26 REACTIES

  • Mijn hemel, een podcast met Rob de Wijk. Daar ga ik niet naar luisteren. Geruchten doen de rondte dat de man op de loonlijst van de CIA staat en, gegeven zijn gehoorzaamheid aan de VS, zou dat goed mogelijk kunnen zijn.

   • geruchten??? beluister de podcasts en er blijft niet veel van over, eerder het tegendeel.
    https://hcss.nl/news/rob-de-wijk-internationale-handel-nieuwe-wereldord
    Moet toegeven dat zijn uitspraak dat quote “nu er sprake is van een verschuiving van de machtsverhoudingen tussen grootmachten;
    er komt een nieuwe wereldorde. En de geschiedenis heeft uitgewezen dat dit vrijwel altijd gepaard gaat met oorlog”
    Het gaat jou en mij meer raken dan wij het ons nu bewust zijn, of juist bewust juist de ogen er voor sluiten.

   • Dat de Amerikaanse supermacht door haar enkels zakt is al tijden duidelijk, net als de nieuwe, multipolaire wereldorde die er aankomt. Dat een dergelijke machtsverplaatsing normaliter met oorlog gepaard gaat eveneens. Dat heet de val van Thucydides. Is al een tijdje bezig trouwens. Volgens mij schrijf ik hier regelmatig comments die een dergelijk scenario beschrijven. Daar heb ik toch geen Rob de Wijk of Arend-Jan Boekestein voor nodig. Heeft hij wat interessants te melden behalve supply chain interrupties, die overigens in elke oorlog plaatsvinden?

   • Gebruik je geen adblocker?
    Ik krijg totaal geen reclame.
    Maar BNR?
    Luisterde er vroeger altijd naar,
    maar ze zijn naar mijn idee naar de verkeerde kant overgelopen.

 1. De Oekraïne valt waarschijnlijk uit elkaar. Wat ervan overblijft is een klein Oekraïne rond Kiev, wat een buffer zal zijn. De Donbass en de Krim gaan naar Rusland + de randen van de Zwarte Zee tot en met Transnistrie. Het westelijke deel van de Oekraïne zal wel naar Polen gaan en daarmee deel van de NAVO worden. Sowieso lijken de Polen er nogal happig op te zijn het dominante militaire steunpunt voor de Amerikanen in Europa te worden. De oorlog is niet alleen gericht tegen Rusland maar ook tegen Duitsland en in mindere mate Frankrijk, de oude leiders van het continent. Duitsland met name wordt nu economisch gesloopt omdat hun maakindustrie niet kan bestaan zonder goedkoop Russisch gas. Het opblazen van Nordstream kort nadat het is aangelegd is hierbij veelzeggend. Volgens een rapport van de RAND Corporation hopen de Amerikanen dat de Duitse industrie, inclusief goed opgeleide werknemers, naar de VS zal verhuizen om aldaar hun kwakkelende economie te redden.

  Het is de vraag in hoeverre dit geaccepteerd gaat worden door de oude elites. Macron, vanzelfsprekend een stroman, laat al wat geluiden horen dat we misschien wat minder achter die Amerikanen moeten aanlopen. Achter de schermen in Duitsland schijnt flink druk te worden uitgeoefend op het politieke addergebroed aldaar, voornamelijk door de industrie, om duidelijk te maken dat oorlog met Rusland helemaal geen goed idee is.

  Bovendien, als ik begrijp dat het geopolitieke spel gespeeld wordt volgens de Heartland principes van Halford Mackinder – in het kort: de zeemachten kunnen alleen de baas van de wereld zijn als het flink rommelt op het Eurazische continent, oorlog, haat en nijd, vluchtelingenstromen, dat soort werk – dan zullen er meer zijn die dit begrijpen en het spel doorzien. Het is niet ondenkbaar dat de relatie tussen de VS en Europa zal bekoelen, wat de deur opent voor een wiedergutmachung met Vlad Poetin. Lijkt mij heel verstandig.

  • Poetin in 2014: ‘Lviv is een Poolse stad’. Het gebied had zo terug gekund naar Polen. Maar in plaats daarvan stuurt Polen grote hoeveelheden soldaten en wapens, en haalt ook nog eens een gedenk monument voor 500 Sovjet-soldaten omver, die de nazi’s uit Polen hebben verdreven. Daar maak je geen vrienden mee.

