Dit jaar heeft de EU besloten om de huiskrekel als voedsel te bestempelen.  Al eerder werden de meelworm en de sprinkhaan goedgekeurd.  De EU erkent dat er potentiële gevaren zijn voor de gezondheid. De EU belooft om te kijken (sic!) hoe dit wat betreft allergische reacties nader te onderzoeken is (zie punt 9 van de verordening in de link hierboven). Doet me denken aan een bepaald experimenteel vaccin.  Kan er even niet opkomen. Iets met een frikadel en dansen met wantsen. 

An sich is er niets mis met insecten eten.  Moet iedereen zelf weten. Als het goedkoper is dan zijn er misschien wel mensen voor te porren of als je gebrainwashed bent om te denken dat je daarmee de planeet redt. Maar het wordt wat minder smakelijk als het – bijna letterlijk – door de strot van de onderdaan geduwd wordt.   Zeker als er ook nog gezondheid vraagtekens zijn.  Doet me denken aan een recente overheidscampagne.  Kan er even niet opkomen. 

Als het gaat om mogelijke global warming van een paar graden over 100 jaar dan wordt het voorzorgsbeginsel uit de kast getrokken.  Voor de zekerheid nu maar vast onze economie ten gronde richten ook al is het effect nihil gezien het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen in China, India etc.  Gaat het om risico’s voor de gezondheid van onderdanen dan is het voorzorgsbeginsel geen argument en hoor je crickets.  Zo ook met windmolens, doorbouwen ongeacht het ontbreken van onderzoek naar de relatie gezondheid en de nabijheid van windturbines. 

Vroeger werd de onderdaan gedwongen minder te roken , auto te rijden, vliegen etc middels  ordinaire belastingen.  Maar dat is zo old school.  Binnenkort krijgen we de CBDC (voor uw gemak natuurlijk) en zal je moeten kiezen tussen vliegen om je familie in het buitenland te bezoeken of insecten eten om binnen je “carbon budget”  te blijven.  Of “planeetpunten”, het Planbureau voor de leefomgeving preludeert al: 

“Burgers krijgen een beperkt aantal ‘planeetpunten’ toebedeeld. Het gaat hier om een beperkt budget voor ‘leefomgevingsonvriendelijk’ gedrag. Wie nog een auto heeft, is een groot deel van zijn planeetpunten al kwijt.”

Valt op dat ze 2 keer ‘ beperkt’ gebruiken. Nog even en een kistkalf heeft meer bewegingsruimte (en een beter dieet) dan een onderdaan. 

Insectenvoedsel is mogelijk niet geschikt voor mensen met een schaaldieren- of huismijtenallergie. Dus dan maar niet op vakantie, om de planeet te redden. Vroeger was de vakantie heilig voor de Nederlander.  Je verwacht toch dat men een keer in opstand komt.  We weten hoe het met de heersers die “let them eat cake” debiteerden is afgelopen.  Als mensen er achter komen dat CBDC staat voor Carbon Budget Digital Coercion en hun vakantie niet meer kunnen boeken, dan gaan we er misschien achter komen hoe smakelijk teken zijn op de brandstapel BBQ.  

Bon Appetic!

61 REACTIES

 1. Er schijnt een behoorlijke oversterfte te zijn. De vele lichamen kunnen worden ingezet om insecten op te kweken: Soylent Green.

 2. Human farm*
  – Eerst belonen.
  – Dan dwingen.
  – Vervolgens straffen.
  Eerste boetes voor hardnekkige weigeraars digitale meter (msn.com)

 3. Dehumanisatie agenda:

  Geef hen insecten te eten
  Geef hen rioolwater te drinken
  Vertel hen dat ze van apen afstammen
  Injecteer hen vanaf de geboorte met apencellen
  Laat hen behandelen door dierenartsen
  Gebruik hen als proefkonijnen
  Injecteer hen met een experimenteel vaccin
  Verrijk hun voedsel met cellen van geaborteerde foetussen
  Besproei ze vanuit de lucht met chemicaliën
  Maak hen dakloos
  Dakloos niet mogelijk? Zorg voor onverwarmde huizen!
  Breng hen in financiële problemen
  Maak hen afhankelijk
  Zorg dat ze geen voedsel kunnen kopen
  Zorg dat ze geen voedsel kunnen verbouwen
  Sluit hen op in hun huizen
  Zorg dat ze geen sociaal contact hebben
  Controleer hun uitgaven
  Luister hun telefoon af
  Bespioneer hen op internet
  Ontken hun man/vrouw-zijn
  Vertel hen (herhaal-herhaal-herhaal !!) dat ze in een vrij, welvarend en democratisch land leven en dat uit enquête nr. 1.000.941 wederom blijkt dat ze in de top 3 staan van de gelukkigste mensen op aarde. Daardoor gaan ze mooi aan zichzelf twijfelen.

