8 REACTIES

 1. Wat nogal belangrijk is, is in hoeverre deze verkopers van eieren een huur betalen, aan een landlord….

  En in hoeverre ze zich hieraan kunnen onttrekken, of dat dit een….monopolie is…..(en waar monopolie is, zijn prijzen statisch)

  Konkin sprak over de Griekse agora, als de ultieme markt. Letterlijk, een marktplein waar mensen gaan zitten en elkaar spulletjes verkopen. Directe interactie, tussen tussenkomst van landlords of de staat

  Wel een markt die ver af staat van de kapitalistische markten die we kennen/kende. Omdat je in de kapitalistische markten altijd betaald aan : de landlord….En de staat

  • Ja, precies, zoiets

   Dat zou dan de meest zuivere vorm van markt zijn

   Niemand zit ergens aan vast

  • Dan komt er inderdaad nog iemand die inziet dat de locatie waar het wordt verkocht veel geld waard is, die koopt alles op en gaat een hoge huur vragen, wat dan weer in de prijs reflecteert, etc.

   Maar dat is nog niet alles, er komt een handigaard die de productie van eieren omhoog brengt tot het tienvoudige in dezelfde tijd, met weinig meer middelen. Dan staan er tien mensen die normaal betrokken waren bij de productie op straat, die tien gaan dan een andere job doen. Vier van de tien gaat dan het publiek besturen, en zij moeten betaald worden via belasting, wat bovenop de prijs van eieren komt. De andere vier gaan de consument besturen, zodat die consument blijft kopen. Dan breid de markt zich uit met allemaal producten die men voorheen niet nodig had, uiteindelijk is de markt dan verzadigd met producten, en gaat men dienstverlening verkopen. Daarboven op ontstaat dan weer een groep die de groep van bestuurders gaat adviseren, dat zijn de andere twee die niet meer nodig waren in het proces van productie. Zo ontstaat er dan een tak die zich bezighoudt met de psychologie van de mens, om die mens te sturen, zij adviseren dan de publieke bestuurders en de commerciële bestuurders.

   • De hele hiërarchie erboven, van bestuurders, manipuleerders, adviseurs, dienstveleners, etc. moet natuurlijk wel betaald worden, dus dat reflecteert zich ook nog in de prijs van de eieren.

  • Wat de vier publieke bestuurders betreft, zij houden zich belangrijk door het geloof in hun belangrijkheid in stand te houden, en waar dat geloof niet aanwezig is, door hun belangrijkheid en autoriteit met geweld af te dwingen.
   De vier commerciële bestuurders, daarvan is het de taak om de markt uit te breiden, de markt is dan niet meer gebonden tot de locatie waar de eieren worden verkocht, de markt wordt uitgebreid door de samenleving overal en via alle mogelijk kanalen continue te bombarderen met materiaal dat moet leiden tot koopimpulsen. De markt is dan ook niet meer gebonden aan wat de koper vraagt, maar wensen van de koper worden geraffineerd uitgebreid.
   Uiteindelijk heeft men dan een totalitair commercieel systeem opgezet, waar de eieren dan wel wat goedkoper zijn geworden, maar het geld dat de koper overhoud wordt via verleiding ook uit de zakken getrokken. Men krijgt het zelfs voor elkaar dat de koper soms extra gaat werken om te kunnen betalen waar hij toe wordt verleid.

  • Ja haha

   Er komt iemand die zegt : deze grond is van mij. Je moet mij de helft van je omzet betalen, of meer.

   Oja, als je niet betaald, bel ik de politie…(de staat erkent mijn bezit)

   Je kan trouwens geen kant op, want overal zijn gasten als ik, waar jij 60 procent van je inkomen aan betaald. En dit is zogenaamd in ieders voordeel, deze constructie (vraag me niet waarom, want dan reageer ik vol agressie)

   (artifical property rights, zoals Carson het noemt. Die kapitalisme mogelijk maken) (grootgrondbezit, gefaciliteerd door de staat)

   Zonder deze factor erbij, spreken we al over een totaal andere markt. Een markt die inderdaad veel vrijer is en waar mensen de producten van hun arbeid houden

 2. iemand al gecheckt wat de 2 anderen gedurende de tijd dat de eierverkoper ze voor 3 euro per pallet verkoopt, hebben verdiend?

Comments are closed.