   Het gebied rond Warschau hoorde lange tijd bij het Russische keizerrijk, handig schuifkaartje: https://map.runivers.ru/?year=1910

   • Als we het toch over ‘Polen’ hebben, Duitsland wil Pruissen terug. In Pruissen woonden veel Nederlanders. Ze zijn daar neergestreken vanaf het jaar 1200, omdat het land en het klimaat te vergelijken zijn met dat in Nederland, en ze waren op zoek naar nieuw leefgebied.

    Ze woonden daar dus al 800 jaar, en toen kwam de Tweede Wereldoorlog voorbij. Polen wil die grond niet verkopen.

   • Return to Lemberg
    Wwas het niet zo dat de Russen na WO II Polen naar het westen opschoven.
    De Polen willen schade vergoeding van Duitsland waarom dit wel en aan gaan zij hun oostelijk deel terug vragen, lag. Een andere naam aan een stad geven lost een oud probleem blijkbaar niet op.
    ff uw schoolgeschiedenis ophalen onderstaand een kwisje
    Windscale vroeger, nu…..
    Schattenberg, nu …… en daarvoor …….
    en was daarmee het probleem opgelost?

   • @dzvztkm, wat mij vroeger op de staatsschool is onderwezen blijkt onjuist, onvolledig en verdraaid te zijn.

  • Polen is een apart geval. De ‘Duitse Orde’, een soort kruisridders die geen kruisridders waren hebben dat ingenomen en zo kwam het bij Pruisen en later Duitsland. Tijdens de 1e wereldoorlog grensde Duitsland aan Rusland. De sluimerende haat tegen Duitsland is groter dan tegen Rusland, over de 2e wereldoorlog zal ik ’t maar niet hebben, zij zijn echt niet vergeten dat de Duitsers ook hén als untermenschen zagen; hoe bedenk je zoiets…
   De Polen vragen al heel lang om het betalen van schadevergoeding van Duitsland maar dat haalt hier de media niet. De rancune tegen Rusland komt vooral door de Sovjet-overheersing en het een-tweetje van Hitler en Stalin, wat van korte duur was. Als ik Poetin was zou ik stiekun eens gaan onderhandelen met Polen en ze eens wat gaan uitleggen: het gokken op een supermacht die overduidelijk zijn beste tijd heeft gehad is wedden op het verkeerde paard. Aan Duitsland hebben jullie niets, die voelen zich nog stééds verheven boven jullie. Wat als we nou een deal sluiten? Een deal tussen jullie, Hongarije en ons? Van Oekraïne ten Westen van de Dnjepr gaat het hele noorden naar jullie en een stuk van het zuiden naar Hongarij. Het oosten gaat naar ons en een stuk van Kiev tot een stuk zuidelijker wordt dan Oekraïne, hoe het in de vroege middeleeuwen ook uitzag. Als West-Europa nog veel gekker wordt dan nu zullen jullie en Hongarije daar toch niet meer bij willen horen lijkt me zo. En ook de Scandinavische landen gaan afhaken en naar conservatiever. Ook dat is het verkeerde paard. Slaap er maar eens een paar weken over, wij zijn immers allemaal Slavische volkeren en allemaal conservatief.

 2. NAVO-troepen in Oekraïne worden verpletterd, de staat Oekraïne, vol beladen met schulden en verplichtingen, mag het Westen meenemen. Er komt vrijwel zeker een nieuwe staat, binnen de Russische Federatie, het gebied blijft gewoon Oekraïne heten.

  Oostenrijk en Hongarije hebben elkaar al weer gevonden, als Oekraïne is bevrijd kan de gaspijplijn die nu al in Hongarije en Servië wordt gebouwd worden aangesloten. Plus een snelweg en railverbinding. Dan kunnen de Russische tanks zo doorrijden tot de Servische provincie Kosovo.

  400 jaar geleden zijn de Nederlanders begonnen met het domineren van het handelsverkeer via zee. De Britten namen dat over, en veel later de Amerikanen. Ieder schip kan sinds kort eenvoudig tot zinken worden gebracht, pijpleidingen op de zeebodem worden opgeblazen. Dat is nu voorbij, handelsverkeer gaat vanaf nu over land. De zijderoute, en heel veel andere routes, worden nieuw leven ingeblazen.

 3. Ik dacht aan Franz Ferdinand, niet aan Franz Joseph. Binnenkort weer actueel: ‘Zat de CIA achter de moord op Franz Ferdinand?’ Eerste vraag: wie profiteerde er van de moord? Dan heb je meteen het antwoord al.