  De mensheid zèlf wordt met uitsterven bedreigd maar laten we vooral het klimaat gaan redden.

 4. Wie-kent-kwis:
  Vraag: Hoeveel wormen moet een Timmerfrans elke dag eten om zijn dikke pens mooi rond te houden?
  A: 100
  B: 1.000
  C: 1.000.000
  D: Ha ha ha. Frenske klimaatpenske eet geen wormen. Dat mag jij doen. Frenske eet alleen maar Wagyu biefstukken en Foie Gras. En. jij. mag. dat. betalen.

 5. Als de insecten erg voedzaam zijn en goede vleesvervangers en Eiwitrijk zijn,

  Waarom is er dan vele armoede en honger in de Afrikaanse landen met magere baby`s, kinderen die omkomen van de honger ?
  Terwijl er vele plagen van insecten zijn daar,
  Sprinkhanen, en andere insecten.
  Waarom geld inzamelen voor Giro 555 terwijl er voedsel zat is daar ?

  Die mensen eten daar geen insecten voor een reden.

  • ben geen expert op dat gebied, maar soms (meestal komt het door overheden) is er honger nadat er een sprinkhanenplaag de oogst heeft verwoest. De sprinkhanen zijn dan allang weer verder getrokken , de mensen zijn wat minder mobiel (vaak door overheidsgrenzen). En liever heb je het gewas dan de sprinkhaan omdat bij de omzetting van het 1 inde ander altijd calorien verloren gaan. Daarenboven zijn ze wat moeilijk te vangen gok ik. De insecten die de EU nu toelaat in de voedselketen worden speciaal gekweekt.

   • Dat niet alleen, maar vrijwel alle volkeren die insecten als belangrijk onderdeel van hun voeding op het menu hebben staan doen dat omdat ze weinig keuze hebben.

    Al dat gelazer over millieu is gewoon onzin. Tot in de vorige eeuw waren er enorme kuddes bizons, veel meer en grotere kuddes olifanten en ga zo maar door. Die scheten waren blijkbaar geen probleem voor het millieu, maar die van koeien nu wel?

    Trouwens, iedereen die in Nederland in de landbouw heeft gewerkt weet dat de Nederlandse koeien al super-efficient zijn. Hun voer wordt zo afgestemd dat de melkopbrengst wordt gemaximaliseerd bij een minimalisatie van mest, omdat daar ook al voor betaald moet worden.

   • @ Johan P. Inderdaad en sowieso zijn scheten geen probleem (behalve als je het mijn ex vraagt ;-)) want methaan is ZEER insignificant waar het gaat om bijdrage aan opwarming. Dr. William Happer heeft dit behandeld in een aantal van zijn presentaties. het is a) maar een paar ppm van de atmosfeer en b) het warmte absorptie vermogen is al bijna verzadigd en/of c) het overlapt met het absorptie spectrum van CO2 (en dus ook bijna verzadigd , ergo een verdubbeling van co2 of CH4 leidt tot minimale temp stijging)

   • Ik kwam wel eens verhalen tegen over Afrikanen en ontwikkelingswerkers die vertelden dat er tegen de bevolkingsgroei daar niet op valt te boeren, ontwikkelingswerken en te eerstehulpen. Hiet is dweilen met de kraan open, ondanks beperkte voedsel en drinkbaar water.

    @Hijseenberg. Je ex liet zelf zeker nooit een scheet?

   • “saturation of the absorption of infrared radiation by carbon dioxide in the atmosphere sets in as soon as the relative concentration of carbon dioxide exceeds a lower limit of approximately 300ppm.”

