Je kunt je gratis abonneren op ‘Taxense’ een gratis e-mail publicatie van de SDU over welke veranderingen er op fiscaal gebied ingaan. Ik heb dat zo’n tijdje dagelijks binnen laten komen en begrijp nu waarom er stoom uit de computers van de fiscus, de hoofden van belastingadviseurs en administrateurs komt. En er per saldo geen tijd is voor een  ‘eerlijker ‘ belastingsysteem.

Immers de hoeveelheid maatregelen, wetten en verorderingen, alleen al op belastinggebied zijn fenomenaal. Bijna? niet bij te houden en verstikkend.

Maar ook nog eens contraproductief en gestapeld door foute? gevolgen van de ene regeling, aan te passen met een vervolgregeling, die dan weer strijdig is met een andere regeling, zodat daar ook een reparatie voor moet komen.

Gelooft u me niet? Laat me de aankondigingen van één willekeurige dag (6 juli) even opnoemen:

En bedenk dan dat per item, er tientallen mensen (nou ja ambtenaren, die ’s avond aan hun partner vertellen hoe nuttig zij die dag weer bezig zijn geweest) hard op hebben moeten zwoegen. En dat elk item opgevolgd, verwerkt en aangepast moet worden in het bedrijfsleven, wat ook weer duizenden uren kost. Alsof het milieu, de economie of de consument, daar nu veel beter van worden.

Nogmaals: dit is de productie van één dag, van een ministerie.

En misschien begrijpt u nu waarom ik dit artikel ook onder de rubriek ’terrorisme’ heb opgeslagen.

PS  Deze kwam een paar dagen later: Veel fiscale regelingen werken niet goed

9 REACTIES

 1. Vorige week zag ik een advertentie van de belastingdienst die medewerkers zoekt: “Help mee om de samenleving draaiend te houden”. Of andere woorden van die strekking.

  Ik dacht meteen van “Hef dan die struikroversbende maar helemaal op”. Dat draagt veel meer bij aan dat draaiend houden. Dat gratis abonneren op ‘Taxense’ mogen ze houden van mij. Kunnen de belastingambtenaren eindelijk wat nuttigs gaan doen. VanMoof fietsen repareren of zo.

  • De reden van dat labyrint, dat overcomplexe systeem ligt in de democratie, het is een product van de geestesgesteldheid van het volk (gecombineerd met de mogelijkheden die technologie aan het volk geeft). Het volk is klein van geest, zeg maar ‘boekhoudersgeesten’. In eerste instantie is daar niks mis mee, dat soort mensen heb je ook nodig, maar als de gewone mensen aan de macht komen, de kleinen van geest (democratie dus), dan bouwen ze als werkmieren en regelneven een gigantisch web van regels. Dat vinden ze zelf prachtig, al dat reguleren en verzinnen van regeltjes (en ook die regeltjes bestuderen en uitbuiten dat vinden ze prachtig).
   Aristoteles schreef er al over, als democratie geen agrarische samenleving is, dan wordt het een terreur.

   Dat je de samenleving draaiend moet houden door een grotesk overcomplex systeem, die logica is natuurlijk een logica die idioot is voor de mens die geen boekhoudersgeest heeft, de mens van de vrije geest, maar niet voor de kleingeestige mens. Het probleem is dat de situatie volgens de kleine geest volkomen normaal is.
   Aristocratieën, koningen, dictators, die zouden allemaal onderdrukkend zijn geweest, maar die hebben nooit zulke fijnmazige regel labyrinten gebouwd als waar het gewone volk in georganiseerd verband toe in staat is.

   Nou is de moderne libertarier niet altijd veel beter, die zal namelijk ook een grotesk labyrint maken, en dat gaat hij ‘dienstverlening’ noemen. Hij zal dan zeggen dat dat vrij is, omdat het commercieel is. Dus de bureaucraten die niet meer nodig zijn in het proces van productie zullen in de libertarische samenleving omgedoopt worden tot commerciële dienstverleners die een labyrintische markt van zogenaamde benodigdheden creëren. De truuk is dan om het labyrintische web te verkopen via commerciële social engineering, normalisering via commerciële praktijken, i.p.v. de harde en zachte dwang van de overheid.

