De verwachting is dat de koning op 1 juli excuses gaat maken voor het slavernijverleden van Nederland. Slavenhandel is niet iets om trots op te zijn. Het zijn juist de westerse mogendheden geweest die dit als eerste hebben beseft en die als eerste de slavenhandel hebben opgeheven. Het westen zou zich op de borst mogen kloppen dat ze deze millennia oude wereldwijde traditie hebben doorbroken.

De kans dat de koning dit laatste gaat doen is nihil. Het is politiek incorrect om de positieve aspecten van het westerse verleden te benoemen. Slechts negatieve beoordelingen van het verleden van de westerse geschiedenis en met name de blanke man zijn toegestaan. Hiermee is geschiedenis niet langer een bron van kennis maar gedegradeerd tot een politiek instrument.

Net zo discutabel overigens als een eeuw of langer geleden toen vooral de grootsheid van de vaderlandsche geschiedenis werd benadrukt.

Als de koning excuses maakt zijn ten minste twee dingen duidelijk. Hij begrijpt ten eerste de tijdsgeest en heeft daarnaast geen moeite om wetenschap selectief als politiek instrument in te zetten.

Ter nuancering iemand die wel de durf heeft conclusies te trekken

 

8 REACTIES

 1. Ze maken die excuses vooral, om bepaalde spanningen in de samenleving op te lossen. Dezelfde reden als waarom ze die anti zwarte piet activist laatst een lintje gaven. If you can’t beat them, join them. Let them join you. Ze zijn slim/sluw, bij de overheid.

  Het is waar, dat het westen de slavernij afgeschaft heeft en het is waar dat in Afrika ook slavernij was.

  Maar goed, kan het kwaad om ergens je excuses voor aan te bieden?

  Je kan je afvragen, kan je voor zoiets wel je excuses aanbieden? Iets dat zo gruwelijk is.

  ‘sorry’

  • “Maar goed, kan het kwaad om ergens je excuses voor aan te bieden? ”

   Dan moet je goed weten bij wie je het doet, want negenennegentig van de honderd zullen er misbruik van willen maken, en als dat niet kan, dan is het zo en zo zinloos.

   ” kan je voor zoiets wel je excuses aanbieden? Iets dat zo gruwelijk is. ”

   In het algemeen niet gruwelijker dan wat de ander op zijn geweten heeft.

  • Of anders gezegd, excuses kunnen worden gewaardeerd van persoon tot persoon, en dan is het vaak nog de kwestie of het juist geapprecieerd wordt, of niet psychologisch uitgebuit. Maar excuses van een groep mensen, een totaal zinloze zaak, een per definitie infantiele hypocriete schijnvertoning. En in dit geval is er een goede kans dat de andere partij alleen maar aan de cocosnoot boom van de witte man wil schudden (geldelijk belang).
   Bovendien is het ook wat heikel, je kunt toch moeilijk zeggen: he, toen we in jullie dorpen kwamen, waar jullie de praktijk van decoratie van jullie kampementen hadden middels half vergane hoofden van andere soortgenoten die op stokken waren geprikt, en waar jullie elkaars lichaamsdelen op de markt verhandelden, en waar jullie oorlog aan het voeren waren met elkaar, toen hebben we jullie onrecht aangedaan… sorry daarvoor…

 2. Europese slavenhandel! dessverre
  riek.net/slavenhandel-vikingen-slavernij/136709/

 3. Creoolse Surinamers hebben een slavernijverleden en vieren al tig jaar afschaffing van de slavernij. Dat is hun goed recht. Het ontging de meeste Nederlanders doorgaans dat Surinamers bevrijding van de slavernij vieren. Surinamers klopten nooit aan bij Nederland om te zeggen: jullie hebben nooit sorry gezegd. Waarom haalt die feestdag tegenwoordig dan altijd de media? En waarom wordt de koning er aan de haren bijgesleept voor meer aandacht? En let op deze cliffhanger: zal hij nu wél of géén excuses aanbieden? Doet hij dat wel dan heeft de media volgend jaar geen reet te doen. Dus waarschijnlijk biedt hij geen excuses aan. Dit theater is waarschijnlijk om de aandacht af te leiden van andere zaken of om verdeel en heers politiek te bedrijven. Of een lange aanloop naar Sinterklaas?

  Overigens heeft Nederland als een van de laatste landen slavernij afgeschaft. Nederland was fel tegen afschaffing van de slavernij. Er is op dat gebied geen sprake van wij in het Westen. In Denemarken werd in 1803 de slavernij afgeschaft. Daarna volgden andere landen. Nederland wilde niet maar onder internationale druk werd in 1863 toch de slavernij in Nederland afgeschaft.

  • “Surinamers klopten nooit aan bij Nederland om te zeggen: jullie hebben nooit sorry gezegd.”

   In het algemeen zijn het de Westerse soms zelfverklaarde en soms door het stompzinnige volk gekozen elites die de blanke populaties eronder willen houden, een psychologische campagne van schuld en boete. Maar ze hebben wel hun gekleurde speciaal opgeleide clowns die mee moeten helpen, zoals o.a. de keetschopper en professionele hysterica Sylvana Simons, en nog vele anderen. Niet iedere gekleurde leent zich ervoor, maar er zijn er genoeg die het wel doen.

 4. Arme kerel, die koning, de status van koning is zo en zo al gedegradeerd tot lintjesknipper voor het democratische kneutervolk, en jaarlijks op komen dagen voor een zuipfestijn, en zicht dan nog moeten prostitueren voor belachelijke democratische politiek. Men zou Nederland tot een republiek om moeten vormen puur alleen vanwege humanitaire overwegingen ten opzicht van degenen die zich belachelijk moeten maken voor het democratische volk en haar leiding..

Comments are closed.