    “We find an equilibrium climate sensitivity (temperature increase ΔT
    due to doubling of atmospheric CO2
    concentration) of ΔT≃0.5∘”
    C.

    https://arxiv.org/abs/2004.00708

  • He,misschien is niet iedereen er een fan van, dat hoeft ook niet. Of uw opmerking serieus is bedoeld of niet weet ik ook niet.

   Maar paardebloemen zijn bruikbaar en eetbaar. De wortels (hoewel het uitgraven lastig is, dus doe ik dat niet) maar van de bloemen maak ik eens in de 3 jaar of zo een soort jam, heerlijk, fris en een vleugje van citroen! Omdat het vroege bloeiers zijn zijn ze ook belangrijk voor de bijen.
   Brandnetels, ook al zo iets; langs het hek vormen ze toch een eerste barriere tegen bezoekers, ze zijn eetbaar (gestoomd of gekookt) als vroege groente, beetje als spinazie. De zaden zijn zo ongeveer een echt superfood (als je de moeite wilt doen ze te verzamelen, ik niet) en je kunt brandnetels gebruiken om hetzij direct te composteren, of door ze te fermenteren omzetten in een echt geweldige vloeibare plantenvoeding waardoor je minder kunstmest of andere plantenvoeding hoeft te kopen. En ze groeien snel, wat ook een voordeel is.
   Wilde worteltjes, catnip, ook goed eetbaar.
   Dat de meeste mensen niks meer van de natuur weten of willen weten en overal de neus voor ophalen is hun zaak. Maar er zijn zat mensen die dat niet doen. Ik ook niet. Veel dat in de tuin in het wild groeit is bruikbaar.

   Het grote verschil is dat ik niemand dwing om dat ook te doen, of probeer hen belachelijk te maken.

   • Plantengier- supermest van brandnetels zelf maken zoals Johan schrijft of ieder ander plantmateriaal heel simpel.
    1kg plant op 10 liter (regen)water af en toe met stok door roeren. Zet het wel buiten, het gaat ruiken. Tien tot 14 dagen laten staan… klaar is de vloeibare mest voor de planten, groenten en kruiden.

   • @Margie.
    Inderdaad. Ik zet het buiten, naast de composthoop, deksel erover, met een beetje ruimte voor luchtstroming. Zelf laat ik het 3 weken staan.
    Ik gebruik graag brandnetels omdat ze snel groeien, dus makkelijk steeds opnieuw te oogsten zijn; emmer met brandnetels vullen, heet water erover (net als spinazie krimpt het dan enorm in), rest van de emmer vullen met lauw water.
    Na 3 weken gaan de resten op de composthoop. Het mengsel kan dan 1:10 verdund worden en over de plantenbedden worden gegoten. Werkt als een trein.

   • @ Johan P, laten we hopen dat dit geen noodzaak wordt voor mensen. Als de supply chains eens een keer echt falen dan ziet het er niet prettig uit voor de mensen in de stad.

   • @Hijseenberg
    Tsja. Ik zie mezelf als een prepper, op alle gebieden; Voedsel, wapens, medische noodzakelijkheden, boeken, energie, brandstof, communicatieapparatuur, vaardigheden, en meer. En als mensen me daarom uitlachen dan zal me dat aan de reet roesten, want ik maal niet om de mening van mensen die denken dat alles vanzelf wel goed komt of dat de overheid alles wel op zal lossen.

    Mijn vaste overtuiging is dat mensen zo min mogelijk van de overheid afhankelijk dienen te zijn en zichzelf zoveel mogelijk vaardigheden dienen aan te leren voor noodgevallen zodat ze zoveel mogelijk zelfredzaam zijn, of in ieder geval met een kleine gemeenschap samen zo veel mogelijk onafhankelijk zijn.
    Afhankelijkheid van een overheid brengt slechts slavernij, zowel materieel als spiritueel.
    Vandaar dat ik dus redelijk achteraf woon (en ja, dat heeft ook best wel veel nadelen, maar die prefereer ik boven het wonen in een stad) en zoveel mogelijk zelfvoorzienend probeer te zijn en redelijk goede contacten onderhoud met gelijkgestemden hier in de buurt. Wat hier in de VS, zeker buiten de grote steden, toch wat meer een ding is dan in Nederland.

