Karel Beckman:

Vorige week heb ik het artikel van Nikko Norte over Mansoor Adayfi, de Jemeniet die op 19-jarige leeftijd door de Amerikanen werd ontvoerd uit Afghanistan en 14 jaar in Guantánamo werd gemarteld, breed gedeeld in mijn kennissenkring. Ik kreeg veel geschokte reacties. Veel mensen bleken niet of slecht op de hoogte te zijn van de Amerikaanse martelpraktijken.

Het verbaast me al langer dat de meeste mensen niet beseffen hoe structureel misdadig het Amerikaanse regime is (hoewel ik dat vroeger zelf ook niet besefte). Ex-Pink Floyd voorman Roger Waters zette in zijn indrukwekkende voorstelling This is not a drill, alle moderne Amerikaanse presidenten neer als oorlogsmisdadiger. Daarmee overdreef hij geenszins. De VS hebben sinds de Tweede Wereldoorlog in meer dan zestig landen coups en invasies gepleegd, en bombardementen uitgevoerd, met miljoenen doden tot gevolg.

En nee, dat deden ze niet om ‘democratie en vrijheid’ te verspreiden, want ze hebben de meest walgelijke dictators financieel en militair gesteund, en democratisch gezinde politici uit de weg geruimd. In Congo werd Patrice Lumumba vermoord en vervangen door de tiran Mobutu. In Iran moest Mohammad Mosaddegh plaats maken voor het schrikbewind van Mohammad Reza Shah Pahlavi. In Guatemala verving de CIA democratisch gekozen president Jacob Árbenz door militaire dictator Carlos Castillo Armas. Enzovoort. Ik kan nog een paar columns vullen met dit soort voorbeelden.

En dan kijken mensen je glazig aan als je zegt dat de Amerikanen in 2014 een coup pleegden in Kiev…

Hoe kan het dat ondanks alle Amerikaanse gruweldaden, mensen niet bereid zijn om in te zien dat ze te maken hebben met een Evil Empire, zoals Ronald president Reagan de Sovjet-Unie noemde? Dat ook nu weer massaal de kant van de Amerikanen wordt gekozen in hun meedogenloze strijd om Rusland kapot te maken?

Ik zie drie mogelijke oorzaken. Ten eerste slimme propaganda. De Amerikaanse propagandatechnieken worden schromelijk onderschat. De Amerikaanse machthebbers beheersen de belangrijkste mediakanalen, net als hun Russische en Chinese collega’s, maar doen dat op een veel subtielere manier. Ze moeten wel, want ze kunnen niet rechtstreeks censureren. Ze bepalen echter wel het narratief dat ons wordt voorgeschoteld.

Een voorbeeldje. Als je op Wikipedia Rafael Trujillo opzoekt, dan lees je dat deze sadist 31 jaar lang de Dominicaanse Republiek terroriseerde en in die tijd 50.000 politieke tegenstanders liet vermoorden. Vervolgens lees je dat de CIA een rol zou hebben gespeeld in de coup waarin Trujillo uiteindelijk uit de weg werd geruimd. Maar wat Wikipedia niet vermeldt, is dat de CIA Trujillo tijdens zijn schrikbewind 25 miljoen dollar per jaar betaalde en zelfs koffers met geld aan dit monster afleverde als hij New York bezocht voor vergaderingen van de VN.

Zo wordt de waarheid subtiel geweld aangedaan, in dit geval door Wikipedia, maar alle grote media vertellen maar het halve verhaal. Als je mensen zou vragen wat de relatie is tussen Amerika en Saddam Hoessein dan herinnert iedereen zich nog de Irak-oorlog, maar bijna niemand weet nog dat de Amerikanen Hoessein jarenlang steunden, toen hij Iran met chemische wapens bestookte.

Een tweede reden waarom wij wegkijken bij de Amerikaanse misdaden is, vermoed ik, dat wij de VS zien als een ‘democratisch’ land. En democratie is goed, nietwaar? Elke nieuwe president wist de misdaden van de vorige uit in onze ogen, zo lijkt het. We hebben het over het Russische of Chinese regime, maar de Amerikaanse regering. Terwijl de macht achter de schermen natuurlijk gewoon blijft zitten als er verkiezingen zijn geweest in de VS.

Maar is er nog een derde factor, en dat is, denk ik, waar het echt om gaat. Wij zien de Amerikaanse misdaden liever niet, omdat wij onderdeel zijn van het Amerikaanse Wereldrijk. Hun president is onze president. Wij zijn een kolonie, maar wel een die de centrale macht steunt. Een ‘bondgenoot’, zoals ze ons noemen. Die term zegt al genoeg. Daarin ligt ook onze hypocrisie, want als ‘bondgenoot’ profiteren wij van de Amerikaanse wereldheerschappij ten koste van de rest van de wereldbevolking die wordt uitgebuit en buitengesloten. Wij zijn als inlandse vorsten die meeheulen met het koloniale regime.

Daarom laten we Guantanamo gewoon bestaan, leveren we Julian Assange uit, steunen we de Amerikanen in hun campagne om Rusland kapot te maken, steunen we hun economische boycots en doen we niets als ze weer een land naar het stenen tijdperk bombarderen. The Evil Empire, dat zijn wij.

————————————————————

Neem nu een abonnement op De Andere Krant. Als u het abonnement vóór woensdag afsluit, ligt de eerste krant zaterdag al bij u op de mat. Bij de halfjaar en jaarabonnementen krijgt u ook toegang tot de digitale versie van De Andere Krant. Vul daarvoor uw e-mailadres in op het formulier.

Wilt u eerst de krant zes weken uitproberen? Klik hier voor een proefabonnement.

Kiest u een jaarabonnement, dan kunt u kiezen uit drie welkomstcadeaus: ‘Tunnelvisies’ door Ab Gietelink, ‘We kunnen het zelf’ van Arjen Pasma of het linnen tasje van De Andere Krant.

We hebben verschillende betalingsmogelijkheden. Op de tweede pagina van het formulier kunt u kiezen voor betaling met digitale factuur. Zo wordt het abonnement niet automatisch verlengd. Betaling met florijnen is mogelijk, mail hiervoor naar info@deanderekrant.nl.

Voor antwoorden op uw vragen over het abonnement of de bezorging kunt u onze FAQ raadplegen of dit formulier van de klantenservice invullen.

1 REACTIE

  1. Toch heb ik het idee dat het op zijn laatste benen loopt. Maar ja, dat denk ik al een tijdje

Comments are closed.