering.

 5. Het is voodoowetenschap. Je prikt ergens in (de hoeveelheid ‘CO2-consumptie’) in de hoop, dat het ‘klimaat’ daarop reageert.

Comments are closed.