Als er een nieuw kabinet is aangetreden, verlaat Rutte de politiek.

Dat Mark Rutte zolang in het zadel bleef zegt meer over de rottigheid van de politiek dan over Rutte zelf.

Dat Rutte zolang heerste zegt meer over de kiezers, dan over Rutte zelf.

Dat Rutte zolang roerganger was komt doordat de coalitiepartijen dit keer op keer accepteerden.

Nu heeft iedereen een grote mond, voormalige coalitiegenoten verdringen zich om Rutte messen in de rug te steken. En de kiezers juichen achter hun PC.

Het feit blijft staan dat Rutte meer dan een decennium aan de macht is geweest. Dit zegt iets over de Nederlandse kiezers en politici. Maar meer nog over het systeem. Het systeem is fout. Dit verandert niet met een nieuwe premier.

Er is een plek vrij in de fietsenstalling, komt daar de bezem van Kaag? Wie het weet mag het zeggen. Het systeem blijft hetzelfde. Het systeem is gebaseerd op dwang. Niet op individuele vrijheid. De politici mogen over de helft van ons inkomen beschikken.

Politici mogen een avondklok instellen, en onze alcohol en sigaretten die het bestaan nog enigszins dragelijk houden onbetaalbaar maken. Politici weten beter wat voor ons goed is dan wijzelf. Politici mogen toeslagkinderen uit huis plaatsen en een oorlogvoerend land gratis van wapens voorzien.

Rutte, Kaag of Omtzigt, het is eigenlijk totaal irrelevant. Pas als mensen dit beseffen is er hoop op verandering. Is er hoop dat men eigen verantwoording terug gaat pakken. Daar gaat het om. Het besef dat hoe groter en machtiger de staat is, hoe kleiner het individu. En dat het individu belangrijker is dan de staat. Dat de kiezer niet langer beschikkingsbevoegdheden aan heersers overdraagt. Of zich druk maakt over wie aan het roer staat. Maar eigen vrijheid terug gaat eisen. Zelf aan het roer staan van je toekomst en het stuur niet langer uit handen geven.

 

11 REACTIES

 1. Zodra Rutte zijn mond opent, liegt hij. En wat hij zegt, moet je omdraaien. Dat hij de politiek gaat verlaten, zie ik als de zoveelste loze belofte.

  • Ik ook. Rutte is een aartsleugenaar die leeft voor en door politieke spelletjes. Dit is de zoveelste leugen. Ik denk ook een tactische zet om de motie van wantrouwen te voorkomen en zijn politieke ‘vrienden’ te behoeden voor gezichtsverlies.

   • En als Rutte dit echt zou menen kon hij dit laten zien door per direct te vertrekken.

  • Het maakt allemaal niet uit. Stel dat een politicus een miljoen belasting in zijn zak steekt, dat geld was gereserveerd om een propaganda campagne op te zetten om het volk weer deze of diegene richting in te duwen. Dat laatste kan dan niet doorgaan. Dan zijn we niet slechter af, maar beter, want we worden dan wat dat betreft met rust gelaten, en wellicht koopt die politicus voor dat geld iets wat mensen aan het werk houdt, in een sector die niet nutteloos is.
   Als men in de politiek niet doet wat men beloofd, dan maakt dat ook doorgaans geen verschil, het is net zo slecht besteed op de ene manier als op de andere manier. Het maakt alleen uit qua principe, en het maakt wat uit voor de gelovigen die denken dat hun gewilde beleid goede vruchten af zal werpen. Je zou bijna kunnen stellen dat als alle politici bijna al het belastinggeld in eigen hun zakken steken, geen beleid maken, dat dat geld dan bij uitgave in een nuttige industrie teruggaat in de samenleving, en iedereen beter af is.
   We mogen erop hopen dat men lang niet overeen kan komen om een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen, als we een paar jaar een demissionair kabinet zouden hebben is er niks verloren, het betekent slechts dat men niet veel extra schade aan kan richten, juist in deze tijd waar men nog meer funeste ideeën heeft opgedaan.