   • Mee eens. Regels zullen er altijd zijn en omdat die in woorden gevat zijn en op gebrekkige/subjectieve waarnemingen en wensen berusten, zullen die tot een labyrint (kunnen) leiden. De bron van een labyrint is niet (per se) de overheid, maar de mens die kennelijk niet zonder regels kan. De mens kan vrijheid niet aan. Maai je gras een paar weken niet. Wedden dat de buren komen klagen. Of neem gated communities, de bijbehorende contracten zijn zo dik dat je ze meet in kilo’s en niet in pagina’s.

   • In een vrije markt kunnen de “commerciële dienstverleners” niemand dwingen tot winkelnering. Dat is een belangrijk verschil. Voor elke controle-freak is er dan wel een dienstverlener te vinden met een andere mentaliteit.

    Maar inderdaad. De huidige “democratie” is een paradijs voor kleine boekhouders (en juristen) die geil worden van kasten vol met regeltjesboeken. Dat zijn doorgaans ook niet de besten en slimsten van hun vakgebieden.

    Overigens heb ik enige moeite met de term “commercieel” in kringen van ambtenaren. Het is mij opgevallen dat zij die term graag gebruiken om alles en iedereen te diskwalificeren die niet in hun eigen smalle straatje past. Zichzelf zien ze dan kennelijk als anti-commercieel. Hoewel je hun riante arbeidsvoorwaarden ook als commercieel kan zien. Buiten de collectieve sector krijgen zij dat niet.

   • Hier komt nog bij, de observatie van vele eminente historische vrijdenkers, dat de eerste en hoogste prioriteit van de massa’s comfort en veiligheid is. Daarom zullen ze ook instemmen met vrijheidsbeperkende maatregelen, en daarom verkopen de ‘managers van de samenleving’ hun beleid en systemen ook altijd met het argument dat het veiligheid en gemak gaat brengen. En zo het geen gemak brengt, dan brengt men het als een tijdelijke opoffering voor de veiligheid. De massa’s zijn principieel anti-individu en anti-heroisch als het erop aan komt, en democratische politici zijn afhankelijk van het stemgedrag van de massa’s.
    Let maar op als men weer een nieuw controle systeem aan de man wil brengen, de meeste politici zijn demagoog genoeg (dan wel derderangs) om te weten hoe ze het moeten verkopen.

  • Overigens, dat de Liliputians er een speciaal medium voor hebben (Taxense), een medium in de geest van de interesses van de regelneven der kleingeestigheid, dat zou geen verbazing op moeten wekken. Een vrije geest zou ervan moeten gapen van verveling, ware het niet dat hij verstrikt is in het web van de Liliputians.

  • hou het positief, dit leidt tot een nieuwe garde raddraaiers!
   de tijd zal het leren of het geen nieuwe “raddraaiers” opleidt

 2. “En dat elk item opgevolgd, verwerkt en aangepast moet worden in het bedrijfsleven, wat ook weer duizenden uren kost. ”

  Ik zit weleens over dat BTW systeem na te denken, in vergelijking met inkomstenbelasting lijkt me dat een systeem dat gigantisch veel tijd en geld kost. Elke maand, of elke drie maanden weer, en de kosten van de boekhouder erbij. IK heb zelfs de situatie waar de BTW altijd 0 euro is (opdrachtgever in het buitenland), dat koste me 400 euro per jaar om 0 euro op te geven (toen ik nog een boekhouder had). Daar komt nog bij dat dat werk dan ook nog door de boekhouder van de opdrachtgever gedaan moet worden.

 3. het zou daarom goed zijn als Renske Leijten & Omzigt samen een nieuwe partij stichten en daar aanleiding geven. 65 % van de stemmers moet het duo dan wel halen

Comments are closed.