    Bijkomend voordeel is dat het je bezig houdt en niet constant achter een beeldscherm zit. En wat betreft voorraden van diverse zaken; beter MEE verlegen dan OM verlegen

  • Van dis- naar harmonie, food for Art
   On-kruid bestaat niet!
   Zevenblad gebruiken net als spinazie, paar oost-indische kersbloemen voor de garnering. O.i. kersblaadjes voor salade of soep net als brandnetel en heermoes.
   Er is zoveel meer…langs zee, sloten, weide, bos en duin.
   Het hele jaar door.
   Wildplukken voor de freeganist 🌾
   Wel weten wat je plukt uiteraard…
   http://www.eetbarewildeplanten.com

   natuurlijke groet

   • ” freeganist” die kende ik nog niet. Ga ik onthouden. dank!

 6. Soros werd rijk door te speculeren op de valuta markt in 1992 met geleend geld…..

  • Om on topic te blijven, het staat iedereen vrij om te eten wat hij of zij wil, maar verplicht het niet.

   • Exact!
    Dat er veel mensen zijn die insecten eten zal best, dat moeten zij weten. Maar ik ga me niet laten dwingen. En ik wens ook geen ‘onderwijs’ waar ze de kinderen proberen te indoctrineren dat het normaal is.

  • @ Johan P. Hoe ga je je niet laten dwingen? Door andere dingen op te geven als je gevangen zit in CBDC en het ‘ planeetpunten’ (beperkte) budget? En dit krekelmeel is nu toegelaten als voedingsmiddel dus kunnen fabrikanten het overal in proppen. Dan zul je goed de kleine lettertjes moeten lezen op de verpakkingen en de restaurants die je frequenteert moeten vertrouwen.

   • Er zijn weinig voedingsmiddelen waar geen insecten in verwerkt zijn. Bijvoorbeeld E120. Als je weet waar je op moet letten kun je deze rotzooi vermijden.

   • @ graftak, dat wist ik niet. Dank hiervoor, ik zal er eens wat dieper induiken.

   • Door zo min mogelijk dergelijke zooi te kopen en door inderdaad heel erg op de kleine lettertjes te letten als we in de supermarkt zijn. Nu is het in de VS nog niet zo ver gevorderd als in Europa, dat helpt.
    Maar verder voornamelijk mijn eigen groente, mijn eigen fruit, mijn eigen kippe-eieren, mijn eigen kippen- en konijnenvlees en verder vlees en groente van homesteaders en veehouders hier in de buurt. Hopelijk volgend jaar ook eigen bijenkasten.
    Zelfde met meel en brood etc; ik koop graan in bulk, sla dat op in goed verpaklte porties (graan is behoorlijk lang houdbaar) en maal dat zelf ( https://extremewellnesssupply.com/products/country-living-grain-mill ), wij bakken ons eigen brood.
    Hier in de VS vreten de meeste mensen ‘italian bread’ wat een overmatig bewerkt, slap wit brood is waar een echte italiaan niks mee te maken wil hebben. Geen smaak, te veel suiker, te veel zout, te veel andere zooi en te slap voor mij, dus hebben we besloten het maar zelf te doen, wel meer werk, maar ook veel lekkerder, je weet wat er in zit en er is niks dat zo heerlijk ruikt als versgebakken brood.

   • @ Johan P. Hulde! Dat is ook mijn plan, maar dat gaat nog paar jaartjes duren.

   • @Hijseenberg
    Er zijn (behalve voor sommige mensen die denken dat je een bootje kunt kopen en dan van de wind kunt leven of zo) eigenlijk maar 2 manieren om daar te komen.
    1 – HEEEEEEL veel geld uitgeven, wat je dus wel eerst zult moeten hebben; grond met een huis, tuin (laten) aanleggen, energie, tuin- en ander gereedschap, wapens, ammo, training, etc ect.
    In Nederland komt dan het bijkomende probleem dat het er zo vol is dat je niet echt achteraf kunt zitten, dus je zult dat met een groep gelijkgestemden moeten doen, of buiten Nederland moeten kijken. Feit is gewoon dat er altijd groepen parasieten of plunderaars zullen zijn die dan denken van jouw voorbereiding gebruik te gaan maken.