  • Het hele patroon, een paar domme studenten, wat wapens erbij, is typisch Amerikaans. Overal deden de Amerikanen dat. We hebben dus nog geen sluitend bewijs dat de CIA achter de moord op Franz Ferdinand zat, maar de Amerikanen hadden het motief, de gelegenheid en de middelen. Tel daar bij op dat de Amerikanen overal zo te werk gingen. Het wordt dus tijd om het onderzoek naar de moord op Franz Ferdinand te heropenen.

   Als uit onderzoek blijkt dat de Amerikanen achter de moord zaten, dan staat mogelijk de hele Balkan in de fik, of beter: alles wat Amerikaans is daar. Tot op de dag van vandaag worden Servische nationalisten verantwoordelijk gehouden voor de moord. Als aannemelijk wordt gemaakt dat de Amerikanen achter de moord zaten, dan zijn de Servische nationalisten gezuiverd.

 4. Israël – de Amerikaanse dominantie is voorbij, Israël is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van de Russische Federatie. De helft van de Israëlische bevolking heeft een Russische achtergrond, in het het Israëlische leger is dat 90%.

  Israël levert sinds kort geavanceerde wapens aan Kiev, en zet daarmee het voortbestaan van de staat Israël op het spel.

  Een kraai en een kat gooien de Israëlische vlag eraf: https://www.youtube.com/shorts/ZiIIK7TyQl0 Voorteken?

  • en hebben ook niet vele amerikanen een Oekrainse achtergrond en waarom nu zo’n haat richting hun voorouders?

   • @dzvztkm, waar is die haat dan? Op televisie? Ik heb geen tv dus ik krijg die haat niet mee.

   • Ehm…nieuwsflash; de meeste Amerikanen hebben geen haat richting Ukraine, verre van zelfs. Volledig gebrainwashed door de reguliere media hebben de meeste Amerikanen zich achter Ukraine geschaard. Je ziet hier nog steeds relatief veel uitingen van support. Dat brokkelt wel in een rap tempo af nu de mensen
    – ten eerste de gevolgen steeds meer beginnen te merken door de rap verslechterende situatie hierin de VS en
    – ten tweede er meer en meer van de waarheid boven tafel komt en
    – ten derde de absolute afgang van Amerikaans materiaal steeds moeilijker te verbergen is en
    – ten vierde de groeiende bewijzen tegen de criminele Biden-familie en hun gekonkel en persoonlijke belangen hierbij langzaam aan naar buiten beginnen te komen

 5. Welnee, Oekraïne is een souverein land. Ze kunnen bondgenoten kiezen die ze willen. Of ze kunnen neutraal blijven, maar dat is niet waarschijnlijk sinds Rusland het verdrag van Budapest uit 1994 met de invasie van 2014 heeft geschonden.

  Als Oekraïne gewoon haar kernwapens had behouden waren ze nu niet in de problemen en konden ze lid worden van welk militair en economisch bondgenootschap dan ook. Nu worden ze al sinds 1994 bedreigd door Russische kernwapens en zijn ze niet vrij in hun beslissingen.

  Oekraïne is vastbesloten die Russische dreiging weg te nemen. Daar hebben ze weer eigen kernwapens voor nodig, zodat ze de MAD doctrine kunnen handhaven. Daarnaast zullen ze de vijfde kolonne van ethnische Russen in Oekraïne willen lozen. Poetin heeft die mensen Russische paspoorten gegeven, dus het is geen punt als zij in Rusland gaan wonen.

  Deze oorlog stopt pas als alle Russen Oekraïne hebben verlaten, de Krim, incl de zeehavens, en de Donbas, incl de grote olie en gas velden daar, zijn teruggegeven aan Oekraïne en Rusland de financiële compensatie voor de aangerichte schade, incl smartegeld, enkele duizenden miljarden in totaal, op een Zwitserse derdenrekening heeft gestort.

  • U praat naar u verstand hebt.
   En leeft in een droomwereld als u echt denkt dat de Russen Ukraine zullen verlaten of de Krim zullen verlaten. Maar dat u niet in de werkelijke wereld leeft wisten we al.

   Ukraine heeft/had ook helemaal geen kernwapens nodig om soeverein te blijven; het enige wat ze hadden hoeven doen is zich niet militair tegen Rusland keren, iets wat sinds de coup in 2014 wel werd gedaan.
   Rusland had veel liever gezien dat Ukraine een neutraal soeverein land was gebleven, dat had iedereen een hoop ellende bespaard. Het was de keuze van Ukraine (aan de leiband van de NAVO) die tot dit conflict heeft geleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in