   Alleen degenen die geloof hebben in de competentie van politici en de overheid klagen over corruptie, gelieg en gedraai, en het niet waarmaken van verkiezingsbeloftes.

 2. en nu oogsten in de EU.
  een concurrentiebeding voor politici zou beter zijn, er is al zoiets bij overstap niet-gouvernementale banen

 3. wat doen ratten op een zinkend schip? kom er niet op, maar zal mij benieuwen wat er nu weer bekokstoofd is. Al met al Ratio, vindt niet al je artikelen in mijn straatje passen, maar nu sla je met een aantal dingen wel degelijk de spijker op de kop.
  Wij laten alles zelf gebeuren en hoe meer van ons dit beseffen, hoe meer er hun eigen kracht gaan begrijpen, want al met al, blijft de hele onderneming NEDERLAND gewoon in dienst van ons, wij betalen hun salaris, dus wij zijn de opdrachtgevers….nu alleen nog leren erna te handelen.
  En dat geld voor elk land welk allemaal gerund worden door ondernemingen….maar langzaam begin ik als al jaren wakker mens, steeds meer te zien dat er toch steeds meer mensen de juiste richting op gaan denken…de barst zit in de vaas, en die wordt alleen maar groter.

  • Mee eens, veel mensen zijn ook nog werkslaaf van werkgevers. Die werkgevers blijven volhouden dat je toch minimaal 38 zou moeten werken, terwijl de capaciteit van productie met gigantische stappen omhoog is gegaan. Terwijl we veel nu in tien procent van de tijd kunnen produceren ten op zicht van vroeger, blijven we toch bijna evenveel werken, of worden er nieuwe banen bij verzonnen.
   De overheid neemt geld af, de werkgever houdt je als slaaf aan de gang, een goede deal. Stel je eens voor dat men die negentig procent vergroting van de productie te baat zou nemen om de helft van de tijd te gaan werken, dat kan niet, dan krijg je mensen die zichzelf ontwikkelen, en dat zijn lastige lieden zowel voor de werkgever als voor de overheid.

   Hou ze dom en aan het werk, en hou ons dom, dat is de slogan van de gehele samenleving. De technologie die het voor allen mogelijk maakt om veel korter te gaan werken wordt gebruikt om de zakken van kapitalisten te vullen, na afdraging aan de overheid.

   Hou ze dom, hou ze aan het werk zal ook de slogan zijn van de anarcho-kapitalist.

 4. “Dat Rutte zolang heerste zegt meer over de kiezers, dan over Rutte zelf.”
  Oh ja? Euhm … het zijn niet de stemmen die van tel zijn, maar wie de stemmen telt.

 5. Ik ben het ermee eens dat je uiteindelijk naar de kiezers moet kijken, de kiezers geloven grotendeels dat politici in staat zijn om goed beleid te maken, zij geloven erin dat een samenleving van bovenaf gestuurd kan worden, zij geloven in het recht om van anderen veel geld af te nemen voor herverdeling, zij geloven in het recht van die sturing etc.. Alle klachten die statisten, sociaal liberalen, sociaal democraten etc. staan feitelijk in de context van hun onterechte geloof dat de overheid het recht heeft en in staat is om de samenleving goed te regeren (als men maar die of die kiest, als men maar zou doen wat de kiezer wil).
  Corruptie, liegen, gedraai, partijpolitiek, zich niet aan het verkiezingsprogramma houden dat is extra geklaag.
  Dus al het gekonkel en geklaag, het staat allemaal in de context van het geloof. De FvD is dan nog de enige partij met zetels die een fors kleinere overheid wil, maar ook dat moet je goed in de gaten houden, dat ligt bij Baudet en wellicht enkele anderen, maar het geloof in de competentie en het recht van de overheid is gigantisch sterk.

  Politieke debatten en verhandelingen zijn over het algemeen niet te harden, het is een grote kerk, je moet erin geloven, anders dan is grotendeels quatsch, net zoals theologie quatsch is voor een atheist..

 6. Volgens mij blijft Mark Rutte gewoon in de poppenkast, maar in een functie elders. De NAVO-man schijnt.

Comments are closed.