    2 – De langzaam aan methode; een goede plek vinden en er dan ieder jaar aan werken. Toen ik mijn huis hier in de VS kocht was er niet veel. Maar door ieder jaar de groentetuin uit te breiden spaarde ik geld uit omdat ik minder eten hoefde te kopen. In het begin gaat dat niet hard, maar het gaat wel steeds harder.
    Maar ook hier geldt dat ik wel keuzes moest maken; minder luxe, verder achteraf heeft ook best wel veel nadelen zoals langere reistijden (tenzij je vanuit huis zou kunnen werken, maar achteraf wonen betekent meestal ook veel mindere kwaliteit internet, of helemaal geen).
    En kijken wat je zelf kunt doen of jezelf kunt aanleren en wat je moet uitbesteden.

   • @ Johan P. USA is inderdaad stukken beter dan NL. (nog wel). Maar daar heb je een green card of zo voor nodig. Is niet zo makkelijk te verkrijgen. En trouwen is geen optie. Die fout heb ik al eerder gemaakt en onder US law ben je nog verder de Sjaak bij scheiding (vermoedelijk afhankelijk van de Staat?). Daarenboven, ik ben zelf ook geen Brad Pitt, maar ben regelmatig in US en kom zelden een aantrekkelijke dame tegen.

   • @Hijseenberg
    Ja, in de VS is de man echt de sjaak bij een scheiding, hoewel daar wegen omheen zijn, zoals bv een pre-nuptial, maar dan nog.
    Wat mij betreft; aantrekkelijk is niet alleen fysiek, voor mij minimaal net zo belangrijk is de persoonlijkheid. Maar zeker wat dat laatste betreft zul je hier in de VS goed moeten zoeken en dan meestal op het platteland waar er nog conservatievere mensen zijn; de steden zijn vrijwel zonder uitzondering woke en grotendeels zwart/latino die over het algemeen nogal vijandig staan tegenover blanke mannen.
    Ga je achteraf wonen dan wordt het wat gemakkelijker. Maar ook Hongarije zou een optie zijn (lastige taal). Of Rusland, of Wit-Rusland, maar ook daar geldt dat je de taal moet leren.
    Of wat steeds meer van de middenklasse mannen hier in de VS doet; richting Thailand, Indonesie, Filippijnen om daar een traditionele vrouw te zoeken en zich daar te vestigen, gewoon omdat de meeste westerse vrouwen qua houding en instelling nauwelijks meer vrouwelijk zijn, of met iedere jandokus die ze tegenkomen het bed induiken.

    Zelf ben ik getrouwd met een conservatieve Amerikaanse (en zelfs zo duurde het 14 maanden voordat ik een tijdelijke Greencard kreeg en nog eens 5 jaar voordat die permanent werd).
    Nu wonen we achteraf en breid ik ieder jaar mijn tuin uit en werk ik ieder jaar aan meer onafhankelijk worden. Mijn groente-tuin wordt ieder jaar groter, (voornamelijk raised beds, de grond hier is nogal rotsachtig) ik heb van de besparingen aan voedsel een paar dehydrators gekocht en een dripsysteem aangelegd. We dehydraten dus aardig wat en we maken aardig wat in.
    Afgelopen winter een kas gekocht, die wil ik dit jaar opzetten, zodra er een aantal bomen zijn omgehakt. En dan meteen mijn solar-systeem opzetten.
    Voor volgend jaar staat op de planning om de kippen/konijnen-ren wat te vergroten en misschien bijenkasten neer te zetten.
    Was ik 10 jaar jonger dan was het allemaal wat gemakkelijker, maar mijn verhuizing naar de VS was al een heel avontuur op zichzelf met nogal wat hindernissen.

   • @Hijseenberg
    Eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik er ook maar beperkt tijd voor heb, zeker het voorjaar is heel druk wat betreft de tuin en het opkweken van plantjes. En omdat ik niet een echte ‘homestead’ heb die ons volledig kan onderhouden (zou ik graag willen) betekent het dat ik 4 dagen in de week 12-uursdiensten draai, waardoor alle andere zaken in de andere 3 dagen moeten worden gepropt. Achteraf wonen betekent namelijk ook langere reistijd, dus op de dagen dat ik werk doe ik verder niet veel. 70 minuten heen, 12 1/2 uur op het werk, 70 minuten terug laat naast douchen en eten niet echt tijd over voor wat anders.
    Maar daarnaast geldt dat zowel mijn vrouw als ik niet veel ophebben met de meeste moderne programma’s; te krankzinnig, te veel woke, te veel ‘mannen zijn slecht, vrouwen doen alles beter’ te veel ‘zwarten zijn zo geweldig’. Als we TV kijken dan zijn dat meestal re-runs van oudere programma’s.

   • Begrijpelijk, waar zit je ergens (Staat) in de US? Ik kom er regelmatig, maar realiseer me dat het een zeer groot land is dus kans op een keertje bakkie te doen is waarschijnlijk klein.

   • ow, niet ver van New Hampshire , deelnemen aan het free state project. je mag waarschijnlijk niet stemmen, maar wel meer gelijkgestemden daar.

    ik ben regelmatig in NY dus als je niet in West PA woont dan kan ik een keer langsrijden.

   • Ik mag inderdaad niet stemmen (heb nog niet de moeite gedaan Amerikaans burgerschap aan te vragen).
    Ik werk momenteel in de buurt van Hazleton, dus wie weet

   • Eens kijken; we gaan net de tweede week van mei in en eindelijk begint het voorjaar hier ook door te breken en dus ook tijd om te planten.
    Roots : rode bieten, suikerbieten, radijs, peentjes en (winter)wortels. Aardappelen in ‘growbags’. Note so self: pastinaak in de herfst planten en gaas erover tegen de herten, nu was het hele stuk kaalgegeten en uitgegraven.
    Blad : sla, andijvie, bok-choi, spinazie, klimspinazie, boerenkool, eeuwig moes, rabarber, siwss chard
    groente : pompoen, zuchini, vleestomaten, saustomaten, trostomaatjes, paprika, jalapeno-, thai- en caynnepepers, spercie- en tuinbonen, capucijners.
    fruit : bosbessen, frambozen, aardbeien. Net een paar fruitboompjes gekocht; 2x appel, 2x peer, 2x perzik. Misschien volgend jaar 2x kers en 2x pruim erbij. Heb al 4 kleine citroenboompjes die ’s winters binnen staan.
    Tuinkruiden : kamille, pepermunt, rozemarijn, peterselie, lemonbalm, dille, laurier, feverfew, basilicum.
    Wildgroei: wilde wortel, catnip, paardebloem, brandnetel, nog meer eeuwig moes.

    Over een maand of zo heb ik wat vrije tijd en kan ik mijn kas bouwen, wat veel zaken zal vereenvoudigen met het opkweken en om ook in de winter verse groente te hebben en kwetsbare plantjes binnen te kunnen zetten.

    Zo; pauze weer voorbij, tijd om mijn druppel-bewateringssysteem weer uit de schuur te halen.

 7. meer info op duurzaaminsecteneten.nl
  waarom had ik die Url nu weer niet gereserveerd? Kansen vliegen voorbij

  • Haantje de voorste in Bergen op Zoom, de grootste ter wereld.

   Hier zullen we larven van de zwarte soldatenvlieg kweken…wat een benoeming!!!
   Wie weet krijgen ze een gouden lint-worm van het zgn oranje hoogtepunt

   De in- en uitloop kip, die graag hier rondscharrelt, krijgt zulks voer echt niet. Deze vrije kip spreekt voor haarzelf kwam aanlopen uit het niets…de niemandskip.
   Ze besloot zelf te blijven 🐔 ze geeft dagelijks een 7cm hoog ei… geven en ontvangen. Vrijblijvend verblijft ze!

   https://vilt.be/nl/nieuws/grootste-insectenkwekerij-geopend-in-nederland

  • Vast door de hoge energieprijzen, die komen door klimaatbeleid, waardoor we geen wormen kunnen kweken om de planeet te redden.

  • nog een aanvullinkje…
   Duckweed; dat heb ik gedurende de Zuid-Oost Aziatische jaren regelmatig gegeten.
   Khai Nam in Thailand (vertaald: water eitjes)
   Het is ook lekker in de cake, duckweed cake!
   Niet van Honig.

   Wordt al duizenden jaren gegeten.
   De grote soort moet je niet hebben, die is giftig!
   De kleintjes die moet je hebben!
   Past precies in mijn straatje…
   Antwoorden vind je in de Natuur 🤠

   • Lekker belangrijk, het staat een ieder vrij wat ze naar binnen willen proppen. Maar val mij niet lastig met dit infantiele gelul.

Comments are closed.